Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543189 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2175 poslato: Maj 15, 2018, 20:46:40 »
Момци мислим да понегде има ситних грешки. Не гаси се ројеви нагон лако увек. Остајем упоран при тврдњи да ће у незадрживи ројеви нагон ићи друштва где са матицом нешто није у реду (без обзира што и даље добро носи – на сву срећу)...док остала друштва на пчелињаку раде и нема назнака да следи "ројева година".

Друштво које тежи да се роји а има још довољно места у кошници да се „занима“ послом треба поделити тако да буде физички радвојено – без мреже. Имао сам случајеве да ми друштва која су раздвојена мрежом (збег висине 70 мм) праве проблеме и то рој који је горе подигнут. Једноставно су прво побијене све матице које се легу из матичњака, а потом и оне из матичњака које сам додавао.

Често су препреке као што је матична решетка толика препрека да се друштво само удвоји јер осећа одвојеност од главног гнезда. Али некада ни непролазна мрежа не представља препреку. Проблем је у звуку који одаје матица (или пчеле – не могу рећи са сигурношћу јер треба појаву више пратити да бих јасније одредио). Чак мислим да је и лексан некада проблематичан (код „проблематичних“ друштава које су у јаком ројевом нагону). Убећен да се звук преносио и према другом друштву јер се лексан понаша као мембрана (што можда може зависити и од квалитета пластике од које је израђен).

После више случајева са друштвима које не могу зауставити у ројењу, поделу сам вршио тако што се између друштава постави крућа препрека (често сам стављао рој на кров тако да има лето на матичној решетки која се „шикне“ директно на кров) и касније сам удвајао када матица пронесе. То није јемство да се друштво које је ишло у ројеви нагон (део где је стара матица и које се ослабљује) неће изројити јер је та матица на неки начин лоша.

У случају који је Анто навео, постојала је могућност да се друштво изроји јер се на звук матице „одазвала“ матица изнад мреже. Више пута током пчеларења, дешавало ми се да се изроји друштво где је матица изнад решетке, а рој изађе из дела испод решетке. Горе матица наставља да носи и деси се да изврши и тиху смену или у једном моменту једноставно нестане. Није разлог „антагонизам“ између матица како „наука“ тврди, већ је та матица завршила своје.

Има примера и да матица која је ушла у ројеви нагон настави да носи даље без проблема када се друштво само удвоји. Ово се дешава само када је та матица по свему добра за друштво и улази у ројеви нагон због скучено простора (када се због различитих разлога закасни са проширењем простора).

Треба само проценити да ли друштво улази у ројеви нагон због проблема са матицом или се то дешава због скученог простора. У првом случају је далеко теже (често и немогуће) спречити ројеви нагон, а у другом може спонтано доћи до прекида ројевог нагона ако се паша појачава или пчелар прошири простор на одговарајући начин.

Надам се да вам не „оштећујем“ тему о РВ кошници својим опширним упадицама...јер ја не пчеларим са РВ. :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #2176 poslato: Maj 16, 2018, 08:49:38 »
начин.

Надам се да вам не „оштећујем“ тему о РВ кошници својим опширним упадицама...јер ја не пчеларим са РВ. :)

Мени лично одговарају овакве " опширне упадице ". Ово није оштећење већ обогаћивање теме. Само настави са упадицама има ко да их чита и из њих научи нешто ново.

Van mreže Dragan Djurović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Srpski Miletić
« Odgovor #2177 poslato: Jun 09, 2018, 13:12:03 »
Poštovane kolege,pri pregledu košnice krov te košnice okrenem naopačke na susednu i na njega stavim jedan nastavak.Nastavak ne ubacim u krov već ga stavljam po ivicama krova,obavezno posle pregleda imam 10-15 mrtvih pčela ZAŠTO???Pozdrav

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2178 poslato: Jun 09, 2018, 21:17:36 »
При прегледу увек буде мртвих пчела које страдају тако што буду притиснуте рамом. Деси се и да дође понека туђица. Врло често код уласка туђице страдају две пчеле при борби (убоду једна другу)...па пута број туђица...

