Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543042 puta)

0 Članovi i 6 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2325 poslato: Mart 30, 2020, 00:43:18 »
Ево на пример Родна Воја на једном пчелињаку у Срему код једног младог пчелара 29.марта ове 2020 године, где је рађен први пролећни преглед, више заједница имају по 12-13 рамова легла са 16-17 па и до 20 рамова пчела.
На кратком снимку заједница која има 13 рамова легла и 17 рамова пчела.

Снимак добио данас 29.март, (сада је то већ јуче, јер је прошло пола ноћи) уз извештај са овог пчелињака..
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #2326 poslato: Mart 30, 2020, 21:16:47 »
Не знам како је успео. Моје најјаче имају 6-7 рамова легла. Временске прилике нам, чини ми се, не иду на руку.
Каква је, Војо, ситуација у твом пчелињаку на Церу?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2327 poslato: Mart 30, 2020, 23:36:03 »
Не знам како је успео. Моје најјаче имају 6-7 рамова легла. Временске прилике нам, чини ми се, не иду на руку.
Каква је, Војо, ситуација у твом пчелињаку на Церу?
Е мој Верољубе,
Како је успео?
Ово му је прво отварање кошница од јесенас. Полен у августу и септембру решавају скоро све проблеме. Заправо проблеме масног ткива код зимских пчела и могућност отхањивања више генерација легла. Нема ту смене зимских пчела до багрема.

Ја сам човеку прошле године продао јаче ројеве почетком маја месеца и и од њих је правио по два нова роја, себи обезбедиле храну, он их још мало прихранио и сада-јуче те заједнице имају до 13-14 рамова легла и по 15-20 рамова пчела.
Ројеви су му такође сви одлични, у просеку бољи него моја друштва у Банату.
Поредио сам више година пролећни зајвој пчелињих заједница у Банату и на Церу. Терени који су око 100 километара јужније или ниже за један степен географске ширине ( то је ваљда око 111 километара) далеко су бољи за зимовање пчела и развој пчела у пролећном периоду. Количина падавина је далеко већа него ли код нас на северу земље а те атмосферске падавине имају дректан утицај на полен. Осим тога угао под којим сунце пада је различит као и снага ултравиолетних зрачења.
Ти терени углавном имају раније кретање вегетације за око две недеље у односу на мој крај у Банату. Тамо је џанарика процветала ове године десетак дана или који дан више, раније али када је код мене почела наишђло је захлађење.
Тамо су осим тога јутарње температуре за који степен више и унос полена је виши него дупло у односу на мој крај. Прошле године разлика у цветању џанарике била је око 20 дана. ИТД...
Ова година је још нешто ранија него прошла година и тамо је у августу и септембру пало више киша и зато је толико велика разлика. 

Временске прилике,
Временске прилике не иду на руку слабијим и средњим заједницама а за ове јаке то је само игра.
Нисам кренуо са прихраном јер се жабе још нису огласиле, ваљда су предосетиле ово захлађење. Роде су ове године дошле 4-5 дана раније али жабе још не крећу. 

На мом пчелињаку на Церу немам кошница. Све су ми у Банату. А код мене су сада пчеле отприлике у просеку на 4 рама легла.
Има заједница и са пет и шест рамова легла али има доста и оних слабијих.
Имамо нешто мало репице у близини пчелињака па се надам да ће их репица довести врло брзо у нормалу. Ипак све је до времена а и репица ове године нешто касни. Мала је, не верујем да ће почети пре десетог априла.
Обично код мене крене око 3-5 априла а неких година и раније, ипак ове године и она касни.
Све некакви поремећаји.
Шљива још није кренула а видим јабука напупила. Обично јабука крене доста после шљиве али то ове године не важи.

Не знам да ли је тамо багрем измрзао а верујем да је онај рани или оштећен или потпуно измрзао јер је било мраза.
Брату је неки човек украо прошле године 4 кошнице са оног пчелињака и однео их у Белу Реку на њиву код његових кумова, све сам сликао, направио двадесет слика и припремио их је био да их одвезе на Фрушку Гору, повезао их гуртнама,  па смо морали хитно интервенисати и вратити их. Њему је брат вратио његове плочице које је поставио на украдене кошнице и после га је овај још тужио за некакво наводно вређање. Да нам не би током зиме правио штете нисмо зимовали на Церу.

