Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543970 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #480 poslato: Jul 16, 2012, 21:32:30 »
Imam 10 ovogodišnja roja , kod 5 je stanje normalno ,a kod 5 je stanje sledeće
4 rama legla
2 rama sa polenom
3 rama sa medom
dodao sam im deseti ram sa satnom osnovom i njega su počele da pune medom
prihranjujem ih svako drugo veče sa 0,5 l sirupa

Moze li mi neko reći kako da ih razblokiram da li da prestanem sa prihranom ili da im dodam drugi nastavak
U njima imam 6do 7 ulica pčela
Mislim da to koliko im dajete sirup i nije stimulativno,više mi liči na dopunjavanje hranom.
Po meni ,prestanite sa dodavanjem sirupa,verovatno ima još nešto i u prirodi,bar za neko vreme.
Za dodavanje novog nastavka je ovog momenta još rano s obzirom da nemate baš puno pčela za drugi nastavak.

Možda neko ima neko drugo mišljenje,naročito iskusniji,pa neka me isprave ako grešim.

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #481 poslato: Jul 16, 2012, 22:11:01 »
Gorane kolega Pavel ti je dao korisne informacije. Ja kada sam prošle godine naselio moje RV prirodnim rojevima uopšte nisam prihranjivao dok je bilo unosa, jer su mi tako veoma brzo izgradile saće od SO. Međutim iako sam kasnije nastavljao sa prihranom (tokom avgusta) samo sam dva društva uspeo da zazimim na dva nastavka, a tri su ostala na jednom, nisu uspela da izgrade drugi nastavak. Ipak su uspešno sva prezimila. Znači drugi nastavak diktira snaga pčelinjeg društva, a nisam siguran da sada ima efekta staviti ga. Mislim da bi neko od iskusnijih kolega trebao da se javi sa savetom.
Pozdrav

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #482 poslato: Jul 16, 2012, 22:33:39 »
     Evo da na ovoj temi napišem par reči o stanju i pčelaranu mojim RV.
     Iako imam svega 5 RV (godinu dana) i skromna iskustva u radu sa njima, ipak ću ih kratko izložiti.
     Na početku da kažem da je ove godine kod nas paša odlična. Radi se o livadskoj, jedinoj paši na preko 1000 m nad. visine. Duge majske kiše i lepo vreme u junu očigledno su prijale biljkama, unos je bio odličan, mada nedostatak kiše već kvari ove utiske i pitanje je da li će biti meda krajem jula na drugom vrcanju. Odmah da kažem da su jaka društva u DB košnicama (koje su mi osnovne) donele značajne količine meda (za naše uslove tihe livadske paše). Sa jedne sam izvrcao dva nastavka sa svim zatvorenim ramovima (široki polunastavci). Nastavci su vraćeni i videćemo šta će biti dalje.
     Što se tiče RV i tu sam jako zadovoljan. Kao što sam pisao ranije startovao sam prošle godine sa prirodnim rojevima i sa satnim osnovama. Rojevi su bili različite snage, izimili su svih pet. Tako da su dva društva odlična, dva srednja, a jedno je nešto slabije. Kod ova dva (koja su po meni odlična) 03.06. sam po Vojinim uputstvima dodao treći nastavak sa satnim osnovama, prebacio dva, tri rama starog legla, a u prvom nastavku ograničio maticu matičnom rešetkom; 15.06. su sve satne bile izgrađene sa značajnim količinama meda. Kada sam krajem juna vrcao med iz DB košnica u ove dve RV još nije bio poklopljen pa sam odložio vrcanje. Drugi nastavak (onaj iznad matične rešetke) je pun meda i svi su ramovi zatvoreni. Prvi nastavak (ispod matičme rešetke)  nisam ni gledao. U dve srednje košnice oko 20 juna dodao sam slično kao za prve dve treći nastavak sa SO i prebacio dva rama za zatvorenim leglom. Ova dva društva još uvek rade SO i unose med i biću zadovoljan da ih naprave do kraja pašnog perioda i napune sigurno ne u potpunosti. Nešto će i u njima imati meda, ali verovatno im neću uzimati. Peto najslabije društvo još uvek "kompletira" drugi nastavak i biće dobro ako donese dovoljno meda za sebe.
      Eto to je kratak prikaz stanja u mojim RV, a i DB.  Pošto ja do sada nisam radio nastavkom meni je interesantno da učim tu tehniku, pa videćemo. Mislim da način pčelarenja RV u odnosu na DB naprimer zahteva nešto više angažovanja barem dok se tehnika ne izuči dobro, ali i mogućnosti su veće.
Pozdrav   

