Pozdrav svima...
moram da pitam jer mi se priblizavaju dani postavljanja kosnica...
Kako na mom terenu nema bagrema a iscitavao sam sve sto sam mogao i nasao o toj temi i nisam nasao nista sem ovlas spomenutih napomena da pitam: dobicu rojeve krajem maja i pocetkom juna (za sada takav dogovor). To bi bili "klasicni" rojevi na, rekao bih 5-6 ramova (molim da me ispravite...). Pitanja su sledeca:
1. koliko treba da unose polena za razvoj legla - kako da procenim,
2. kako da pratim razvoj legla i na koliko dana da otvaram kosnicu ili u tom slucaju nukleus,
3. kako da odredjujem prihranu - pasa je planinska 1000 mnv, livada juni mesec
4. treba li tretirati necim protiv bolesti u to doba ili cekati avgust - pitam da nabavim na vreme,
5. matice ce biti iz nizine - da li bi bilo dobro da ih zamenim nekim drugim iz tog okruzenja tj sa te nadmorske visine
6. iscitao sam kada se dodaje drugi nastavak kad se radi priprema za bagrem - da li treba ispostovati isto stanje stvari i ovde ako se sve dobro odvija...
7. da bih smanjio otvaranje kosnica na minimum da li bi pomogla nekako vaga...
Puno pozdrava Miodrag
Kolega Miodraže, rojevi se kupuju onako kako se dogovorite sa prodavcem. U mom dosadašnjem radu kod prodaje rojeva na RV ramovima ti rojevi su bili snage od 5 pa do 10 ramova pčela i 3-6 ramova legla a u zavisnosti od cene i dogovora i uvek posle bagremove paše a vreme isporuke je uvek zavisnosio od vremenskih uslova.
Ove godine zajednice su prilično loše zimovale i značajno oslabljene izašle iz zime ( a zima kako vidimo još traje) i gotovo sigurno će doći do pomeranja predviđenih termina i kašnjenja u odnosu na prethodne godine.
1. koliko treba da unose polena za razvoj legla - kako da procenim,
1. U to vreme na celom Balkanskom polustrvu imamo mnoštvo polenarica i polena ima u izobilju. Pčele će unositi polen u zavisnosti od snage zajednica, količine unetog nektara ili količine sirupa koji se dodaje ako nema nektara iz prirode. A procena se može utvrditi i pregledom stanja u košnici.
2. kako da pratim razvoj legla i na koliko dana da otvaram kosnicu ili u tom slucaju nukleus
2. mislim da je dovoljno jednom nedeljno otvoriti košnicu i pogledati stanje u košnici.
3. kako da odredjujem prihranu - pasa je planinska 1000 mnv, livada juni mesec
3. Ako pčele grade saće, proširuju leglo i povećavaju količinu meda u košnici nema potrebe niti smisla za bilo kavo prihranjivanje.
Ako se očekuje dobra paša i planira izvrcati koji ram meda i ako se proceni da će biti lepo vreme ne treba uopšte nikakva prihrana da se ne bi pomešao sirup sa medom.
Mada obično rojevi slabije snage odmah nakon kupovine ne donesu neke značajne količine meda koje možemo smatrati viškom.
4. treba li tretirati necim protiv bolesti u to doba ili cekati avgust - pitam da nabavim na vreme,
4. Potrebno je na vreme uraditi tretman protiv varoe ali nikako opasnim preparatima na bazi amitraza i drugih insekticida i bojnih otrova. (preporučujem Brstivar)
Takođe je potrebno uraditi nekoliko tretmana Nozevojom zapravo prilikom svakog otvaranja košnica.
5matice ce biti iz nizine - da li bi bilo dobro da ih zamenim nekim drugim iz tog okruzenja tj sa te nadmorske visine
5. Nema nikakve potrebe zamene matica. Moje mišljenje (mada postoje i mnoga drugačija mišljenja).
6.iscitao sam kada se dodaje drugi nastavak kad se radi priprema za bagrem - da li treba ispostovati isto stanje stvari i ovde ako se sve dobro odvija...
6. Da, potpuno isto.
7. da bih smanjio otvaranje kosnica na minimum da li bi pomogla nekako vaga...
7. Svako da vaga može da pomogne u sagledavanju unosa ali je otvaranje košnica neophodno da bi pčelama blagovremeno proširili prostor i dodali ramove za izgradnju saća.
Savetujem Vam da nađete nekog od pčelara ko će da Vam pokaže najosnovnije pojmove i ko će da Vas uputi na najosnovniji način rada i života pčelinjih zajednica da biste pravili što manje početničkih grešaka..
Pozdrav iz Novog Miloševa......