Posto duze vreme nisa bio prisutan na forumu, nisam iznosio stanje sa mog pcelinjka, evo sada to cinim: bagremova pasa se zavrsava u mom kraju a pocelo je otvaranje bagrema oko 8.maja. Mogu reci da je bila kao retko do sada. PZ su mi sve prezimile a posto su bile zazimljene s solidnom kolicinom hrane i ako se tome doda dosta dobra vocna pasa, podizanje MR sam obavio od 19-25(6) aprila. Od 16 RV, 12 su mi na cetiri sprata, od kojih sam na cetvrti 8 podigao sada. Dodao sam im 150 SO, cemu treba dodati jos dvdesetak SO od jesenas. Proslog vikenda sam zatekao stanje da su gotovo sve pune sa medom. Zbog obaveza na poslu, na pcelinjaku sam samo vikendom, pa je sada doslo do rojenja.
Sad vidim da u u vreme intenzivnih pasa treba sve vreme biti prisutan na pcelinjaku. U vreme prepakovavanja po Vojinoj tehnologiji, PZ su mi imale od 10-14 ramova sa leglom. Devetog maja sam otvorivsi jednu PZ u plodistu ispod MR zatekao 9 ramova gotovo zatvorenog legla, matica blokirana a u par mat. caura nasao po jaje tek zalezeno. Porusio sam ih. Spustio sam joj dva upola izvucena rama iz gornjih spratova a ramove sa zatvorenim leglom podigao na njihovo mesto.
Za vikend sam u jednoj PZ iznad MR nasao mladu neobelezenu maticu i nesto tek zalezenog, medom okruzenog legla, te sam staru zutu izbcio a na njeno mesto spustio mladu. Videcu sta ce biti? Do sada sam uhvatio dva roja a treci su viddele komsije kada je otisao. Juce mi je komsija javio da je se jos jedan pustio. Rusio sam maticnjake koliko sam mogao, medjutim sigurno ce otici jos njih. Iz razgovora sa Vojom vidim da sam trebao da idem i na peti nastavak, no zbog nedostatka vremena, otsutnosti sa pcelinjaka i ... stanje je kakvo je, pa se pitam koliko cu sada izvrcati meda nakon ovakve pase.
Sto se DB tice(imam ih 9) stanje je isto, gotovo pune meda a dodao sam im po polunastavak satnih osnova. Pasa je bila izvanredna, pa kako to Voja pcelarima pocetnicima kaze, "u dobroj pasi sve ce se kosnice dobro pokazati, samo ih treba dobro pripremiti za nju". Medjutim i pored svega, uvidjam da je RV ipak nesto poserbno sto apsolutno potvrdjuje Vojinu teoriju.
Pozdrav svima iz Sumadije i zelim vam puno izvrcanog meda!
Milosav