Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543439 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1815 poslato: Maj 15, 2017, 12:15:52 »
Ja jedino sto znam jeste da ovih dana kod RV i bagremovom pašom kreni -stani(gde cvetanje,hladni periodi,pljuskovi,kise mlacenje cveta od vetra precvetavanje traje skoro pa će 14 dana od toga daj Boze da je 4-5dana bagrem zamedio i to NE U KONTINUITETU vec na samo par sati koliko da se zabeli sace) ne mogu da se izborim sa rojevim nagonom.Sta nisam uradio sve i one koje su naumile da se roje one su to i ucinile.Izgleda da sam kod RV naučio jedino da odnegujem i pripremim jake i zdrave zajednice ali ne i da se suočim sa ovom priznaću instinktivnom i prirodnom pojavom PZ. :( Tako da kada čitam ove priče o rekordnim  prinosima ja se prosto oduševim...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1816 poslato: Maj 15, 2017, 13:32:33 »
Evo još jedne mogućnosti pčelarenja košnicom rodna voja. Modifikacija Belčićeve metode.
Možete li, molim Vas, ukratko objasniti metodu.

Ja se stvarno izvinjavam. Nešto poruke neće da odu. Evo pokušavam ponovo.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1817 poslato: Maj 15, 2017, 13:42:24 »
Priprema je klasična do na 10-14 dana pred bagrem. Na podnjaču ide četiri rama sa otvorenim leglom i matica jednim izgrađenim i pet satnih osnova. Ako nema okruglih leta onda se podnjača zaokrene u stranu. Leto na podnjači se zatvara. Ide matična rešetka i nastavci sa preostalim leglom, ramovima i so kao buduće medište. Kad krene bagrem matična se menja žičanom mrežom. Otvara se leto na podnjači. Plodište gubi izletnice pa će trebati vremena da se malo oporavi što je sprečava rojevi nagon. U medištu nema ili ima malo legla i masa pčela koje nemaju šta da rade već da sakupljaju i prerađuju nektar.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1818 poslato: Maj 15, 2017, 16:01:16 »
Da i jos da dodam jedva sam spasao 4-5 drustva takođe u RV od sigurnog rojenja u sred bagrema i to samo tako sto sam na svakih 7dana pregledao prvi nastavak ispod MR oduzimao ram do dva zrelog legla dizao sto vislje i dalje od matice u treci nastavak a maticu ostavljao sa sto mlađim leglom i dodatim neizgrađenim SO.I cak i tako non stop rusio zvoncice...pa cak u drugom i trecem sam uvek morao da pregledam da nema po neko zalutalo jaje u zvoncicu ili mlad maticnjak.Ma haos od posla ove ostale koje nisam stigao tako one jesu nesto i donele ali manje vise su se izrojile.I da napomenem 27.04 sam odradio demariranje podigao ramove preslozio stavio MR otvorio leto 2 i sl.bas kako stoji u onoj brosurici koju je neko pre par godina izdao za RV.Iz svega a Rodnu imam od 2013 mogu da kazem da je kosnica sjajna ali za brze i obilne pase sa unosima velike kolicine nektara ali u kratkom vremenskom periodu i u povoljnim vremenskim i pasnim prilikama.

Van mreže Mladen Todorovic 1982

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Авала
« Odgovor #1819 poslato: Maj 15, 2017, 18:40:56 »
Драги пријатељи треба ми савет и помоћ.
На око десет дана пред 1. мај пребацио сам пчеле из ЛР кошнице у РВ исецањем саћа. Напунио сам један наставак пун пчела, прихрањивао и за неких 6-7 дана додао сам и други наставак. Затворено легло сам ставио горе, доле оставио отворено легло и додао три сатне основе са краја легла и једну у средину. У горњи наставак сам ставио још две сатне основе до легла. Пре два дана сам додао још три основе у горњи наставак и тако напунио са свих 20 рамова. Данас при прегледу видим да су извукле те три основе које сам ставио пре два дана и напуниле медом. Укупно у оба наставка имам 7 рамова са леглом, с тим што видим да у доњем наставку све пуно меда матица као да је блокирана. Нашао сам и један матичњак којисам срушио. Молио бих искусније да ме посаветују шта да радим. Да ли да додајем трећи наставак а да не стављам матичну решетку или нешто друго?
Велики поздрав свима!!!

Van mreže Vladimir Todic

• Stari član foruma
  • Пчеларство Тодић
  • Lokacija pčelinjaka: Temerin
« Odgovor #1820 poslato: Maj 15, 2017, 19:02:13 »
Iz svega a Rodnu imam od 2013 mogu da kazem da je kosnica sjajna ali za brze i obilne pase sa unosima velike kolicine nektara ali u kratkom vremenskom periodu i u povoljnim vremenskim i pasnim prilikama.

