Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543873 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stamenković Predrag

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Preševo,460 m
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #555 poslato: Septembar 12, 2012, 15:14:36 »
     Hvala, otvarao sam kosnice sa komsijom, koji mi je napomenuo da u jednoj zajednici ima 4-5 rama zatvorenog legla i dosta meda,
u drugoj manje zatvorenog legla a vise meda, dok u trecoj jos manje legla i manje meda. 
     Napominjem da kao pocetnik jos uvek nisam vest i nemogu sam da procenim stanje u kosnici, te zbog toga trazim savete i pomoc
od iskusnijih, a nadam se da cu vremenom i sam nauciti.

Pozdrav...
Људи се смеју твојим сновима.
А онда када их оствариш, мрзе те!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #556 poslato: Septembar 12, 2012, 16:36:45 »
Kolega Predraže, ja sam razumeo da su Vam zajednice u 2 RV nastavka sa izgrađenim saćem.
Satne snove i nastavke sa njima koje pominjete da bi postavili na podnjače verovatno sada nisu u košnicama i ako nisu dobro je da nisu. 
Ali ako je od ta dva nastavka jedan sa satnim osnovama onda ga obavezno treba spustiti na podnjaču.

Što se tiče prihranjivanja, nastavite sve dotle dok pčelama ne obezbedite dovoljne količine hrane za zimovanje a to je od 10-15 kilograma hrane u zavisnosti od snage zajednica. Slabiji rojevi se mogu zazimiti i sa manje od 10 kilograma hrane.
Na primer, roj sa 5 ramova pčela u RV košnici tokom jesenjih i zimskih meseci, oktobra, novembra, decembra, januara i februara,  troši manje od pola kilograma meda mesečno to jest manje od 2,5 kilograma za celu zimu, i takav roj sasvim bezbedno zimuje i sa 8-10 kilograma meda ali je uvek bolje da ima i koji kilogram više. 

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
« Odgovor #557 poslato: Septembar 12, 2012, 19:22:12 »
Јуче сам прегледао заједнице, у једној је 6 рамова са медом,2 са поленом и 3 са леглом са већим медним венцима од 5цм, до је у другој 4 рама са медом,3 са леглом са истим медним венцима 2 са поленом. Брине ме мало што је у овој другој претежно отворено легло,на скоро 2 рама.  Да ли матица није у реду или шта већ?
Почео сам прихрану са густим лековитим сирупом, и до данас у 5 сати су однеле по око 2 литара сирупа који је сипан синоћ око 19,и поново им додао по 1 литар.
Да ли је стање задовољавајуће или постоји разлог за бригу? Мене брине отворено легло...

Умало да заборавим, једна заједница има око 10 улица,док друга око 8-9 улица пчела.

Поздрав свима, свако добро.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #558 poslato: Septembar 18, 2012, 22:17:28 »
U petak planiram da idem na pcelinjak i postavim cesljeve kao i hartiju preko mrezice,stiropor kasnije.Polako dolazi  zima duga i hladna, jos trazim zimovnik za male nukleuse eko voje.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #559 poslato: Septembar 22, 2012, 12:52:17 »
U petak planiram da idem na pcelinjak i postavim cesljeve kao i hartiju preko mrezice,stiropor kasnije.Polako dolazi  zima duga i hladna, jos trazim zimovnik za male nukleuse eko voje.

Ja mislim da je rano za češljeve i hartiju.

To sam planirao za novembar.

Van mreže milic dragoslav

• Napredni član foruma
  • Pcelarim kosnicom Rodna Voja
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #560 poslato: Septembar 22, 2012, 18:53:23 »
Kada treba postaviti prazan nastavak na podnjacu. Pozdrav

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #561 poslato: Septembar 22, 2012, 20:07:24 »
Kada treba postaviti prazan nastavak na podnjacu. Pozdrav
Prazan nastavak ja sam podbacio jos pre par nedelja, a sto se cesljeva tice, tamo gde su mi donja leta, DB, stavljam ih polovinom oktobra, gde su okrugla nema bojazni od miševa, a razmisljam da uopste ne stavljam novinu i da ne utopljavam sve do januara.