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #483 poslato: Jul 16, 2012, 23:15:39 »
4 rama legla
2 rama sa polenom
3 rama sa medom

Moze li mi neko reći kako da ih razblokiram da li da prestanem sa prihranom ili da im dodam drugi nastavak

Ево да и ја изнесем своје мишљење које се нешто мало разликује од мишљења колеге Павела коме се захваљујем на одговору.

Поштовани Горане,
Немојте покушавати да их разблокирате. Пустите да се заједнице полако развијају и наставите са таквом прихраном са ријетким сирупом по могућношћу са додатком Нозевоја.
Немате потреба за додавањем другог наставка све док пчеле не прошире легло на 6-7 рамова или док не изграде сво саће у првом РВ наставку.
Право је вријеме да пчеле истретирате против варое.
Ту Вам препоручујем наш домаћи еколошки Брстивар који се може користити у свако доба године без обзира на пашне прилике..
Обзиром да пчеларите Родном Војом ту имате попуст.

Желим Вам пуно среће и успијешно зазимљавање РВ заједница.
За све нејасноће слободно се обратите.

Поздрав.......

Pitanje za Voju i ostale clanove foruma. Moze li drustvo da prezimi u prelaznom nastavku RV, mogao bi da se koristi medisni polunastavak od DB 10 kao visoka podnjaca, a na prolece bih ramove prebacio u tijelo  RV. Pozdrav iz Berana.

Драги наш колега Пеђа,

Сасвим слободне можете зазимити заједницу у РВ прелазном наставку на РВ рамовима у једном тијелу.

Желим Вам пуно среће и успијешно зазимљавање заједница.

И гледалааа... град Беране тој вароши нема манеееее..

Поздрав за Беране....
« Poslednja izmena: Jul 16, 2012, 23:30:23 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #484 poslato: Jul 21, 2012, 12:19:59 »
4 rama legla
2 rama sa polenom
3 rama sa medom

Gorane već si dobio odgovor i od Voje i od mene, zar ne?
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
« Odgovor #485 poslato: Jul 23, 2012, 18:47:31 »
Pre 15-ak dana dodao sam drugi nastavak na svoja 2 ovogodišnja roja po Vojinom uputstvu. Jedan je imao 6 a drugi 7 ramova sa leglom i svih 10 ulica sa pcelama. Juče sam izvrsio pregled i SO u plodištu su izgradjene a SO koja je dodata u centa legla je napunjena skoro 3/4 polenom i gotovo da nema uopšte legla na tom ramu.
Da li je to razlog za brigu?
Inace skoro su sve SO izgradjene i dodao sam preostale 3 i od danas pocinjem sa prihanom 2:3(šecer:voda) pošto ima dosta meda na krajnjim ramovima i velike medne vence na gornjim.
Do sada sam im dao po oko 1,5l od naseljavanja.
Pozdrav iz Grkinje

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #486 poslato: Avgust 02, 2012, 12:25:50 »
Tri ovogodišnja roja su mi u po jednom telu i imaju od 5-6 ramova legla a na ostalim ramovima ima dosta meda i polena
U nedoumici sam da li da im dodam drugi nastavak ili da ih ostavim samo u jednom i tako zazimim s obzirom da je danas  3 avgust

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #487 poslato: Avgust 03, 2012, 12:45:57 »
Gorane ja ne bih sad dodavao nastavak sa osnovama.To ti je dovoljno, mozes da uzimis tako u tom jednom nastavku, a mozes samo  kasnije dva krajnja rama da stavis u sredinu nastavka koji ces da podbacis ispod ovog prvog, i to je to. Ako je matica dobra i ako je dobro sace, nemoj da brines to ce do bagrema da bude spremno za pasu.

pozzzzzzzz
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Branislav Grabovac

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: 43° 46′ 16" СГШ 20° 46′ 56" ИГД
« Odgovor #488 poslato: Avgust 03, 2012, 14:15:09 »
Postovane kolege

Premda jos nisam poceo pcelariti Vojinim kosnicama redovno pratim sve vezano za nju a konkretno nacin rada sa njom.Poznata mi je i njena karakteristika zbog koje se i bitno razlikuje od drugih a to je rad sa ukrstenim ramovima tj nacinom slaganja nastavaka.Zanima me da li je neko probao ili kako je vase misljenje da prvi donji nastavak u periodu zimovanja bude na toplo iz vec poznatih razloga a drugi gornji na hladno .Sve naj naj!!!!

