Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543299 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2070 poslato: Decembar 25, 2017, 21:40:16 »
Znalo mi se dogoditi da na 30 jedna prođe, sad dali je do rešetke ili matice - ne znam!

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2071 poslato: Decembar 25, 2017, 22:26:31 »
Верујте ми људи, кад год ми је матица била изнад решетке (не рачунам ако се сама удвоји), налазио сам „грешку“ на решетки.

До тога дође када се „млати“ решетком и ради на брзину. Могуће је ако се скида хладан восак (који је на решетки нарочито подебљан), када пакујем решетке, па испадне и удари у нешто, када при паковању решетки једноставно ипадне из руке и удари у жице друге решетке итд.

Имао сам пар случајева када је матица стварно прошла преко браде у други наставак. Ово се дешавало код суперјаких друштава и врло је ретка појава. Наравно, потребно је да буде јак унос полена и релативно добар унос нектара и прилично топло време и кошница је са полунастацима. После сам „пратио“ и проверавао те решетке и биле су исправне.

ПС

Иначе ово су мало коментарисале колеге на форуму ХПС као глупост. Наравно, и је не верујем у нешто што не видим и што је врло ретка појава, али дешава се. И дешава се да матица прође за један дан у друго полумедиште. Када сам окренуо решетку, била је у првом наставку и ту остала.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2072 poslato: Decembar 25, 2017, 22:31:52 »
Мислим да пчеле намерно престану да хране матицу на неколико дана како би прошла кроз матичну решетку.  Можда и грешим, не знам... Кроз исте такве решетке које је приказао Мирослав ( производи их Мибапункт-Нови Сад ) пролазиле су ми матице и то кроз нове решетке. Нема нигде на њима грешке или савијања жица али матица за месец дана некако прође горе у око 20-25% случајева или ја не знам да нађем оштећење на решетки. Верујем Шолету али да ли је можда разлика због величине плодишта?

Радује ме да су моје матице код Мирослава  сада већ четворогодишње и да постижу добре резултате и након толико година.
Верујем и да ће Шолетове бити исто тако добре ако не и боље...

Поздрав драгим пријатељима...   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2073 poslato: Decembar 25, 2017, 22:51:04 »
Нема никакве веза величина плодишта, него грудни кош матице. Па тога се сећам када сам као почетник читао књиге и то је лепо објашњено.

Ако би била величина плодишта у питању, пчеле би то решавале уласком у ројеви нагон или ређе тихом сменом матице, коју сам ја описао као помешана тиха смена и ројење (матица је потпуно "исправна" али не задовољава неки критеријум који заједница очекује).  Не заборавите да је пчелиње друштво сложени организам сачињен од касти или посебних група различитог наслеђа и да не морају све пчеле учествовати у одређивању неких радњи, односно, може само одређена група да усмери ток догађаја и зато код такве тихе смене изађе само мањи део пчела (невелики рој), а остатак функционише уобичајено и не иде даље на ројење, што се обично дешава.

Ако је друштво довољно снажно и време погодоју томе, дође до класичног ројења.

Уколико временско раздобље не одговара ројењу, пчеле једноставно чекају да се ослободи простор за залегање и сходно томе хране матицу – залеже онолико колико јој омогуће пчеле.

ПС

Опет бих навео (што сам повремено и чинио), да закључке изводим највише из својих сазнања током рада са пчелама и свог запажања и схватања функционисања пчелињег друштва. Мођете то уважити и проверити или сматрати да нема везе са стварношћу - како вам воља
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2074 poslato: Decembar 30, 2017, 22:56:13 »
Шоле; "Нема никакве веза величина плодишта, него грудни кош матице. Па тога се сећам када сам као почетник читао књиге и то је лепо објашњено."

У праву си Шоле... Грудни кош матице је главна препрека за пролазак кроз решетку... Све може да прође али грудни кош не..
Ипак оне код мене да ли због оштећења решетки или сам Бог зна чега ипак прођу кроз решетку.

Гледао сам и како преко браде у летљем периоду матица преко лета и браде прелази кроз горње лето на раму матичне решетке и улази у горњи наставак... 

Ево једна новост.. Данас смо обишли пчелињак са РВ кошницама где има подоста кошница и урадили третман оксалном киселином на 77 кошница. Нисмо имали више раствора оксалне киселине а нисам се надао да ћемо и толико урадити па нисам понео више.
У свих 77 заједница пчеле су живе и здраве...
У неких 7-8 заједница где су нешто слабије заједнице, пчеле су сакупиле у пар улица али све су ту... Све имају подоста хране и већина је завучена испод сатоноша.

Сликао сам пчелињак телефоном и имам ту неколико слика али не знам да их пребацим из телефона у рачунар па ће слике мало сачекати док дође помоћна служба...   :D

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #2075 poslato: Januar 02, 2018, 18:59:55 »
Свима све најбоље у овој години.
А за Воју питање:
Зашто си чекао до 30. децембра са третманом ОК-ом?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2076 poslato: Januar 05, 2018, 22:02:47 »
Свима све најбоље у овој години.
А за Воју питање:
Зашто си чекао до 30. децембра са третманом ОК-ом?

Свим пчеларима који пчеларе са Родном Војом као и свим другим колегама без обзира на кошнице којим раде као и гостима и посетиоцима Форума Кошнице Воја желим све најбоље у 2018.години.

Верољубе пријатељу, чекао сам повољније време и неке ниже температуре али нисам успео да изаберем најповољнији тренутак.
Надао сам се да ће бити лепог времена са маглом и ниским температурама у новембру или децембру али то нисам дочекао. Можда је и било пар дана када се могло урадити али ја сам чекао још боље услове и нисам их дочекао.

Нема везе, таква година... Ко се могао надати тако топлом новембру и децембру па ево наставља се и топло време у јануару.

