Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542804 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1050 poslato: Oktobar 17, 2014, 21:35:32 »
Hvala Vojo.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #1051 poslato: Oktobar 22, 2014, 23:03:23 »
Синоћ сам око 5 поподне урадио краћи преглед својих кошница, првенствено да бих препрскао пчеле Нозевојом још једанпут пред ово најављено захлађење.
Стањем у кошницама сам задовољан. Легла нисам нашао нити у једној кошници. Већ од краја септембра пчеле су значајно смањиле легло, па сам овако стање и очекивао. То се односи и на 9 младих овогодишњих матица. И оне су скоро идентично залегале као и оне од прошле године. За сада је то сасвим у реду. Друштва су сасвим довољне снаге и одличног здравственог стања. Пчеле су још увек раширене по кошници, заузимају скоро два пуна наставка. Наравно када почну да формирају зимско клубе, скупиће се и мислим да имају идеалне услове за успешно зимовање.
Хране имају сасвим довољно, неке и више од тога. Трећи наставак је сада већ пун у свим кошницама, а у другом има како у којој кошници по 3,4,5 негде и 7 рамова са храном. Очигледно је било пристојног уноса у предходном периоду. Иначе свим пчелињим заједницама додао сам по 3 литре густог лековитог сирупа са Нозевојом у размери 5:3. У предходном периоду дохранио сам 9 кошница са већим количинама сирупа, њима сам додао по 7,5 л. сирупа у истој размери. До јуче су пчеле доносиле лепе количине разног полена и свакако ће са њим додатно бобољшати своју храну коју су спремиле за зиму, а мало ће си себе подгојити  ;D 
Температура је при прегледу била 20 степени, јако облачно и помало ветровито. Упркос томе пчеле су биле изузетно мирне, тако да димилицу нисам морао ни да користим. При прегледу сам користио само пумпу са Нозевојом. Ваљда пчеле нису имале неких већих примедби. Генерално, немам их ни ја.
Планирао сам да после овог захлађења када се мало поправи време, урадим третмане Брстиваром против варое.
Третмане ћу радити са папирићима и димљењем ел. димилицом. То ми је неки план рада у следећем периоду.
Ево и слика које сам направио при том прегледу. За сада је све у реду па идемо даље.

Поздрав свима и свако добро  :)

Van mreže Mladjen Sljivic

• Stari član foruma
« Odgovor #1052 poslato: Oktobar 23, 2014, 00:30:04 »
                   Svaka čast Dragane ovo je ono pravo mašala, za ovakva društva
nema zime kakva god da bude.Samo treba redovno pratiti šta se dešava što
tebi nije problem kad si blizu. Ovo kažem iz razloga što sam kod mog kuma prije
par dana vidio nešto što nikako ne mogu objasniti. Radi se o tome da su društva
prije mjesec dana bila kao bomba nemaju gdje da se smjeste, meda puno, a onda
primijeti da se javlja grabež. Kod pregleda je ustanovio da nemaju  matice. Kasnije je
bilo u redu a prije par dana ponovo primijeti isto.Pčelinjak mu je na selu i zbog lošeg
puta a i posla nemože svakodnevno da prati stanje. Donio je društvo kući i pozvao
me da ga pogledamo jer kaže nema pčela u košnici. Kada sa smo otvorili košnicu
bila je puna meda odnosno vijenci su bili do pola rama a negdje i više a od pčela
samo jedna jedina na jednom ramu a na drugom matica takođe sama. Legla na
jednom ramu krug kao petodinarka.Ostalo je sve čisto nikakvih tragova obolenja
bar što se može očno vidjeti. Saće je bezprijekorno izrađeno jer radi se o kolegi
koji je više nego pedantan i neznam bar kod nas nekg koji ima sređeniji pčelinjak.
Nije u pitanju neki veliki broj društava svega petnaestak društava, a to je sada
prepolovljeno. Otišli smo do pčelinjaka da pogledamo ostala društva ali situacija nije
dobra. Nema više ni jedno društvo jače od pet ramova pčela, a legla  na po jednom
ramu veličine šake. Kod nekih ima i ne zatvorenog. Nisam možda ovdje trebao u
ovoj temi pisati, ali sam samo  htio upozoriti da se ove godine čudne stvari dešavaju
i da treba biti na oprezu, a ovo ako neko može prebaciti u odgovarajuću temu ili
obrisati. Pozdrav sa Pala.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1053 poslato: Oktobar 23, 2014, 20:37:26 »
Procitao sam na drugim mestima ovakve stvari i izgleda da ce ih biti ove zime ... mozda bi neko to trebao da otprati...

