Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543586 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1605 poslato: Jul 07, 2016, 18:08:30 »
Položaj na hladno je kada su okviri postavljeni uzduž prema letu, položaj na toplo je kada su okrenuti popreko u odnosu na leto. Prvi nastavak obično ide na "hladno"

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #1606 poslato: Jul 07, 2016, 21:58:32 »
Postavio sam pitanje oko RV na temi o mom pčelinjaku međutim ostalo je bez odgovora pa ću je ponoviti ovdje. Moguće je da je slično pitanje već postavljeno ali jednostavno nemam vremena da pročitam cijeli forum. Dakle imam jednu RV na 3 izgrađena nastavka i leglom oko 12 okvira i drugu na 2 nastavka i cca 8 okvira legla. Dali bi mi bilo bolje da ih odmah uravnotežim sa brojem legla i dam u obje isti broj satnih osnova da izgrade i ovaj treći nastavak ili da forsiram ovu jaču za gradnju i izjednačim društva u osmom mjesecu. Inače na koliko nastavaka je najbolje uzimiti RV košnicu?

Ja bih to izjednačio i što pre ubacio osnove, pretpostavljam da još imaš suncokreta, ali interesuje me zašto je ovo drugo društvo slabije, ako je kasniji roj, onda OK. Ja ih uzimljavam na tri nastavka, stim da vadim po jedan ram iz svakog nastavka, medište dole a plodište gore.

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #1607 poslato: Jul 08, 2016, 00:47:09 »
Dodao jučer treći nastavak s time da nisam prebacivao leglo iz jačeg društva nego mu samo uzeo izgrađenog saća u zamjenu za satne osnove tako da sad oba društva imaju isti broj satnih osnova. Rodne Voje su mi na stacionaru i nema suncokreta već pabirče cigansko perje te im dajem sirupa (kad stignem). Oba roja su stavljena istog dana u košnice ali je očito do matice da je jedno slabije. Ostavit ću ga do godine pa ću onda ići na zamjenu matice ako nastavi mrljati.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1608 poslato: Jul 10, 2016, 00:31:00 »
Hvala Anto.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1609 poslato: Jul 13, 2016, 22:26:23 »
Postavio sam pitanje oko RV na temi o mom pčelinjaku međutim ostalo je bez odgovora pa ću je ponoviti ovdje. Moguće je da je slično pitanje već postavljeno ali jednostavno nemam vremena da pročitam cijeli forum. Dakle imam jednu RV na 3 izgrađena nastavka i leglom oko 12 okvira i drugu na 2 nastavka i cca 8 okvira legla. Dali bi mi bilo bolje da ih odmah uravnotežim sa brojem legla i dam u obje isti broj satnih osnova da izgrade i ovaj treći nastavak ili da forsiram ovu jaču za gradnju i izjednačim društva u osmom mjesecu. Inače na koliko nastavaka je najbolje uzimiti RV košnicu?

Dakle imam jednu RV na 3 izgrađena nastavka i leglom oko 12 okvira i drugu na 2 nastavka i cca 8 okvira legla. Dali bi mi bilo bolje da ih odmah uravnotežim sa brojem legla i dam u obje isti broj satnih osnova da izgrade i ovaj treći nastavak ili da forsiram ovu jaču za gradnju i izjednačim društva u osmom mjesecu

Najbolje ih je odmah izjednačiti kao što je i Dragan preporučio.

Inače na koliko nastavaka je najbolje uzimiti RV košnicu?

Na što više to bolje..   :)

Bolje ih je zazimiti na četiri nastavka nego na tri.
Bolje ih zazimiti na tri nastavka nego na dva.
Bolje ih je zazimiti na dva nastavka nego na jedan.

Uvek je bolje da u zimskim uslovima imaju veću zapreminu košnice a normalno klube naše krajinske rase pčela veličine je od 20-25 centimetara ili gledano po pčelama to je oko 10.000 do 15.000 pčela...

Pozdrav dragim prijateljima...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Grujic Dragan

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Leskovca
« Odgovor #1610 poslato: Jul 26, 2016, 13:06:37 »
jel je pravilo da na podnjacu ide svetlo sace ?

