Autor Tema: Satna osnova za RV?  (Pročitano 88430 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: Satna osnova za RV?
« Odgovor #90 poslato: Januar 05, 2015, 00:42:14 »
I mene živo interesuje upotreba plastičnih satnih osnova. Ima ih i mogu se nabaviti. Ako se pogleda istorijat satne osnove gde se u početku koristilo voštano platno zatim ravna ploča izlivena od voska da bi na kraju dosli do današnje satne osnove zašto ne i plastična so. Zašto je plastična so interesantna iako to nije prirodni materijal za pčele. Zato što so koje su u prodaji su lošeg kvaliteta sa primesama ko zna čega i voska sa ostatcima raznih preparata. Zatim nema ožičavanja istezanja saća itd... Neka iskustva koja sam čuo je da ih pčele ne prihvataju tako rado al ne prihvataju ni loše so od "voska". I znatno su jeftinije.

Ti si ozbiljan i pametan čovjek, mani se ćorava posla (jedino ako baš želiš da štogod provjeriš).

A zašto ne biste probali suprotno: prirodno saće (samo pčela luči vosak)?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #91 poslato: Januar 05, 2015, 07:48:11 »
Pozdrav za sve a posebno za mog SARBANCA Jovanovica
Posto vidim da se interesujes za plasticne SO a ja ih koristim u poslednji 5 godina i imam dobro misljenje o jnima jer su se tako pokazale kod mene.
Poglrdaj ovde    Ostale teme u pčelarstvu / Odg: SA i OKO pčelinjaka      ja sam postavio sliku jednog plasticnog rama i plasticne osnove i vidi se kako ih pcele primaju a matica zaleze ne cekajuci ni da ih pcele izrade,Obrati paznju na bocnu letvicu u ovom zlebu su pcele izvukle celije i matica ih je zalegla,Ja imam i drvene ramove jer ih sam pravim za sebe i u njih stavljam plasticnu SO to mi dodje jeftinija varijanta.
   Sto se tice izvlacenja radio sam eksperiment sa plasticnom i sa vostanom SO i prvo pocinju onu koja je blize centru kosnice a kada su u centru jedna do druge plasticna i vostana brze izvuku plasticnu od vostane iako ih zajedno pocnu.razmisljajuci i posmatranjem  zasto primjetio sam da su zidovi celija na plasticnoj tanji i kad sam probo to na tezini da proverim nije islo jer pre nego sto sve izvuku vec matica ponesto zaleze a ja nemam vremena da se puno oko toga igram pa sam odusto  jer meni to nije toliko vazno.
 Ako neko ima neko pitanje na koje bi ja mogo iz svog kratkog iskustva dati koristan odgovor nema problema .Imam jos slika po ovom pitanju a moze i na PP da ne zamaramo one koji ne zele da slusaju o ovome.JA plasticne osnove ne prodajem niti imam nameru,niti ko moj to radi tako da nemam nameru da o njima kazem nista dobro niti lose nego samo ono sto sam dozivio na mom ,,pcelinjaku,,Zivjeli i pozdrav za prijatelje iz Sarbana

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #92 poslato: Januar 05, 2015, 11:51:26 »
Slobo prijatelju u tuđini pozdravi za tebe iz Šarbana. Srećan ti Božić i Nova godina. Hvala ti na prenetom iskustvu. Priću o plastičnim osnovama mi je potvrdio i Brnda. Esade ja već na jednom broju košnica imam ramove bez satnih osnova. Međutim imam i nešto pološki koje nameravam da proširim pa mi tu trebaju so.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #93 poslato: Januar 05, 2015, 14:43:51 »
E dokle je doslo ... Prirodna borba protiv varoe, netretiranje a onda selidba na taj "truli" zapad (ako od Amerike zemlje velike ides dalje na "zapad" dodjes do Novog Zelanda pa ukrug opet na zapad u Srbiju ... prirodno i ekolosko a onda odjednom sa dvadeset kosnica koje se ne tretiraju predjes na stotine i stotine kosnica i ozbiljan komercijalni nacin pa kojan je to razlika koju mi ne shvatamo - korak iza je sve sto ne valje i sto se takodje koristi i zbog cega pcele u celom svetu propadaju ... i svako malo neko nesto izmisli da im "pomogne" kad ono treba malo platiti da bi se to desilo ... i u krug bez prestanka i ikakvog zakljucka...

