Danas sam tek pogledao nekoliko društava. Još nisam ubacio deseti ram u prostor koji je prazan.
Fotografije na kojima se vidi velika površina legla su iz pomoćnih društava od kojih formiram oplodnjake. Oni zimuju na dva tela, u svakom po 4 LR rama. S obzirom da je zima bila blaga, ostavio sam ih više iako je bilo planirano da spojim još deset njih, jer mi nije potrebno toliko tih društava. Kako su bila manje snage (bolje reći vrlo slaba društva), nije bilo potrebe da se proširuje leglo iako je moglo to da se uradi.
Ni kod društava ništa ne preduzimam i stanje legla je slično kao kod ovoh malih društava (površina legla), samo što ima više ramova sa leglom.
Ova mala društva imaju po dva ili tri rama legla vrlo velike površine za ovo doba godine. Može se videti da je leglo u vidu koncentričnih krugova i pokazuje kako se gnezdo širlo. Praktično, ova društvanca su u stnju „teške blokade“: u gornjem telu imaju dva (ili tri) rama legla, a bočna dva rama su sa unutrašnje strane puni polena, a sa spoljne je još uvek poklpljeni med (SL 9). Na ponekom ramu se vide i ostaci trutovsko legla koje sam uklonio (kao npr. na SL 4). Gnezdo bi normalno bilo prošireno i u donji nastavak, međutim, to nije još moguće, jer su pčele napravile „venac“ polena koji to ne dozvoljava.
Suština prikazivanja ovih fotografija je u tome da se pokaže da
nije bilo potrebe hitno „nasilno“ („sečenjem“ gnezda)
proširivati gnezdo. Za par dana se neće ništa izgubiti. Pčele imaju obilje polena, koji prerađuju u pergu ili troše na
sopstvenu ishranu i ishranu legla. Na taj način se pčele jednostavno malo „odmore“, zadržavaju povoljniju kondiciju jedinki i što je vrlo bitno, vrlo lako održavaju napovoljnije uslove za leglo.
Može se reći da je proširenje gnezda ovim malim društvima bilo neophodno mnogo ranije. Ali to se dugi niz godina pokazalo suvišnim radom – ništa se time ne dobija, ako se gnezdo proširi pre vremena (po zaključku pčelara, koji ne uzima u obzir sve uslove u okruženju). Snažna pčela, koja se obilno hranila polenom i vrlo lako odgajala leglo (tako da to nije bio previše iscrpljući napor), vrlo lako i izuzetno brzo proširi leglo i dovede društvo do pune snage.
Ako se gnezdo proširi pre vremena, pčele čine previše napora u odgajanju legla i sakupljanju hrane. Takve pčele su
uvek u mogućnosti da lako oboljevaju kada dođe do nešto nepovoljnijih uslova.
PS
Sve ovo važi i za svako drugo društvo, a ne samo za ova pomoćna društva. Ponavljam da nisam još ništa preduzimao što se tiče priširena gnezda. Ne bih ponovo da komentarišem proširenje gnezda još u februaru (zbog ranog „buđena prirode“). Satne osnove u to vreme da i ne spominjem glupost bez presedana.
U ovoj poruci sam prokomentarisao i postavio fotografije društva koje je zimovalo na dva PM nastavka i to je nešto jače društvo. Fotografije (SL 10 SL 11 i one koje pokazuju detalje sa njih) pokazuju kakvo je stanje u košnici koja je već „blokirana“. Može se videti da pčele već skladište polen „u leglo“. Na uvećanom detalju se vidi da je odmah nakon isleganja mlade pčele ubačen jedan tovar polena, koji je jedna pčela donela. Takođe se na fotografijama vidi da su pčele „zdrave i debele“. U konačnom zaključku se može reći: proširenje gnezda DA, ali kada se za to steknu
povoljni uslovi.
Ništa se ne gubi ako se zakasni par dana. Ali može biti vrlo neugodno ako se neke radnje obave preuranjeno.