Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543260 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Lazar Lalić

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rušanj
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2505 poslato: April 12, 2021, 12:36:07 »
Imam slično pitanje kao kolega Živomir. RV košnice su još u zimskoj konfiguraciji, plodište gore, medište na podnjači. U većini košnica u gornjim nastavcima imaju izmedju 6 i 8 ramova legla raznog stadiuma pokrivenosti od 1/1 do 1/4 površine rama. U donjim nastavcima ima  dosta hrane bez legla. Samo u jednoj košnici imam 6 ramova legla u gornjem i 3 rama legla u  donjem nastavku.

Pitanje: Šta mi je činiti da do stavljanja matične rešetke 10-tak dana pred bagrem imam preporučen broj ramova sa leglom, odnosno kako da navedem maticu da pronese i u donjem nastavku? Sa lepim vremenom sam počeo da ih stimulišem sa sirupom 1:1 + nozevoj (0,5 l na 2 dana). Hvala unapred na odgovoru.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2506 poslato: April 12, 2021, 14:05:06 »
Матицу не можеш ти невести да носи у доњем наставку, него то може само довољан развој друштва. У ствари можеш, али би то могло да успори развој и да се појави болест (кречно легло). Ако има хране, зашто јој дајеш сируп?
Најбоља стимулација је подбачен мед. Опет понављам оно што сам више пута писао: не постоји стимулација сирупом. Ако мислите да постоји, објасните ми како то сируп „стимулише друштво“ ако нема уноса полена. Сируп служи да се очува друштво ако је критично са храном (медом).

Решетка се не поставља 10 дана пред багрем него према стању друштва. Ако је друштво слабије и спустиш сво легло доле (или део легла), а буде хладнијег времена, друштво трпи последице тога. Ако није јасно, хоћу да кажем да се радње не раде према „плану“ него према стању (друштва и услова у природи). Лако је поставити решетку када дође време за то.

Склањање хране (оно што је Живомир питао) је лош потез. Ако је горе све легло, убацио је грађевњак и сатну основу. Матица, поред осталог, залеже и грађевњак (не што она хоће него што то друштво захтева), па почне да обнавља то легло које је већином поклопљено. Чиме одржавати то легло ако се склони храна? Овде није битно само могуће захлађење, него и свакодневно „захлађење“ које се јавља током ноћи (тачније током већег дела дана). Ту додајемо и променљиво време током дана. Ако се промени време па захлади јаче, била би пропаст ако то потраје а друштво нема „горива“ (залихе меда) да загрева гнездо.

Не радим са РВ кошницом и написао сам одговор јер пчелари који раде са РВ нису то учинили. Што се мене тиче, не бих ту нешто пуно урадио да омете одржавање друштва (пре свега одржавање а ако се друштво одржи онда тек следи развој). Потрошњом хране (и ако је довољно јако), друштво се само усмерава ка доле. Ако баш нема простора, може се отклопити рам са медом. Тако да се може уклонити рам или два са поклопљеним медом и правити простор за залегање, а никако уклањати сву храну – рано је за то, а чак и да крене багем ја не бих склањао тај стари мед него бих га подигао и одвојио-пресекао од гнезда наставком са празним рамовима (под условом да у тим рамовима са медом не буде легла или га има јако мало). Наравно уз услов да га има превише и да је поклопљен. Ако би ту унеле превише багремовог меда онда бих свакако урадио другачије.

Нешто више и јасније написати је теже без увида у стварно стање друштва (слика нпр.).

Рамове са поленом не одвајајте много од гнезда (чини ми се да сам прочитао негде да је колега ових дана спустио рамове са поленом у први наставак). То се не ради јер тај полен не сазрева у пергу како треба ако је ван гнезда и може делимично побуђати у случају дужег захлађења.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Lazar Lalić

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Rušanj
« Odgovor #2507 poslato: April 12, 2021, 15:21:24 »
Hvala Dragane na odgovoru.

Van mreže Vuckovic Zivomir

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Crni vrh kod Jagodine
« Odgovor #2508 poslato: April 12, 2021, 19:24:40 »
Hvala na odgovoru, svakako necu pomerati stari med a narocito posto najavljuju period loseg vremena. Pozdrav

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #2509 poslato: April 12, 2021, 20:47:51 »
Šole:"Ako ima hrane, zašto joj daješ sirup?"
Nikad do sada (nikad ne reci -nikad ;) ) nisam davao sirup, u proleće.
Redovno mi se javljala "majska bolest"- puzanje pčela...E, zato sam rešio da ovog proleća promenim taktiku. Dodajem sirup (200-300g). Naročito sam revnosan u danima kad najave zahlađenje. Evo i večeras...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #2510 poslato: April 13, 2021, 07:53:24 »