Zar je moguce da ni ovde niko ne zeli da sedne na SAT vremena i da stavi prst na celo i razmisli SVOJOM glavom - da postavi sebi pitanje - strucnjaci, naucnici, profesori i doktori stalno govore sta da radimo i kako da pomognemo pcelama (poljoprivredi u celini) a situacija je iz dana u dan gora. Pa da li je moguce da posle 50- 100 - 150 godina ne mogu da nadju resenje  i uvek imaju novu "spasilacku" formulu koju posle par godina menjaju?

Mislite li da ce situacija da se promeni zbog plasticnih SO ili mozda obicnih? nece... zbog novih sredstava za tretiranje pcela iz bilo kog razloga? nece... Zbog novih "saznanja" o zivotu pcela? nece ... a zasto? pa zbog nas samih jer stalno mislimo da ono sto je u prirodi funkcionisalo 6000 godina (ili 40 000 000 000 godina) mi mozemo da poboljsamo ... A sad pitanje za sve strucnjake - znate li sta je Hajzenbergova teorija neodredjenosti? E to mi radimo svom zivom svetu i nikakve nase "tehnike" i inovacije nece kao krajnji rezultat doneti boljitak.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #94 poslato: Januar 05, 2015, 18:03:58 »
Колега Станковићу,
Поставио си пар занимљивих питања. Суштина тих питања тиче се свих човекових делатности, па и нас пчелара.
Да ли је могуће да научници и људи уопште, не могу да нађу решења за одређене проблеме ни после много времена од неког научног открића? Сасвим је могуће, драги колега.
Светом влада илузија. Та илузија ствара слику о некаквом научном напретку, о учењу и знању. Међутим стварност је сасвим обрнута. Глобални систем који руководи светом, контролише знање. Знање је резервисано само за "елиту".
То што ми подразумевамо под школством, не учи људе знању, напротив. Људи уче само превазиђено знање, зато се врте у круг и зато човечанство не иде напред.

Хајзенбергова теорија неодређености постала је темељ квантне теорије , суштински је довела до значајног закључка, чим нешто пожелиш да измериш, ти си већ пореметио параметре мерења ... Развојем квантне механике, квантне физике и осталих дисциплина у којима су људи почели да истражују честице и таласе, довела је до великог напретка у науци али тај напредак има своје границе. Очигледно је да људска свест још није на нивоу који је потребан да се разуме поље сила које влада на том нивоу, јер су ту научници пронашли нешто што се може назвати и свесност.
То сазнање њима никако није јасно. Међутим то је само спољашна слика за широке народне масе.
Све научне дисциплине које у себи садрже елементе квантне теорије, брижљиво се изучавају широм света и та се истраживања држе у строгој тајности. Вероватно они имају разлога за толику тајновитост.

Миодраже, србски пчеларски умови су убеђени да је све у пчеларству измишљено пре 100 или 200 година и ти очекујеш да ти умови размишљају о теорији струна или да им буде јасан принцип квантне теорије?
Они припадају старом обрасцу мишљења које мора да има јасно одређене границе јер само у том омеђеном простору, они могу да (на свој наопаки начин) разумеју свет. Чим се уведе могућност да постоји и нешто друго, то производи конфузију у главама тих људи. Једноставно речено, они немају свест која то може да појми.
Тај помак о којем ти причаш, доћи ће са (сада) младим људима. Деца која се сада рађају, то су људи који ће у своје време, довести до великог напретка човечанства. Међу њима биће и пчелара и они ће свакако пчеларску науку поставити на сада, неслућене висине. Сасвим сам сигуран да ће србски пчелари у томе имати водећу улогу.
Бољитак за људе наступиће онда када људи схвате, да морају кренути напред и да морају променити себе.
Наравно та промена мора бити на боље.
Време тих промена је дошло и све више људи почиње да поставља права питања, а то ће свакако донети напредак.

