Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543248 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2160 poslato: April 21, 2018, 21:47:00 »
Овако је то било 7. априла када је цветала џанарика..

Сада се стање у кошницама мало нормализовало и јуче и данас на већини друштава урађено је проширивање гнезда кроз два наставка. Обзиром да година доста касни и да багрем не би требао почети пре почетка маја, надамо се да ће за наредних десетак дана у кошницама у просеку бити 12-13 рамова легла. У том периоду би требало урадити хитно ограничавање матица и друштва довести у фазу пуног искоришћења паше. Отприлике четвртина друштава је слабија а такође и четвртина одскаче са развојем док половина сада има око 8 рамова легла са отприлике 22-25 000 легла. Обзиром да је топло време уноси нектара и полена су задовољавајући и нема потребе за прихраном..

Поздрав драгим пријатељима..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #2161 poslato: April 21, 2018, 22:17:42 »
Е ово је пчелињак... Свака част Војо, слике су фантастичне.
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #2162 poslato: April 23, 2018, 20:32:54 »
Војо, препознајем овај пчелињак. И код мене је, прегледано прекјуче, слична ситуација са леглом (како и не би кад су у суседном селу).
Једино што ми се чини да неће до багрема добацити до тих жељених 12-13 рамова легла. И ниси у праву кад кажеш да година касни. Јесте касније вегетација кренула али се све некако убрзано дешава и багрем ће, барем у нашој Поцерини, процветати раније него што је прошле године.
Поздрав колегама са форума, а теби брзо оздрављење (чух од Миливоја).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2163 poslato: April 26, 2018, 14:16:49 »
Војо, препознајем овај пчелињак. И код мене је, прегледано прекјуче, слична ситуација са леглом (како и не би кад су у суседном селу).
Једино што ми се чини да неће до багрема добацити до тих жељених 12-13 рамова легла. И ниси у праву кад кажеш да година касни. Јесте касније вегетација кренула али се све некако убрзано дешава и багрем ће, барем у нашој Поцерини, процветати раније него што је прошле године.
Поздрав колегама са форума, а теби брзо оздрављење (чух од Миливоја).

Хвала Верољубе пријатељу. Мало сам ван строја и то ће потрајати до краја месеца. Морам само да лежим и одмарам и то баш када се нагомилало мноштво послова.
Браћа су ми урадила пчелињак а на постављеним сликама виде се два пчелињака са око 400 кошница укуно.

Година је закаснила што се тиче цветања џанарике а она је требала да почне са цветањем почетком или средином марта и да убрза развој заједница.
Због захлађења које је трајало 7-8 дана џанарике су наставиле да цветају тек почетком априла и то је велико кашњење у природи.

сада ове врућине када су кренуле нагло су убрзале багрем. Он на температурама од 27-28 степени или још и вишим за седам дана направи такав развој какав не би требало да направи за 20 дана.

Сада је дошло и до наглог развоја заједница након што је кренуло излегање младих пчела залежених после оног захлађења то јест после 25 марта. Заједнице сада за седам дана повећавају количину легла за око 5 рамова.

Све оне које су пре три четири дана имале 8 рамова легла сада већ имају 10-11 а за пар дана ће имати и 13-14 рамова легла.

Тако да твоје мишљење и страх да се неће развити  "Једино што ми се чини да неће до багрема добацити до тих жељених 12-13 рамова легла"
није оправдан...

Поздрав драгим пријатељима...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Napredni član foruma
« Odgovor #2164 poslato: April 26, 2018, 20:05:55 »
Из твојих уста у Божије уши, али неће бити баш тако. Данас сам прошао поред твог пчелињака. Багрем увелико цвета; а богами и мирише.

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #2165 poslato: April 26, 2018, 21:50:27 »
Поздрављам те Војо и да нам што пре оздравиш.
Чули смо се пре 10 так дана и ти ми рече да ћеш ме упутити како да спремим пчелиње заједнице уочи багремове паше и ограничим матицу. Багрем ће се у Делиблатској пешчари отворити за пар дана, тако ми јавља шумар. Ако нађеш мало времена напиши како да заједнице које су пре 10 так дана биле осредње (са 6-7 рл), а сада имају већином 10 рамова легла, а понека и по 12, спремим за пар наредних дана.

Van mreže Sasa Crnobrnja

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novi Slankamen
« Odgovor #2166 poslato: Maj 05, 2018, 23:07:32 »
Pozdrav svima! Dal su se razvile do bagrema kako treba ? Kqko ste prosli na bagremu?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2167 poslato: Maj 06, 2018, 10:38:39 »
Pozdrav svima! Dal su se razvile do bagrema kako treba ? Kqko ste prosli na bagremu?
Пчеле су се развиле до багрема на оптималан ниво али су превисоке температуре и мали проценат влаге значајно умањиле лучење нектара. Јуче су коначно пчеле радиле одлично у мом крају код пчелињака јер је прексиноћ пала киша. Немам вагу па само преносим информације од колега са мог пчелињака.. О приносима ћемо причати за који дан. Неколико првих дана је изгубљено због високих температура. Поздрав драгим пријатељима.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2168 poslato: Maj 06, 2018, 10:41:05 »
Небојша пријатељу хвала на лепим жељама.. Поздрав...

Три века испред света...

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #2169 poslato: Maj 06, 2018, 17:08:33 »
Пчеле су се развиле до багрема на оптималан ниво али су превисоке температуре и мали проценат влаге значајно умањиле лучење нектара. Јуче су коначно пчеле радиле одлично у мом крају код пчелињака јер је прексиноћ пала киша. Немам вагу па само преносим информације од колега са мог пчелињака.. О приносима ћемо причати за који дан. Неколико првих дана је изгубљено због високих температура. Поздрав драгим пријатељима.

