Nedavno smo pisali mislim u temi o Rensonovoj metodi o pojavi rojenja kod košnice u Renson konfiguraciji iako je matica praktično zatvorena sa dvije rešetke i nemože da izađe van. Znači roj izađe iako matica nemože. Šole je pisao o tome.
Mišljenja sam iz svega što sam do sada pročitao i vidio da matica nije jedini i ključni faktor izlaska roja. Mislim da matica izlazi sa rojem a ne roj sa maticom pa tako može da se desi da roj izađe iako je matica fizički spriječena.
Tada se može desiti da se kako je Šole pisao roj pridruži drugom roju koji ima maticu što nije rijedak slučaj i viđao sam da se rojevi, više njih iz različitih košnica u tom činu rojenja spoje iako svi imaju svoje matice. Može takođe da se desi da se roj vrati u košnicu nakon izvjesnog vremena ako matica ne izađe.
Mislim da to što se matica izdvoji iz košnice koja je već zagazila u rojev nagon nije garant da se zajednica neće izrojiti. Nagon za rojenjem ostaje jer da nije tako nebi bilo drugenca i trećaka. Mora se zajednici "pustiti krv" da bi se ugasio rojev nagon. U sred paše se na taj način slabi sabiračka moć ali bolje i to nego da ti zbriše roj.
Da li je u tvom slučaju moguće da se neka mlada matica već izlegla i da je ona izašla sa rojem?
Prekjuče sam jednu LR zajednicu koja je ušla u rojev nagon istresao na Taranovu dasku ali kako je nebih pretjerano oslabio jer paša još traje istresao sam samo plodište koje je bilo ograničeno sa MR dok medišta nisam istresao. Nisam uspio naći maticu u gužvi pa sam istresao sve okvire iz plodišta i ponovo složio košnicu. Na dasci sam dobio manji roj sa starkom koji sam istresao u jedan EV nastavak. Za 24h roj je već izvukao nešto saća na trakicama koje sam stavio na okvire i matica je položila jaja. Roj je skroman ali ću ga pojačati kada poklopi prvo leglo. Matičnu košnicu ću da otvorim za koji dan i ostavim dva dobra matičnjaka a ostale da porušim pa ćemo da vidimo šta će da bude. Nadam se da će se nagon za rojenjem ugasiti a ako ne dok se matice izlegu i ojačaju za let paša će već biti gotova a ja ću naučiti nešto novo.

Primjetno je da kod ove košnice danas nema pčela koje lijenčare na letu kao prethodnih dana i da pčele opet rade.