« Odgovor #1054 poslato: Oktobar 23, 2014, 21:45:16 »
Млађене,
Увек може боље пријатељу, генерално сам задовољан, а следеће године ће бити још боље. Да смо ми живи и здрави.
Да ли је пао снег на Палама?
Што се тиче ових нестанака матица, па од летос о томе има прича на другим форумима. Овде код нас мислим да ту тему нисмо отворили. Заиста је та појава ове године прилично масовна. Причао сам и са пар колега са овог форума и они су приметили код себе тај чудан нестанак матице али нису имали грабеж и нестанак пчела.
Пратим на другим форумима ову тему, али још увек се није дошло у тим дискусијама до неког објашњења.
Можда ће колеге са нашег форума који имају великог искуства и сазнања о животу матица имати разложно објашњење за ту чудну појаву.
Са обзиром на временске прилике, питање је шта сада уопште можемо урадити ако пчеле уђу у клубе. Како да приметимо евентуални нестанак матице и шта да урадимо ако то установимо.
У сваком случају као што каже и колега Миодраг, требало би да пратимо ову занимљиву тему, а можда би могли и да отворимо посебну тему поводом ових нежељених ситуација.
Колеге су на форуму, па хајде да се мало потрудимо. Мислим да имамо довољно добрих пчелара на форуму чије искуство и знање може много да нам помогне.

Млађене, пуно поздрава и свако добро ти желим  :)

Van mreže Mladjen Sljivic

• Stari član foruma
« Odgovor #1055 poslato: Oktobar 23, 2014, 23:39:48 »
                       Ja sam naveo samo ovaj primer jer mi je bilo čudno da se to
desi na pčelinjaku koji je što ono kažu kao apoteka. A ima ih već dosta koji su već
ostali  bez pčela. Sve su to manji pčelinjaci oko desetak društava gdje ljudi nisu
stalno na pčelinjaku, pa je dovoljno samo par dana da se desi da ode jedna matica
vrijeme je bilo toplo i eto grabeži. Ali ovdje je bilo da je sama matica ostala a grabež
je spriječena,a ali bi se proširila dalje da nije na vrijeme intervenisano. Što se tiče
nestanka pčela ove godine sigurno je varoa dosta kumovala jer zbog ranog kretanja
legla varoa se rano proširila i ko je zakasnio sa tretmanom na vrijeme, a prošle
zime nije dobro očistio društva ovo je moguće da se desi da društva oslabe i lako
postaju plijen grabeži. Nije ni cerana isključena i ko zna šta još. Inače slažem se da
se piše o ovome na drugoj temi mislim da ima već tema masovno uginuće pčela
pod bolesti pčela, pa da tamo piše.Što se snijega tiče na Palama je bilo oko desetak santimetara, a na rezervnom pčelinjaku jutros je bilo 27 cm izmjereno.
                                      Pozdrav sa Pala.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1056 poslato: Oktobar 24, 2014, 21:00:17 »
Ja ove godine jos nisam ni jednom tretirao a cekam da se steknu uslovi za oksalnu kiselinu prosle godine sam stavio nesrecni Argus Ras pa me to malo deprimiralo.

Pre dve nedelje nije bilo problema ceo nastavak hrane i dosta pcela leglo malo zatvoreno jos od polovine septembra a otvoreno samo u jednoj DB.