Ја сам решио да им додајем сируп у размери 1:2 шећер-вода 300мл сваки други дан за време овог хладног периода. Мислим да су скупиле довољно полена за ових пар лепих дана али да ће вода бити проблем пошто неће моћи напоље.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Slavisa Simic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #2511 poslato: April 13, 2021, 10:36:46 »
Pozdrav kolege pčelari,
Ovo proleće, 2021 godine u Kosovskom Pomoravlju, je hladno sa samo par toplih dana do sada.
Pregledom pčelinjih zajednica Rodne Voje, i stanjem u košnicama, koje sam zatekao jako sam zadovoljan.
I pored nevremena i snega koji je do samo do pre 3 dana vejao jače nego protekle zime, zajednice su... odlične.
Brojčano su još u snazi ali kao da još uvek čekaju pravi momenat da silovito krenu u razvoj.
Kajsija nije ni cvetala ove godine a džanarika je tek stidljivo pokazala cvetove koji su pod snegom promrzli, sad čekamo trešnju i nadamo se voćnoj paši.
U košnicama još uvek dovoljno hrane i za sada ne planiram nikakvu intervenciju. Dok noćne temperature ne dostignu bar prijatne večeri nema intervencije.
Medno kolege.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #2512 poslato: April 13, 2021, 14:13:18 »
Redovno mi se javljala "majska bolest"- puzanje pčela...E, zato sam rešio da ovog proleća promenim taktiku. Dodajem sirup (200-300g). Naročito sam revnosan u danima kad najave zahlađenje. Evo i večeras...

Реч је данима са уобичајеним излетом пчела и ако се тада даје сируп, неће растеретити те подбачене рамове.

Дуле, код тебе то не важи :). Ти дајеш са намером да ублажиш последице „мајске болести“ и могући вишкови од сирупа дођу нешто као „колатерална штета“. :)

Иначе, сируп дат пред захлађење може бити од неке користи краће време. Да би се ублажиле последице мајске болести, требао би свакодневни доток сирупа, а то се постиже на други начин (нпр. флашама и слично).

Како год да буде, прати дешавања и да ли ће бити пузања пчела.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vuckovic Zivomir

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Crni vrh kod Jagodine
« Odgovor #2513 poslato: April 13, 2021, 19:26:03 »
Pozdrav kolege, znam sta je majska bolest ili zatvor, opstipacija. Molio bih Vas za pojasnjenje pojma puzanje pcela. Verovatno se odnosi na ponasanje pcela. Gde tacno pogledati na satonosama ili na poletaljki i kako izgleda? Hvala

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #2514 poslato: April 13, 2021, 19:36:26 »
Živomire, mogu ti ja pojasniti, iz prve ruke  :(
Ja sam to doživljavao svake godine(skoro).
U vreme cvetanja voća, uljane repice...pčele izlaze iz košnice, padaju na zemlju, ispred i puze dalje...udaljavaju se od košnice, kao da ih "tamo negde" očekuje spas...naravno usput stradaju...Mlade pčele. To traje sve do početka cvetanja bagrema. Prvi dan cvetanja i tog trenutka, puzanje prestaje, sve se vraća u normalu.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #2515 poslato: April 13, 2021, 20:29:33 »
И шта ти то говори? Имају ли затвор (опстипацију) до првих унесених 100 грама багрема?

Да ли ти се то догађа и код друштава које су на тлу или само на контејнеру? Мислим, питање је у смислу да ли су губици тих младих пчела исти у оба случаја и да ли си сигуран да све настрадају увек?

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #2516 poslato: April 13, 2021, 20:45:47 »
Nisam stizao ni da se udubim u problem (više sam očajavao  >:( ;D )
Ne znam ništa o toj "opstipaciji" samo sam očajno gledao moje pčele...
Događalo se to i pre nego sam imao kontejner - nema to veze sa tim...
Nastradaju! Nego šta!? Nalazio sam ih posejane oko mesta pčelinjaka, po putu kojem su prolazila vozila...izgažene. Predpostavljam da su ostale "puzačice" završile negde u travi, dočekale noć, prehladile se... :(
Da, zaboravio sam - neke su se skupljale u manje gomile (5-6kom)

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #2517 poslato: April 13, 2021, 20:50:31 »
p.s.
Jedne godine smo Radiša, Miša (dva brata - ne znate ih vi) i ja, zajedno nosili pčele u Ogar (nekako u ovo vreme).
Radišine i moje pčele su puzale a Mišine nisu...???
Mislim da je Miša tajno, svoje prihranjivao...!(nije dokazano...) :-\

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #2518 poslato: April 13, 2021, 20:51:19 »
Чекај бре Дуле, како не знаш шта је опстипација а дајеш сируп да то спречиш...па „против чега“ дајеш сируп? :)

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #2519 poslato: April 13, 2021, 21:07:54 »
Pa, tako su mi rekli...! ;) ;D
(zaista, nisam se dublje zanimao, nisam nosio na analizu...))