Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543419 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1920 poslato: Oktobar 02, 2017, 01:48:06 »
Izvinjavam se, jer kucam sa telefona , pa to izgleda malo nakaradno(politicki). No sustina je "mislim" da je Voja rekao, ako posle bagrema nema nikakve pase, a ide se na suncokret da je cak pozeljno podici dva-tri rama zatvorenog legla u mediste 10-ak dana pred pasu. Zato sto je to dug period i matica bi smanjila leglo, tj. bilo bi malo vojske za tako burnu pasu(sto za tihu pasu ne vazi). Tako sam ja barem razumeo, a Vi me ispravite ako gresim, ali i recite kako treba jer sam i ja pocetnik.Pozdrav

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1921 poslato: Oktobar 02, 2017, 02:22:04 »
Veljo, de nadji to, pa da proverimo, a ako treba i Voju da iscimamo.
Jer to se ne uklapa u sve ostalo. U bespašnom periodu, matica ne smanjuje leglo zato što nema gde da ga zaleže, već zato što PZ "oseća" da ne može da sakupi hranu i odneguje veliko leglo. Demariranjem se neće povećati količina legla. Sirupanjem hoće, ako ima polena u prirodi.

Radije bih dodao zatvoreno leglo iz pomoćnih zajednica, nego demarirao njeno, sopstveno.

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
« Odgovor #1922 poslato: Oktobar 02, 2017, 02:33:29 »
Da.... opet nisam bio detaljan. Zaboravio sam da siruparanje prati sve to (ako ima polena u prirodi),a sto se tice ubacivanja legla iz pomocnih zajednica. Zar se time ne remeti struktura pcela?

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #1923 poslato: Oktobar 02, 2017, 07:37:24 »
.Posto sam video da se nisu razvile za bagrem, odlucio sam da ih sve razrojim..

Kupio sam 14 nastavaka i nameravam dogodine da proširim pčelinjak RV rojevima (kupiću još nastavaka- dopada mi se Nenadova misao vodilja: treba najednom krenuti sa više a ne po malo).
Na koliko si ramova legla, tada u maju,''spakovao'' nove rojeve? Voleo bih , ukoliko bagrem zamedi, da vidim kako ''rade'' RV društva pa onda u razrojavanje, ako ne zamedi opet isto.
ps Slažem se da treba poslušati Voju mislim da je on upravo imajući u vidu stanje paše , rasu pčela... osmislio RV
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1924 poslato: Oktobar 02, 2017, 11:46:08 »
Majkane , navedi samo jedan jedini razlog zasto ne prevesati ramove...Ja pricam o Julu ,tada nema rojenja i ne prevesavam zbog toga... Oslobadjam prostor matici za zaleganje zimskih pcela a pcele koje se izlegu u medistu ucestvuju u pasi suncokreta, znamo sta u pasi znaci veci broj primateljica..Kolega Sugic upravo to radi godinama u suncokretu, cak i u pasi prevesa po neki ram..

Ako se sada cudis prevesavanju, sta ces tek misliti o mom nacinu prolecnog razvoja, kada u martu postavljam maticnu resetku ispod plodista a dizem pun nastavak satnih osnova iznad plodista....Da je dobro bilo, ljudi bi i danas ziveli u pecinama...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1925 poslato: Oktobar 02, 2017, 12:00:05 »
Prihvatam ono sto si rekao kako Voja preporucuje ali ova kosnica je konstruisana pre 15-20 god a od tada se klima promenila a samim tim i pasni uslovi. svako treba da ih prilagodi sebi i svojim pasnim uslovima... Čitam ovo što piše Drpljanin i kao da čitam Belčića koji daje slične komentare i pominje vremena od skoro pre sto godina (1925)... Dakle pčelari uvek žale za nekim prošlim vremenima...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

« Odgovor #1926 poslato: Oktobar 02, 2017, 12:16:00 »
Miroslave, postovanje.....Belcic je meni smernica i rado ga iznova citam, veruj mi ono sto sam procitao pre tri god. kada sam ga citao prvi put, tek sada mi postaje mnogo jasnije... Ubedjen sam da primena njegove tehnike sa RV moze uspesno da se primeni , kao u poloskama, i da onda i one daju mnogo bolje rezultate...Vec sam spremio zamrezene okvire sa letima i matica ide gore sa par ramova legla a svo ostalo na podnjacu i prvo mediste , dakle medista dole a gore plodiste sa maticom, odvojeno mrezom... Tek toliko da majkan shvati da ima jos nacina sem standarda.. Cudi me da mu ti nisi to objasnio, Kod Voje ste uspesno probali sa maticom dole i okretanjem leta na stranu.. Ja mislim da to isto moze sa maticom gore..