Па зар РВ није показала најбоље резултате кад је у питању тиха паша?
„Све  што  не  желимо  да  нама  чине  - не чинимо  ни  ми  другима"

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1821 poslato: Maj 15, 2017, 19:27:34 »
@Vladimire,mozda sam se pogresno izrazio pre je ovo odlozeno,sporadicno i produzeno medenje bagrema(a ne tiha pasa) sa prekidima sto nije dobro uopste jer nema kontinuiteta unosa jednostavno samo su minimalnim unosom i stani-kreni dodatno izazivane na rojenje..bar u mom slučaju ali da ne grešim dušu i vremenske neprilike su dodatno potpomagale rojenje jakih zajednica.Pa se ne može baš sve ni pripisati tipu košnice.Ali pišem jedno svoje iskustvo koje ne mora biti pravilo evo čitamo sjajna iskustva kolege @Miroslava koji ima već 40kg po društvu ali koliko sam ga shvatio on je prilicno odstupio od izvornog upustva tj.nacina pcelarenja RV i uveo neke modifikacije i promene.

Van mreže Čulić Đurđe

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Manđelos
« Odgovor #1822 poslato: Maj 15, 2017, 21:39:10 »
Мирослав пчелари полошком кошницом!

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1823 poslato: Maj 15, 2017, 22:22:01 »
Evo još jedne mogućnosti pčelarenja košnicom rodna voja. Modifikacija Belčićeve metode. Eksperimentalno urađena kod kolege Vojkana... Prinos je više nego odličan. Dva nastavka su puna meda. Bagrem će cvetati još koji dan... Ako bude medio još par dana očekivani prinos je oko četrdeset kg... Siguran sam da već sada ima preko trideset kg meda za vrcanje.

Evo napisao da je primenjeno kod kolege Vojkana na RV

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
« Odgovor #1824 poslato: Maj 16, 2017, 10:51:27 »
Priprema je klasična do na 10-14 dana pred bagrem. Na podnjaču ide četiri rama sa otvorenim leglom i matica jednim izgrađenim i pet satnih osnova. Ako nema okruglih leta onda se podnjača zaokrene u stranu. Leto na podnjači se zatvara. Ide matična rešetka i nastavci sa preostalim leglom, ramovima i so kao buduće medište. Kad krene bagrem matična se menja žičanom mrežom. Otvara se leto na podnjači. Plodište gubi izletnice pa će trebati vremena da se malo oporavi što je sprečava rojevi nagon. U medištu nema ili ima malo legla i masa pčela koje nemaju šta da rade već da sakupljaju i prerađuju nektar.

Dali je na mreži leto kao i na matičnoj da pčele mogu ulaziti u košnicu
Do or do not, there is no try!

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #1825 poslato: Maj 16, 2017, 11:19:25 »
Po svoj logici bi trebalo tako, sve pcele koje se navikle na otvoru na mr ce ulaziti tu ali kad stavis mrezu sa otvorom kao na mr ne mogu da idu kod matice. Pozdrav

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #1826 poslato: Maj 17, 2017, 10:20:49 »
Ja jedino sto znam jeste da ovih dana kod RV i bagremovom pašom kreni -stani(gde cvetanje,hladni periodi,pljuskovi,kise mlacenje cveta od vetra precvetavanje traje skoro pa će 14 dana od toga daj Boze da je 4-5dana bagrem zamedio i to NE U KONTINUITETU vec na samo par sati koliko da se zabeli sace) ne mogu da se izborim sa rojevim nagonom.Sta nisam uradio sve i one koje su naumile da se roje one su to i ucinile.Izgleda da sam kod RV naučio jedino da odnegujem i pripremim jake i zdrave zajednice ali ne i da se suočim sa ovom priznaću instinktivnom i prirodnom pojavom PZ. :( Tako da kada čitam ove priče o rekordnim  prinosima ja se prosto oduševim...