Sta se desava dalje videcu kad se steknu uslovi za oksalnu a mozda i pre toga - u svakom slucaju ja ih ne diram i ne dajem nikakve pogace do aprila - mislim nece biti otvaranja do tada. Videcu kakva ce situacija biti ali do tada samo nada u bolje sutra...

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #1057 poslato: Oktobar 27, 2014, 18:16:53 »
Poštovane kolege, što se tiče nestajanja pčela, ništa novo se nije saznalo a dešava se sigurno i deset godina unazad. Kod mene, dvojici kolega iz Hajdučice, pre oko 7 godina nestale pčele iz svih košnica a imali su podosta, neznam tačan broj košnica. Ja mislim da sam o tome već pisao. Oni su otišli po pčele da ih dosele kući, posle suncokreta (nisu bili na pčelinjaku oko dve nedelje, ako se dobro sećam) i da kući izvrcaju med. Nisu otvarali košnice, zatvorili poletaljke uveče i pčele, pošto su bile na prikolicama, doterali kući. Posle par dana krenuli da vrcaju i kada su počeli da otvaraju košnice, čekalo ih neprijatno iznenađenje, košnice pune meda ali bez pčela. Do danas neznaju šta se desilo. Nebi želeo da se tako nešto desi nikome kao ni meni ali mislim da ako je pčelar svaki dan kod pčela ili bar svaki drugi, mora da primeti ako se nešto čudno dešava i ako ne može nešto da spreči, jer je sa nekom radnjom zakasnio, bar može da zaključi šta se dešava sa pčelama jer ako se pojave pešaci ispred košnica, svi mi znamo šta posle toga sledi ali ponavljam da se mora pčelinjak obilaziti.

Van mreže Ante Bošnjak

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Tuzla,selo Breze
« Odgovor #1058 poslato: Novembar 15, 2014, 20:09:24 »
Poštovane kolege, u narednim redovima iznijeću svoje ovogodišnje iskustvo pčelarenja sa košnicama Rodna Voja.

Ova 2014 godina u dosadašnjoj mojoj pčelarskoj praksi bila je najnepovoljnija, ne pamtim goru. Ujedno je bila i novo iskustvo u pčelarenju košnicama Rodna Voja i LR košnicama. Voćne paše skoro da i nije bilo. Pčelinja društva u LR košnicama i košnicama Rodna Voja odvzao sam u Posavinu na bagremovu pašu od 15. do 20. aprila.

Uz lokaciju na kojoj sam smjestio pčelinja društva bila je uljana repica u velikoj površini. Kako bagrem na ovoj lokaciji počinje mediti oko 12. maja, uljana repica je poslužila za ubrzan razvoj pčelinjih društava iako je kiša padala svaki drugi dan.

Prvog i drugog maja sva pčelinja društva preuredio sam u položaj medobranja. Kod pčelinjih društava u košnicama Rodna Voja to znači: u prvom nastavku na podnjači mlado leglo sa maticom, zatim matična rešetka, na matičnu rešetku okvir sa letom, a potom u drugom i trećem nastavku ramovi sa zatvorenim  leglom te prazni ramovi za med. U svim nastavcima uz leglo, dodao sam i postojeće zalihe meda i perge. To isto sam uradio i kod pčelinjih društava u LR košnicama sa razlikom što su LR košnice na dva nastavka i što nisam stavljao okvir sa letom ( koristim plastične matične rešetke koje nisu uokvirene).  U tom momentu u košnicama Rodna Voja imao sam od 14 do 19 ramova legla.

12.5. ove godine, otvorio sam 4 košnice Rodna Voja i detaljno pregledao pčelinja društva u njima. Tom prilikom sam utvrdio da su sve u rojevnom nagonu jer su imale i do 30 matičnjaka, što otvorenih što zatvorenih.  Kako u mom petogodišnjem pčelarenju košnicama Rodna Voja prethodno stanje nisam imao a ni očekivao, bio sam u dilemi šta uraditi jer nisam bio pripremljen za klasično razrojavanje (nisam imao prazne košnice Rodna Voja u koje bi smjestio rojeve).

