Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543962 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nebojša Glišić

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
    • Divus eko
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1470 poslato: Januar 01, 2016, 16:06:08 »
Srećna i medna Nova godina....

Van mreže milosav moretic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
« Odgovor #1471 poslato: Januar 02, 2016, 01:31:50 »
Drage kolege, zelim vam srecnu, mednu i uspesnu 2016.godinu
Milosav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1472 poslato: Januar 03, 2016, 22:41:13 »
Свим драгим пријатељима који пчеларе Родном Војом као и посетиоцима теме Пчеларење Родном Војом желим пуно здравља и радости и нека вам је срећна и успешна Нова година! Медно!
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #1473 poslato: Januar 11, 2016, 16:44:45 »
Pre svega pozdrav kolegama i domaćinu ovog foruma,pa evo i ja posle duzeg vremena da napisem koji red i podelim neke utiske i zapazanja od juce kada sam prilikom tretmana oksalnom primetio recimo neke pojave koje nisu bile svojstvene za proslogodisnje zimovanje pčelinjih zajednica(bar u mom slucaju).Prvo sto sam primetio jeste prilicno  manji broj pčela u odnosu na period kada sam ih jesenas zazimljavao i premestao ramove(gledano letimicno odozgore na dole ispod krova).Odmah da kazem 90% drustava mi je na dva nastavka.Svega dve su na jednom.Ove kojima sam "prepakovavao" ramove recimo ni jednu nisam zatekao sa centrom klubeta u II tj.onako kako sam i planirao(dok su poređenja radi prosle godine u isto vreme  sve bile na svom mestu u II nastavku tj.onako kako su ramovi i raspoređeni).Jedna jedina gde ramove nisam prepakovavao(zapravo je uopšte nisam ni dirao) je postavila klube i centrirala ga u centar II nastavka :) .Pošto sam tezio da klube bude u drugom nastavku tako sam i hranu raspoređivao s tim sto sam i u I nastavku u centar ostavljao punije ramove a ka stranama one praznije.Da budem iskren teziste paznje sam usmerio na II nastavak poucen iskustvom od prosle godine i tako najvise hrane i prepakovao gore u II.Sada nazalost vidim da su se pčele povukle dole u I nastavak negde i između a da mi gore ramovi puni "zvrje"prazni bez pčela.Neke su pomerene u stranu i td,da ne gnjavim mnogo...Uglavnom izgleda da se bas i  nisu rukovodile onom zakonitošću da je taman ram ujedno i zrelo preostalo leglo sa maticom zapravo i pretpostavka da će tu i biti centar klubeta?Hvala,i jos jednom pozdrav svima!

Дарко пријатељу,
Пчелиње клубе се креће и пчеле ће са привим леглом бити управо тамо где им је и напотребније.

Плеле углавном (или најчешће) са леглом крећу на трећем раму са леве стране када су кошнице окренуте према југу ако су имале правилно остављене рамове после врцања меда... Милсим да ово питање није до сада нешто посебно обрађивано.
У ком положају је сада клубе то з анас и није толико битно јер ће се оно померати и за 2-3 месеца ће бити тачно тамо где и треба да буде. Знају пчеле шта раде..
Са леглом почињу увек са једне стране и крећу полако према другој.. најчешће са источне топлије и крећу према западној хладнијој.  На крају ( у највећем броју случајева) можемо видети да је центар легла управо по средини наставка. Све ово је док се легло не прошири на два наставка..

Немој ништа да бринеш све ће то бити добро..

Поздрав драгим пријатељима...

Evo i potvrde Vojinog objasnjenja i u praksi.Danas sam iskoristio lep i relat.topao dan da malo otškrinem i zavirim u svoje košnice i upravo se dogodilo ono što sam i sam priželjkivao PZ su se same svoje klube postavile u drugi nastavak istina neke u sam centar neke malo blize zidu strane gde je leto,sve u svemu tvrdnja da one same znaju šta rade je potpuno na mestu.Izgledaju zdravo koriste svaki trenutak za izlet..-E sad, da su mi ovako bile postavljene pre mesec dana kada sam vrsio tretman OK bio bih siguran da je isti imao pun efekat.Ovako mi ostaje da verujem da jeste : ..Pozdrav svima!

Van mreže Nebojša Glišić

• Član foruma
    • Divus eko
« Odgovor #1474 poslato: Januar 30, 2016, 16:02:37 »
   Danas,  u subotu 30.01.2016. nešto posle 1 sat popodne kad je napolju bilo 14 stepeni, bio sam u pčelinjaku i obradovao se i uplašio istovremeno.
Obradovao jer je velika aktovnost pčela na letu i oko košnica, ali se uplašio jer sam jednu otvarao i video da na središnjem ramu ima samo trag meda, a da su glavne zalihe sa  strane. Mislim da je klube, sudeći po najvećem broju pčela sa te strane košnice bilo iznad ulaska u košnicu, koje su inače okrenute ka istoku, što i može da bude subjektiva osećaj,   jer elem, napravio sam početničku grešku i nisam ih dimio, pa su pčele bile veoma ljute i agresivne.
  Pitam vas da li treba da nešto radim u košnicama i da li treba da ramove sa medom sa krajeva premestim u centar košnice? Inače, po prognozi će u Beogradu biti toplo  ( oko i iznad 15 stepeni) još  narednih nekoliko dana.

