Slavice, oproetite mi što sam zaboravio da nastavim po pitanju ovog tretmana. Postavio sam pitanje čime je tretirano, ali sam takođe prevideo važniju stvar – u kojim uslovima je tretirano. Pretpostvio sam da je tretirano amitrazom (ili drugim sredstvom koje se koristi u više navrata).
Po ovome što je pokazao tretman, moguće je da ima puno više varoe ako je leglo poklopljeno. Ako je tretman vršen bez legla (to se odnosi na uslov tretiranja), onda je uglavnom sva varoa očišćena. Međutim, u uslove tretiranja spada i način kako se tretira. Ako je leto otvoreno, učinak može biti manji. Pri tretmanu amitrazom koristim samo 2 kapi i leto je zatvoreno do 1 minut (tamo gde su podnjače sa mrežom može i nešto malo duže). Ovde je potreban oprez da leto ne ostane zatvoreno*. Ako se leto zatvara pri dimljenju, to treba vršiti tankom folijom koju pčele mogu progristi (nikako lmenim zatvaračima ili preklopnim zatvaračem i slično). Ali po velikom vrućinama se mora strogo paziti (i više puta proveriti) da li su leta otvorena, ako se zatvaraju prilikom tretmana.
Da zaključim: kada se vrši provera amitrazom i ima poklopljenog legla, treba znati da u leglu ima daleko više varoe. Zatim, vremenski razmak između dva tretmana koji je duži usmerava varou da se manje zadržava na pčelama i brže ulazi u leglo (samim tim se pojačava razmnožavanje varoe). Ako se uzme u obzir i moguća otpronost varoe na amitraz, način tretiranja, vetrovito vreme itd. ne možete imati pravu sliku stanja zaraženosti.
* Nedavno se kolega požalio da je otrovao društvo amitrazom (postavio je i slike na forum SPOS-a). Nejasan mi je zaključak da je društvo otrovano amitrazom. Po fotografijama deluje da je košnica bila zatvorena duže vreme. To se može zaključiti po saću koje je „mokro“ (čitava unutrašnjost košnice deluje kao da je nakvašena), larve iz legla su masvono izvlačene i ovo se dešava kada je košnica po velikoj vrućini zatvorena (po hladnom vremenu i kada je košnjica duže zatvorena ovo se ne dešava u velikoj meri). Može se desiti i trovanje, tako da deo pčela padne i zatvori leto, ali bi doza trebalo da bude toliko velika da mi je to gotovo nemoguće, pri otvorenom letu košnice.