Postavio sam pitanje oko RV na temi o mom pčelinjaku međutim ostalo je bez odgovora pa ću je ponoviti ovdje. Moguće je da je slično pitanje već postavljeno ali jednostavno nemam vremena da pročitam cijeli forum. Dakle imam jednu RV na 3 izgrađena nastavka i leglom oko 12 okvira i drugu na 2 nastavka i cca 8 okvira legla. Dali bi mi bilo bolje da ih odmah uravnotežim sa brojem legla i dam u obje isti broj satnih osnova da izgrade i ovaj treći nastavak ili da forsiram ovu jaču za gradnju i izjednačim društva u osmom mjesecu. Inače na koliko nastavaka je najbolje uzimiti RV košnicu?
Dakle imam jednu RV na 3 izgrađena nastavka i leglom oko 12 okvira i drugu na 2 nastavka i cca 8 okvira legla. Dali bi mi bilo bolje da ih odmah uravnotežim sa brojem legla i dam u obje isti broj satnih osnova da izgrade i ovaj treći nastavak ili da forsiram ovu jaču za gradnju i izjednačim društva u osmom mjesecuNajbolje ih je odmah izjednačiti kao što je i Dragan preporučio.
Inače na koliko nastavaka je najbolje uzimiti RV košnicu?Na što više to bolje..

Bolje ih je zazimiti na četiri nastavka nego na tri.
Bolje ih zazimiti na tri nastavka nego na dva.
Bolje ih je zazimiti na dva nastavka nego na jedan.
Uvek je bolje da u zimskim uslovima imaju veću zapreminu košnice a normalno klube naše krajinske rase pčela veličine je od 20-25 centimetara ili gledano po pčelama to je oko 10.000 do 15.000 pčela...
Pozdrav dragim prijateljima...