Van mreže Anto Dankić

« Odgovor #1611 poslato: Jul 26, 2016, 15:31:08 »
Ako uzimljavaš - DA

Van mreže Mladen Todorovic 1982

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Авала
« Odgovor #1612 poslato: Jul 26, 2016, 21:28:56 »
Поштовани пријатељи треба ми помоћ и савет.
Имам једну лр кошницу коју сам добио пре десетак дана и данашње стање је следеће: 7 рамова прекривених пчелама, у првом и задњем раму мед и перга, осталих пет отворено и затворено легло са свим стадијумима ларви, дакле матица уредно залеже. Прихрањујем свако вече сирупом 1:1 око 400мл. Шта даље да радим с обзиром да намеравам да за који дан све преместим у РВ кошницу коју чекам да стигне од мајистора. Да ли додавати још који рам са сатном у лр или сачекати па ставити у РВ. Хвала свима на очекиваним саветима.
Поздрав из Београда!!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1613 poslato: Jul 26, 2016, 21:56:00 »
Колега Младене,
не знам шта да препоручим јер не знам ни како ћеш све то пребацити у РВ.. Можда и није касно за пребацивање ако се исеца саће и пребацује у РВ..  Стварно сам у недоумици...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #1614 poslato: Jul 26, 2016, 22:34:37 »
Danas pregledo kosnice u kontejneru koje su bile na nekakvoj suncokretovoj pasi u okolini Negotina  ,stanje sledece .Posto najvise imam LR kosnica primetno je da u vecini nisu presle u polumedista koja su Farar ali zato su RV sve napunile sebi i meni po jedan nastavak za oduzimanje i to skoro pa po 100% zatvorenog meda u sacu.
Kazu da su stradale letacice i da nije imao ko da prebacuje med iz plodista u prazna medista ,pitam se kako je moglo kod RV da prebace,a kod LR nisu.

Van mreže Mladen Todorovic 1982

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Авала
« Odgovor #1615 poslato: Jul 26, 2016, 22:51:16 »
Колега Младене,
не знам шта да препоручим јер не знам ни како ћеш све то пребацити у РВ.. Можда и није касно за пребацивање ако се исеца саће и пребацује у РВ..  Стварно сам у недоумици...

Поздрав драгим пријатељима...

Војо и мислио сам да исецам саће, само бојим се хоће ли стићи да се спреме за зиму????

Van mreže Grujic Dragan

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Leskovca
« Odgovor #1616 poslato: Jul 27, 2016, 09:26:57 »
mozda netreba dirati razviti do 10 rama u lr a uprolece kad krene sljiva dodati rv telo da grade sace inace lepo ce zimovati i u jednom rv telu

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #1617 poslato: Jul 27, 2016, 14:39:18 »
Siniša, ista situacija kod mene. U RV za mene po jedan i po dva nastavka a za njih po jedan nastavak poklopljenog meda. U LR jedino ako otmem pa nadoknadim šećerom. Suncokreta u bližoj okolini nisam imao. RV na četiri nastavka plus jedan gore(roj) težio juče 101kg a LR plus dva Frara 78kg.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #1618 poslato: Jul 27, 2016, 22:14:35 »
Danas pregledo kosnice u kontejneru koje su bile na nekakvoj suncokretovoj pasi u okolini Negotina  ,stanje sledece .Posto najvise imam LR kosnica primetno je da u vecini nisu presle u polumedista koja su Farar ali zato su RV sve napunile sebi i meni po jedan nastavak za oduzimanje i to skoro pa po 100% zatvorenog meda u sacu.
Kazu da su stradale letacice i da nije imao ko da prebacuje med iz plodista u prazna medista ,pitam se kako je moglo kod RV da prebace,a kod LR nisu.

Siniša, pošto znam da si studirao pčelarstvo, ili neku nauku gde ima i predmet pčelarstvo, znam i da imaš znanja, zanima me tvoje objektivno, koliko možeš, obrazloženje ovakve situacije kod tebe.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #1619 poslato: Avgust 02, 2016, 19:04:35 »
evo da i ja prikažem razliku u loše pašnim uslovima. Imam 3 db koje sam selio na bagrem i donele su nešto malo meda, vraćene na livadu i na maline na planinu goč na oko 950m.Pošto rv i eko nisam selio jer su bile mnogo slabije razvijenije od db. U nedelju vadjen med. DB 3 kom ništa,2 RV i2 Eko dale gazdi tj meni 22kg meda.Pošto u mom kraju na goču a i u Vrnjačkoj Banji i okolini koliko ja znam ništa, pčelari masovno posećuju tempo za hranu (šećer) da im stvore neke zalihe da prežive. Toliko pozdrav iz V Banje.