Колега Станковићу,
Поставио си пар занимљивих питања. Суштина тих питања тиче се свих човекових делатности, па и нас пчелара.
Да ли је могуће да научници и људи уопште, не могу да нађу решења за одређене проблеме ни после много времена од неког научног открића? Сасвим је могуће, драги колега.
Светом влада илузија. Та илузија ствара слику о некаквом научном напретку, о учењу и знању. Међутим стварност је сасвим обрнута. Глобални систем који руководи светом, контролише знање. Знање је резервисано само за "елиту".
То што ми подразумевамо под школством, не учи људе знању, напротив. Људи уче само превазиђено знање, зато се врте у круг и зато човечанство не иде напред.
Хајзенбергова теорија неодређености постала је темељ квантне теорије , суштински је довела до значајног закључка, чим нешто пожелиш да измериш, ти си већ пореметио параметре мерења ... Развојем квантне механике, квантне физике и осталих дисциплина у којима су људи почели да истражују честице и таласе, довела је до великог напретка у науци али тај напредак има своје границе. Очигледно је да људска свест још није на нивоу који је потребан да се разуме поље сила које влада на том нивоу, јер су ту научници пронашли нешто што се може назвати и свесност.
То сазнање њима никако није јасно. Међутим то је само спољашна слика за широке народне масе.
Све научне дисциплине које у себи садрже елементе квантне теорије, брижљиво се изучавају широм света и та се истраживања држе у строгој тајности. Вероватно они имају разлога за толику тајновитост.
Миодраже, србски пчеларски умови су убеђени да је све у пчеларству измишљено пре 100 или 200 година и ти очекујеш да ти умови размишљају о теорији струна или да им буде јасан принцип квантне теорије?
Они припадају старом обрасцу мишљења које мора да има јасно одређене границе јер само у том омеђеном простору, они могу да (на свој наопаки начин) разумеју свет. Чим се уведе могућност да постоји и нешто друго, то производи конфузију у главама тих људи. Једноставно речено, они немају свест која то може да појми.
Тај помак о којем ти причаш, доћи ће са (сада) младим људима. Деца која се сада рађају, то су људи који ће у своје време, довести до великог напретка човечанства. Међу њима биће и пчелара и они ће свакако пчеларску науку поставити на сада, неслућене висине. Сасвим сам сигуран да ће србски пчелари у томе имати водећу улогу.
Бољитак за људе наступиће онда када људи схвате, да морају кренути напред и да морају променити себе.
Наравно та промена мора бити на боље.
Време тих промена је дошло и све више људи почиње да поставља права питања, а то ће свакако донети напредак.
Колега где дођосмо од приче о СО. Питање си поставио стручњацима, па се извињавам што сам писао, јер ја свакако нисам никакав стручњак.
Поздрав колега, желим ти срећну и медну 2015. годину