Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544455 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Samir Piragić

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #285 poslato: Avgust 19, 2011, 00:47:03 »
Danas vršen pregled da ustanovim stanje legla i hrane.

Stanje u plodištu jedne jedine moje RV (za sada, osim ovogodišnjeg roja koji je naseljen 26.06.2011) je da ima 7 okvira legla 6 zatvoreno i 1 pred zatvaranje svi imaju male vjenčice od dva do tri reda čelija, jedan sa tamnim sačem pun meda i pergle i dva vanjska koji nisu zalijegani djelimično popunjeni medom.
U medišnim ramovima zaliha hrane se povećava kao i u plodištu .

>>Dali je matica izblokirana na osnovu ovih podataka mojom greškom što nisam podigao nezalijegane okvire u medište.<<

Ujedno bih napomenuo da je ovo jedna od rijetkih na mom pčelinjaku kojoj nisam vršio dopunu hrane i neće ni trebati, a bila je najslabija u proljeće tj 5 RV okvira pčele.
Sva stimulacija je 3 pogače u proljeće i izvukla je 23 stane osnove do bagrema.

Inače mrzim pisanje, više volim čitati, al nekad se mora i to.

Moje iskustvo sa ovom jednom RV košnicom u prošloj godini me je navelo na to da ću ako Bog da zdravlja od ostatka 8 LR košnica imati možda samo dvije iz razloga pošto je to moja prva ljubav, a već imam na dvije po jedan prijelazni nastavak RV.

Pozdrav za sve dobronamjerne ljude ovog svijeta iz starog grada Srebrenika.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #286 poslato: Avgust 19, 2011, 01:45:30 »
Kolega Samire, raduje me da si zadovoljan rezultatima rada sa RV košnicama i da ti je RV košnica pokazala najbolje rezultate na pčelinjaku.

">>Dali je matica izblokirana na osnovu ovih podataka mojom greškom što nisam podigao nezalijegane okvire u medište.<<"

Bolje je što ništa nisi dirao i da pčele imaju nameru da razbiju blokadu one bi to uradile.

Nemoj da poželiš više legla od onoliko koliko to pčele žele.

Količina legla je upravo onolika kolika njima odgovara. Svako proširenje legla bilo bi velika greška.

Pozdrav svima.....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dimitrija Golaboski

• Član foruma
« Odgovor #287 poslato: Avgust 19, 2011, 02:40:15 »
Kolega Vojo, vidim da si na mrezi pa bih te nesto upitao. Na makedonskom pcelarskom sajtu lome se koplja oko zamena starog saca sa novim. Kakvo je tvoje misljenje po tom pitanju?

Van mreže Samir Piragić

• Napredni član foruma
« Odgovor #288 poslato: Avgust 19, 2011, 14:22:33 »
Ma nisam imao namjeru ni dirati ništa dok ne priupitam iskusnije.
Nisam ja od onih koji nešto uradi i onda radi reda nešto pita.

Pozdrav i sve najbolje.

Van mreže Antonio Simonovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #289 poslato: Septembar 04, 2011, 19:44:46 »
Zdravo dragi kolege pcelari

Ove godine sam umnozavao pcelinjak i proizveo sam oko 30 kvalitetne mlade matice za sopstveni pcelinjak. 

Moje momentalno stanje sa Vojo kosnice je 35 rv drustva:
10rv imaju 10/15 kg meda 6/7 rama legla ograniceni sa MR
10rv imaju 5/10 kg meda 4/5 rama legla ograniceni sa MR
10 rv imaju 4/5 kg meda 3/4 rama  legla 
5 rv imaju 2/3 kg meda 2/3 rama legla

Ja sam u planu da spoim zajednice i da zazimim oko 25 zajednice.? a matice za da ne bih ubio da stavim u jednu kosnicu 10 matica kako sto rade sa (2maticne drustva)za rezerva matice . ?

molim iskusni kolege da daju svoje mislenje

Unapred hvala

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #290 poslato: Septembar 04, 2011, 21:46:08 »
Zdravo dragi kolege pcelari

Ove godine sam umnozavao pcelinjak i proizveo sam oko 30 kvalitetne mlade matice za sopstveni pcelinjak. 

