Не знам како је успео. Моје најјаче имају 6-7 рамова легла. Временске прилике нам, чини ми се, не иду на руку.
Каква је, Војо, ситуација у твом пчелињаку на Церу?
Е мој Верољубе,
Како је успео?
Ово му је прво отварање кошница од јесенас. Полен у августу и септембру решавају скоро све проблеме. Заправо проблеме масног ткива код зимских пчела и могућност отхањивања више генерација легла. Нема ту смене зимских пчела до багрема.
Ја сам човеку прошле године продао јаче ројеве почетком маја месеца и и од њих је правио по два нова роја, себи обезбедиле храну, он их још мало прихранио и сада-јуче те заједнице имају до 13-14 рамова легла и по 15-20 рамова пчела.
Ројеви су му такође сви одлични, у просеку бољи него моја друштва у Банату.
Поредио сам више година пролећни зајвој пчелињих заједница у Банату и на Церу. Терени који су око 100 километара јужније или ниже за један степен географске ширине ( то је ваљда око 111 километара) далеко су бољи за зимовање пчела и развој пчела у пролећном периоду. Количина падавина је далеко већа него ли код нас на северу земље а те атмосферске падавине имају дректан утицај на полен. Осим тога угао под којим сунце пада је различит као и снага ултравиолетних зрачења.
Ти терени углавном имају раније кретање вегетације за око две недеље у односу на мој крај у Банату. Тамо је џанарика процветала ове године десетак дана или који дан више, раније али када је код мене почела наишђло је захлађење.
Тамо су осим тога јутарње температуре за који степен више и унос полена је виши него дупло у односу на мој крај. Прошле године разлика у цветању џанарике била је око 20 дана. ИТД...
Ова година је још нешто ранија него прошла година и тамо је у августу и септембру пало више киша и зато је толико велика разлика.
Временске прилике,
Временске прилике не иду на руку слабијим и средњим заједницама а за ове јаке то је само игра.
Нисам кренуо са прихраном јер се жабе још нису огласиле, ваљда су предосетиле ово захлађење. Роде су ове године дошле 4-5 дана раније али жабе још не крећу.
На мом пчелињаку на Церу немам кошница. Све су ми у Банату. А код мене су сада пчеле отприлике у просеку на 4 рама легла.
Има заједница и са пет и шест рамова легла али има доста и оних слабијих.
Имамо нешто мало репице у близини пчелињака па се надам да ће их репица довести врло брзо у нормалу. Ипак све је до времена а и репица ове године нешто касни. Мала је, не верујем да ће почети пре десетог априла.
Обично код мене крене око 3-5 априла а неких година и раније, ипак ове године и она касни.
Све некакви поремећаји.
Шљива још није кренула а видим јабука напупила. Обично јабука крене доста после шљиве али то ове године не важи.
Не знам да ли је тамо багрем измрзао а верујем да је онај рани или оштећен или потпуно измрзао јер је било мраза.
Брату је неки човек украо прошле године 4 кошнице са оног пчелињака и однео их у Белу Реку на њиву код његових кумова, све сам сликао, направио двадесет слика и припремио их је био да их одвезе на Фрушку Гору, повезао их гуртнама, па смо морали хитно интервенисати и вратити их. Њему је брат вратио његове плочице које је поставио на украдене кошнице и после га је овај још тужио за некакво наводно вређање. Да нам не би током зиме правио штете нисмо зимовали на Церу.
Сада кад је кренуло пролеће пође и ова несрећна корона и нисмо одвезли пчеле горе на пролећни развој.
Нема везе... Можда би се тамо развиле преко мере а шта ако се забрани кретање између градова, како би онда долазио на пчелињак, како би вршио проширења и ограничавања .
Ко зна, можда је боље што сам остао у марту и априлу са пчелама код мене у Банату...
Спремићу их за багрем, макар стотињак па ћемо видети где је измрзао а где није и ако е буде јачих ограничења и забране кретања ето мене на багрему.

Поздрав драгим пријатељима...