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
« Odgovor #489 poslato: Avgust 03, 2012, 22:48:43 »
Gorane, iznecu ti moje iskustvo od prosle godine, jer veceg znanja nemam, jedan roj sam ja prosle godine uzimio na jednom nastavku preziveo je i sad se razvio u lepo drustvo koje je donelo i malo bagrema za mene, e sad moje je zapazanje da je to drustvo kasnilo u prolecnom razvoju za ostyalim, i tek kad sam mu dodao drugo telo sa svim osnovama ono je eksplodiralo i razvilo se, mislim da ne bi bilo lose da za zimu podbacis nastavak ispod, pa makar i nastavak pun satnih osnova, da ti nastavak sa leglom nije na podnjaci, ili sam makr ja sebe ubedio da je to tako bolje i da cu ja ubuduce uvek tako zazimiti slabije drustvo (roj) pozdrav

Van mreže GoranStevančević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bukovica
« Odgovor #490 poslato: Avgust 06, 2012, 07:47:08 »
Zahvaljujem se svim kolegama na brzim odgovorima i zelim vam sve najbolje u novoj pčelarskoj godini

• Stari član foruma
« Odgovor #491 poslato: Avgust 06, 2012, 10:09:00 »
Gorane, iznecu ti moje iskustvo od prosle godine, jer veceg znanja nemam, jedan roj sam ja prosle godine uzimio na jednom nastavku preziveo je i sad se razvio u lepo drustvo koje je donelo i malo bagrema za mene, e sad moje je zapazanje da je to drustvo kasnilo u prolecnom razvoju za ostyalim, i tek kad sam mu dodao drugo telo sa svim osnovama ono je eksplodiralo i razvilo se, mislim da ne bi bilo lose da za zimu podbacis nastavak ispod, pa makar i nastavak pun satnih osnova, da ti nastavak sa leglom nije na podnjaci, ili sam makr ja sebe ubedio da je to tako bolje i da cu ja ubuduce uvek tako zazimiti slabije drustvo (roj) pozdrav

Nenade, pošto kažeš da ti je takvo društvo kasnilo sa razvojem (to je razumljivo) u kom periodu si tačno dodao taj nastavak sa SO (mislim koliko dana pre paše bagrema)?

• Stari član foruma
« Odgovor #492 poslato: Avgust 06, 2012, 10:14:02 »
Postovane kolege

Premda jos nisam poceo pcelariti Vojinim kosnicama redovno pratim sve vezano za nju a konkretno nacin rada sa njom.Poznata mi je i njena karakteristika zbog koje se i bitno razlikuje od drugih a to je rad sa ukrstenim ramovima tj nacinom slaganja nastavaka.Zanima me da li je neko probao ili kako je vase misljenje da prvi donji nastavak u periodu zimovanja bude na toplo iz vec poznatih razloga a drugi gornji na hladno .Sve naj naj!!!!

Branislave, ja nema šta nisam probao sa RV košnicom i zaključio sam da je sve jedno da li će prvi na podnjači biti na toplo ili hladno, ali ja držim u rasporedu (da bude jasnije) tri nastavka tokom zime: hladno-toplo-hladno, ali u paši plodište držim na toplo. Primetio sam da med 2 dana brže zatvaraju u tom slučaju. Ne pitajte me zašto - ne znam, ali je tako.

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
« Odgovor #493 poslato: Avgust 06, 2012, 11:02:09 »
Dragane, sad nisam siguran kad sam dodavao jer mi nije tu sveska, na poslu sam, ali misli da je bilo nesto manje od mesec dana pre bagrema, ali napisacu ti tacno veceras kad budem bio kuci, pozdrav

• Stari član foruma
« Odgovor #494 poslato: Avgust 06, 2012, 11:21:36 »
 Ok Nenade.