Moje momentalno stanje sa Vojo kosnice je 35 rv drustva:
10rv imaju 10/15 kg meda 6/7 rama legla ograniceni sa MR
10rv imaju 5/10 kg meda 4/5 rama legla ograniceni sa MR
10 rv imaju 4/5 kg meda 3/4 rama  legla 
5 rv imaju 2/3 kg meda 2/3 rama legla

Ja sam u planu da spoim zajednice i da zazimim oko 25 zajednice.? a matice za da ne bih ubio da stavim u jednu kosnicu 10 matica kako sto rade sa (2maticne drustva)za rezerva matice . ?

molim iskusni kolege da daju svoje mislenje

Unapred hvala

Dobro veče dragi kolega Antonio.

Moj savet ti je da ništa ne spajaš nego da sve zajednice ostaviš da same zimuju.
Svakoj zajednici dodaj od pola septembra po 5 kilograma gustog lekovitog sirupa a za ovih 15 slabijih zajednica ako imaš normalan unos polenovog praha da počneš odmah sa prihranom sirupom 1:1 i da svakoj zajednici u cilju proširenja i kvalitetnog othranjivanja legla dodaješ svaku drugu veče po 1 litar sirupa i tako nastaviš u narednih 10-15 dana.

Ovakvim radom bi osposobio sve zajednice za normalno zimovanje.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže zoran vrhovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #291 poslato: Septembar 10, 2011, 11:00:28 »
Moj sin Nikola sa okvirima RV prije vrcanja lipovog meda.

http://img191.imageshack.us/img191/889/p1010826fg.jpg
Pčelarenje Rodnom Vojom

Uploaded with ImageShack.us

Uzastopna Poruka: [time]Septembar 15, 2011, 17:18:19[/time]
Evo još jedne,posle bagrema pčelari napuštaju ovu lokaciju,a mi stacionirani smo ostali da vidimo ima li lipe ili nema  ;D

http://img580.imageshack.us/img580/4765/p1010838.jpg
Pčelarenje Rodnom Vojom

« Poslednja izmena: Septembar 15, 2011, 17:19:04 od strane admin »

Van mreže Samir Piragić

• Napredni član foruma
« Odgovor #292 poslato: Septembar 10, 2011, 19:25:44 »
Ja sam već prije dva dana skinuo MR i podbacio prazni nastavak ispod plodišta, jer su već pčele izblokirale maticu na dva okvira i plodište popunile hranom. Tako da mislim da su se već pripremile za zimovanje. Moja procjena zalihe oko 15 kg uz dodatak oko 2 l sirupa sa nozevojom.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #293 poslato: Septembar 10, 2011, 20:49:17 »
Juče sam pregledao jednu RV košnicu i ovogodišnju novu zajednicu koja je na dva nastavka i našao u njoj leglo na 7 ramova u prvom nastavku i nešto oko 7-8 kilograma meda, dok je u gornjem nastavku bilo oko 12-13 kilograma meda. Zajednica se sama zazimila.
Ne treba ništa da diram osim što još kad joj izađe leglo za desetak do petnaestak dana treba da  dodam 3 litre gustog lekovitog sirupa sa Nozevojom.

Primetio sam i svežih tek zaleženih jaja na centralnim ramovima.

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

Van mreže Marko Kek

• Stari član foruma
« Odgovor #294 poslato: Septembar 12, 2011, 10:13:08 »
Dali si od te zajednice oduzimao med, Vojo ?

Pozdrav.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #295 poslato: Septembar 12, 2011, 10:23:01 »
Kolega Marko
TO bi ipak bilo previse, bar za ovu sto je ovogodisnji roj.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #296 poslato: Septembar 12, 2011, 10:45:19 »
U pravu si kolega Savo, ništa joj nisam uzimao. Neka joj ostane za proleće. Ko zna kakvo će vreme biti tokom proleća sledeće godine.

