Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543096 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2280 poslato: Februar 25, 2020, 10:48:14 »
Ко има могућности, нека посети сајт брдско-планинско пчеларење и тему Техника рада Радована Раша Вујића. Има лепих ствари за прочитати.

Хвала Зоко на информацији.
Нисам члан на том форуму али бих радо прочитао искуства пчелара са различитих терена.

Симићу, знам да је и пре десетак година било РВ кошница у Врњачкој бањи али не могу да се сетим о коме се ради ни да ли су још те кошнице у раду.
Изненадио сам се када сам неки дан чуо да у Вршцу има неки пчелар који ради са око 300 РВ кошница.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #2281 poslato: Februar 25, 2020, 12:10:34 »
Kada sam ja počinjao bio je jedan momak mislim da je on veterinar. Išao sam da ih vidim i tada sam se oduševio izgledom,i tu je prenaglilo čime ću pčelariti. pozdrav.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #2282 poslato: Februar 25, 2020, 12:45:46 »
U Nedelju sam išao kod pčela da nešto okrčim da bih imao gde da postavim rojeve koje ću razrojavati, i ujedno daprekontrolišem malo i pčelice. Pre oko mesec dana postavio sam po jednu malu pogaču jer sam se plašio za hranu, jer su bto bili rojevi koje sam razroio negde u avgustu. Pošto su mi sve košnice propale mojom greškom kupio sam dosta povoljno db 10, a od njih sam napravio 5 novih rojeva rv i ev. Kako. Pronašao sam matice prebacio u rv i ev streso malo pčela i postavljao ih na mesto db košnica tako da su se izletnice  vraćale u novu rv i ev košnicu, a db su proizvele nove maticepa nisam bio siguran dali im je dosta ono hrane što su donele pa sam im kao što rekoh stavio pogače.Kada sam ih otvorio a one pojele pogače toliko malo pa ni deseti deo, Počele su da unose polen ne toloko kao db. Dali je to u redu. pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2283 poslato: Februar 25, 2020, 17:21:07 »
Данас сам на топлом и лепом сунчаном дану прегледао десетак заједница. Пчеле су фино радиле пет шест сати и доносиле полен.
У 7-8 заједница имају легла на по један рам. У једној имају два и још у једној прошириле су се мало и на трећи рам са отвореним леглом.
Ипак највећи број њих је са тим једним рамом легла где имају у просеку око 1000-1500 ћелија под леглом.
Количина легла је сразмерна количини унетог свежег полена из природе и такво стање охрабрује.

Легло је на површини отприлике око једне четвртине РВ рама.

Због прошлогодишње велике суше у мом крају у Банату током августа и септембра месеца било је недовољно поленовог праха и пчеле су по мом убеђењу ушле у зиму нешто мало слабије него у нормалним годинама.
Отприлике недостаје један рам пчела а у неким заједницама можда и мало више.
Опет то ништа не мора да значи јер је важна укупна количина масног ткива у заједници.
Некада је боље имати шест рамова квалитетних и неистрошених пчела са јаким масним ткивом него осам рамова пчела које су трошене током јесени или током зиме на непотребном отхрањивању легла.

Оволико мало легла обећава да ће пчеле са лакоћом савладати свако евентуално захлађење које може да наиђе.
У кошницама је преостало око 8-10 килограма меда и то ће им бити сасвим довољно за пролећни развој. . За сада сам задовољан са нађеним стањем.
« Poslednja izmena: Februar 25, 2020, 17:41:12 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Tanja Dopuđ

• Napredni član foruma
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
« Odgovor #2284 poslato: Februar 25, 2020, 18:55:17 »
 :)
У недељу на Трешњи било 17 степени без ветра.
Урађен делимичан преглед моје две кошнице.
Прва, зазимљена на три наставка, има на 5. и 6. рами затвореног легла величине дечијег длана. Уочена матица. Већи је постотак отвореног него затвореног меда. Има уноса полена са леске.

Друга, зазимљена на два наставка, има на 4. и 5. рами мало затвореног легла. Такође уочена матица. Код ње има још поприлично затвореног меда али и мало влаге на сатоношама. По Војиним препорукама нисам их утопљавала ни сужавала лета. Овој сам само склонила картон који је био на мрежи на хранилици. Ваљда ће се мало пролуфтирати.

