Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543310 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2130 poslato: Mart 07, 2018, 19:07:48 »
Otoplilo... Kreće priroda... Krenule su i pčele. Danas kod kolege Stanojević. Mala kontrola na pčelinjaku. Očekivao sam da ima legla ali NEMA. Čuo sam se sa još nekoliko kolega sa raznih lokacija. Ni kod njih nema legla. Ima jaja u prečniku oko pet santimetara. Hrane kao da nisu zimovale. Verovatno su imale neki jači unos u jesen. Neznam kako je u drugim tipovima košnica. Sutra ću pogledati svoje i videti koja je razlika između rv i pološke...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Zoran Ristovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanovo
« Odgovor #2131 poslato: Mart 11, 2018, 16:54:44 »
Danas sam se prosetao do mojih 5RV prezivelih. 2RV su nastradale jos negde u oktobru-novembru i to mislim od grabeza. Nisam imao puno vremena a nisam se ni pripremio za otvaranje kosnica, samo brzi pregled. Vidim sve pcelice rade, izlecu i dolecu. Kod jedne kosnice guzva i malo mi je sumnjivo. Komsija mi kaze da je juce bilo brade na letu i sa zadnje strane. Ja sam slikao fijoku i leto. Na letu ima nekog sadrzaja i zamolicu iskusnije pcelare da ako mogu daju komentar.

Van mreže Zoran Ristovic

• Stari član foruma
« Odgovor #2132 poslato: Mart 11, 2018, 17:00:49 »
Evo jos slika...
da li je ovo grabez?

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2133 poslato: Mart 11, 2018, 17:13:24 »
Грабеж. Види се по лету. Ја обично кажем: масно лето, јер се лепи с обзиром да има меда.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Zoran Ristovic

• Stari član foruma
« Odgovor #2134 poslato: Mart 11, 2018, 17:19:46 »
Hvala na brzom odgovoru.
Prakticno sam ove zime stetio od grabeza.
Moze li nesto pcela da ostane kad se pojavi ovako nesto i da li je uputno spajati je u ovakvom stanju sa nekom drugom?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #2135 poslato: Mart 11, 2018, 17:27:01 »
Тешко да ту може бити спајања када нападне грабеж.

Изузетак може бити појава грабежи у пролеће. Али само када је грабеж тек у зачетку и када има солидне паше.

Услов би био да је остало домаћих пчела врло много. Али су то све ризичне радње и нападнуто друштво се склања са пчелињака и уноси у неку просторију. Уз пу се ставља на неколико места и протресе кошница да одлете туђице. То значи да се у добро затворену просторију уноси празна.

На место нападнуте кошнице се одмах стави празна кошница (најбоље исте боје). Уколико се то не уради, грабеж се преноси на суседне кошнице.

Празна кошница подразумева да ту не буде рамова са саћем.

Требаш бити нарочито опрезан јер се јесења и зимска грабеж одржава и у пролеће све док паша не буде јако обилна.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Zoran Ristovic

• Stari član foruma
« Odgovor #2136 poslato: Mart 11, 2018, 17:50:38 »
Tja, valjda nece grabez da se prenese za par dana kad cu moci ponovo da ih obidjem. Interesantno je da su prethodne dve kosnice koje su stradale od grabeza jesenas na istoj klupici kao i ova?! Ostale kosnice su malo udaljene na drugim klupicama.

Van mreže Dragan Jovanovic 75

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja koviljaca
« Odgovor #2137 poslato: Mart 11, 2018, 22:19:22 »
                 Ja sam danas pregledao mojih 10 RV društava. Meda ima iznenadjujuće dosta. U tri košnice ima starog legla na oko 1dm2 I na tim ramovima ostatak tek zależen. U ostalim košnicama u plodištu ispolirane ćelije. Nema značajnijeg unosa polena. Pčele su bile malo agresivnije zbog vetra, inače temperatura vazduha 21°C . Narednog vikenda sledeći pregled. Pozdrav!!!

