Autor Tema: Zimski gubitci zime 2024 / 2025.  (Pročitano 12048 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Zimski gubitci zime 2024 / 2025.
« Odgovor #15 poslato: Januar 13, 2025, 00:08:38 »
За бадњи дан 6. јануара обишли смо пчелињак  у Новом Бечеју и ћерка је направила снимак и поставила на фејсбук.
Из око 100 кошница имали смо излет пчела, за сада свих око 100 пчелињих заједица је живо.
Након пет дана тј прекључе 11.јануара поново смо супруга и ја свратили на исти пчелињак па сам ослушнуо оних неколико слабијих заједица па онда још десетак па још 3-4 на крају код аута и чују се пчеле у свим кошницама.

На другим пчелињацима где су нам пчеле ишле у крађу код других колега на суседне пчелињаке који имају губитака ту имамо по мало губитака али то је за сада само око 3% од укупног броја зазимљених заједница.

Многи другари имају велике губитке и сваки дан стижу извештаји о додатним губицима.

Губици су углавмом код колега који нису ваљано урадили третмане против варое а интересантно је да је највише губитака код оних који су користили траке са оксалном киселином после врцања сунцокретовог меда.

Поздрав драги пријатељима... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #16 poslato: Januar 14, 2025, 17:19:00 »
Данас сам ослушнуо десетак кошница на пчелињаку у селу и свуда се чују пчеле у кошницама да лагано зујкају.
Било је доста хладно око - 2 до - 3 степена и даље нисам гледао.
Ако не буде већих захлађења надам се да ће здраве пчеле и ако су слабије бројности у односу на претходне године изгурати ову зиму.
Има ту слабијих заједница које су на граници преживљавања и требаће их помоћи током марта месеца.
За сада код мене су укупни губици око 3 %.
Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #17 poslato: Januar 14, 2025, 18:05:49 »
Нађем данас на пчелињаку у атару једну Еко Воја кошницу са једним слабим ројем од летос који никада није прихрањиван.
Био је на два наставка али ту није било пчела за два пуна наставка него много мање.
Након врцања меда са тог пчелињака враћао сам наставке са изврцаним саћем и тој заједници сам додао два наставка са изврцаним рамовима.
Заједница је зазимљена са само 4-5 кг меда.
Данас читам и не могу да верујем како сам је прескочио и нисам јој додао ни један рам меда.
На крову кошнице пише додати 4 литре густог сирупа а пошто сам решио да ове јесени не додајем сируп она је остала без допуне зимнице.
Отворим је одмах и видим да су пчеле још живе.
Видим да имају још мало меда поред малог клубета.
Додао сам јој одмах наставак са 10 РВ рамова у којим има више од 10 кг меда.
Ваљда ће бити све у реду.
Кад наиђе топли период прећи ће оне вероватно у горњи РВ додатни наставак.
Да данас нисам интервенисао вероватно би за мање од месец дана умрле од глади.
Поздрав драгим пријатељима

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #18 poslato: Januar 16, 2025, 13:44:16 »
Јуче сам обишао пчелињак у Новом Бечеју и ослушнуо један део у једном реду кошница да ли се чују пчеле.
У свих 23 кошнице које сам ослушнуо све једна до друге из свих се чују пчеле да зујкају.

За сада рекло би се да је све у реду на овом пчелињаку.

Три века испред света...

Van mreže Jovan Radulović

• Stari član foruma
  • Pčelarim RV košnicama.
  • Lokacija pčelinjaka: Dragovac, Velika Morava, oko 70mnv, Srbija
« Odgovor #19 poslato: Januar 28, 2025, 20:21:19 »
Данас сам искористио леп дан да бацим поглед на кошнице и имао сам шта да видим. Призор је био не тако леп, такорећи, катастрофалан. Сва 4 друштва су ми страдала. У све 4 кошнице су улазиле туђице и крале мед. Колико сам видео, меда је било довољно, по чак 1 пун наставак, али су пчеле, ипак страдале. У наредном периоду ћу детаљно погледати кошнице, како бих утврдио разлог(е) страдања. Видео сам на леетима свих кошница мртве пчеле, а знам да је била грабеж пред крај јесени/почетком зиме. Поред пуног третмана Брстиваром у трајању од 24 дана, сваки други дан, димљењем, урадио сам још неколико третмана после грабежи, за случај да су туђице донеле вароу или да су моје ишле у крађу, али је то, очигледно, били недовољно. Такође, крајем јесени су их нападале и осе, за које сам поставио замке, врло могуће да су их оне десетковале, а да је грабеж само зацементирала ствар. Поред већег рада, труда и бриге у односу на претходне године, резултати су изостали. Клима је имала великог утицаја, као и грабеж од стране оса и туђих пчела, али је одговорност само моја.