Сада кад је кренуло пролеће пође и ова несрећна корона и нисмо одвезли пчеле горе на пролећни развој.
Нема везе... Можда би се тамо развиле преко мере а шта ако се забрани кретање између градова, како би онда долазио на пчелињак, како би вршио проширења и ограничавања .

Ко зна, можда је боље што сам остао у марту и априлу са пчелама код мене у Банату...
Спремићу их за багрем, макар стотињак па ћемо видети где је измрзао а где није и ако е буде јачих ограничења и забране кретања ето мене на багрему.  :)

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
« Odgovor #2328 poslato: Mart 31, 2020, 12:52:57 »
Vojo, kad obično kreće repica da cveta?
Zaštitar mi je najavio da će se krenuti ovih dana sa prskanjem repice i graška, pa ne znam hoće li mi puno nauditi pošto je ovo prva godina da su počeli u okolini da je seju.
Ja ih nit mogu seliti, nit mogu zatvarati.
Pozdrav
yu7yuu

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2329 poslato: Mart 31, 2020, 13:25:15 »
Da dodam nešto i ja po pitanju lokacije pčelinnaka i prolećnog razvoja. Voja je objasnio koja je razlika između Banata i centralne Srbije i tu nema šta da se doda. Imam primer iz neposrednog okruženja. Naime jedan kolega na nekih petnaest kilometara od mene ima uredno više nego odlične rezultate. Počeo je pre par godina i sada ima oko 30 društava rodne voje. Zaključio sam da ima dosta dobar teren koji nije opterećen. Ustvari tu nema drugih pčela na par kilometara. Na početku sam mu pomagao kao iskusniji tj u osnivanju pčelinjak pre četiri pet godina. Uvek sam bio oduševljen snagom njegovih društava. Čuli smo se pre par dana kada je radio prvi pogled ove godine. Pregledao je kako reče jedanaest košnica. Sve pregledane zajednice su krcate leglom i pčelama. Legla u dva nastavka. Neke je proširio dajući prazne ramove. Savetovao sam mu da odmah kada prođe ovo zahlađenje ograniči maticu na jedan nastavak. Moje kasne u odnosu na njih deset a možda i petnaest dana. To je puno vremena u ovom periodu. Ta društva će biti u top formi za bagrem dok kod nas to neće biti slučaj i moramo jedan deo košnica upotrebiti kao pomoćne zajednice. Ovde gde ja pčelarim poprilično je opterećen teren i na krugu od kolometar od mene ima blizu četristo košnica. Mislim da to opterećenje ne utiče na proleće i bagrem ali ono što je Voja pisao za jul i avgust svakako utiče. Da dodam da su društva kolege zazimjene uglavnom na medu uz minimalnu prihranu rojeva. Ako su uspele da obezbede zimnicu obezbedile su i veću količinu perge tj polena a to opet znači da su imale odlične uslove za odgajanje kvalitetne zimske pčele.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2330 poslato: Mart 31, 2020, 14:09:45 »
Vojo, kad obično kreće repica da cveta?
Zaštitar mi je najavio da će se krenuti ovih dana sa prskanjem repice i graška, pa ne znam hoće li mi puno nauditi pošto je ovo prva godina da su počeli u okolini da je seju.
Ja ih nit mogu seliti, nit mogu zatvarati.
Pozdrav
Код. мене репица креће око петог априла. Ове године ће мало каснити. Све зависи од терена, киша, како је ушла у зиму и других фактора.
Важно је само да је не прскају инсектицида у току цветања. Па и тада да то није преко дана. Контактни инектицид не направи скоро никакву штету када се користи предвече чак у сред цветања репице.
Таква су моја искуства.
Поздрав драгим пријатељима... .

Три века испред света...

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
« Odgovor #2331 poslato: April 01, 2020, 06:00:51 »

Код. мене репица креће око петог априла. Ове године ће мало каснити. Све зависи од терена, киша, како је ушла у зиму и других фактора.
Важно је само да је не прскају инсектицида у току цветања. Па и тада да то није преко дана. Контактни инектицид не направи скоро никакву штету када се користи предвече чак у сред цветања репице.
Таква су моја искуства.
Поздрав драгим пријатељима... .

