Mesec dana nisam bio na pcelinjaku - oterao me sneg 15 ili tako neki maj i pojavio sam se 15 juna. Sacekalo me je svih 10 kosnica u rojevnom stanju. Jedna se bila izrojila ali je ostao pun nastavak meda i puno pcela ali bez legla. Ostale su bile za mesec dana izgradile izmedju 8 - 10 ramova saca komplet popunile bilo hranom bilo polenom (sve su mi bile na dva nastavka bez prihrane) i povukle gomilu maticnjaka. Zeleo sam ja to ali ne tako vec polako i planski da se odradi sredi itd...
Uvece sam morao da hvatam jedan rojic - verovatno drugenac i tri puta sam ga stresao u kosnicu a on izlazio i na kraju kad sam odseka granu on se smestio sto u kosnicu sto ko zna gde. Ni danas ne znam da li ima maticu ali vuce sace. To nisam slikao jer sam taman dosao a i padao je mrak.
Sto se tice pase - glog je cvetao livade ima unos znacajan - kazem bez SO su sve izvukle od 8 - 10 ramova saca i napunile.

Ne znam sta je sta ali ovo plavo vole da posecuju a izgleda da obozavaju majcinu dusicu...
Svuda maticnjaci i to po veci broj

A ova je krenula u tihu smenu

Kako nisam imao podnjaca u krovova krenula je teska improvizacija

Krovovi od linoleuma, podnjace od stiropora, negde kombinacija sa zbegovima i folijom a odozgo nekeogromne plocice spremljene za pod kupatila

postolja malo masivnija a neka su na pocetku bila i ovakva

okrenuta korpa za ves u pozadini a na ovoj napred gost ... posle je ta dobila svoje postolje a pozadi se vide dve koje nisam uspeo da razrojim jer nisam imao na kraju materijala za krovove i podnjace - one su do danas otisle na tri nastavka - njima sam pokidao maticnjake i prosirio prostor novim nastavkom i oduzimanjem legla i meda za rojeve - za ove dve nedelje ostalo je dole na podnjaci tri cetri rama za izgradnju a gornji je pun - ako bude kako treba mozda ponovo udju u rojevi nagon pa bude jos malo razrojavanja...
Za to vreme izlazi jos jedan roj ko zna odakle i to uvece

i ostaje na mestu do jutra uz ram legla a i on je dobio skoro prirodno staniste

sa rupom gore za leto - jedino ovaj linoleum - zamislite babu ciji nov linoleum ceka na postavljanje a onda ide pod noz....).
Onda jos teza improvizacija - krovovi od folije

i SO od starog saca da koliko toliko drze pravac jer kad ima puno praznog prostora znaju da rasire van svih standarda

a onda opet iznenadjenje - ispod jednog postolja uhvatio se rojic - odakle i da li je iz te kosnice nemam pojma ali bilo je nekoliko pljuskova - ko zna kako je tu dospeo...

Pored nedostatka krovova itd nemam ni hranilice ali uz malu pomoc prirode i meda koji je rasporedjen svim drustvima i drustvancima a i kupini koja je pocela juce i prekjuce da otvara

kao i najavi lepog vremena sledecih desetak dana nadam se uspehu. Inace od 10 je napravljeno 28 sto rojeva sto drustava a jutros sam morao za Beograd jer se sad vec mora zavrsavati papirologija pa sledece nedelje opet u selo do septembra bar...
Jutros na polasku kisa (najavljena i ocekivana) ali i magla

Inace dve koje sam prve razrojio juce su dobile i drugi nastavak posle deset dana da opet ne hvatam rojeve naokolo jer su popunile ekspresno to jedno telo a ja za sada koristim Ware sistem - nastavak dodajem dole s tim sto spustim ram dva leglaili meda dole a gore ubacim prazan ram.
I jos jedna zanimljivost - dok sam sekao i odbacivao maticnjake - nazalost - posto sam to radio prvi put u zivotu a i nisam ih video do sad aj kazem da otvorim jedan koji mi se po procitanom ucinio zreo - lako skinem vrh i na ruku mi izadje matica - fina lepa rasiri krila i pocne da seta. Tako na ruci je odnesem do jednog roja jer mi bilo zao da je samo otresem u travu i prislonim uz leto i ona udje. Poslepar dana sam otvorio taj roj i svi maticnjaci koji su bili stavljeni su progrizeni sa strane a juce kad sam sve pregledao detaljno video sam maticu i to iz cuga iako mi je problem da uocim matice cak i kad su obelezene. Stace biti sa njom i da li ce se oploditi videcemo.
Inace razrojavao sam na pcelinjaku jednostavnim prenosom ramova i stresanjem pcela - u novoformiranim rojevima je ostajala mlada pcela a u starim drustvima izletnice. Onda bih rasporedio ramove saleglom i maticnjacima i sa strane med i pergu. Poslepar dana pregled ako mi se ucini da ima malo pcela stresem pceleodande gde ih ima dosta i to je to. Sad cekam rezultate sparivanja matica...