Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1542844 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1080 poslato: Novembar 24, 2014, 19:10:04 »
Koja je više dala a koja više potrošila.....

I koja je više kičmu izlomila ;)

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #1081 poslato: Novembar 24, 2014, 19:16:15 »
Koja je više dala a koja više potrošila.....
Što se tiče rezultata ubeđen sam da će to pčelice dogodine "pozlatiti"
  Jaooooo, Miroslave... za koju ti volja da napišem  ;D ;D ;D ;D
     Druže, zahvalan sam Bogu što nisam krenuo put Mokranja i pored Dunava. Postoje pčelari koji su izgubili u poplavama sve. U odnosu na njihovu patnji, bol i novčani gubitak, ja sam odlično prošao. Bilo neponovilo se. A što se tiče da li će se to sve nadoknaditi. Ja sam siguran da hoće. I opet će biti RV = 1/3 * količina meda koje su donele druge košnice + roj + sigurno prezimljavanje bez pogača i gubitaka = 3*više prihoda od RV u odnosu na ostala društva.
      Evo šta je interesantno, a tiče se uporede i pitanja ,,koja više potrošila"? I ako nije bilo paše, društva su mi u RV košnicama ostala dosta jača, sa više legla i pčela nego li u ostalim košnicama nastavljačama (o Đerzonkama ne bih, one su druga priča). RV društva su brže nadoknadila količinu potrebnu za zimu, dok DB nisu i dosta meda (od sirupa) je ostalo nezatvoreno. Ali ja sam to već znao kako će biti. Samo iznosim potvrdu mojih ranijih saznanja.
       Interesantno je da su u periodu od oktobra do sredine ovog meseca, DB više potrošile medne kape, nego li društva u RV košnici. Plašim se da se ponavlja situacija koju sam imao, a to je da društvo u DB košnici u prednjem delu potroši hranu, iza ostane duplo više, ali klube iz njemu znanog razloga ne krene nazad duž rama već probije na satonoše i tamo skonča. Zavisi od zime. To je uslovljeno malim klubetom i manjom snagom. nakon ovakve godine, to je sigurno. Videću u aprilu.
       Ne mogu da pišem za ovu godinu ništa više. Ako neko ima bolja iskustva u prihodovanju neka ih iznese i uporedi sa društvima u drugim košnicama. Nije fer da ponavljam pisanje od ranijih godina, a centrifugu mi uhvatila paučina.
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #1082 poslato: Novembar 24, 2014, 19:26:13 »
Hvala na odgovoru.Znači još 4 plusa u korist RV koja mogu da doprinesu da početnik počne sa njom...
Pozdrav i svako dobro ti želim.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1083 poslato: Novembar 24, 2014, 19:30:03 »

Interesantno je da su u periodu od oktobra do sredine ovog meseca, DB više potrošile medne kape, nego li društva u RV košnici. Plašim se da se ponavlja situacija koju sam imao, a to je da društvo u DB košnici u prednjem delu potroši hranu, iza ostane duplo više, ali klube iz njemu znanog razloga ne krene nazad duž rama već probije na satonoše i tamo skonča. Zavisi od zime. To je uslovljeno malim klubetom i manjom snagom. nakon ovakve godine, to je sigurno. Videću u aprilu.

Zašto je ne okreneš za 180. Bolje je sada to uraditi nego kasnije.

Nisu nepoznati razlozi. Jedan si i sam naveo, a to je snaga društva. Ako je slabo i pojavi se leglo, gubi dodir sa hranom.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #1084 poslato: Novembar 24, 2014, 20:08:34 »

Zašto je ne okreneš za 180. Bolje je sada to uraditi nego kasnije.

Nisu nepoznati razlozi. Jedan si i sam naveo, a to je snaga društva. Ako je slabo i pojavi se leglo, gubi dodir sa hranom.
  Bih, ali kad me hoće, onda me hoće. Ima ih više od jedne i podnjača je konstrukcijski zakovana za nastavak, kao kompaktna celina. Problem je u toliko veći što su pčele kod mene na prvom stacionaru izletale do pre nekoliko dana. Što je pomalo čudno za ovo doba godine, jer temperatura ne prelazi 11 stepeni. Na drugom pčelinjaku gde držim isključivo RV košnice i gde sparujem matice, zbog visine i niže temperature, pčele ne izleću.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1085 poslato: Novembar 24, 2014, 20:51:02 »
Ako sumnjaš da pčele mogu stradati ili oboleti, bolje je srediti stanje u košnici (moguće je praktično u svim uslovima). To što su podnjače i plodište jedna celina nije nikakva prepreka. Okreneš ramove za 180. Pri tome imaš uvid kakvo je tačno stanje i čak možeš skloniti neke ramove kojima nisi zadovoljan. Ovo važi za sve vrste košnica, a ne samo za DB.

Danas je i kod nas 9 ºC i pčele su išle na pojilicu, ali i na maslačak. Zanimljivo je da ne sakupljaju polen nego verovatno nektar.

Može se reći da je bilo prohladno, ali to nije bio problem da se radi oko košnica (pogađaš da sam ja tumbao i spajao neke društa i pri tom istresao pčele sa ramova). Juče i danas sam zamenio 5 žutih matica. Dok sam ih tražio, imao sam priliku da vidim i stanje u košnicama i ispravim greške (pčelara i pčela, naravno).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #1086 poslato: Novembar 24, 2014, 21:59:30 »
Svi koji su počeli sa RV košnicom, ako ponekad dolazite u sumnju da li ste napravili dobar izbor, nemojte da brinete, dobra je to košnica i odličan izbor ste napravili, videćete vremenom. Ja mogu da je poredim samo sa AŽ standard, sa kojom je počeo moj otac 1975 godine a ja nastavio. Potpuno sam prešao sa AŽ na RV, a prve dve RV i jednu EV sam kupio kod Voje 2007 ili 2008, ne sećam se, i posle jedne sezone sam prešao na RV u potpunosti. Za ovih nekoliko godina pčelarenja sa RV, a nije bilo izuzetnih godina kao što je bila npr 1999, sam pomerio porodični rekord u prinosu na bagremu i u ukupnom godišnjem prinosu, a i ova godina mi je bila odlična iako nisam vrcao ništa sa repice i bagrema, a bila bi još bolja po prinosu, da nisam duplirao pčelinjak.