Ова зима, бар на Трешњи, није била "захтевна" али сам ја ипак срећна што су ми обе кошнице живе и здраве  :)

Е сада бих ја оној првој склонила први наставак који је са изграђеним саћем али нисам 100% сигурна када то да урадим?
Неки савет...

Леп поздрав...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2285 poslato: Februar 25, 2020, 21:05:07 »
А зашто да га скидаш?
Поздрав....

Три века испред света...

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #2286 poslato: Februar 25, 2020, 21:55:19 »
Школска, Воја хоће да каже, пусти тако како је тренутно:Пћеле ће се саме или уз твојупомоћ, спустит у доњи наставак, али тада ће бити више пчела и лакше ће обезбедити оптиму за квалитетнно неговање легла.

Шта је за тебе битно овог тренутка:
1. припремљени рамови са сатним основама и наставци, због обезбеђења медишмог простора за наредни период
2. нове кошнице због проширења.

Воја, као најстручнији за овај тип кошнице, написаће по ко зна који пут, која су то кретања у природи и кошници, која најављују додавање СО, превешавање, постављање матичне решетке, да би се обезбедио максимум у периоду медобрања главних паша и формирања ројева, који до зиме треба да постану друштва спремна за зимовање.

Желим ти успех при медобрању и проширивању.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2287 poslato: Februar 26, 2020, 03:11:55 »
Драги моји,
пчелиња заједница након што презими и потроши у том времену зимовања ( октобар, новембар, децембар, јануар и до половине фебруара када најчешће у РВ кошницама креће легло у наши климатским условима)  4-5-6 килограма меда у том медном путу то јест путу кретања пчелињег клубета током зимовања..
То је управо храна постављена у тамном бившем плодишном саћу на око шест централних рамова где пчеле потроше отприлике по половину рама напуњеног медом.
Обзиром да је то тамно саће најтоплије сада ће пчеле у ово периоду то исто саће искористити за прво легло. Прво легло покрећу обично на најтамнијем раму па се полако шире на околне рамове.
Одмах након што леглом заузму тај слободни простор и слободно саће из медног пута на коме су зимовале оне троше мед са околних рамова и шире се по ширини у том једном горњем и најтоплијем наставку.

Док дођу до трећег и четвртог рама са леглом већ се из оног првог залеженог централног рама почну рађати младе пчеле.
Док дођу до петог рама то јест док се прошире на пети рам легла већ имамо излазак младих пчела из првих два до три залежена рама и веч тада имамо значајније повећање количине пчела у кошници. Обично се ово повећање легла на тих 4-5 рамова дешава средином или у другом делу марта месеца.

Тада када имамо легло у том горњем наставку проширено на око пет рамова право је време за проширење плодишта, проширење које ћемо сада ми урадити и практично натерати заједницу на нагло ширење легла..
Учинићемо то додавањем једног тамног рама са квалитетним радиличким саћем ( тамног -то значи рама из кога је изашло више генерација пчела и богатог прополисом) додавањем тог рама у центар легла.

Да бисмо додали један такав рам кога ће матица у најкраћем могућем року залећи а пчеле претходно још пре залегања матице испрополисати и припремити матици за залегање морамо имати у види да за такав подухват морамо имати повољне залихе меда у кошници ( више од 5-6 килограма), повољне временске прилике у наредним данима и сталан и добар унос поленовог праха.

Снага заједнице у вом периоду ће нагло расти ако до средине фебруара нисмо имали пуно легла.

Пошто је овако стање најчешће у нашим климатским условима  управо у време  цветања џанарике, већ тада поред уноса нектара и обиља полена које обезбеђује џанарика, трњина, мртва коприва, маслачак и многе врсте воћа можемо кренути и са стимулативним прихранама сирупом.

Свакако да за било какве прихране нема никакве потребе на надморским висинама изнад 200-300 метара где воће лучи веће количине некттара него што су то потребе пчелиње заједнице.
Ми који пчеларимо испод тих тристотине  или двестопедесет метара надморске висине најчешће немамо унос задовољавајућих количина нектара а посебно ако у окружењу имамо више стотина кошница ( преко 500 кошница у пречнику од два километра) па можемо почети са прихранама.
Овим прихранама помоћи ћемо  заједнице да им макар обезбедимо воду у том сирупу као и слатку водицу која ће им помоћи да убрзају потрошњу хране, то јест заосталог меда из кошница.