Odlučio sam se za postupak kojim ću izvršiti razrojavanje svih društava u košnicama Rodna Voja (23), bez upotrebe novih elemenata košnice Rodna Voja.

Naime, ramove na kojima je bilo mlado leglo, oko 6-7 ramova, sa maticom i ramovima sa medom i pergom, podigao sam sa podnjače na treće mjesto (pčelarim sa tri nastavka RV). Sve zatvoreno leglo stavio sam u prvi nastavak na podnjači a višak u drugi nastavak.  A potom prazne ramove za med. Na podnjaču u prvi nastavak dodao sam jedan ram sa leglom do tri dana. Iznad drugog nastavka stavljam plastičnu rešetku na koju dodajem deblju foliju, potom dodajem okvir sa letom. Time sam i fizički odvojio staru maticu i podijelio društvo u rojevom nagonu na dva dijela. Prethodno sam sve matičnjake uklonio. Maticu sa mladim leglom prihranio sam šećernim sirupom 1:1 više puta.

Vjerovatno će jedan broj kolega koji pročitaju ovu poruku smatrati da sam pogrešno uradio odnosno da sam trebao ostaviti u prvom nastavku rojevni matičnjak. Ali ja sam to uradio sa razlogom. Prvi i glavni razlog je taj što sam htio da u vrijeme druge pčelinje paše (planinska livada) u košnici u prva dva nastavka imam što manje legla a time i više meda. Drugi razlog je taj što sam se nebrojeno puta uvjerio da matice iz prinudnih matičnjaka izvedene u jakim društvima mogu isto tako biti dobre kao i rojevne. Vremenski uslovi sve do kraja bagremove paše bili su nepovoljni.

25.5. kada je konačno perstala bagremova paša utvrdio sam da je kod svih košnica Rodna Voja drugi nastavak bio skoro pun meda a bilo je meda i u prvom nastavku. Tom prilikom sam posjekao sve prinudne matičnjake osim jednog za kojeg sam smatrao da je dobar, a bilo ih je isto tako puno kao i rojevnih. Prvi i drugi nastavak bili su puni pčela dok je u trećem nastavku, gdje je stara matica, bio usporen razvoj što mi je u tom momentu i bio cilj.

Pčelinja društva u LR košnicama su bila veliko razočarenje, vrlo malo meda sa ponekim ramom za vrcanje.

Kao rezultat navedenog postupka iz 23 košnice Rodna Voja izvrcao sam 160 kg bagremovog meda, a iz 37 LR košnica još 50 kg, što je ukupno 210 kg ili prosječno po društvu iz košnice Rodna Voja oko 7 kg a iz košnice LR ni 1,5 kg uz napomenu da u velikom broju LR košnica nije bilo ništa za vrcanje. Iako je bilo za očekivati, uzimajući u obzir loše vremenske uslove kao i to da su pčelinja društva bila u rojevnom nagonu te da neće biti bagremovog meda za vrcanje, bilo ga je zahvaljujući pčelinjim društvima u košnicama Rodna Voja i načinu na koji sam izvršio razrojavanje. Drugog i trećeg juna, sva društva sam odvezao na livadsku pašu na Nišićku visoravan. Kod košnica Rodna Voja, debelu plastičnu foliju zamjenio sam sa plastičnom mrežom, a kako su mi sve podnjače antivarozne, nije bilo problema kod selidbe pčela. Na lokaciji na Nišićkoj visoravni, pčelinja društva u košnicama Rodna Voja imala su isti raspored nastavaka kao u Posavini (nastavak sa starom maticom i dalje je bio na trećem mjestu). Pčelinja društva u košnicama LR sam preuredio na isti način kao što sam uradio kod pčelinjih društava u košnicama Rodna Voja prilikom razrojavanja. U trećem nastavku je također bila stara matica kao i u košnicama Rodna Voja.

