Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542745 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #990 poslato: Jun 19, 2014, 23:31:58 »
@ Драган Ђуровић
Свака част колега. Ти си први за којег сам чуо да је нешто врцао с багрема. Ако су ти кошнице на истом месту, ето начина да се пореде резултати РВ кошница са ЛР. Надам се да им ниси баш све изврцао.

@ Млађен Шљивић
г. Млађене с обзиром на лоше временске услове у већем делу региона, лепо вам раде пчелице.
Надам се да ће успети и нешто меда за врцање да донесу.

Свако добро.
Поздрав

Van mreže Mladjen Sljivic

• Stari član foruma
« Odgovor #991 poslato: Jun 21, 2014, 21:35:58 »
                             Juče sam bio na rezervnom pčelinjaku bilo je na tri košnice
matičnjaka dosta je dobra snaga društava ali vrijeme je glavni faktor problema.
Danas sam pogledao i na baznom pčelinjaku ista situacija ali noći hladne danas
prvi put nije bilo kiše, a vaga ipak miruje. Evo par snimaka plodišta jedne RV
i snimak sa  rezervnog pčelinjaka.

Van mreže Dragan Djurović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Srpski Miletić
« Odgovor #992 poslato: Jun 23, 2014, 14:07:11 »
Nikola kosnice su na istom mestu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #993 poslato: Jun 30, 2014, 10:15:17 »
Mesec dana nisam bio na pcelinjaku - oterao me sneg 15 ili tako neki maj i pojavio sam se 15 juna. Sacekalo me je svih 10 kosnica u rojevnom stanju. Jedna se bila izrojila ali je ostao pun nastavak meda i puno pcela ali bez legla. Ostale su bile za mesec dana izgradile izmedju 8 - 10 ramova saca komplet popunile bilo hranom bilo polenom (sve su mi bile na dva nastavka bez prihrane) i povukle gomilu maticnjaka. Zeleo sam ja to ali ne tako vec polako i planski da se odradi sredi itd...

Uvece sam morao da hvatam jedan rojic - verovatno drugenac i tri puta sam ga stresao u kosnicu a on izlazio i na kraju kad sam odseka granu on se smestio sto u kosnicu sto ko zna gde. Ni danas ne znam da li ima maticu ali vuce sace. To nisam slikao jer sam taman dosao a i padao je mrak.

Sto se tice pase - glog je cvetao livade ima unos znacajan - kazem bez SO su sve izvukle od 8 - 10 ramova saca i napunile.

Ne znam sta je sta ali ovo plavo vole da posecuju a izgleda da obozavaju majcinu dusicu...

Svuda maticnjaci i to po veci broj

A ova je krenula u tihu smenu

Kako nisam imao podnjaca u krovova krenula je teska improvizacija

Krovovi od linoleuma, podnjace od stiropora, negde kombinacija sa zbegovima i folijom a odozgo nekeogromne plocice spremljene za pod kupatila

postolja malo masivnija a neka su na pocetku bila i ovakva

okrenuta korpa za ves u pozadini a na ovoj napred gost ... posle je ta dobila svoje postolje a pozadi se vide dve koje nisam uspeo da razrojim jer nisam imao na kraju materijala za krovove i podnjace - one su do danas otisle na tri nastavka - njima sam pokidao maticnjake i prosirio prostor novim nastavkom i oduzimanjem legla i meda za rojeve - za ove dve nedelje ostalo je dole na podnjaci tri cetri rama za izgradnju a gornji je pun - ako bude kako treba mozda ponovo udju u rojevi nagon pa bude jos malo razrojavanja...

Za to vreme izlazi jos jedan roj ko zna odakle i to uvece

i ostaje na mestu do jutra uz ram legla a i on je dobio skoro prirodno staniste

sa rupom gore za leto - jedino ovaj linoleum - zamislite babu ciji nov linoleum ceka na postavljanje a onda ide pod noz....).

Onda jos teza improvizacija - krovovi od folije

i SO od starog saca da koliko toliko drze pravac jer kad ima puno praznog prostora znaju da rasire van svih standarda

a onda opet iznenadjenje - ispod jednog postolja uhvatio se rojic - odakle i da li je iz te kosnice nemam pojma ali bilo je nekoliko pljuskova - ko zna kako je tu dospeo...

Pored nedostatka krovova itd nemam ni hranilice ali uz malu pomoc prirode i meda koji je rasporedjen svim drustvima i drustvancima a i kupini koja je pocela juce i prekjuce da otvara

kao i najavi lepog vremena sledecih desetak dana nadam se uspehu. Inace od 10 je napravljeno 28 sto rojeva sto drustava a jutros sam morao za Beograd jer se sad vec mora zavrsavati papirologija pa sledece nedelje opet u selo do septembra bar...

