Данас сам искористио леп дан да бацим поглед на кошнице и имао сам шта да видим. Призор је био не тако леп, такорећи, катастрофалан. Сва 4 друштва су ми страдала. У све 4 кошнице су улазиле туђице и крале мед. Колико сам видео, меда је било довољно, по чак 1 пун наставак, али су пчеле, ипак страдале. У наредном периоду ћу детаљно погледати кошнице, како бих утврдио разлог(е) страдања. Видео сам на леетима свих кошница мртве пчеле, а знам да је била грабеж пред крај јесени/почетком зиме. Поред пуног третмана Брстиваром у трајању од 24 дана, сваки други дан, димљењем, урадио сам још неколико третмана после грабежи, за случај да су туђице донеле вароу или да су моје ишле у крађу, али је то, очигледно, били недовољно. Такође, крајем јесени су их нападале и осе, за које сам поставио замке, врло могуће да су их оне десетковале, а да је грабеж само зацементирала ствар. Поред већег рада, труда и бриге у односу на претходне године, резултати су изостали. Клима је имала великог утицаја, као и грабеж од стране оса и туђих пчела, али је одговорност само моја.
Иако би, вероватно, најрационалније било да одустанем од пчеларства, јер нисам за 3 пуне године савладао технику пчеларења, мислим да то, ипак, нећу учинити.