Сасвим уобичајено је да буде страдалих пчела при прегледу.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mladen Todorovic 1982

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Авала
« Odgovor #2179 poslato: Jun 09, 2018, 22:04:38 »
Postovane kolege pcelari.
Pre desetak- petnaest dana posle vrcanja bagremovog meda, razrojio sam jednu Rodnu tako sto sam stresao pcele sa ramova koji su bili za vrcanje u jedan farar nastavak koji sam stavio na mesto rodne a ovu pomerio za metar i po dva u stranu. Izletnice su se vracale na staro mesto tj. Sada u fararov nastavak u koji sam sutradan stavio zatvoren maticnjak. Danas sam pri prihrani pregledao taj farar nastavak ali ga nisam otvarao. Pun je pcele kao oko. Moje pitanje glasi: da li bih mogao da ponovim isti postupak ako sada maticnu resetku Rodne pomerim na drugi nastavak iznad plodista i redovno prihranjujem posto ne selim. Da li je kasno za formiranje jos jednog roja?

• Napredni član foruma
« Odgovor #2180 poslato: Januar 01, 2019, 23:28:08 »
Danas otisao da odradim oksalnu kad u mojoj rodnoj i fararu nema pcela. Rodna bila zazimljena na cetiri nastavka, u najvisem nastavku sve puno meda u nastavku ispod bilo klube. Malo uginulih pcela na podnjaci i nista vise. U fararu isto tako. Letos radio tretman mravljom kiselinom protiv varoe. A ceo dan mi govore nek je sa srecom Nova godina, e bas mi je krenula srecna u tri lepe.
Gde sam pogresio???

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #2181 poslato: Januar 02, 2019, 00:04:20 »
Nije dobro odradjen tretman protiv varoe. Ima toga koliko hoces ove godine. Trebao si neku proveru u septembru i oktobru da uradis. Neke kolege se zale i na suncokret pa moze biti i to ako si imao suncokreta tretiran neonikotinoidima

• Napredni član foruma
« Odgovor #2182 poslato: Januar 02, 2019, 08:36:05 »
Ma jok nisam selio na suncokret. Ovo prvo je najverovatnije.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2183 poslato: Januar 08, 2019, 23:56:21 »
Да, вароа је направила проблем.
Људи који раде мрављом киселином а не проверавају са другим препаратима стање варое углавном остану без пчела.

Третмани против варое треба да се раде на време, ( у зависности од степена заражености могу бити од априла па на даље, месец, два дана а по потреби да се понове и током лета) и увек да се проверава дејство препарата којим смо радили.

Родна Воја је кошница у којој пчеле нешто касније крећу са леглом у зимском периоду али ипак постижу боље резултате у пролећном развоју па тиме и вароа касније креће у развој.
Вароа повећава своју бројност за 2,5-3 пута на сваких петнаестак дана а када пчеле у РВ кошницама крену петнаестак дана касније са леглом него у другим (ЛР, ДБ, ФР итд.) кошницама јасно  је да ће у њима после пролећног развоја бити 2.5-3 пута мање варое.
Ипак за само петнаестак дана и у њима ће се број вароа повећати на отприлике исти број као и код друштава у другим кошницама на петнаестак дана раније.

Вароа се за око 5 месеци од само једне варое намножи на око пар хиљада вароа.

Тако на пример ако пчелар дода прву погачу у јануару (почетком јануара) и покрене легло у кошници средином јануара, већ у следећој генерацији пчела то јест после првог изласка младих пчела  ( двадесетак дана касније) вароа ускаче у легло а то је већ почетком  фебруара месеца и почиње свој развој..

Фебруар, март, април, мај и већ у јуну можемо имати око 2.000-3.000 вароа од само једне једине варое у старту.

Ко је овде узрочник покретања варое?

Па наравно пчелар, додавањем погаче покренуо је легло на месец дана раније него што би га пчеле саме покренуле.
У већини случајева имамо управо оваква дешавања.
Поред овог поменутог покретања легла имамо још и других узрока покретања легла а заправо покретања развоја варое.