Vojo, puno hvala za informaciju.
Malo si me ohrabrio, jedino mislim da neće biti izvodljivo da to rade predveče zbog policijskog časa.
Ali sa druge strane ako urade ovih dana, znači da još nije procvetala i pčele ne idu na nju. Otići ću danas posle posla da vidim u kojoj je fazi.
Pozdrav
yu7yuu

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #2332 poslato: April 01, 2020, 08:10:44 »
Видим да је ноћас било мраза на многим местима у Србији. Какво је стање са багремом ?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2333 poslato: April 01, 2020, 08:38:23 »
Код мене јутрос у шест сати, заправо на ТВ В 1.канал пише 2 степена за Кикинду и 2 за Зрењанин, Нови Сад -2 степена, - 3 Суботица и - 4 Сомбор, Сремска Митровица - 1 а Панчево 1 док је у Вршцу било 8.
Огромна разлика.
Малопре на радију јављају да је Кикинда и Зрењанин - 2.
Коме веровати?
Знам да је било мало мраза, стругао сам мраз са стакла на ауту у шест и по сати.
Бојим се да је захлађење направило штете на багрему у јужнијим крајевима а такође и у Бачкој.

Три века испред света...

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #2334 poslato: April 01, 2020, 11:08:19 »
Pozdrav kolege kod mene jutros 15 cm snega temperatura - 2, preko noci je bilo i - 6, neznam kako ce uticati na bagrem, jer kod mene tek pocela po koja dzanarika da otvara cvetove. Brinu me samo drustva, mislim da nece moci da pokriju svo leglo u kosnici, i da ce se ovo lose odraziti na razvoj. Ali to je tako kako je, protiv prirode ne mozemo,.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2335 poslato: April 01, 2020, 17:57:13 »
На колико су ти се легла прошириле до сада колега Мишко?
Заједнице када се шире онда по ободу имају отворено легло и у случају јачег захлађења оне поједу отворено легло.
То њима не представља неки велики проблем.
Важно је само да имају доста хране.

Три века испред света...

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #2336 poslato: April 01, 2020, 21:25:57 »
Kolega Vojo pre 4 dana jace zajednice su bile na po 6, neke i 6 i po rama legla, imale su na krajnjim ramovima dosta meda i svakoj sam dodao po pola pogacice bas zbog najave ovog zahladjenja. Ne brine me hrana samo da li ce moci da pokriju svo leglo u sta sumnjam, ali kako bude, sto je od Boga dobro je,

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
« Odgovor #2337 poslato: April 01, 2020, 21:43:20 »
Kod nas držalo - 5 par sati, dok nije popustilo. Nadam se ipak da se neće odraziti baš previše negativno. Još nije jako krenuo baš sav bagrem da pupi.
yu7yuu

Van mreže Tanja Dopuđ

• Napredni član foruma
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
« Odgovor #2338 poslato: April 01, 2020, 21:52:15 »
Због короне недељу дана била на Трешњи да се нађем родитељима па сам тек сада прочитала поруке  :(
Тамо једва да има и обичног сигнала , а интернет  ::)

Кошнице нисам отварала јер је ветар био прилично јак и хладан. Ово захлађење пролази па ако ситуација дозволи обавим преглед за викенд. Мраз је опрљио кајсију а шљива се тек назире. Маслачка и трњине у изобиљу. Јутрос провејавао снег...
Ваздушном линијом ја сам око 7-8km од Рипањ станице о којој Ви Војо пишете. Видећемо...

У сваком случају хвала на саветима  :)
Свима, добро здравље!

Леп поздрав...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2339 poslato: April 01, 2020, 23:30:09 »
Da se zahvalim Voji na analizama i savetima u smislu ovog prolećnog razvoja koje je na neki nacin specifično. Sada žel m da ga podsetim na obećanje da će prezentovati jedan sasvim novi način pčelarenja rv. Naravno ako Vojo misli da je vreme za to. Ako se odluči za to mislim da bi trebalo da otvori posebnu temu a mi da budemo strpljivi na početku dok ne prezentuje celokupno rešenje.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić