Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543191 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2190 poslato: Februar 13, 2019, 00:27:46 »
Јуче сам био на пчелињаку испод Цера где је џанарика напупила и пупови почели да беласају.
Надам се џанарики пре краја фебруара.

У Родна Воја кошницама до сада НЕМА Легла и није га било од зазимљавања!

У кошницама је пуно хране и пчеле су врло мало хране потрошиле од зазимљавања до сада.

Један безматак који је имао лажно легло почетком новембра није истрешен и као што сам и очекивао остао је са шаком пчела и трутова који нису презимели.

Најслабији ројић са две улице пчела за кога сам се надао да неће презимети још је жив. Оставио сам га да зимује само ради матице ако случајно преживи да имам матицу. .
Ту су, још су живе али далеко је март.

За сада нема ни једне нормално зазимеле заједнице да је умрла на пчелињаку са преко 200 кошница...

Презадовољан.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2191 poslato: Februar 15, 2019, 10:04:55 »
Од данас па на даље креће нови период године са здравијим поленом и здравијим отхрањивањем легла.

Нека вам је срећан почетак нове пчеларске сезоне.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #2192 poslato: Februar 15, 2019, 10:45:38 »
Од данас па на даље креће нови период године...
Кад пролеће преузима штафету од зиме...

Медна година свима...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2193 poslato: Februar 15, 2019, 11:05:01 »
Од данас па на даље креће нови период године...

Кад пролеће преузима штафету од зиме...

Медна година свима...
Хвала Милане.
Када креће буђење.  ;)

Стари Срби нису имали пролеће и јесен али су знали када се мења Гора и Вода (намерно сам написао великим словима).
И када почиње буђење природе.

Три века испред света...

Van mreže Čulić Đurđe

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Manđelos
« Odgovor #2194 poslato: Februar 15, 2019, 17:21:56 »
Прегледао сам данас две кошнице што не мора да значи да је тако на целом пчелињаку и у једној нема легла у опште док у другој јаја величине шаке данас матица залегла!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2195 poslato: Februar 17, 2019, 20:31:41 »
Мој један комшија са пчелама испод Цера данас је отворио једну РВ кошницу и у њој није било легла а матица је била присутна.
Иначе он има десетак ЛР кошница и само ову једну Родну Воју...
Пчеле су почеле са уносом полена.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2196 poslato: Februar 23, 2019, 09:47:05 »
У понедељак 18.02 или пре четири дана био сам на већем пчелињаку где зимује око 200 пчелињих заједница.

У кошницама сам нашао у просеку по два рама легла укупно око 2.000-3.000 легла.
Веома је важно да испод сатоноша у рамовима још увек око 5-8 центиметара меда.
У кошницама је доста хране и пчеле су до сада потрошиле врло мало меда.

Пронађен један безматак и одмах спојен са ројићем који је зазимљено на два рама пчела и који је на моје изненађење ипак презимео.

Почетком новембра нашао сам био један безматак који је имао лажно легло и ту је била остала шака исцрпљени пчела и пошто тада нисам истресао те пчеле оне су страдале током зиме.
То је укупно било мање од једног рама пчела исцрпљених на отхрањивању лажног легла и још без матице и та заједница је изгубљена још током јесени и не може се сматрати зимским губитком. Она је изгубљена одмах након транспорта пчела у зимовник то јест у септембру-октобру када је након што је изгибила матицу покренула лажно легло.

Ни једна заједница нам се нигде није одвојила од хране и ако их нисмо отварали нити прегледали још од четвртог новембра. И тада смо их само препрскали Нозевојом и није било никаквих других интервенција.

Пчелари са Родним Војама не морају да брину за зимовање својих пчела и за положај клубета током зиме јер ако се током лета изврши правилан распоред саћа и обезбеди макар 12-13 килограма хране (а више је још боље) ни једна заједница на 100-200-300-500-1000 заједница неће им се током зимовања одвојити од хране у кошници и неће и не може умрети ид глади.

Дужина рамова у Родној Воји обезбеђује правилан распоред хране у кошници и сигуран контакт пчелињег клубета са храном то јест потпуно безбедно зимовање.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2197 poslato: Februar 24, 2019, 22:45:07 »
У понедељак 18.02 или пре четири дана био сам на већем пчелињаку где зимује око 200 пчелињих заједница.

У кошницама сам нашао у просеку по два рама легла укупно око 2.000-3.000 легла.
Веома је важно да испод сатоноша у рамовима још увек око 5-8 центиметара меда.
У кошницама је доста хране и пчеле су до сада потрошиле врло мало меда.

Пронађен један безматак и одмах спојен са ројићем који је зазимљено на два рама пчела и који је на моје изненађење ипак презимео.

Почетком новембра нашао сам био један безматак који је имао лажно легло и ту је била остала шака исцрпљени пчела и пошто тада нисам истресао те пчеле оне су страдале током зиме.
То је укупно било мање од једног рама пчела исцрпљених на отхрањивању лажног легла и још без матице и та заједница је изгубљена још током јесени и не може се сматрати зимским губитком. Она је изгубљена одмах након транспорта пчела у зимовник то јест у септембру-октобру када је након што је изгибила матицу покренула лажно легло.

Ни једна заједница нам се нигде није одвојила од хране и ако их нисмо отварали нити прегледали још од четвртог новембра. И тада смо их само препрскали Нозевојом и није било никаквих других интервенција.