Jutros na polasku kisa (najavljena i ocekivana) ali i magla

Inace dve koje sam prve razrojio juce su dobile i drugi nastavak posle deset dana da opet ne hvatam rojeve naokolo jer su popunile ekspresno to jedno telo a ja za sada koristim Ware sistem - nastavak dodajem dole s tim sto spustim ram dva leglaili meda dole a gore ubacim prazan ram.

I jos jedna zanimljivost - dok sam sekao i odbacivao maticnjake - nazalost - posto sam to radio prvi put u zivotu a i nisam ih video do sad aj kazem da otvorim jedan koji mi se po procitanom ucinio zreo - lako skinem vrh i na ruku mi izadje matica - fina lepa rasiri krila i pocne da seta. Tako na ruci je odnesem do jednog roja jer mi bilo zao da je samo otresem u travu i prislonim uz leto i ona udje. Poslepar dana sam otvorio taj roj i svi maticnjaci koji su bili stavljeni su progrizeni sa strane a juce kad sam sve pregledao detaljno video sam maticu i to iz cuga iako mi je problem da uocim matice cak i kad su obelezene. Stace biti sa njom i da li ce se oploditi videcemo.

Inace razrojavao sam na pcelinjaku jednostavnim prenosom ramova i stresanjem pcela - u novoformiranim rojevima je ostajala mlada pcela a u starim drustvima izletnice. Onda bih rasporedio ramove saleglom i maticnjacima i sa strane med i pergu. Poslepar dana pregled ako mi se ucini da ima malo pcela stresem pceleodande gde ih ima dosta i to je to. Sad cekam rezultate sparivanja matica...

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #994 poslato: Jun 30, 2014, 22:24:58 »
Ono plavo što ga vole je lisičji rep, vrlo medonosan i dosta dugo cveta.

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #995 poslato: Avgust 13, 2014, 19:39:51 »
 Ovako,
pre dva dana sam se vratio iz Crne Trave, bio sam da pogledam pčelinjak našeg prijatelja Miodraga Stankovića koji pčelari organski na 1000m nadmorske visine. Tom prilikom sam snimio par snimaka i manji intervju  ;D ;D ;D sa Miodragom. Zamolio me je da obradim snimke i okačim ih na Youtube, što sam upravo danas i uradeo, pa vam pružam link ka snimku, gledajte i uživajte, a pošto je on sprečen (nema struje, vode i interneta) da da odgovore na moguća pitanja, zamolio bih vas da se strpite.
 Moje mišljenje, impresije su sledeće: organsko VS klasično ove 2014 god. je 30:1  ;). Evo i linka sa snimkom obrađenim onoliko koliko je Miodrag od mene to zahtevao:
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #996 poslato: Avgust 13, 2014, 22:10:10 »
Ovo se zove ljubav a ne pčelarenje. Svaka čast.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #997 poslato: Avgust 15, 2014, 08:21:50 »
Vrlo impresivno.Svaka čast Miodraže!Vredelo bi da se svaki pčelar edukuje putem ovog filma.Organsko pčelarenje kao ljubav-DA,kao biznis-NE.Narod više voli  da kupuje jeftin med od 300 dinara.Naravno,biće bitna i tegla pogotovo ona sa jakom propagandom. ;D
Ovaj film je odlična reklama i veliki doprinos u razvoju i širenju pčelarsva košnicama Rodna Voja.

Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #998 poslato: Avgust 16, 2014, 07:42:20 »
Браво момци! Свака част на проказаном снимку из њега се може много тога научити!

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #999 poslato: Avgust 16, 2014, 15:28:41 »
Svidja mi se pozdrav za prof. i Rodoljuba .

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1000 poslato: Avgust 16, 2014, 22:06:19 »
Браво момци! Свака част на проказаном снимку из њега се може много тога научити!

Поздрав свима...

Iz snimka se mnogo toga može naučiti o pčelarenju u prirodnim planinskim uslovima sa RV košnicama.

Ne slažem se sa delom u kome se komentariše upotreba šećera i pominjnu Živadinović i dr. Stanimirović.

Kolega Dragane, može li se ovaj snimak malo skratiti pa da bude malo pristojniji?

Pozdrav svima...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1001 poslato: Avgust 16, 2014, 22:36:06 »
Kud će pristojnije. Pa reč je o glavnim junacima jedne sapunice (kako reče kolega sa forumu HPS-a). Naš narod voli sapunice, a naročito ako su glavni junaci „sumnjivi tipovi“ koji peru ruke na čudan način.

