Autor Tema: Vremenska situacija  (Pročitano 725588 puta)

0 Članovi i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
Odg: Vremenska situacija
« Odgovor #2010 poslato: Februar 05, 2014, 09:03:23 »
Kolega, slažem se. Čini mi se da je košava skoro sav sneg odnela na sever, prema Subotici.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #2011 poslato: Februar 05, 2014, 09:09:50 »
Ovog jutra slab jutarnji mraz, tempertura oko nule i pretežno oblačno.
Par jučerašnjih slika i pozdrav iz Aleksinca

Van mreže radoslav janković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo kovanj 640mnv/borike 1100mnv
« Odgovor #2012 poslato: Februar 05, 2014, 10:59:14 »
I kod mene oblačno sad 4 u plusu jutros oko-4 ništa od ileta za danas

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #2013 poslato: Februar 05, 2014, 12:39:20 »
U Užicu noćas padala kiša koja se zaledila. Nije bilo, lako očistiti led sa stakala automobila, a ulice su bile kao klizalište. Sada je temperatura +30C, oblačno je, bez vetra, sumaglica. Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2014 poslato: Februar 05, 2014, 22:50:45 »
Zasadi medonosnog drveća bi bila prava rešenja.
Samo kada bi imali dovoljno sadnog materijala i saglasnosti za sadnju pored puteva, pruga i pored kanala.

Kod mene jutros jak mraz, nisam ustao rano pa ne znam koliko je baš tačno bilo ali je negde noćas oko 2 sata bilo vedro -6 stepeni sa košavom koja ne prestaje.
 Tokom dana temperatura je bila oko 3 stepena kao i prethodnih dana.
Trenutno je oblačno i temperatura je 1 stepen.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2015 poslato: Februar 06, 2014, 00:21:57 »
Poštovane kolege,

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/440070/Zeleni-Vladi-SrbijePodici-vetrozastitne-pojaseve

Mislim da bi trebali da se angažujemo preko pčelarskih društava, ako gore navedeni predlog bude usvojen, da
se krene sa zasadima drveća koje koje će imati višestruku funkciju. Drveće koje brzo raste, koje ima široke krošnje i od
kojih će imati koristi i pčelari, tipova kao što su: medonosne lipe, sofora, pitomi kesten, ..., .

Kakvo je vaše mišljenje?

Puno pozdrava

Moje miišljenje je uglavnom loše po tom pitanju. Polen i med sa bilja pored puteva bi bio vrlo zagađen. Drveće bi ometalo čišćenje kanala i mislim da bi i tu bilo problema. Vetrozaštitni pojasevi koji štite oranice bi mogli biti sa medonosnim biljem. Samo, postavlja se pitanje gde bi bili ti zasadi (na "čijoj zemlji"). Ozbiljna država bi se bavila ovim problemom erozije i mogućeg pretvaranja oranica u pustinju.

Kod nas se sve svelo na "tri petnestice" KAN i slično. Čak je i stočarstvo zanemareno (i skoro uništeno), a ono je bitno za oporavak i održavanje oranica.

Uglavnom sam pesimista po ovom pitanju.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže radoslav janković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo kovanj 640mnv/borike 1100mnv
« Odgovor #2016 poslato: Februar 06, 2014, 07:16:09 »
Jutros kiša prava proljetna tmurno je i obećava lijep dan za spavanje 4 stepena u plusu je trenutno

Van mreže zivomir gujanicic

• Stari član foruma
« Odgovor #2017 poslato: Februar 06, 2014, 08:10:52 »
     Што се тиче квалитета горива  за возила , драстично је смањена количина опасних материја у њему. Око чишћења канала  не би требао бити проблем, сав органски отпад из канала може се користити као ђубриво. Ветробрани на њивама  могу се законски дати као обавеза власника земљишта , а  ако су паметни ту би могли бити воћњаци.
     Ово је само размишљање, немојте замерити . Поздрав
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

Mario Ratancic

• Gost
« Odgovor #2018 poslato: Februar 06, 2014, 08:24:52 »
Zasadi medonosnog drveća bi bila prava rešenja.
Samo kada bi imali dovoljno sadnog materijala i saglasnosti za sadnju pored puteva, pruga i pored kanala.

Bilo koliko da se uradi je bolje nego ništa. Jedne godine jedan deo, sledeće drugi deo. Samo da postoji dobra volja i želja.
Mislim da bi to trebalo pokrenuti kao inicijativu pčelarskih društava u skupštinama opština.
Postoje zone pored puteva, pruga, kanala koje se koriste za tehničko održavanje infrastrukture.
Medjutim iza tih zona može da se urade zasadi drveća i žubunova.

Што се тиче квалитета горива  за возила , драстично је смањена количина опасних материја у њему. Око чишћења канала  не би требао бити проблем, сав органски отпад из канала може се користити као ђубриво. Ветробрани на њивама  могу се законски дати као обавеза власника земљишта , а  ако су паметни ту би могли бити воћњаци.
     Ово је само размишљање, немојте замерити .

