Gora stvar je bila pre nedelju dana. Kada je otoplilo izvrsio sam pregled pcelinjaka na osnovu ponasaja pcela na letu i na jednoj utvrdio dad pcele ne izlaze na procisni let. Otvorio sam i video da je pcelinja zajednica stradala usled gladi. Ovakve situacije mi tesko padaju. Kada se nesto neda ono se neda. Jesenas sam u jednom oplodnjaku imao oplodjenu maticu sa malo pcela, a u jednoj zajednici nije uspesno izvrsena zamena matica pa su na delo stupile lazne matice. Posto je bilo kasno resio sam da rasformiram to drustvo, ali sam prvo pokusao nesto drugo. Maticu iz oplodnjaka sam u gornjem nastavku stavio u kavez od MR, kako ne bi odmah stupila u kontakt sa laznim maticama, a ispod postavio nastavak sa laznim maticama. Primetio sam da su se izletnice "gurkale" u susedna drustva na mestu gde je ovo sa laznim maticama bilo. Posle nekoliko dana otvorio sam kosnicu i u kavezu nije bilo matice. Greskom sam na jednom mestu malo iskrivio MR na izolatoru i matica se provukla i izasla. Ispod u nastavku sa laznim maticama ova "plavusa" se setkala sto me je iznenadilo. E tu je bila greska. Posto je dole bilo trutovsko leglo, klube se tu zadrzalao. Ja sam izgrebao to leglo i ocekivao da ono nece bitno uticati, ali je matica izgleda nastavila da nosi bas na tim ramovima. Kada sam ovlas pogledao pcele su bile i u gornjem nastavku u kome je bilo meda. Sada kada sam otvorio kosnicu stanje je bilo: Gornji nastavak ima meda , ali u donjoj polovini ramovi su prazni (pcele su prenele u donji nastavak). Klube (5 ulica pcela) se povuklo do zadnje strane nastavka i tu uginulo od gladi. Meda nigde u tim ramovima, i na susednim ramovima, a odmah sledeci, kako levo tako i desno, puni meda. Ovo je moja greska, jer da sam lepo pogledao, mogao sam da preuredim raspored.
Sto se tice Nebojse, mislim da njegova situacija nije ni priblizno ovoj opisanoj. Ako samo u centralnom ramu nema meda a u susedim i gore ima, onda ja, na osnovu skromnog znanja, smatram da nema problema, jer svaka ulica pcela ima meda, a u tom centralnom ce povuci leglo.
Iskusniji ce ti dati savet sta da radis.
Pozdrav