Livadska paša je počela 10-tog juna i trajala je do 17-tog juna, kada je bilo i sunčano vrijeme. Od 17-tog juna pa do kraja paše planinske livade, samo je nekoliko dana bilo bez kiše. Kada pčelinje paše više nije bio i kad je med sazrio za vrcanje, pristupio sam vrcanju. Iz 23 košnice Rodne Voje (iz drugog nastavka) izvrcao sam 115 kg meda a od onih 37 LR košnica, iako sam primjenio isti postupak kao kod Rodne Voje, izvrcao sam 25 kg, ukupno 140 kg planinske livade, što sa bagremom iznosi 350 kg meda. Iz prethodnog proizilazi da sam od pčelinjih društava u košnicama Rodna Voja prosječno izvrcao 12 kg meda, a od pčelinjih društava iz košnica LR oko 2 kg. Da sam umjesto 37 pčelinjih društava u LR košnicama, imao ta ista društva u košnicama Rodna Voja, imao bi još 369 kg meda (37*12=444-75kg(izvrcano iz LR) = 369 kg), a to nije mali gubitak.

Ovdje mi nije namjera da se stekne utisak da LR košnice nisu dobre košnice, naprotiv u dobrim pašama itekako mogu biti dobre, što sam se i lično uvjerio, ali te godine su vrlo rijetke. Košnice Rodna Voja u dobrim pašama daju odlične rezultate, a u lošijim koliko toliko dobre kao što je to bilo ove godine.

I na kraju da kažem, da od 23 izašle matice iz prinudnih matičnjaka u košnicama Rodna Voja, 4 matice se nisu oplodile a 2 matice su bile nekvalitetne, te sam ta društva spojio sa društvima u kojima je bila stara matica. Uzimio sam na dva nastavka 40 Rodnih Voja. Od 37 društava u LR košnicama, prodao sam 25 po veoma niskoj cijeni pčelaru kojem je majska poplava uništila pčelinjak. Naredne godine, ako bude zdravlja i ostala pčelinja društva u LR košnicama ću prodati a nadomjestiti ih sa pčelinjim društvima u košnicama Rodna Voja.

Lijep pozdrav iz Tuzle.

Ante

« Odgovor #1059 poslato: Novembar 16, 2014, 00:13:26 »
Поштовани колега Анте,
Ова година је била слична свугде, углавном кишовита са врло слабим уносима. Драго ми је да си са РВ кошницом задовољан. Твоје овогодишње искуство потврђује скоро па правило у извештајима свих колега које пчеларе са РВ кошницама јер су скоро сви они имали бар неког уноса, упркос врло неповољној години.

Са обзиром на ситуацију у којој си био са РВ кошницама и да ниси имао празних кошница да разројиш друштва, применио си врло занимљиво решење, свака част колега.
Свакако је уљана репица допринела бурном пролећном развоју, а он је у РВ кошници и без уљане репице више него добар. Колега Анте, није чудо што су све твоје РВ кошнице биле у ројевом нагону. Штета је што је година била таква каква је, да је потрајала багремова паша, ти би имао принос за памћење.

Мада бих рекао да је по мени, твоје РВ кошнице било потребно ограничити знатно раније, већ на неких 10-12 РВ рамова легла. Тада у РВ кошници сигурно има око 20 рамова пчела, а са тих 10-12 рамова са леглом, таква РВ кошница сигурно прави више него врхунски резултат чак и у врло просечној паши. Мислим да је 19 рамова легла много и за сва четири наставка, ако се не иде на разројавање. Мени су РВ у којима сам имао од 12 до 14 рамова легла, на сунцокрету донеле без икаквих проблема 5 РВ наставака меда, са 19 рамова легала само јако интезивна паша може спречити ројење, али одмах по престанку паше то друштво би свакако ушло у ројење без обзира што би било на 4 наставка.