Колега где дођосмо од приче о СО. Питање си поставио стручњацима, па се извињавам што сам писао, јер ја свакако нисам никакав стручњак.  ;D 

Поздрав колега, желим ти срећну и медну 2015. годину  :)

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #95 poslato: Januar 05, 2015, 22:03:31 »
Slobo prijatelju u tuđini pozdravi za tebe iz Šarbana. Srećan ti Božić i Nova godina. Hvala ti na prenetom iskustvu. Priću o plastičnim osnovama mi je potvrdio i Brnda. Esade ja već na jednom broju košnica imam ramove bez satnih osnova. Međutim imam i nešto pološki koje nameravam da proširim pa mi tu trebaju so.

Kolega, pričao mi je Brnda o plastičnim osnovama i, iako smo dobri, kritikovao sam ga zbog toga. Ja znam da se on voli "igrati" pa mi je rekao razlog: otprilike, u plastičnim bar nema otrova, parafina, masti, stearina.... Naravno da nema, ima samo plastika (potpuno neprirodna). Od tada se više nismo čuli.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #96 poslato: Januar 06, 2015, 04:01:12 »
Pozdrav
Med koji se nalazi u ramu sa plasticnom SO nigdje nema direktan kontakt sa plastikom osim par kapi koje prilikom vrcanja meda mozda padnu na ram i posle spadnu a i da ima to je ista plastika od koje se izradjuje posudje iz kojeg svakodnevno jedemo ili pijemo.I jos bi zamolio kolege  da napisu i nama kako pakujui,cijede med i cuvaju ga da ne dodje u kontakt sa plastikom.Znam da je moguce ali pitam dali ima neko ciji med ne dolazi u kontakt sa plastikom i koja je losa strana ako dodje.
 Plasticne SO niko nije izmislio niti ih ikoo koristi da bi,, pomogo,, pcelama niti bilo ko da sada tvdi d one ,,pomazu,,pcelama nego su ogromna korist za pcelara a pcelama ne skode ili bar nije dokazano da skodi.Ja koristim plasticne SO radi pogodnosti koje pruzaju meni i ima ih vise a kada pcelama postavim da biraju one brze izvuku i zalegu plasticnu.Zasto to rade ako im ona ne odgovara neznaam ali je tako.Jedan kolega mi je prico da pcele osjete da je cvrsca pa zato i rade tanje zidove celija i zato je brze i urade.Plasticni pa i vostani SO ima razlicitog kvaliteta od onih koje pcele rado prihvataju do onih na koje prelaze samo ako bas moraju tako da je i to diskutabilno.Ja ne vrsim nikakvu promociju, niti bilo kome kazem da predje na nji ili odustane od nji, ali kako su se pokazale i kako bude u buduce pisem bez oduzimanja ili dodavanje.

Van mreže Драган Петровић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Годачица
« Odgovor #97 poslato: Januar 29, 2015, 13:09:58 »
Где је могуће набавити пластичне сатне основе? Желео бих да пробам

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #98 poslato: Januar 29, 2015, 16:50:28 »
Nikola Todosić Valjevo.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Andreja Anđelković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kruševac - Sebečevac (nv: 229 m)
« Odgovor #99 poslato: Januar 29, 2015, 21:03:44 »
Kolege, ako poslušamo Voju i ne menjamo saće, onda ne postoje opravdani razlozi za plastične satne osnove, jel da ?
Andra
062 31 00 13

• Član foruma
« Odgovor #100 poslato: Januar 31, 2015, 21:36:17 »
Nikola Todosić Valjevo.
Имате ли адресу или број телефона

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #101 poslato: Januar 31, 2015, 22:12:43 »
Mislim da ima u temi o matičnim rešetkama..
Pozdrav svima..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Član foruma
« Odgovor #102 poslato: Februar 02, 2015, 12:21:28 »
Питање за Николу Тодосића: Да ли можда имате у продаји пластичне сатне основе?

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #103 poslato: Februar 02, 2015, 13:40:22 »
Citat
Имате ли адресу или број телефона
    http://pcelarbnt.com/index.php     Nikola Todosić
Valjevo, Užička 102
Tel.: 014/222-700, Mob.: 064/65-11-500