Kod mene su bile skromne zajednice pred bagrem. Nisam ovog proleća forsirao leglo, nisam se "borio protiv polenske blokade" a jesam preuranjeno rotirao nastavke u plodištu morao sam na duži službeni put 6. aprila pa sam tad preuranjeno rotirao nastavke u plodištu računajući da koja se dovolno razvije same pređu gore. Tada je naišlo pristojno zahlađenje i pčele su usporile sa leglom. Načinjena je ozbiljna greška. 25 Aprila sam postavljao MR, tada sam u plodištima ostavljao: 4RL, dva izgrađena saća, dve satne osnove, dva rama sa medom i polenom. Gore sam podizao koliko sam imao 2, 3, 4 rama legla koliko sam imao. Podsećam da su bile vrlo skromne zbog raznih razloga. Imao sam par društava koja su tad imala samo 5 RL legla kod takvih sam dodao 3 satne osnove jednu u sredini i po jednu na 2. i 9. mesto kod njih nisam podizao leglo u medište ali sam kao i kod drugih postavio matičnu rešetku. Bagrem je kod mene izmrzao načisto ali je na brdima okolo preživeo. Unos bagrema je krenuo 3 maja na prvom zahlađenju sam pogledao i kod jedne polovine sam ubacio još jedno medište na MR ispod prethodnog medišta. SVE su donele med, podvlačim sve, pravo je čudo da šaka pčela može da donese med čak i one koje su bile sa 5 RL imaju najmanje pola medišta. Od prekjuče sam počeo sa kontrolom stanja i ono je sa čim smo startovali sjajno. Sve koje su imale 6 i više RL su donele više od jednog medišta. Plodišta kod svih su puna 8-9 RL neke su povukle matičnjake a kod većeg broja ima dosta uništenih matičnjaka.
Kako je suludo u ovolikoj gužvi tražiti maticu, kod onih koje nisu povukle matičnjake podigao sam tri RL u 1.medište stresajući prethodno pčele u plodište, kod onih koje su povukle matičnjake oduzeo sam po 3-4 RL sa matičnjacima i formirao oplodnjake sa dva ili tri rama legla (formirano 10 oplodnjaka danas ću formirati još par oplodnjaka od preostalih) u plodištima ostavljena 5 RL i dodate 3 SO.
Izgleda da je spor prolećni razvoj uticao na povoljnu strukturu pčela. Voja je apsolutno u pravu kad kaže da 8 RL u rodnoj Voji može da donese puno meda. U jedinom društvu koje je 25 aprila imalo 8 RL su skoro napunile i drugo medište i nije povukla matičnjake nisam imao mesta gde da stavim ona tri podignuta RL pa sam dodao 4. nastavak u koji sam stavio ova 3 RL i izgrađeno saće, postavio sam između medišta 1. i medišta 2. možda je na pogrešnom mestu ali ispraviće one.
Bavo Vojo majstore, osmislio si košnicu gde se i sa puno grešaka i dosta nerada može dobiti med.