Концентрацију сирупа ћемо одредити и прилагодити количинама и залихама меда. Ако су нам залихе меда у кошницама изнад седам до осам килограма у време овог проширења када имамо око 5 рамова легла и када додајемо у ЦЕНТАР легла тај празан тамни рам са пуно радиличких ћелија онда ћемо пчелама давати ређи сируп кога ћемо спремити 2:1 у корист воде и са 2-3% Нозевоја.
Овакав сируп ће нам обезбедити убрзану потрошњу преосталих залиха меда из кошнице, обезбедити довољне количине сада неопходне воде и значајно повећати унос полена у кошницу.

Све ово довешће до брзог ширења и квалитетног отхрањивања легла у том горњем наставку, коме је потребан свеж ваздух и довољне количине кисеоника па је веома битно да тада у кошницама имамо што више наставака.
Боље је да у овом периоду имамо три него два наставка.

Када заједница  за 7-8 па некада и десетак дана, повећа своју снагу младим пчелама и прошири се на седам и осам рамова легла у том горњем наставку право је време за њено проширење на још један плодишни наставак.

То је сада већ нека друга фаза развоја и фаза коју ћемо појаснити у некој наредној поруци...

Поздрав драгим пријатељима....

Три века испред света...

Van mreže Tanja Dopuđ

• Napredni član foruma
« Odgovor #2288 poslato: Februar 26, 2020, 09:59:41 »
А зашто да га скидаш?
Поздрав....
Ви сте у праву, само је мени, у глави, лакше додати трећи наставак. То сам радила и знам шта се дешава у заједници. На теми "развијање у РВ од нуклеуса..." написали сте да не треба прерано додати трећи наставак, али то се односи на нуклеус...Ствар је вероватно нешто другачија када има изграђеног саћа...
Трешња је на 326m нв. Нисам знала да постоји разлика у личењу нектара.

Колега Зоране, ја сам се, сходно могућностима, још јесенас спремила  ;) (наставци офарбани, раме ожичене, со утиснуте...)
Мислим да сам прву годину савладала добро (3), а да је прво полугодиште врло добро (4) :).
Овде газимо 153. страну и веруј ми да сам је целу прочитала више од 1х. Као почетнику, тешко ће ми на памет пасти неко питање које већ није постављено или нешто што Воја није објаснио...

Леп поздрав...

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
« Odgovor #2289 poslato: Februar 26, 2020, 10:22:11 »
До августа биће петица.
Знао сам, да је стање како си написала. То је ствар школе, али сам морао пустити да ти напишеш. Добра ти школа, научила те да планираш.

Ова тема постоји и на форуму СПОС-а и има 1030 страна. Све што овде није написано, тамо јесте.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #2290 poslato: Februar 26, 2020, 11:30:25 »
Ne bih koleginici preporučio da ide tamo. :D

Van mreže Tanja Dopuđ

• Napredni član foruma
« Odgovor #2291 poslato: Februar 26, 2020, 11:41:45 »
  :D :D :D
Не желим да идем тамо!
Компликована ми пријава  :P

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
« Odgovor #2292 poslato: Februar 26, 2020, 12:44:12 »
Без пријаве, читање теме истог наслова.  :P

Ненаде може и позив ФБ група "Пчеларење кошницама Родна Воја и Еко Воја" :D

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #2293 poslato: Februar 26, 2020, 13:09:37 »
Без пријаве, читање теме истог наслова.  :P

Ненаде може и позив ФБ група "Пчеларење кошницама Родна Воја и Еко Воја" :D

Gospođa Dopuđ je preko suprugovog naloga član te FB grupe.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2294 poslato: Februar 26, 2020, 19:40:12 »
Да појасним мало Тањине недоумице.

Велика је разлика у стању и потребама пчелињих заједница током фебруара и марта у односу на априлско, мајско и летње стање у кошницама.
Током фебруара а и велики део марта пчеле не контролишу стање ван клубета.
Тек када овладају попречним пресеком и почну регулисати температуру, влажност и остале параметре у кошници количину унутрашњег простора прилагођавамо стању и потребама пчелиње заједнице.
Од средине априла када имамо по 10-12 рамова легла и када имамо преко 15 рамова пчела можемо заједници одузети трећи наставак. 😁
Ако за тим има потребе.

Три века испред света...