Van mreže Rodoljub Stevanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ćovdin, opština Petrovac na Mlavi
« Odgovor #1475 poslato: Februar 01, 2016, 09:51:39 »
Jos oko nove godine , kosava mi je oborila tri RV kosnice. Jedan dan je duava, ali kakose ne pamti. Jos gore je sto je i pravac promenjen u odnosu na uobicajeni i to za skoro 90 stepeni. Premestio sam ih u toplu prostoriju, a vratio na staro mesto nakon nekoliko dana. Kada se ukazala prilika pogledao sam jednu i ona je imala zatvorenog legla površine oko dlana. Svakako da to nije strasno, ali mi se mnog vise dopadaju ove Vojine, koje ne zure sa leglom.
Poz

Van mreže Rodoljub Stevanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ćovdin, opština Petrovac na Mlavi
« Odgovor #1476 poslato: Februar 01, 2016, 10:08:45 »
Gora stvar je bila pre nedelju dana. Kada je otoplilo izvrsio sam pregled pcelinjaka na osnovu ponasaja pcela na letu i na jednoj utvrdio dad pcele ne izlaze na procisni let. Otvorio sam i video da je pcelinja zajednica stradala usled gladi. Ovakve situacije mi tesko padaju. Kada se nesto neda ono se neda. Jesenas sam u jednom oplodnjaku imao oplodjenu maticu sa malo pcela, a u jednoj zajednici nije uspesno izvrsena zamena matica pa su na delo stupile lazne matice. Posto je bilo kasno resio sam da rasformiram to drustvo, ali sam prvo pokusao nesto drugo. Maticu iz oplodnjaka sam u gornjem nastavku stavio u kavez od MR, kako ne bi odmah stupila u kontakt sa laznim maticama, a ispod postavio nastavak sa laznim maticama. Primetio sam da su se izletnice "gurkale" u susedna drustva na mestu gde je ovo  sa laznim maticama bilo. Posle nekoliko dana otvorio sam kosnicu i u kavezu nije bilo matice. Greskom sam na jednom mestu malo iskrivio MR na izolatoru i matica se provukla i izasla. Ispod u nastavku sa laznim maticama ova "plavusa" se setkala sto me je iznenadilo. E tu je bila greska. Posto je dole bilo trutovsko leglo, klube se tu zadrzalao. Ja sam izgrebao to leglo i ocekivao da ono nece bitno uticati, ali je matica izgleda nastavila da nosi bas na tim ramovima. Kada sam ovlas pogledao pcele su bile i u gornjem nastavku u kome je bilo meda. Sada kada sam otvorio kosnicu stanje je bilo: Gornji nastavak ima meda , ali u donjoj polovini ramovi su prazni (pcele su prenele u donji nastavak). Klube (5 ulica pcela) se povuklo do zadnje strane nastavka i tu uginulo od gladi. Meda nigde u tim ramovima, i na susednim ramovima, a odmah sledeci, kako levo tako i desno, puni meda. Ovo je moja greska, jer da sam lepo pogledao, mogao sam da preuredim raspored.
Sto se tice Nebojse, mislim da njegova situacija nije ni priblizno ovoj opisanoj. Ako samo u centralnom ramu nema meda a u susedim i gore ima, onda ja, na osnovu skromnog znanja, smatram da nema problema, jer svaka ulica pcela ima meda, a u tom centralnom ce povuci leglo.
Iskusniji ce ti dati savet sta da radis.
Pozdrav

Van mreže Nebojša Glišić

• Član foruma
    • Divus eko
« Odgovor #1477 poslato: Februar 04, 2016, 14:47:51 »
Pošto je ovo tema o radu sa RV, u  koju spadaju i ramovi, a na toj temi niko ništa nije pisao skoro godinu dana, interesuje me koja žica (pocinkocana ili inox) i koja debljina iste za ožičavanje ramova kao  i da li su nitne potrebne i korisne?

Van mreže Dragan Djurović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Srpski Miletić
« Odgovor #1478 poslato: Februar 04, 2016, 20:54:32 »
Kolega samo prohromska žica a debljina je mislim 0,4mm.Pozdrav sa Karaburme.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #1479 poslato: Februar 04, 2016, 23:14:42 »
Слажем се са колегом Драганом. Ако можеш да бираш... прохромска жица обавезно.
Не знам која је дебљина, има да се купи у пчеларским радњама. Пола килограма траје доста дуго.
Што се тиче нитни, нису обавезне, али добро заштите рам од усецања жице, чиме се жица малчице отпусти. Мени су корисне.
Ако можеш и њих да нађеш да неко продаје прохромске, а имаш намеру да користиш нитне, обавезно их узми.
Поздрав и свако добро.

• Stari član foruma
« Odgovor #1480 poslato: Februar 10, 2016, 08:29:30 »
 Ja obavezno koristim nitne. Za sada su to mesingane ali bih voleo da koristim prohromske, pa ako neko zna gde se mogu kupiti prohromske, ne bi bilo lose da ostavi adresu.
 Pozdrav
 Milosav

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #1481 poslato: Februar 10, 2016, 08:41:37 »
Šta fali mesingu Miroslave?

Van mreže Bojan Ivanovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hercegovacka Golesa
« Odgovor #1482 poslato: Februar 10, 2016, 17:04:49 »

• Stari član foruma
« Odgovor #1483 poslato: Februar 11, 2016, 08:06:40 »
 Ma ne, ne kazem da im fali nesto(osim sto su mesingane a ove druge prohromske) ali posto sam na ovom forumu saznao da se mogu nabaviti i od inoksa, hteo sam da vidim i uslove nabavke ovih drugih. Ja sam do sada koistio mesingane. U ostalom, i sami mozete zakljuciti, koliko para, toliko i muzike.
 Pozdrav iz Sumadije
 Milosav

• Stari član foruma
« Odgovor #1484 poslato: Februar 11, 2016, 08:09:46 »
 U svakom slucaju, kolega Bojane, hvala za informaciju!
 Pozdrav jos jednom
  Milosav