Inace naruceno jos 27- o ramnih Poloski za dvomaticno...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1927 poslato: Oktobar 02, 2017, 12:31:10 »
Ovo sa mrežom ima smisla, prošle godine sam prevješavao pred suncokret i dobio kontra efekt. Sve prazne okvire u plodištu su zatrpale nektarom i  blokirale maticu da zanese novo leglo. Snerglova daska i matica na vrh bi bilo nešto sasvim drugo

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1928 poslato: Oktobar 02, 2017, 13:29:50 »
Belčić je br 1 ovih prostora. Ipak smem reći da je pogrešio kada je pisao o nastavlnačama jer sa njima nije ni pčelario. Ako isptatite njegov metod u pološkama videćete da je matica na podnjači iako je on dodavao nastavke na pološke. Sve što važi za pološku važi i za rodnu voju. Belčić izoluje maticu na pet ramova a to je kao deset ramova rv. Da je imao rv verovatno bi dao drugačije uputstvo za nastavljače. Da naglasim da Belčić insistira na stvaranju mega društava kada je u pitanju bagrem. To znači da bez pomoćnih društava neće moći. U ovoj metodi mislim da ne važi pravilo "kada razvoj dostigne 12 ramova sa leglom. Što više to bolje...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

« Odgovor #1929 poslato: Oktobar 02, 2017, 13:46:40 »
Anto, pronadji negde snimke Samira Omerovica i snimke kolege iz Hrvatske, ne mogu se setiti imena, ima dva priloga od po sat vremena, e to je pcelarenje po Belcicu sa nastavljacama, ranije postavljanje MR, njeno sklanjanje i postavljanje mreze i matice iznad...Veoma uspesno i cak dobijanje kvalitetne matice ispod, ako spustimo ram sa mladim leglom u odredjeno vreme pred pasu...Sve izletnice su usmerene na donje leto...

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1930 poslato: Oktobar 02, 2017, 14:25:20 »
Misliš na ova 2 dijela

« Odgovor #1931 poslato: Oktobar 02, 2017, 14:36:01 »
Da to je to, covek sve lepo objasnio, pominje i Belcica....Pogledaj i kolegu Omerovica, slicno tome radi...

Kolega Tucakov...Majkane nisi dobro procitao ovu temu i video gde Vojo kaze da pred suncokretovu pasu podizemo 3-4 rama zatvorenog legla...Kao moguci problem tada navodi samo lose vreme i uposlenost pcela...

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #1932 poslato: Oktobar 02, 2017, 15:20:24 »
Da to je to, covek sve lepo objasnio, pominje i Belcica....Pogledaj i kolegu Omerovica, slicno tome radi...

Kolega Tucakov...Majkane nisi dobro procitao ovu temu i video gde Vojo kaze da pred suncokretovu pasu podizemo 3-4 rama zatvorenog legla...Kao moguci problem tada navodi samo lose vreme i uposlenost pcela...
Moguće, odavno sam je čitao...
Mada mi potreba za tim i nije jasna. Potražiću ponovo, da se informišem.
To je sizifovski posao za onoga, ko ima puno društava i veliki rizik da se matica pričvrlji, ili prenese iznad MR.
Radije ću formirati pomoćna društva i odatle krkati zatvoreno leglo, sve sa pripadajućim pčelama.
I kakve to sad ima veze sa Belčićem, koji je ograničava na približni broj ćelija RV nastavku?

Deda-Miško, ako se klima promenila za samo 20 godina, onda smo mi u velikom problemu...

« Odgovor #1933 poslato: Oktobar 02, 2017, 15:30:01 »
Nema veze sa Belcicem, njega smo posle spomenuli kao mogucu tehniku pcelarenja, bez da se drzimo ogranicene RV na jednom nastavku u celoj sezoni i tvrdnje da eksperimentisem bespotrebno prevesavanjem...A sto se tice klime, videti prosecan broj tropskih dana u poslednjih pet god. i tamo 90-ih i bice nam jasno koliko se ili su je promenili.....

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1934 poslato: Oktobar 02, 2017, 16:16:02 »
Aman ljudi!!!
Sačekajte bar neki kišni dan...
Ja evo tri dana kosim zapušteni pčelinjak, sklanjam polomljene grane od nedavne oluje a vosak nisam otopio, a čišćenje i slaganje starih ramova u ostavu nisam ni počeo... :(
Nemam vremena... ::)
p.s.
zazimio sam 18 RV 8) :D