Darko, mogao si situaciju okrenuti u svoju korist, naime, ja nemam ništa protiv da mi deo pčelinjaka uđe u rojevi nagon neposredno pred bagremovu pašu ili na samom početku paše, čak to i stimulišem selidbom na repicu. Sva takva društva ti mogu doneti dosta meda i nekoliko novih nukleusa sa odličnim maticama. Najpre, društva koja su već dobro odmakla sa rojevim nagonom ne vredi obuzdavati, izrojiće se svakako, ne pomaže tu kidanje matičnjaka, to moraš sanirati na način da ti odvojiš roj da ti ne bi zbrisale, najjednostavnije Taranovljevom daskom. Odvojeni roj streseš u novu košnicu, sa praznim ramovima i on radi odlično tj više nego što rade normalna društva i ako je paša tek počela doneće dosta meda jer tu pčele nemaju legla da se brinu oko njega, sve učestvuju u donošenju i preradi nektara, tzv efekat roja. Ono leglo što ti je ostalo u košnici razbaciš na nekoliko nukleusa tako da svaki nukleus dobije po jedan ili dva matičnjaka. Taranovljevom daskom se radi kad imaš zatvorenih matičnjaka u košnici, tj kada je rojevi nagon već odmakao. Kad je rojevi nagon u ranijoj fazi (ima samo otvorenih matičnjaka) tada obično radim drugačije, maticu spuštam sa ramom na kojem je nađem, ali bez matičnjaka, u nastavak na podnjači, zatim matična rešetka pa medište gde smestim deo ramova sa leglom bez matičnjaka (drugi i treći nastavak) i skroz gore preko Rošfusove pregrade u četvrtom nastavku koji je pregrađen na tri dela po tri rama, podignem ramove sa leglom na kojem su matičnjaci. Društvo treba kontrolisati za nekoliko dana, ali obično se rojevi nagon ugasi, dole stara matica radi, za vraćanje radnog raspoloženja je bitno da nema hrane tj meda a u najgornjem nastavku kontrolišeš kad se matice izlegu i spare. Kad se matice spare, dobro je potpuno ih pregraditi i imaš tri nukleusa na vrhu košnice.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #1827 poslato: Maj 17, 2017, 15:25:29 »
Dragane saveti zaista zlata vredni i korisni.Danas sam bio na pcelinjaku i u ovim PZ koja se nisu izrojila i gde sam stvar drzao" pod kontrolom "imam oko 35kg prinosa po drustvu sto nije zanemarljivo ako u komsiluku pcelari nemaju ni tacnu da napune da posluze goste.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1828 poslato: Maj 18, 2017, 07:01:56 »
Imam ja pitanje, ako krene u rojevi nagon, da premestim kompletan nastavak na vrh i ispod ide zicana mreza sa letom, da li bi se nagon ugasio posle tri dana i maticnjaci bili poruseni, posto bi se izletnice vratile na donje leto i gore ostala matica sa mladom pcelom...Nakon tri dana vratiti sve kako je bilo...

Van mreže Andreja Anđelković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kruševac - Sebečevac (nv: 229 m)
« Odgovor #1829 poslato: Maj 20, 2017, 07:46:14 »
Kod mene su bile skromne zajednice pred bagrem. Nisam ovog proleća forsirao leglo, nisam se "borio protiv polenske blokade" a jesam preuranjeno rotirao nastavke u plodištu morao sam na duži službeni put 6. aprila pa sam tad preuranjeno rotirao nastavke u plodištu računajući da koja se dovolno razvije same pređu gore. Tada je naišlo pristojno zahlađenje i pčele su usporile sa leglom. Načinjena je ozbiljna greška. 25 Aprila sam postavljao MR, tada sam u plodištima ostavljao: 4RL, dva izgrađena saća, dve satne osnove, dva rama sa medom i polenom. Gore sam podizao koliko sam imao 2, 3, 4 rama legla koliko sam imao. Podsećam da su bile vrlo skromne zbog raznih razloga. Imao sam par društava koja su tad imala samo 5 RL legla kod takvih sam dodao 3 satne osnove jednu u sredini i po jednu na 2. i 9. mesto kod njih nisam podizao leglo u medište ali sam kao i kod drugih postavio matičnu rešetku. Bagrem je kod mene izmrzao načisto ali je na brdima okolo preživeo. Unos bagrema je krenuo 3 maja na prvom zahlađenju sam pogledao i kod jedne polovine sam ubacio još jedno medište na MR ispod prethodnog medišta. SVE su donele med, podvlačim sve, pravo je čudo da šaka pčela može da donese med čak i one koje su bile sa 5 RL imaju najmanje pola medišta. Od prekjuče sam počeo sa kontrolom stanja i ono je sa čim smo startovali sjajno. Sve koje su imale 6 i više RL su donele više od jednog medišta. Plodišta kod svih su puna 8-9 RL neke su povukle matičnjake a kod većeg broja ima dosta uništenih matičnjaka.
Kako je suludo u ovolikoj gužvi tražiti maticu, kod onih koje nisu povukle matičnjake podigao sam tri RL u 1.medište stresajući prethodno pčele u plodište, kod onih koje su povukle matičnjake oduzeo sam po 3-4 RL sa matičnjacima i formirao oplodnjake sa dva ili tri rama legla (formirano 10 oplodnjaka danas ću formirati još par oplodnjaka od preostalih) u plodištima ostavljena 5 RL i dodate 3 SO.
Izgleda da je spor prolećni razvoj uticao na povoljnu strukturu pčela. Voja je apsolutno u pravu kad kaže da 8 RL u rodnoj Voji može da donese puno meda. U jedinom društvu koje je 25 aprila imalo 8 RL su skoro napunile i drugo medište i nije povukla matičnjake  nisam imao mesta gde da stavim ona tri podignuta RL pa sam dodao 4. nastavak u koji sam stavio ova 3 RL i izgrađeno saće, postavio sam između medišta 1. i medišta 2. možda je na pogrešnom mestu ali ispraviće one.
Bavo Vojo majstore, osmislio si košnicu gde se i sa puno grešaka i dosta nerada može dobiti med.
Andra
062 31 00 13