Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543633 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1590 poslato: Jun 20, 2016, 21:49:02 »
I kod mene je ista situacija kao kod tebe Nebojsa, samo sto je kod mene vise meda u drugom nastavku u odnosu na plodiste i na treci nastavak. Na par kosnica sam skinuo treci nastavak, ali maticnu nisam sklanjao ni sa jedne. Ono malo sto je bilo u trecem sam podelio rojevima. S obzirom da kod mene i nema puno suncokreta sem 5-6 manjih parcela na kilometar vazdusnom linijom, takodje bih molio iskusnije za misljenje sta raditi dalje, da li sklanjati maticnu ili ne?

Van mreže Miodrag Milanovic

• Član foruma
« Odgovor #1591 poslato: Jun 20, 2016, 22:43:12 »
Ivice dodji na moj pcelinjak da vidis koliko ima neda i da vidis konfiguraciju kosnica do septembra

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #1592 poslato: Jun 20, 2016, 23:07:38 »
Miodraze, kanim se jos od sajma, nikako da nadjem slobodnog vremena. Ali eto me sad kad krene raspust i za nas. Najavicu se. Pozdrav!

Van mreže Miodrag Milanovic

• Član foruma
« Odgovor #1593 poslato: Jun 21, 2016, 23:24:48 »
Kada hoćeš, samo se najavi,ja sam i u ovakvim uslovima pčelarenja prezadovoljan RV košnicom,napravio desetak rojeva sve matice oplođene i rade punom parom

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #1594 poslato: Jun 23, 2016, 22:31:57 »
Јуче ухваћен природни рој код комшије у воћњаку и смештен у РВ кошницу.
Да би видео снагу приридног роја, у кошницу сам га унео само са једним изграђеним рамом, који је био успешан мамац за матицу. Остали рамови су само са повученим линијама воска на сатоношама. На овај потез сам се одлучио, јер очекујем да ће изграђивати само радиличко саће. Ова процена се заснива на тренутном стању код осталих кошница на пчелињаку, које карактерише интензивно избацивање трутова.
О структури изграђеног саћа ћу писати, кад при прегледу установим, да су сви рамови изграђени.   

Медни дани свима!

Van mreže Dobrivoje

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Lesnica
« Odgovor #1595 poslato: Jun 25, 2016, 15:03:19 »
Verovatno negde je vec napisano ali ja nisam uspeo da pronadjem a tice se maticni resetaka u pcelarenju RV kosnicama! Dali se i na RV kosnice maticna resetka stavlja na prvi nastavak ondnosno na prvo plodiste kao i kod recimo LR kosnice ili se stavlja na drugi nastavak! HVala ... PS: zaista najbolja kosnica kod nas, steta sto su nasi ljudi po prirodi skeptici i sto ne prihvataju nista novo a kamoli jos ako je neko od nas kreator ili pronalazac!!

Van mreže slavčo atanasovski

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Скопје, 412мнв
« Odgovor #1596 poslato: Jun 26, 2016, 04:26:17 »
Stavlja se na prvi nastavak
Medno

Van mreže Nebojša Glišić

• Član foruma
    • Divus eko
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
« Odgovor #1597 poslato: Jun 27, 2016, 01:26:14 »
Na suncokretu od juče

Van mreže Darko Vlajic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Simanovci-Vranic
« Odgovor #1598 poslato: Jun 29, 2016, 00:50:44 »
Bravo Glišo samo napred,medno :)

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #1599 poslato: Jun 30, 2016, 14:41:49 »
Приликом прегледа 4 нова друштва дана 29.06.2016.г. чије су матице пронеле почетком јуна месеца, стање је чини ми се боље него код 3 прошлогодишња друштва. Код ова 4 нова друштва ставио сам други наставак 25.06. и у њему подигао 3 рама са затвореним леглом, 3 рама са сатним основама и 3 изграђена рама. Пчеле су изградиле 2 рама са новим саћем и матица је исте залегла. Лепо уносе нектар и полен са сунцокрета који је почео код мене у Качареву да цвета пре 5 дана. Када ми пчеле потпуно изграде све сатне основе и легло се прошири, ставићу и трећи наставак, надам се за око недељу дана. Мислим да ће нам свима сунцокретова паша коначно поправити расположење. Како је код осталих пчеларе, да ли је сунцокрет почео да цвета и меди.
Поздрав свима и медно!