Пошто су пчелари углавном навикли да третмане почињу од августа месеца добијамо мноштво изгубљених пчелињака у разним крајевима.

Ко је овде крив за толику штету у нашем пчеларству?

Ја бих рекао скоро сви.

Предавачи на разним предавањима.
Председници удружења пчелара.
Часописи за пчеларство, итд...

Наравно да сви сносе велику кривицу али то је тако па тако и све док не постоји никаква одговорност то ће тако да траје...

Вароа је највећи проблем у пчеларству а њој се посвећује најмање пажње...

Поздрав драгим пријатељима... 

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2184 poslato: Januar 13, 2019, 21:46:17 »
Ја користим искључиво овакве металне и нисам имао проблема око проласка..можда зато што користим добре матице,једне из Н.Милошева које већ четврту зиму раде феноменално и оне од госпође из М.Моштанице којима сам такође веома задовољан,те су праве као "ровци"кроз лето се једва провуку,хахахахах..код тих  код којих сам мислио да су прошле нашао сам удвојено друштво....
И ја кад кажем да не треба мењати матице у РВ кошницама најмање четири године људи не верују.
Хвала Мирославе на представљању својих искустава. Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2185 poslato: Januar 20, 2019, 11:32:47 »
Јуче сам кометарисао шта је то права матица и која је то права матица.

Права матица је она која за свога живота у двије или три куће остави пуне куће рођене и нерођене здраве чељади и све пуне куће хране и посуђа за храну.

Ипак, далеко смо ми од тога да разумемо живот пчела и да му се прилагодимо.

На пример, пчелиња заједница само једном у току године достиже свој највиши развој а када имају меда у свом станишту преко 20 центиметара изнад легла тада са леглом престају још почетком августа и сво легло отхране пре доласка алкалних киша.

И зато тамо где човека нема матице живе 6-7 година ( или су живеле док ми нисмо све покварили) ...

Знају оне шта раде само је проблем што ми то не разумемо.

Поздрав драгим пријатељима....

Три века испред света...

Van mreže Slaviša Marinković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kamenica kod Kragujevca 465m; 060/3405421
« Odgovor #2186 poslato: Januar 20, 2019, 23:56:52 »
Pčelarim sa RV i DB košnicama. Pregledao sam pčele pre par dana. U RV košnicama ima dovoljno meda i prezadovoljan sam njima. Iskreno Voja je u pravu!
,,Колико знаш, толико зјаш"

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2187 poslato: Januar 26, 2019, 15:13:55 »
Хвала колеги Славиши за претходну поруку.

Цитати из евиденције са пчелињака испод Цера за 16. март 2017 год.

Данас на овом пчелињаку нашао 132 заједнице са пчелама и матицама и један безматак.
Једну заједницу појачао а један безматак спојио ( крајња у првом реду) брујала па им додао једну слабију заједницу нуклеуз са 2 р пчела и једним рамом легла.
На пчелињаку око 15-20 слабијих заједница (прошлогодишњих касних ројева) које треба појачати.

У јачим заједницама данас 16.марта пчела 6-7 рамова и легло на четири рама око 11-12.000 радиличког легла.
У средњим заједницама са пет до шест рамова пчела легло на три рама око 8.000 ћелија и са око 70% затвореног легла у рамовима.

Почеле џанарике да отварају а цветају ране кајсије и почиње касна кајсија да цвета.
На осунчаним странама по брдима отворила се по нека џанарика а по воћњацима цвета мртва коприва.

Пчеле су ове године почеле са леглом око 20-25 фебруара у већини кошница.

Препрскали са Нозевојом све заједнице + све заједнице на братовом пчелињаку.

Крај цитата.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2188 poslato: Januar 26, 2019, 15:25:32 »
Још пише у следећем коментару:
Додали папире где је недостајало и утоплили заједнице.
Појачати слабије заједнице за 7-8 дана или око 23-25 марта.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2189 poslato: Januar 26, 2019, 15:27:12 »
Затим имамо запис од 24.марта.
То ћемо касније...

Три века испред света...