Матицу не можеш ти невести да носи у доњем наставку, него то може само довољан развој друштва. У ствари можеш, али би то могло да успори развој и да се појави болест (кречно легло). Ако има хране, зашто јој дајеш сируп?
Најбоља стимулација је подбачен мед. Опет понављам оно што сам више пута писао: не постоји стимулација сирупом. Ако мислите да постоји, објасните ми како то сируп „стимулише друштво“ ако нема уноса полена. Сируп служи да се очува друштво ако је критично са храном (медом).
Решетка се не поставља 10 дана пред багрем него према стању друштва. Ако је друштво слабије и спустиш сво легло доле (или део легла), а буде хладнијег времена, друштво трпи последице тога. Ако није јасно, хоћу да кажем да се радње не раде према „плану“ него према стању (друштва и услова у природи). Лако је поставити решетку када дође време за то.
Склањање хране (оно што је Живомир питао) је лош потез. Ако је горе све легло, убацио је грађевњак и сатну основу. Матица, поред осталог, залеже и грађевњак (не што она хоће него што то друштво захтева), па почне да обнавља то легло које је већином поклопљено. Чиме одржавати то легло ако се склони храна? Овде није битно само могуће захлађење, него и свакодневно „захлађење“ које се јавља током ноћи (тачније током већег дела дана). Ту додајемо и променљиво време током дана. Ако се промени време па захлади јаче, била би пропаст ако то потраје а друштво нема „горива“ (залихе меда) да загрева гнездо.
Не радим са РВ кошницом и написао сам одговор јер пчелари који раде са РВ нису то учинили. Што се мене тиче, не бих ту нешто пуно урадио да омете одржавање друштва (пре свега одржавање а ако се друштво одржи онда тек следи развој). Потрошњом хране (и ако је довољно јако), друштво се само усмерава ка доле. Ако баш нема простора, може се отклопити рам са медом. Тако да се може уклонити рам или два са поклопљеним медом и правити простор за залегање, а никако уклањати сву храну – рано је за то, а чак и да крене багем ја не бих склањао тај стари мед него бих га подигао и одвојио-пресекао од гнезда наставком са празним рамовима (под условом да у тим рамовима са медом не буде легла или га има јако мало). Наравно уз услов да га има превише и да је поклопљен. Ако би ту унеле превише багремовог меда онда бих свакако урадио другачије.
Нешто више и јасније написати је теже без увида у стварно стање друштва (слика нпр.).
Рамове са поленом не одвајајте много од гнезда (чини ми се да сам прочитао негде да је колега ових дана спустио рамове са поленом у први наставак). То се не ради јер тај полен не сазрева у пергу како треба ако је ван гнезда и може делимично побуђати у случају дужег захлађења.