Juče sam nastavio sa tretmanom Brstivara dimnim topom na svim zajednicama i u rojevima ima vrlo malo varoe.  A legla ima još dosta tako da treba sačekati prestanak legla i još jednom istretirati, prethodno dodati potreban lekoviti sirup sa Nozevojom i zajednice ostaviti da uživaju do proleća.

Pozdrav svima.....
Ja sam već prije dva dana skinuo MR i podbacio prazni nastavak ispod plodišta, jer su već pčele izblokirale maticu na dva okvira i plodište popunile hranom. Tako da mislim da su se već pripremile za zimovanje. Moja procjena zalihe oko 15 kg uz dodatak oko 2 l sirupa sa nozevojom.

Samire, to će im biti sasvim dovoljno. Al ipak radi dužine zime i nepoznanice o kvalitetu donešenog meda ipak bih ti preporučio da toj zajednici dodaš 3-4 litre gustog lekovitog sirupa.
To će svakako trošiti u prvom delu zime.

Pozdrav svima...
« Poslednja izmena: Septembar 12, 2011, 10:52:07 od strane Vojo Brstina »

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #297 poslato: Septembar 12, 2011, 10:58:45 »
Moj sin Nikola sa okvirima RV prije vrcanja lipovog meda.

http://img191.imageshack.us/img191/889/p1010826fg.jpg
Pčelarenje Rodnom Vojom

Odlično Zorane, Najvažnije je da Nikolu na vreme uputiš u pčelarenje.
Pčele su odlično radile u tvom kraju. RV ramovi prepuni meda prelepo izgledaju u rukama mladog pčelara.

Evo još jedne,posle bagrema pčelari napuštaju ovu lokaciju,a mi stacionirani smo ostali da vidimo ima li lipe ili nema  ;D

http://img580.imageshack.us/img580/4765/p1010838.jpg
Pčelarenje Rodnom Vojom

Bravo!!!
 Svaka čast. Ovo je praznik za oči.

RV zajednice u RV košnicama na laganim pašama napune košnice medom i pokazuju šta znači pravilan prečnik pčelinjeg gnezda i svu svoju nadmoć.

Pozdrav svima...

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #298 poslato: Septembar 20, 2011, 21:13:50 »
Drage kolege od juče smo počeli sa zazimljavanjem pčelinjih zajednica u RV i EV košnicama.
Najpre ide pregled svih zajednica, procena količine hrane, njen raspored, procena količine pčela i legla, i konačno uklanjanje matične rešetke.
Kod zajednica koje nemaju medišne nastavke sa preko 8 kilograma meda, nastavke spuštamo ispod plodišta koga ostavljamo na najgornji nastavak.
Ovom prilikom ukoliko nam u plodišnom nastavku drugi i deveti ram nisu napunjeni medom na njihova mesta podižemo po jedan ram to jest dodajemo medne ramove iz medišta, da se pčele manje muče u prenošenju meda. Kad mi ovo nebi uradili to bi svakako uradile pčele u narednom periodu.
Nastavak sa najmanje meda spuštamo na podnjaču, zatim na njega ide nastavak sa malo više meda u ramovima i iznad još taj plodišni nastavak.
Kod zajednica kod kojih iznad plodišnog nastavka imamo 6-8 ramova napunjenih medom, skidamo matinu rešetku, plodište ostavljamo na drugo ili eventualno treće mesto iznad praznih medišnih nastavaka koje ostavljamo na podnjaču a taj nastavak sa medom ostavljamo iznad plodišnog nastavka.
Takođe svaku zajednicu preprskamo sa Nozevojom.

Sve lepo grafitnom olovkom zapišemo na poklopcu košnice i odmah beležimo koliko još treba da dodamo gustog sirupa sa Nozevojom.

Juče smo uradili oko 25 pčelinjih zajednica.
Prihranjivanje ćemo početi posle pregleda svih zajednica i posle ovog zahlađenja kad pčele značajno smanje ili prestanu sa leglom.

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

Van mreže Marko Kek

• Stari član foruma
« Odgovor #299 poslato: Septembar 21, 2011, 11:38:47 »
Vojo, dali prskaš za nerazređenim Nozevojom ?

Pozdrav.