Odličan predlog. Još uvek, po gradovima u Vojvodini, ispred kuće su zasadjene lipe, orasi, višnje, jabuke, ..., a i nazvi ulica u nekim gradovima su ostali po tim zasadima.

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #2019 poslato: Februar 06, 2014, 08:56:18 »
Jutros nije bilo većeg mraza, trenutno oko + 4 stepena i dalje pretežno oblačno.
Juče je izgledalo ovako u mom neposrednom okruženju.

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #2020 poslato: Februar 06, 2014, 10:43:19 »
Везано за садњу  поред путева вјетрозаштитних појасева од медоносног дрвећа морам се сложити са Драганом. Није то уопште тако једноставно. Сва земљишта у зони категорисаних путева вишег ранга су зоне високог еколошког акцидента у радијусу 50-150 м.

Чак и да се хипотетички тренутно прекину сва потенцијална будућа загађења оптерећеност земљишта, првенствено тешким металима, је толика да би се њихови остаци сигурно нашли и у полену, вјероватно и нектару. Наравно да ланац загађења не би био прекинут па би до гомилања тешких метала долазило и преко ваздуха. Органски отпад као евентуална сировина за ђубриво настао разлагањем лишћа шумских култура скоро је потпуно неупотребљив (осим листа багрема) јер у највећем броју случајева изазива закисељавање земљишта и ремети његову структуру. Да буде јасније, најквалитетнији типови земљишта као што је чернозем оплемењени су органским разлагањем степских трава. Органски  отпад из канала поред путева је законски забрањено користити.

Упитно је које и какве медоносне врсте би биле одговарајуће за садњу. Кастен (Castanea sativa) је јако осјетљив на аерозагађење, липа меди скоро искључиво на теренима заклоњеним од јаких вјетрова...

Међутим ово никако не значи да вјетрозаштитни појасеви поред путева не би били добро рјешење. Њихова ефикасност зависи од висине и типа појаса, брзине вјетра и правца дувања, рељефа и конфигурације терена. Вјетар се при наиласку на заштитни појас подиже навише и снага му при томе релативно слаби да би, након одређеног растојања (рачуна се да је то приближно 40 висина појаса) дошао на првобитну висину. Оптимална удаљеност заштитног појаса од штићене тачке, у овом случају пута, је 20-40 м.  Најефикаснији су тзв. пробојни појасеви који на одређеним мјестима имају пропусте ширине до 20 м. Ово из разлога јер су чести случајеви значајног уништења заштитног појаса од стране орканског вјетра ако се не остављају пропусти.
Врсте дрвећа које су се најбоље показале су црна топола, црна јова, кинески бријест, сибирски бријест, гледичија, амерички бријест итд.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #2021 poslato: Februar 06, 2014, 13:15:07 »
Nažalost, ja mislim da od toga nema ništa, a evo kako je to kod nas:  http://www.subotica.com/vesti/posejali-u-pesak-30-miliona-dinara-id14808.html
Novi teško niču, a ono malo postojećih se nemilice seče i krade: http://www.subotica.com/vesti/zabrinjavajuci-broj-nelegalne-sece-stabala-id17782.html
Inače, sećam se, kao dete na izlasku iz Subotice, prema Somboru, sa obe strane puta su bile zasađene trešnje, na Sivačkom putu su bile zasađene kajsije, a mi deca smo išli da se "sladimo" i pre nego što su bile zrele, stariji su mi pričali za zasade dudova pored puteva, još za vreme Kraljevine Jugoslavije. U nekim selima u okolini takođe su na ulicama zasađene voćke, primer višnje u Feketiću. Naši stari su bili pametniji od nas.

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #2022 poslato: Februar 06, 2014, 13:36:52 »
U Užicu vedro, jaka sumaglica, temperatura +60C, vetar slab. Snega je malo bilo ove zime pa vetar, i da ga je bilo ne bi imao šta navejati na puteve. Problem zadnjih dana su ledene kiše. Pozdrav.

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #2023 poslato: Februar 06, 2014, 18:01:33 »
Lepi su gestovi sadnje drveća po bilo kom osnovu "...gde god nađeš zgodno mesto,tu drvo posadi...",ali problem je posle sačuvati posađeno.Video sam,pa i doživeo,da se uložen materijal i drud oko sadnje,nažalost većim delom obezvredi.

Pored potrebe za zalivanjem i obezbeđenjem sadnica,često su sadnice ostavljene bez naknadne zaštite,kako u potrebi zalivanja,tako i sačuvanja od lomljenja ili čupanja sadnica.Učinak postaje vrlo skroman

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #2024 poslato: Februar 06, 2014, 18:08:24 »
Kod mene dana izuzetni lijep dan u poredjenju sa jucerasnim .Danas je ,,samo,, -12 C sa vjetrom -18  ::) a juce je bilo -28 a sa vjetrom -36. :'(     
   Nisam gledo ali mislim da legla nema  ;) ali znam da ce biti kad dodje vreme 8)