Нема никакве веза величина плодишта, него грудни кош матице. Па тога се сећам када сам као почетник читао књиге и то је лепо објашњено.
Ако би била величина плодишта у питању, пчеле би то решавале уласком у ројеви нагон или ређе тихом сменом матице, коју сам ја описао као помешана тиха смена и ројење (матица је потпуно "исправна" али не задовољава неки критеријум који заједница очекује). Не заборавите да је пчелиње друштво сложени организам сачињен од касти или посебних група различитог наслеђа и да не морају све пчеле учествовати у одређивању неких радњи, односно, може само одређена група да усмери ток догађаја и зато код такве тихе смене изађе само мањи део пчела (невелики рој), а остатак функционише уобичајено и не иде даље на ројење, што се обично дешава.
Ако је друштво довољно снажно и време погодоју томе, дође до класичног ројења.
Уколико временско раздобље не одговара ројењу, пчеле једноставно чекају да се ослободи простор за залегање и сходно томе хране матицу – залеже онолико колико јој омогуће пчеле.
ПС
Опет бих навео (што сам повремено и чинио), да закључке изводим највише из својих сазнања током рада са пчелама и свог запажања и схватања функционисања пчелињег друштва. Мођете то уважити и проверити или сматрати да нема везе са стварношћу - како вам воља