Пчелари са Родним Војама не морају да брину за зимовање својих пчела и за положај клубета током зиме јер ако се током лета изврши правилан распоред саћа и обезбеди макар 12-13 килограма хране (а више је још боље) ни једна заједница на 100-200-300-500-1000 заједница неће им се током зимовања одвојити од хране у кошници и неће и не може умрети ид глади.

Дужина рамова у Родној Воји обезбеђује правилан распоред хране у кошници и сигуран контакт пчелињег клубета са храном то јест потпуно безбедно зимовање.

Овако пишем кад ујутро не попијем кафу и када ми се жури јер чекају послови па на брзину напиши да не заборавим шта се десило на неколико дана раније.

Нисам био у понедељак на пчелињаку 18 фебруара него у среду 20 фебруара.
Данас су ме исправили кући кад сам нешто причао па кажем хајде да напишем и да се исправим овде где сам погрешно писао.

Три века испред света...

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #2198 poslato: Februar 25, 2019, 06:58:00 »
Војо, шта мислиш о утопљавању са најлоном сад у овом периоду због легла? Јели рано за утопљавање, и да ли је уопште пожељно користити најлон?
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2199 poslato: Februar 25, 2019, 09:52:57 »
Ја не користим уопште најлон а мислим да је још рано за оне који га користе.
Пре цветања џанарике мислим да је рано.

Наравно сви имају право на своје одлуке па нека свако ради како мисли да му је најбоље.

Три века испред света...

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2200 poslato: Februar 25, 2019, 15:18:05 »
Војо, шта мислиш о утопљавању са најлоном сад у овом периоду због легла? Јели рано за утопљавање, и да ли је уопште пожељно користити најлон?

Како се утопљава најлоном? И како и зашто мислиш да треба додатно утоплити друштва.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #2201 poslato: Mart 06, 2019, 07:01:00 »

Како се утопљава најлоном? И како и зашто мислиш да треба додатно утоплити друштва.

Па мислио сам баш као на слици што си поставио, а у циљу додатног утопљавања друштва због легла. А и штеде се пчеле које иду напоље из кошнице по воду..
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2202 poslato: Mart 07, 2019, 22:49:35 »
Ево да јавим стање са РВ кошницама у овом делу нове сезоне.
До данас на терену испод реке Саве пчеле су у Родна Воја кошницама прошириле легло на 3-5 рамова.
У просеку у кошницама имамо око 10.000 радиличког легла.
Пчеле већ данима доносе значајне количине полена и легло се квалитетно отхрањује.

Заједнице током целе зиме нису добијале никакве погаче, мед или било шта друго.
У кошницама је пуно заостале хране и ако захлади она ће заједницама помоћи да наставе са одржавањем и или ширењем легла.
Почетком фебруара већина заједница није имала легла а кад је мало отоплило пчеле су кренуле.

За двадесетак дана то јест око 27-28 марта у кошницама би требало бити око десетак рамова пчела и ако се наставе повољни температурни тј временски услови до краја марта би требали имати око 6-7-8 РВ рамова легла.

Још увек у околини пчелињака није процветала џанарика и цветање очекујемо за који дан.
Срећом па сам погрешио у проценама да би ове године џанарика могла да процвета крајем фебруара и за сада је добро што још увек није процветала. Треба молити Бога да у време цветања џанарике буде макар 5-6 топлих дана како би пчелице искористиле ту изузетно важну пролећну пашу.

Опште стање на РВ пчелињацима у овом делу марта је више него одлично.
Ипак још увек се бојим могућих захлађења. По некад и у априлу наиђе снег и захлађење а надајмо се да нас то неће снаћи овог пролећа.

Још увек не утопљавамо пчеле, наравно нема окретања рамова или наставака, проширења легла и било каквих интервенција.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2203 poslato: Mart 08, 2019, 10:11:04 »
Јутрос стиже извештај са Цера да је џанарика на километар од мог пчелињака још јуче кренула као и ране кајсије код комшије.

Ко је могао претпоставити почетком прошлогодишњег марта да ће 18. марта кренути снег и да ће падати 5-6-7 дана, до 23-24. марта..
И ко је могао претпоставити да ће само месец дана касније, 24.- 25. тј. крајем априла да почне багрем да цвета.

Свако захлађење може да успори пчелиње заједнице, рано је још да се радујемо. Ми се надамо, сањамо и претпостављамо а Бог одлучује.  :D

Биће како Бог да...   

Благодарим..

Три века испред света...

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #2204 poslato: Mart 23, 2019, 21:23:39 »
        Данас поподне сам прегледао својих 12 РВ кошница које сам зазимио у селу Дреновац, на 10-ак километара од Шапца, уз реку Саву (почео сам са 4 роја купљена од Воје у јуну 2016. године). Све су живе и, чини ми се, здраве и веселе. Уносе масовно нектар и полен. Пчела има на 6 до 8 улица, а легла на 4-5 рамова, са обе стране, површине 1/2 до 2/3 рама.
        По повратку, чух и крекет жаба па се питам, да ли сачекати са стим. прихраном док не прође захлађење најављено за следећу недељу или се може почети одмах.
        Молим, ако је неко вољан, да прокоментарише количину легла за ово доба године.
        Хвала, поздрав