Јуче, 8. марта, био је диван дан – топло око 18°С, сунчано, са нешто ветра. Идеалан дан за први пролећни преглед.
Наравно, нисам могао да одолим и не кренем у акцију. Приликом отварања кошница, циљ ми је био да проверим количину хране и присуство матице/легла, без копања у комплетне наставке.
Јесенас сам зазимио 23 друштва, са (по мени) недовољно хране – око десетак кг. по друштву.
Сва друштва сам зазимио на по два наставка, укрштањем и подизањем легла у горње наставке.
Наравно, урадио сам третман против Варое, а третман оксалном киселином сам прескочио.
На Богојављење (19. јануар) сам ставио по ½ витаминске погаче. Тада сам закључио да су сва друштва на броју.
Следеће отварање поклопаца и збегова, обавио сам 14. фебруара, када сам поставио и другу половину погача. Тада сам нашао једно умрло друштво, које је имало 6 рамова меда и погачу на сатоношама, делимично поједену.
Приликом јучерашњег прегледа, нашао сам још једно умрло друштво, у којем је имало ПЕТ рамова комплетно пуних пергом, као и 4 пуна рама затвореног и један рам отвореног меда, као и до пола начету погачу.
Остало 21 друштво је у доброј, а неколико њих у одличној кондицији! Сва друштва имају легла, од два до пет рамова. У свим друштвима сам визуелно уочио матице.
Први наставак ближи подњачи нисам гледао, односно 20 друштава је у другом наставку. Једно друштво је у првом наставку, па сам њега ипак проверио.
У свим друштвима има један до два рама перге и 3 до 4 рама меда. Примећује се и унос свежег полена, као и непоклопљена храна, која је вероватно од пребацивања меда или од прерађених погача.
Све-у-свему, за сада сам задовољан. Ако и буде неко (најављено) захлађење, не би требало да траје дуго, надам се без јутарњих мразева.
Код мене, у подножју Авале, почело је да цвета дивље воће, тако да ускоро планирам стимулативно сирупање „танким“ сирупом у мањим количинама, да бих пчеле натерао да доносе више полена.
Толико од моје „маленкости“ из Рипња под Авалом.
МЕДНО.
Сале J