Војо, код мене је првих 5 дана изгубљено због високих температура и југоисточног ветра.
Јуче су пчеле лепо радиле, јер је ветар стао и била је повећана влажност ваздуха. Међутим моје пчелиње заједнице су касниле у развоју и фактички значајно легло се излеже тек ових дана (прогнозирали смо отварање багрема за Ђурђевдан). Још пар дана биће неког уноса од багрема који није прецветао, а после ћу их оставити на дивљем јорговану.

• Napredni član foruma
« Odgovor #2170 poslato: Maj 07, 2018, 22:39:45 »
У мом крају, Поцерина, багрем полако пролази. Принос са багрема је, чини ми се, на нивоу прошле године јер је доста дана изгубљено због превисоких температура и суше. Тек након кише, последња 3-4 дана багрем је добро замедио па су га пчеле масовније посећивале.
Ја сам, дочеках и то, на једној од 6 Родних, ставио и четврти наставак. Можда баш и нисам морао али га је лепо видети. [/size]У просеку, у 5 од 6 мојих друштава биће по један наставак меда за цеђење и ја сам тиме задовољан.
Леп поздрав из Шапца,

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #2171 poslato: Maj 13, 2018, 19:56:40 »
2 rodne Voje su mi otišle u Rojevi nagon iako su imale dosta i prostora i satnih osnova. Kad sam vidio da su povukle matičnjake stavio sam mlađe leglo i maticu u nastavak i postavio ga preko mreže zbjega iznad društva koje je zarojeno (znači nisu imale fizički kontakt) dole sam ostavio zatvoreno leglo i okvir sa 2-3 bolja matičnjaka. Jučer gledam ode roj iz košnice - s kojom maticom? Dali je možda bila greška što nisam ostavio samo jedan matičnjak

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #2172 poslato: Maj 13, 2018, 20:38:25 »
2 rodne Voje su mi otišle u Rojevi nagon iako su imale dosta i prostora i satnih osnova. Kad sam vidio da su povukle matičnjake stavio sam mlađe leglo i maticu u nastavak i postavio ga preko mreže zbjega iznad društva koje je zarojeno (znači nisu imale fizički kontakt) dole sam ostavio zatvoreno leglo i okvir sa 2-3 bolja matičnjaka. Jučer gledam ode roj iz košnice - s kojom maticom? Dali je možda bila greška što nisam ostavio samo jedan matičnjak

Anto nisu li tako pčele ipak imale kontakt kroz mreżu?
Nisam najbolje shvatio da li je matica u gornjem nastavku imala svoju podnjaču ili je nastavak bio stavljen preko zamreženog zbjega tako da pčele međusobno opšte? Da li je matica bila zarobljena ili je imala svoje leto?

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #2173 poslato: Maj 13, 2018, 23:10:13 »
Mrežom su bile fizički odvojene ali su mogle osjetiti maticu, preko mreže sam privremeno stavio matičnu rešetku tako da je gornje društvo imalo izlaz. Kad su se izrojile već sam to društvo sa maticom sklonio na drugu lokaciju

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #2174 poslato: Maj 13, 2018, 23:56:43 »
Nedavno smo pisali mislim u temi o Rensonovoj metodi o pojavi rojenja kod košnice u Renson konfiguraciji iako je matica praktično zatvorena sa dvije rešetke i nemože da izađe van. Znači roj izađe iako matica nemože. Šole je pisao o tome.

Mišljenja sam iz svega što sam do sada pročitao i vidio da matica nije jedini i ključni faktor izlaska roja. Mislim da matica izlazi sa rojem a ne roj sa maticom pa tako može da se desi da roj izađe iako je matica fizički spriječena.
Tada se može desiti da se kako je Šole pisao roj pridruži drugom roju koji ima maticu što nije rijedak slučaj i viđao sam da se rojevi, više njih iz različitih košnica u tom činu rojenja spoje iako svi imaju svoje matice. Može takođe da se desi da se roj vrati u košnicu nakon izvjesnog vremena ako matica ne izađe.

Mislim da to što se matica izdvoji iz košnice koja je već zagazila u rojev nagon nije garant da se zajednica neće izrojiti. Nagon za rojenjem ostaje jer da nije tako nebi bilo drugenca i trećaka. Mora se zajednici "pustiti krv" da bi se ugasio rojev nagon. U sred paše se na taj način slabi sabiračka moć ali bolje i to nego da ti zbriše roj.

Da li je u tvom slučaju moguće da se neka mlada matica već izlegla i da je ona izašla sa rojem?

Prekjuče sam jednu LR zajednicu koja je ušla u rojev nagon istresao na Taranovu dasku ali kako je nebih pretjerano oslabio jer paša još traje istresao sam samo plodište koje je bilo ograničeno sa MR dok medišta nisam istresao. Nisam uspio naći maticu u gužvi pa sam istresao sve okvire iz plodišta i ponovo složio košnicu. Na dasci sam dobio manji roj sa starkom koji sam istresao u jedan EV nastavak. Za 24h roj je već izvukao nešto saća na trakicama koje sam stavio na okvire i matica je položila jaja. Roj je skroman ali ću ga pojačati kada poklopi prvo leglo. Matičnu košnicu ću da otvorim za koji dan i ostavim dva dobra matičnjaka a ostale da porušim pa ćemo da vidimo šta će da bude. Nadam se da će se nagon za rojenjem ugasiti a ako ne dok se matice izlegu i ojačaju za let paša će već biti gotova a ja ću naučiti nešto novo. :)
Primjetno je da kod ove košnice danas nema pčela koje lijenčare na letu kao prethodnih dana i da pčele opet rade.