Може се урадити третман оксалном киселином и током или крајем јануара ако захлади... Претпрошле година крајем јануара и почетком фебруара отворио сам 15 кошница и колико се сећам само у једној РВ кошници је било легла и ако су пчеле десетак дана пре прегледа уносиле полен.

Три века испред света...

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2077 poslato: Januar 10, 2018, 11:16:19 »
Neke od kombinacija sa EV i RV nastavcima tokom godine .To je kombinacija sa plodistem od RV+EV ,a mediste  samo EV.Postoji i druga kombinacija gde je plodiste od tri nastavka EV do bagrema,a medista od RV nastavka .Pa ko voli nek izvoli i izabere.

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Selo Jasenica
« Odgovor #2078 poslato: Januar 10, 2018, 18:18:20 »
Siniša, ja imam želju da radim baš sa ovim sistemom. Plodište RV + EV preko cele sezone a medišta da budu samo EV. Imam ideju da neke rojeve smestim samo u EV i tada će plodište preko cele sezone biti samo 2 EV nastavka. Očekujem najbolje ali ništa ne smem da pričam dok ne probam. :)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #2079 poslato: Januar 10, 2018, 18:36:41 »
Mislim da bi bio otežan rad sa plidištem Rv+Ev zbog različitosti ramova..... Kod plodišta kojim radimo 2*Rv mora se u velikoj meri raditi sa ramovima, dok kombinacije od dva Ev nastavka bi mogli izbeći rad sa ramovima i mogli bi raditi sa nastavcima.
Što se medišta tiče, mislim da je sve jedno, samim tim lakše je raditi sa medištima čiji su ramovi isti kao oni iz plodišta... Jer razlika između Rv i Ev rama nije tolika da sam primetio neku razliku,bili bez ili sa SO. Takođe nisam video ni neku prednost u radu i prinosima u REV kombinaciji u odnosu na Rv....

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2080 poslato: Januar 10, 2018, 19:36:14 »
U ovoj kombinaciji se radi  nastavkom ne ramom i nema prevesavanja ramova tako da nije potrebno imati isti ram.Ukoliko zelimo isti ram imamo i ovakvu kombinaciju ali je to  vec EV kosnica .

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2081 poslato: Januar 10, 2018, 20:05:48 »
Da, kod Ev bi to lepo bilo, ali kod one kombinacije sa Rv +Ev plodištu.....mislim da ne bi bilo dobro držati matičnu iznad ta dva nastavka, ako bi ograničavali na jedan Ev ili jedan Rv nastavak bili bi malo teškoća, po mom mišljenju. Ili bi maticu morali usmeravati pred bagrem.... Ako pred bagrem ograničavamo maticu na jedan Ev nastavak a u tom nastavku imamo većinom staro leglo i matica se sa mladim leglom nalazi u Rv nastavku.....
Šta ćemo onda, moramo je tražiti i nastavak sa najmlađim leglom spuštati na podnjaču, ne možemo prevešati leglo i tu bi bilo problema, morali bi hvatati maticu i puštati u Ev nastavak, U redu ako je kombinacija dva Ev ili dva Rv nastavka, alu kod ove kombinacije od plodišta koje se sastoji od Rv +Ev nastavka, kako po vašem mišljenju tad manipulišemo nastavcima bez rada ramovima.

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Selo Jasenica
« Odgovor #2082 poslato: Januar 10, 2018, 20:12:28 »
A šta mislite da se radi bez mr, sa onim širim medišnim ramovima od 35mm za širinu satonoše, nema prevešavanja a pčele nesmetano prolaze, a medišta čista, nezaležena?
Miroslave, da li misliš da je rv+ev preveliko za neko stalno plodište, bez sužavanja i povećavanja tokom godine i šta misliš o plodištu koje bi imalo 2 ev nastavka cele sezone bez da se leglo razvija na 3 ev nastavka pa u paši ograničava na 1, već da stalno bude 2?

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2083 poslato: Januar 10, 2018, 20:42:48 »
A šta mislite da se radi bez mr, sa onim širim medišnim ramovima od 35mm za širinu satonoše, nema prevešavanja a pčele nesmetano prolaze, a medišta čista, nezaležena?
Miroslave, da li misliš da je rv+ev preveliko za neko stalno plodište, bez sužavanja i povećavanja tokom godine i šta misliš o plodištu koje bi imalo 2 ev nastavka cele sezone bez da se leglo razvija na 3 ev nastavka pa u paši ograničava na 1, već da stalno bude 2?
Мислим да је РВ+ЕВ наставак превише да би их целе године користили као плодиште.
Код два ЕВ је сасвим друга ситуација,мислим да је то добитна формула ,стим што пред пашу блокирамо матицу у једном а одма после паше је пустимо у оба.четри дана пред пашу и ограничење у једном мислим да би требали са другом решетком између та два плодишна наставка лакше лоцирали матицу и без тражење са само погледом где су јајашца одредили који наставак је са матицом и тај иде доле.....
Писао сам о томе на тему РЕВ кошнице,али сам стекао утисак да мали број колега има искуство са радом на тај начин.или неће да пише о том конкретном примеру...у ствари то је више рад са ЕВ сасвим по мени небитни од којих се наставака састоји медиште.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2084 poslato: Januar 10, 2018, 20:47:24 »
Што се тиче првог питања,читао сам писање једног колеге на некој пчеларској фб групи који тврди да пчелари са пет,шест наставака РВ без матичне и да матица никад не иде са леглом више од трећег......то питање сам хтео да поставим овде на форуму али никако да се сетим....сад ако види Воја или остали искусне колеге могли би да кажу своје мишљење у вези тог...пчеларење без МР,стим да се уздамо да матица неиде са леглом више од трећег....