Драги колега, хвала ти на лепом, детаљном и поучном извештају. Верујем да ће твоје искуство бити од велике користи колегама. Желим Ти сигурно и успешно зимовање, а догодине Боже здравља и много више успеха у раду.

Поздрав и свако добро  :)

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1060 poslato: Novembar 16, 2014, 11:00:32 »
Pitanjae za kolegu Ante. Kada ste ustanovili da su rv u rojevom nagonu dali su matičnjaci bili u nastavku sa maticom ili u gornjim nastavcima poviše matične rešetke?
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1061 poslato: Novembar 16, 2014, 13:08:41 »
Pozdrav imenjaku,
ova godina je bila loša, zanima me kakvi su rezultati bili od prošle  godine (LR naspram RV) koja je ipak bila dobra za pčelarenje?

Van mreže Ante Bošnjak

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Tuzla,selo Breze
« Odgovor #1062 poslato: Novembar 17, 2014, 13:32:19 »
   Imenjače Anto,
Prinosi prošle godine su bili relativno dobri. Sa dvije pčelinje paše (bagrem i planinska livada), izvrcao sam 22 kg po košnici. Prosječna razlika između pčelinjih društava u košnicama Rodna Voja i pčelinjih društava u LR košnicama bila je 8 kg u korist Rodne Voje. Dakle, od pčelinjih društava iz košnica Rodna Voja sam izvrcao po 8 kg više nego iz LR. Ove godine, ta je razlika još veća. Dakle, što je pčelinja paša lošija, to su razlike veće.

Kolega Miroslave,
Da su pčelinja društva u košnicama Rodna Voja u rojevnom nagonu, utvrdio sam 12.05., što sam i naveo u svojoj poruci. U tom momentu, već mi se jedno pčelinje društvo u LR košnici izrojilo. To mi je bio signal za pregled svih pčelinjih društava i primjenu postupaka u kojima ću imati najmanje štete. Matičnjaci su uglavnom bili u prvom nastavku kod matice, a kod nekih društava su poneki bili i u višim nastavcima.

Kolega Neškoviću,
Hvala ti za lijepe riječi. Ja sam pčelar u godinama, pišem samo kad ocjenim da bi moje iskustvo moglo pomoći i drugim kolegama.

Lijep pozdrav iz Tuzle za sve kolege.
      Ante

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #1063 poslato: Novembar 18, 2014, 15:48:26 »
   Pozdrav gos. Ante i sve cestitke za vodjenje vaseg pcelinjaka u ovakvoj godini a i za prinos koji ste ostvarili u ovakvim uslovima. Vase godine a i broj PZ koji imate u vasem pcelinjaku govori da ste stari i iskusan pcelar. Jos jednom je se pokazalo kakva je kosnica RV kada se na pravi nacin vodi kroz pasu u jednoj godini koja je bila veoma nepovoljna i nezgodna za pcelarenje. Poenta je, pored osobina kosnice RV i radnje koje ste primenili u momentu kada ste primetili da su vam sve PZ bile u rojevom nagonu. Svaka cas'! Imam utisak da je se sve skockalo i vase iskustvo, godina kakva je bila, kosnica RV i vasa inventivnost! Ne bih sada da komentarisem kako ste mogli jos bolje da uradite(prethodno je kolega malo prpkomentarisao) jer, trebalo je vuci poteze, nije bilo vremena za cekanje i na kraju niste znali kako ce vreme slediti. U svakom slucaju, sve cestitke i licno mislim da bi puno pomogli svima nama u ovom predivnom radu ako ste cesce prisutni na ovom forumu.
   Jos jednom veliki pozdrav

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #1064 poslato: Novembar 18, 2014, 18:53:54 »
Kod mene ove jadne godine iz RV vrcao sam po jedan pun nastavak a iz LR oko 7,5kg po košnici. Da ponovim, rad sa RV je lak, brz i jednostavan i nema robije kao sa LR a tek na proleće? Da dodam u RV za zimu je ostalo po dva puna nastavka meda jer sam se bojao oduzeti zbog ovakve godine kakva je bila.