Jeste malo problem što se spominje šećer. Verovatno je Kolega (nije greška u pisanju kolega sa velikim "K"  :D) Stanković pogrešio i mislim da se radi o kvascu i pogačama. Pa Rodoljub Živadinović je u časopisu Pčelar preporučio pogače sa kvascem i mlekom i tako to...Koji je to stručnjak, po tome se vidi.

Sa mnogih strana stižu vesti da pčele relativno dobro rade a i polena ne nedostaje. Ako pčelari početnici mogu da procene stanje kao zadovoljavajuće, a veliki „stručnjak“ i pisac knjiga lupa o kvascu i sušnoj godini, to jer njegov problem. Rešenje je jednostavno: ne treba da lupa, neka nastavi da učestvuje rasparavama u temama gde se bavi politikantstvom – to mu najbolje ide (ono njegovo poznato: kad sam rekao, šta sam rekao, ti si rekao, ko je rekao ja sam rekao ja itd itd...)

Momci su snimljenim materijalom samo pokazali ko je u stvari neznalica. A mogla se videti i prednost RV košnice, jel' da...
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1002 poslato: Avgust 17, 2014, 20:27:20 »
Pozdrav svima dosao sam u Bg na tri cetri dana a onda se vracam na pcelinjak da odradim tretman mravljom kiselinom na nacin kako to radi Sveta Stevanovic.

Sto se tice snimka samo dve stvari - pozdrav - niti sam rekao da su glupi, nisam rekao da su nesposobni, nisam rekao da su ubice srpskog pcelarstva nisam ih ni psovao niti vredjao na bilo koji nacin - pozdravio sam ih u skladu sa ulogom oko fumagilina i Argus Ras-a - sapunice koja tece a kad ce umret ne zna se ... Nisam ja otisao na tu planinu da bih izigravao gorsku vilu Ravijojlu vec pcelario na najzdraviji i najprirodniji nacin a onda VERUJUCU titulama i liku i delu upotrebim Argus ras - sreca na deset tadasnjih drustsava - vec ove godine je izgradjeno dovoljno saca da to mogu lagano da zamenim sledece godine odmah na pocetku inace ne bih imao dovoljno za zazimljavanja - tako da je pozdrav potpuno adekvatan toj mojoj godini.

Fumagilin - nisam od pocetka prosle godine NISTA koristio za nozemu - nema fleka nigde Dragan i ja smo pregledali nozemi ni traga (da se pomerim sa mesta) o razlozima drugi put (po mom misljenju). Zvao sam g. Brstinu mislim dva puta za nozevoj ali sam na kraju odustao i ovo ce biti drugo uzimljavanje bez tretiranja na nozemu.

Varoa - pregledali smo pcele i nesto trutovskog legla - nasli smo jednu varou ali cu tretirati mravljom.

Secer - g. Brstina ko je pratio moje pisanje (mnogi ga ne citaju zbog duzine postova ali ja ne mogu nesto da kazem u par recenica) je neophodan za mnoge stvari. Rojeve izgurati od 4 RV rama samo sa mladom pcelom na njima kako? mogu da se odrze ako ima pase ali nema dovoljno za razvoj ma kakva da je pasa. Dragan kaze da kod njih nema ni grama meda - sta da radi pcelar ako je tako a kod vecine je tako - pa mora da da secer.

Kazem ko je pratio moje pisanje zna da sam i ja koristio secer. Do sada sam prosle i ove godine potrosio od deset do 23 drustva oko 80 kilograma secera - uz 3 DB 10 koje nisu ni bile za mene - to malo kasnije. Da li je to mnogo ili malo neka proceni svako za sebe. Zbog Argus ras-a i tog secera nemam ni ove godine sertifikat.

Ali - zasto secer i zasto pogace ako hrane ima dovoljno u kosnici a sve sa ciljem stvaranja "super" proizvodnih drustava od januara? Zasto secer i kad ne treba - a to sam se uverio radi najveci broj pcelara. E to ne mogu da shvatim jer to, po mom misljenju nema razloga a mnoga "imena" ga forsiraju kao da imaju fabrike secera.

Secer - moja drustva izadju u 6 ujutru po magli i kisici lete sad na malini do mraka nema nozeme i puno vidjene varoe - a na pcelinjaku sam doneo tri (3) DB10 kosnice i naselio rojevima i iz mojih RV. Sad i vise nikad. U ta tri drustva je otislo secera kao u sveostale zajedno. A pcela sedi u zbegu i na ramovim slabo izlece samo predvecenapravi brade a svi kazu - joj sto su ti jaka ova drustva kakve RV. Izlet nikakav unos nikakav legla na ramovima u velicini manjoj od RV rama - onaj sa snimka npr ima vise legla od bilo kog DB rama.