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #2138 poslato: Mart 13, 2018, 12:45:33 »
Драгане,
Значи ли то да у осталих седам нема уопште легла?
Питам то како бих себи смањио бригу јер у мојих 6 РВ нема нимало легла (?).  Зимских залиха хране имају довољно, пчела има 4-6 улица, весело излеђу, улазе право у кошницу без тумарања, уносе полен, полирају ћелије...
Али, матицу ниједну нисам видео. Нисам их баш пуно ни тражио јер је било касно поподне. Тешим се да је мало веровато да су свих 6 остале без матице, а опет, питам се зашто нема ни трага од легла. Додуше, пчела има приметно више него што их је било при прегледу пре последњег захлађења.
Поздрав,

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #2139 poslato: Mart 13, 2018, 12:54:37 »
RV i dalje opstaju. Matice krenule sa zaleganjem. U jednom RV društvu 6 punih ramova meda. Od ostala dve društva uzeo sam pre zahlađenja po ram meda sa severne strane i dodao LR društvima preko satonoša.
ps nisam ništa zeznuo prethodnim pregledom.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #2140 poslato: Mart 13, 2018, 13:21:09 »
I ja sam uradio u subotu pregled, staro leglo , kojeg je bilo je izaslo i to se vidi po brojnosti pcela ali mladog legla nije bilo. I po meni nije zabrinjavajuce , tek jednu maticu sam video . unose polen i nema karakeristicnog lepezanja za bezmatak. Mislim da ce krenuti sa leglom ovih dana. Vidim da je ista ili sl. situacija kod mnogo kolega.

Van mreže Dragan Jovanovic 75

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja koviljaca
« Odgovor #2141 poslato: Mart 13, 2018, 17:28:14 »
             Da, ista situacija svuda, Veroljube samo opušteno do sledećeg pregleda.

Van mreže Prascevic Miroslav

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: kac
« Odgovor #2142 poslato: Mart 23, 2018, 15:01:16 »
Драге колеге пчелари , могу да се похвалим да сам прошле године почео да се бавим пчеларством и кроз разговор са колегом незнам из ког разлога одабрао сам РВ кошнице . Пошто ме треала јака жеља да почнем а мало знања узео сам необичне кошнице са једним наставком РВ и два наставка ЕВ. Мислио сам да сам пропао када сам кроз приче чуо разне ставове о таквој комбинацији. Срећом саветовао сам се са колегом из Зрељанина који иако не дугогодишњи пчелар својим приступом и озбиљношћу у раду дао ми је праве савете у сваком моменту. Да скратим пролази зима од мојих 5 кошница свих пет су преживеле а пошто сам у друштву пчелара са ЛР кошницама закључио сам да су друштва у мојим кошницама ( а то су и они закључили ) и напреднија и здравија. Сада сам урадио постоље по моделу господина Брстине и по његовим инструкцијама пробаћу мало да увећам пчелињак. Наравно пробаћу да пређем на РВ а да ЕВ оставим као наставке за мед. Поздрав свим пчеларима и желим Вам успешну годину!

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #2143 poslato: Mart 25, 2018, 17:43:19 »
Poštovane kolege pčelari, danas sam uvideo da je moja briga zbog potpunog odsustva legla u RV košnicama na dan 11.03. bila nepotrebna. Danas sam otvarao košnice: u svih šest ima legla na 3-4 rama (zauzima površinu od veličine dlana pa i do više od pola rama)[size=78%].[/size]

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #2144 poslato: Mart 25, 2018, 18:13:10 »
Наравно колега да ће све бити добро. Ја не могу да радим напчелињаку, али је мој син затварао оне отворе на поклопној и чак погледао и легло иако је врло јака кошава ("попио" је грдњу :) али не што је вадио рамове, него што се бојим да се ОН не прехлади – јер другачије не може научити ако не види, али и да не гледа легло по јаком ветру ).

Одржале су легло и мало прошириле. Разлог није у „процени пчела“ шта ће бити акко буде, јер сам питао види ли се полен који су уносиле (каже да га још има) и још уз то ово је била „дечија зима“ – пада снег, нема ветра, није јак минус...итд.

За сада је добро, али и овом приликом упозорење: трошена је храна (и то прилично), на легло и одржавање услова.

ПС

Ивините, мало је "сбрда-сдола" написано јер ми се унука качи на руку и галами овде - оде ми концетрација на нулу  :) :) :)