Pozzzzzz
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže milic dragoslav

• Napredni član foruma
  • Pcelarim kosnicom Rodna Voja
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #562 poslato: Septembar 22, 2012, 20:36:47 »
Mene strah od grabezi a posto nece zahladjenje do kraja meseca ja mislim da nije kasno pocetkom oktobra da stavim prazan nastavak.Pozdrav

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
« Odgovor #563 poslato: Oktobar 04, 2012, 23:01:23 »
Које су последице када матица у овом периоду почне да проширује легло?
Код мене је такав случај, после кише су процветали корови и сад има уноса и нектара и полена.
У циљу смањења легла дан после падавина сам скинуо утопљавајући папир из вентилационог простора да би их расхладио али су ипак прошириле легло.  Да ли сад да вратим папир или не? Бојим се да се не троше грејући легло.
Поздрав и свако добро свима.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #564 poslato: Oktobar 05, 2012, 02:35:14 »
Kolega Nemanja, mislim da ne treba vraćati utopljavajuće papire i da bi tako i trebalo da ostane sve do nekog jačeg zahlađenja.
Vraćenjem papira samo bi se pčelema omogućilo dalje proširenje legla koje u ovom periodu zaista nije potrebno.
Pčelinje zajednice koje su u hladovini tokom septembra imale su manje legla od onih osunčanih i daleko ranije su prestale sa leglom. Ako sutra budem imao malo vremena za pregled otvoriću po par osunčanih i par neosunčanih košnica i baš ću malo da ih uporedim.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #565 poslato: Oktobar 07, 2012, 12:20:13 »
http://imageshack.us/a/img713/8200/fotografija0899.jpg
Pčelarenje Rodnom Vojom
[/URL]/imageshack.us/photo/my-images/688/fotografija0900.jpg/]http://imageshack.us/a/img688/1791/fotografija0900.jpg
Pčelarenje Rodnom Vojom
[/URL]
Ove godine sam imao 2 RV koje su bile rekorderke ,a matice su bile obelezene plavom bojom (stare).Posto mi je bilo zao da ih ubijem izdvojio sam ih u po jedan nastavak RV i stavio jedan na drugi da bi malo uzimao jaja za maticnjake .Kad je sezona proizvodnje matica prosla jednostavno sam preko novinske hartije spojio ta dva drustva racunajuci da mi je bolje jedno jace nego dva sa starim maticama.
Racuno sam da vitalnija i jaca ce opstati mozda jos jednu zimu.
Danas pri pregledu koliko imaju hrane za zimu zatece me iznenadjenje obadve matice zive i to na istom ramu jedna od druge na 5-6 cm.
Slike su malo mutne ali se ipak vidi.

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #566 poslato: Oktobar 07, 2012, 16:59:10 »
Pozdrav
 Sinisa, meni je jedan kolega pricao istu stvar koju su ti napisao samo sto je on mislio da mu nema matice u jednom drustvu pa ih spojio a posle kod pregleda nasao je dve.Ja sam ove jeseni imao par nukleusa koji su ostali neprodani kada sam ih uzimio stavio sam novinu izmedju i sastavio po dva a sta se desava vidjecu tek na proljece.Na jednoj kosnici sam stavio aluminijsku foliju pa na nju dodao dva nukleusa rekao mi kolega da ce ih ona dodatno grijati  (podno grejanje  ;)) a volim se igrat i probat sve sto cujem od iskusniji kolega.Pozdrav

Van mreže Branko Obranovic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Poden - Kostel na Kočevskem SLO 310 m n/m
« Odgovor #567 poslato: Oktobar 07, 2012, 17:41:40 »
Siniša veoma interesantna fotografija i za pčelarske stručnjake.
LP Branko

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #568 poslato: Oktobar 15, 2012, 23:14:00 »
Danas sam na temperaturi od oko 17-18 stepeni pregledao dve malo slabije zajednice, zapravo dve nove zajednice koje sam formirao krajem jula, sa namerom da utvrdim da li još uvek ima legla u njima, jer je u malo slabijim zajednicama krajem septembra još uvek bilo po malo legla .
Na moje zadovoljstvo leglo sada nisam našao.

Mislim da ga za ovu godinu neće više ni biti.   

Može se sada uraditi još jedan tretman protiv varoe i možda još jednom krajem meseca ako bude toplog vremena preprskati Nozevojom i mirno čekati proleće.

Pozdrav svima......

Три века испред света...

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #569 poslato: Oktobar 15, 2012, 23:18:06 »
Vojo,
Kod mene leglo, u pravilu, prestalo prije 15-ak dana (tačno sam zapisao u Dnevnik). Već je bilo i minusa i mraza.

Pozdrav, svako dobro!