Иако би, вероватно, најрационалније било да одустанем од пчеларства, јер нисам за 3 пуне године савладао технику пчеларења, мислим да то, ипак, нећу учинити.
Моје представљање:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=2839.new#new

0652213733

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #20 poslato: Januar 28, 2025, 21:34:54 »
Шта рећи.
Издржите колега Јоване..

З мом крају такође су катастрофално лоши резултати. Пре неки дан причао сам са једним свештеником коме је од 60 заједница само још две живе заједнице.
Код многих пчелара са мањим бројем кошнуца све су пчеле умрле.
Поред пута десетак кошница и око километар од мог пчелињака ни једна пчела не излази из кошница на топлом дану. Пчеле су умрле.
Још јесенас обележио сам заједнице које су мк ишле у пљачку према пчелињаку колеге код кога је умрло још пре времена давања зимске оксалне киселине око пола заједница од 80-90 заједница.
Код мене су сада неколико од тих тада обележених заједница умрло.
На другом пчелињаку опет су ми пчеле ишле у пљачку код човека који је закаснио са третманима против варое и још у августу је имао доста умрлух заједница.
Нашим пчелама не можемо забранити да иду у
пљачку на друге пчелињаке.
Ове године због великих тропских врућина није било довољно полена и пчеле нису у августу оформиле довољно квалитетне зимске пчеле.
На неким теренима где није било пуно кошница и где је било полена ту су страдања  колико толико мања али су заједнице слабије него претходних година.
Поздрав свима.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #21 poslato: Januar 28, 2025, 21:37:55 »
Далеко је још до марта.
Много више од половине пчелињих заједница у Србији али и у околним земљама је умрло до пре две три недеље.
Клима је ипак главни кривац.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #22 poslato: Februar 06, 2025, 18:42:29 »
Данас ми јавља другар код кога је до пре две недеље било све у реду и тек мање од 10% губитака да је пре два дана отварао кошнице ј од десетак отворених половина је умрла. Даље није отварао.

Супруга и ја смо данас обишли два пчелињака а најпре ћеркин пчелињак и првих 21у кошницу коју  сам ослушнуо било је живо.
На том пчелињаку већ смо средином јануара нашли 5-6 умрлих заједница.

За сада то је још увек испод 10%. Неке пчеле јесенас су ишле да краду мед у околне пчелињаке где су умрле пчеле и пренеле су вероватно део варое и вирусе.
Пре дестак дана кренули смо да их прскамо Војвиром али је било ветра и пчеле су биле љуте па смо наком 7-8 кошница посао морали прекинути.

И ако сам под упалом плућа нисам могао да их не обиђем и не ослушнем стање у кошницама.

Отишли смо затим на други пчелињак и видели да по нека пчела излази из неких кошница на око 8 степени. И ту сам ослушнуо 7-8 кошница и чини мк да је све  за сада у реду, чују се пчеле...

Три века испред света...

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #23 poslato: Februar 07, 2025, 07:59:41 »
И ако сам под упалом плућа нисам могао да их не обиђем и не ослушнем стање у кошницама.

Vojo, sada mi je jasno, zbog čega u nedelju 2.2.2025. u Grockoj nije bilo tvog predavanja (poljubio sam vrata opštine)  :(

Želim ti brz oporavak!!!  :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #24 poslato: Februar 08, 2025, 00:32:21 »
Хвала колега Ацо.
Божија воља.
Док сам само мало обишао пчелињаке за мање од сат времена и ако нисам ништа радио већ сам био мокар од зноја ради те упале.
Није јака упала али морам да лежим, одмарам и да се ничим не оптерећујем.

Четврта упала плућа за задњих седам година. Нисам се пазио и ето проблема.

Проћи ће, ваљда ћу зѕ две три недеље доћи у нормалу.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #25 poslato: Februar 09, 2025, 17:22:27 »
Данас сам обишао пчелињак у атару.
Пре око месец дана ту је било око 90 заједница живих а умрло је било два, три слабија ројића и једна заједница.
Данас је ту тек 81 заједница жива.
Оне заједнице (петнаестак кошница) које су ишле у пљачку на један пчелињак где је било пуно губитака, јесенас сам у новембру обележавао и подигао циглу на свакој, сада су умрле заједнице.
Још нису све те обележене умрле али већина јесте.

Још у септембру на том пчелињаку који је око километар и по удаљен од мојих пчела било је око половине умрлих заједница.
Овај пчелар не живи од пчела и пчеле су му само д додатни посао. Вероватно да те умрле заједнице јесенас није затворио и ето проблема.

За сада сам још задовољан и бићу још задовољнији ако укупни губици на овом пчелињаку не пређу 20% до пролећа.

Овде за сада губици прелазе 12-13% .

На другом пчелињаку у селу приближавамо се губицима од 10% а на трећем и највећем пчелињаку за сада је 3% губитака али ће у ту доћи до 10% јер има слабијих заједница.

Данас ми другар јавља код његове екипе, њих тројица пчелара који заједно пчеларе, код њих је већ око 50% губитака.