Tako da su dve od tri juce otisle jednom pcelaru na Vlasinu koji pocinje - imao 3 DB12 jedna uginula u druge dve stranje ocajanje hrane nimalo u jednoj druga ima starog meda ali je i jaca pa imala neki unos za sebe. Sad mi je tek jasno zasto toliko secera preporucuju za njih ali to nije za mene a i vidi se da pcele u istim uslovima na seceru i bez rade potpuno drugacije. Zato - secer samo ako mora a i moje misljenje je da pcele na seseru i prirodnoj hrani imaju drugacije ponasanje i vitalnost.

Moracu da otvorim svoju temu pa da se tu raspisem ovako ...

Pozdrav Miodrag

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #1003 poslato: Avgust 17, 2014, 21:11:50 »

Поздрав свима...

Iz snimka se mnogo toga može naučiti o pčelarenju u prirodnim planinskim uslovima sa RV košnicama.
Ne slažem se sa delom u kome se komentariše upotreba šećera i pominjnu Živadinović i dr. Stanimirović.
Kolega Dragane, može li se ovaj snimak malo skratiti pa da bude malo pristojniji?

Pozdrav svima...

Vojo, jedino što mogu da uradim po pitanju tog snimka jeste da zbog tvog foruma i ljudi na njemu koji ga prate, uklonim link. To jeste, da administrator ukloni link sa foruma i nema ljutnje. ALI GA JA VALA NEĆU MENJATI!!!! Gutamo i gutamo i gutamo uvrede i laži izrečene direktno od jednog čoveka i to nikada niko ne sankcioniše. Što bi?! I poltroni takođe vređaju, pljuju i omalovažavaju. I sam znaš. Šta da pišem dalje.

Ono što mogu to je da ovde javno dam odobrenje ---samo za Voju Brstinu--- da može da preradi snimak sa YouTub-a i odseče delove za koje smatra da nisu prikladni, te da formira novi prerađeni snimak. Takođe imam još materijala koji nisam mogao da obradim (Miodrag zna zašto) i uključim u snimak, na pr. poseta pčela kanti sa čistim pepelom od bukve --- Kalijum --- i sl. Pa i to mogu da učinim dostupnim u nekom obliku svima.
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1004 poslato: Avgust 17, 2014, 23:56:50 »
Draganče prijatelju znam kako je RV zajedno sa mnom i svim onim koji je koriste prošla i šta je sve preživela i šta i danas preživljava od onih koji je u praksi nikada nisu ni videli ali ipak mislim da se ne smemo spuštati na nivo takvih ljudi ili uopšte na niži nivo komunikacije.

Danas je dostojanstvo pčelariti sa najsavremenijim košnicama prilagođenim našoj rasi pčela, našim pašnim i klimatskim uslovima i mislim da ne treba obraćati mnogo pažnje prema onim koji nedolično izražavaju animozitetet prema RV košnicama i nama koji se njome dostojanstveno koristimo.

Što se tiče snimka, ne pada mi na pamet da učestvujem u bilo kakvom kreiranju vašeg niti bilo čijeg snimka.

Kolega Miodraže,
Pratatio sam tvoj način rada i verujem skoro sve napisano o načinu rada sa RV košnicama, mada u diskusijama nisam puno učestvovao.
U potpunosti podržavam tvoju težnju ka ekološkom pčelarenju i tvoj rad.
Još samo treba da počeneš koristiti Nozevoj i Brstivar i sve će biti sasvim prirodno.

RV košnica stvara daleko povoljniju strukturu pčelinje zajednice i omogućava daleko bolje iskorišćenje slabih paša od košnica sa dugim ramovima i prevelikim plodištima (LR, DB, FR, AŽ, Pološke i druge) i samim tim izuzetnim rezultatima i velikim viškovima meda (vrlo često u takvim uslovima i 200-300% više meda od pomenutih košnica) smanjuje ili u nekim područjima čak neutrališe potrebe za dodavanjem šećera.

Dobro je što si se rešio DB košnica, dodavanja pogača, podizanja ramova u zbogeve radi stvaranja bolje medne kapa i drugih prisilnih radnji.
Sada ćeš biti miran i konačno moći da uživaš u pčelarenju na prirodniji i jednostavniji način.

Samo napred, želim ti svako dobro i svaki uspeh..

Pozdrav svima...

Три века испред света...