• Stari član foruma
« Odgovor #1087 poslato: Novembar 24, 2014, 22:28:42 »
 Hvala imenjače predlog je ok,
ali mi nešto vađenje ramova sada ne zvuči kao dobra ideja. Pre nedelju dana, još bih i smeo tako nešto. Neće da se razbole, nisu baš toliko slabe, ali nisam zadovoljan njima. Generalno, ponavljam, RV mogu da ih odnesu (što će se verovatno i desiti ako još malo omršave i bude toplije - u bukvalnom smislu reči -  ::) ::) ::) ::)). Na kraju krajeva, ja svakog proleća radim analize, a gubitke narednog proleća očekujem. Pa i da su najjača društva u pitanju, ne znam koliko ih je izrabilo vreme letos bez paše i izleta i prerada šećera, vlaga i zima.
  Jedino što ću da uradim to je da im dodam pogaču (med:šećer), pa kako im Bog pomogne. Mislim da je sve jedno da li su probile bliže letu ili ne. Rupa je rupa.
   RV je zakon. Zakon. Eto...

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1088 poslato: Novembar 24, 2014, 22:49:40 »
Najviše se prehlade od „smrta“  :D.

Ali, dobro, nećemo više o tome. Nismo u temi.

Mada, to što kažeš da nije bitno gde su u odnosu na leto je pogrešan pristup. Ne gleda se samo gde su sada u odnosu na leto. Bitno je koliko ima hrane u odnosu na leto, blizu (i najvažnije, iznad) klubeta, kakvi će vremenski uslovi biti i gde će biti u odnosu na leto i hranu kada to bude bilo bitno (kada treba da krene leglo) itd. Najgore su preporuke (a bilo ih je na forumima) okrenuti za 180 krajem zime, ili u drugoj polovini zime.

Pogača može biti rešenje, ali ako ima hrane, pogača je uvek loš izbor.

A to koliko ih se izgubilo tokom leta ili prihranjivanja šećerom, upravo se sada najbolje vidi naročito ako se nešto radi oko košnice ili se na brzinu pogleda stanje u košnici.

Gubitke ne treba planirati nego sprečiti. Najgore je kada pčele potroše dobar deo hrane i još i stradaju, umesto da se pripoje jednom ili podele na dva društva. One koje dobiju pčele, za njih je odlično, a hrana se čuva za vreme kada zatreba nekim društvima. Uz to mogu već imati i nozemu i onda postoji realan problem šta sa tim medom koji je preostao. Ne znam čemu to.

• Stari član foruma
« Odgovor #1089 poslato: Novembar 30, 2014, 15:16:30 »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1090 poslato: Novembar 30, 2014, 19:52:30 »
Ne znam Dragane šta tamo piše jer nemam pristup tom forumu.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1091 poslato: Novembar 30, 2014, 20:19:14 »
Danas smo brat i ja obišli sva 4 pčelinjaka. Temperatura je bila nešto oko 5 stepeni.
Otišli smo malo u kontrolu da vidimo da nije slučajno negde ušla rovčica da se nije pomerilo neko postolje ili neka košnica.

Otvorili smo 7-8 košnica samo iz znatiželje da pogledamo gde su pčele formirale klube.

Naišli smo na ono što smo i očekivali, pčele su uglavnom duboko ispod mednog puta. 
Samo u jednoj košnici pčele su delimično zahvatale i satonoše. Odmah nakon otvaranja ove košnice nekoliko pčela je poletelo na nas. Pošto smo ih otvarali bez dimilice i bez kapa morali smo ih brzo zatvoriti.

Pošto pčelama ne dajemo pogače nadam se da će sledeće otvaranje biti krajem februara ili početkom marta. Dotle nek uživaju u miru i plodovima svoga rada...

Pozdrav svima... 

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #1092 poslato: Novembar 30, 2014, 21:33:31 »
Ne pise nista obrisano je to sto je pisalo ali sad se moze reci ispravno mnogo lupetanja bez razloga a samo zato sto neki kriticari pricaju da bi pricali a pojedinci nemaju druga posla nego da se kace na svaki moj post ...

A za poziciju klubeta - od 22 RV samo u dve ili tri su mi pcele u prvom nastavku i zahvataju i gornji nastavak a ostale se setaju kud koja i u prvom i u drugom nastavku su skroz do satonosa iako imaju ceo nastavak meda ali nece ispod njega nego onako slobodno. To me je prosle godine iznenadilo i uplasilo ali ove se manje brinem jer sta god uradio one tako rade... a prosle zime su sve prezimile.

Pozdrav

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #1093 poslato: Novembar 30, 2014, 21:47:09 »
Kod mene su isto sve RV(10kom) zazimljene u ceo gornji nastavak a klube se spušta i do pola drugog nastavka(koji je pun meda, nisu prenele med u gornji nastavak i lepo se zazimile ispodkako bi ja hteo).

• Stari član foruma
« Odgovor #1094 poslato: Decembar 01, 2014, 18:56:19 »
Ne znam Dragane šta tamo piše jer nemam pristup tom forumu.
Pozdrav svima...

Jel' ovako nekako?