Свуда је како јављају другари јако лоше стање.

Три века испред света...

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #26 poslato: Februar 11, 2025, 08:44:30 »
Kolega Vojo brz oporavak Vam želim ! Odmorite se, dosta je hladno, veći deo dana mraz, kod nas jutros - 9 stepeni ! Hladan vazduh nikako nije dobar za upalu pluća ! Ali topao čaj sa Nozevojom definitivno valja !

Hvala Vam na važnim informacijama o stanju sa društvima kod Vas .Većina kolega ćuti, ali gubitaka ima dosta !

Predstoji uglavnom leden februar gde je noću i veći deo dana mraz uglavnom oko - 4 stepena a maksimalna dnevna na par sati  + 4 do 5 stepeni ! To je dobro da vegetacija ne kreće kad joj vreme nije , pa da voće strada u cvetu od mraza, što je zlo i naopako, da ne pričamo kad i bagrem izmrzne jer se prerano aktivirao.To ne bi trebalo da se desi ako februar i početak marta ostanu hladni, zimski .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #27 poslato: Februar 11, 2025, 23:44:24 »
Хвала колега Ацо. Већ сада сам сасвим добро, видећемо још сутра и прекосутра шта ће рентген показати и налази крви а надам се добром.

Након јучешњег разговора са доктором добио сам сагласност да могу данас да идем до Београда на неки састанак у министарству пољопривреде.

Након повратка из Београда свратио сам да обиђем пчелињак у Новом Бечеју и да ослушнем пчеле у кошницама где су ми слабије заједнице а које су ми биле сумњиве хоће ли преживети.
За сада је стање задовољавајуће.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #28 poslato: Februar 25, 2025, 19:43:34 »
Данас смо обишли сва три пчелињака.
На сваком пчелињаку има још по који губитак.
Највише је губитака у пчелињаку у атару који је највише ишао у пљачку на два пчелињака а мислио сам да је у питању био само један пчелињак.
Оба пчелињака су имала велико страдање са више од половине умрлих заједница још у септембру.
Поред свега ту је песковита земља и на том терену током августа и септембра није било кише и сви корови су се посушили па је унос полена био изузетно мали и вишеструко слабији него на друга два пчелињака. Ту смо данас нашли још 4-5 умрлих заједница и ту проценат умрлих заједница већ прелази 20%.
Пчеле су за око два рама слабије од пчела у селу где су летос пале две кише а само 5-6 километара сј удаљени један од другог.

На овом другом пчелињаку сам се одушевио са снагом заједница и ту такође има пет шест слабијих заједница а све три су ризичне. И овде су пчеле ишле на два пчелињака у пљачку и ту имамо 12-13 % губитака али оне које нису ишле у пљачку оне су одличне заједнице.
Све у свему за овакву годину са овим пчелињаком сам презадовољан.
Све кошнице смо отворили и препрскали Војвиром.
Затим смо после подне отишли на трећи пчелињак у Нови Бечеј. Успели смо да отворимо преко 70 кошница и да их препрскамо Војвиром. Око 15 кошница нисмо завршили.
Две заједнице без матица смо спојили.
Ту су губици тек око 12-13%, али има 7-8 критичних заједница.
Овде је у кошницама у просеку рам пчела мање него у селу али и рам пчела више него у атару.

На сва три пчелињака радили смо потпуно исте третмане против варое, ноземозе и вируса, у исто
време а резултати су потпуно другачији.

Закључак: снага презимелих заједница у складу је са уносом полена током августа и септембра .
Зимски губици су у складу са грабежи и одласка пчела на друге пчелињаке.

У Новом Бечеју наиђем на 4 кошнице које су умрле, све једна до друге а на пример са једне стране имамо 18-19 кошница за редом све живе. То само показује да су пчеле са тог постоља ишле на неки пчелињак у пљачку и да су преносиле вароу.
Исту слику имамо и на другом пчелињаку у атару и то јасно показује грабеж.

« Poslednja izmena: Februar 25, 2025, 20:06:38 od strane Vojo Brstina »

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #29 poslato: Februar 26, 2025, 09:33:32 »
За данас после подне најављују температуру изнад десет степени за мој крај па ћемо наставити тамо где смо јуче стали.

Остало нам је јуче 15 кошница на пчелињаку у Новом Бечеју које нисмо отворили и препрскали Војвиром и оне треба да се ураде јер Војвир у овом периоду када нема легла у кошницама побије сву вароу која је на пчелама.

Сада је врло лако могуће да има још по нека вароа коју су пчеле  јесенас преносиле из других пчелињака од умрлих туђих заједница и сада је најбоље време да се те варое униште како после не би правиле проблеме у наредном периоду..

Успут треба обележити слабије заједнице да би их могли по потреби појачати и спасити од пропадања јер слабије заједнице ако се не појачају током марта могу да пропадну. Овим поступцима изједначавања смањује број умрлих заједница на пчелињаку.

Три века испред света...