Van mreže Bosko Kolarevic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Padinska Skela
« Odgovor #1600 poslato: Jul 02, 2016, 23:40:02 »
Moje su kosnice sada u Ovci i suncokret je krenuo zestoko.Posle treceg dana poceo je da medi i to poprilicno,pa se samo molimo da nas vreme posluzi do kraja,jer ako ovako nastavi,bice meda i za izvoz ;D ;D ;D ;D ;D Pozdrav svima i medno.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1601 poslato: Jul 06, 2016, 13:09:41 »
Pozdrav svim članovima foruma.
Pre kratkog vremena, završio sam kratki kurs pčelarenja u organizaciji Privredne komore Beograda, kupio 3 LR košnice i tri roja.
Kada sam nekom pretragom došao do informacije o postojanju RV, EV košnica, kao i preparata gospodina Voje, pa ako hoćemo - i samog g. Brstine, ostao sam zatečen...
U stvari, samo je potvrdjena izreka - U Srbiji je uspeh jedina stvar, koja se nikako ne oprašta.
Na kursu nisu ni pomenute navedene košnice, niti pak sredstva za očuvanje zdravlja pčela, o kojima se na ovom forumu piše.
A nisam sklon da poverujem da rezultati o kojima čitam, nisu dostojni pomena, ili čak i dubljih analiza na sličnim kursevima ili predavanjima.

Forum ima dosta tema, a ja sam od juče tek na 22 stranici ove, pa neću ništa pitati, dok sve ne pročitam, kako ne bih "uduplirao" pitanje, ali sam, eto, smatrao da je u redu da napišem gornje zapažanje. A već nakon nekoliko strana sam odlučio da pčelinjak proširim upravo RV košnicama.
Inače rodjen sam u selu Bočaru, odmah uz Banatsko Novo Miloševo, pa postoji nada da je sklonost i talenat možda vezan za tu, neku, teritorijalnu pripadnost i da ću bar nešto "ukrasti" od gospodina Brstine ( a verovatno i od drugih, iskusnijih članova ).

Još jednom pozdrav iz nekada zagadjenog Pančeva

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1602 poslato: Jul 06, 2016, 17:46:04 »
Postavio sam pitanje oko RV na temi o mom pčelinjaku međutim ostalo je bez odgovora pa ću je ponoviti ovdje. Moguće je da je slično pitanje već postavljeno ali jednostavno nemam vremena da pročitam cijeli forum. Dakle imam jednu RV na 3 izgrađena nastavka i leglom oko 12 okvira i drugu na 2 nastavka i cca 8 okvira legla. Dali bi mi bilo bolje da ih odmah uravnotežim sa brojem legla i dam u obje isti broj satnih osnova da izgrade i ovaj treći nastavak ili da forsiram ovu jaču za gradnju i izjednačim društva u osmom mjesecu. Inače na koliko nastavaka je najbolje uzimiti RV košnicu?

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1603 poslato: Jul 06, 2016, 20:10:59 »
E moj Ante,muka za nas pocetnike, da nema Nikole i Gorana- propadosmo.Nesto nema iskusnijih i starijih forumasa. Definitivno smo izabrali dobre kosnice ali nema saveta i pomoci kao na pr. pre par god od iskusnijih. Nadam se da je suncokret razlog i da ce se ljudi ukljuciti.......

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1604 poslato: Jul 07, 2016, 00:11:37 »
Citat
Branislave, ja nema šta nisam probao sa RV košnicom i zaključio sam da je sve jedno da li će prvi na podnjači biti na toplo ili hladno, ali ja držim u rasporedu (da bude jasnije) tri nastavka tokom zime: hladno-toplo-hladno, ali u paši plodište držim na toplo. Primetio sam da med 2 dana brže zatvaraju u tom slučaju. Ne pitajte me zašto - ne znam, ali je tako.
Kao novi član foruma čitam sve poruke od početka teme i pokušavam da pohvatam konce u vezi pčelarenja RV košnicama...
Nažalost, dodjoh do 33 strane a još ne nadjoh, ili mi promače - šta znači "na toplo" i "na hladno". Pretpostavljam da se radi o smeru ramova, ali sam mislio da položaj leta odredjuje poziciju ramova prvog nastavka.
Skratite mi muke, pliz.