U dilemi sam, dvije košnice su mi izgleda ostale bez matica. Prije 20-ak dana bili zatvoreni matičnjaci, prije 15-ak dana više nije bilo ni matičnjaka ni legla kao ni danas pri pregledu. Imam u oplodnjaku dvije crvene matice koje sam vadio kada sam stavljao nove (u ove iste košnice). Na koji način najbolje dodati matice društvima a da ne dođe do masakra? Ili ići na opciju spajanja obezmatičenih društava na one sa maticama a stare matice ostaviti kao pomoćna društva za nagodinu ?
Anto, prvo moraš biti siguran da društva nemaju matice. Izvrši proveru sa mladim leglom iz druge košnice. Sparivanje matice može biti dugotrjjnije zbog kišnih dana.
Ako su matičnjaci bili prisilni, može se desiti da se prva izlegla matica koja i ne može da se spari i da je porušila ostale matičnjake. Takođe može biti i da je matica stradala pri oplodnji.
Sa mladim leglom možeš utvrditi pouzdano ima li matice u takvim društvima, ali i odložiti pojavu lažnih matica. Tek kada budeš siguran da nema neoplođene matice, može se dodavati druga matica.
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #281 poslato: Jul 19, 2014, 21:55:48 »
Citat
Danas sam preslagao društva koja su ostala kod kuće. Nose nešto nektara i puno polena.
Pretpostavljam da ste preslaganjem stvorili dovoljno prostora za zaleganje matice.Interesuje me,verujem i većinu početnika,koja je bila svrha preslaganja i molim Vas da nam opišete tehniku kako ste to radili.
Preslaganje ima za cilj da se ostvari povoljno stanje u košnici za odgoj matičnjaka i za proizvodnju mleča. Slabija društva imaju namenu izolatora i preslaganje je u cilju ostvarivanja povoljnosti koje omogućava izolator.
Postupak nije ništa naročito: vrši se prevešavanje legla, ali ponegde sa malo više „fizikalije“. Kod društava koja imaju različite nastavke (LR nastavak i LR „polumedište“), zamenjuju se mesta nastavcima. Matica se mora tražiti (inače tome uvek težim jer ne volim baš puno da istresam pčele i „drmusam“ i sebe i leglo, čak i kada su ramovi donjeg i gornjeg plodinog dela istih razmera) i ponovo ubaciti u prvi nastavak ispod matične rešetke. Ujedno pri tome pazim na položaj ramova različite starosti saća.
Izolatorima se ubacuje prazan ram na zaleganje. Postavlja se između dva rama sa leglom koje neće baš brzo da se izleže i tako se čak postiže sužavanje prostora matici, a ne proširivanje. Ovo je po mom mišljenju čak i povoljnije za ta slabija društva nego slobodno zanošenje po celom plodištu. Tako da nije uvek cilj proširivanje prostora matici za zaleganje.
Sa manjim brojem košnica moguće je postići bolje rezultate i imati nešto jača društva, ali samo ako ima dovoljno pčela da održavaju uvećano leglo (mladih pčela "negovateljica"), ako ima dovoljno dobre hrane (pre svega polena, jer je lakše i jeftinije dodati energetsku hranu kroz sirup, nego polen - uz to i nema smisla priširivati leglo ako nema polena).
PS
Postoje i ograničenja kod preslaganja koja mogu dovesti i do smanjenja legla i tu treba biti oprezan. Kada saće nije iste starosti (naročito kada ima novoizgrađenih ramova), može se desiti da matica smanji leglo umesto da ga poveća. Pri stalnoj prihrani, pčele obrazuju medne vence. Ako se pri poslednjem preslaganju (izvodi se kada pčele već prirodno ulaze u postupak smanjenja legla) jednostavno zamene mesta nastavcima, može se desiti da pčele tu odrede i prostor za klube. Zato se mora paziti na raspored ramova različite starosti (mlađe ramove obično stavljam na obod legla i prepuštam da pčele odluče kada će na njima biti legla) i da pri poslednjem preslaganju
središnji ramovi budu sa
najmanjim vencima (središnji ramovi u
donjem nastavku). U tom slučaju je bolje je da to budu najstariji ramovi, na kojima će biti i najviše legla u poslednjem naraštaju (a time i najviše praznog prostora gde će se smestiti početno klube).
Reč je o LR košnici (ili može biti u pitanju i bilo koja nastavljača, bez obzira na visinu ramova). Takođe, radi se o tehnici koja ima vrlo ogrančenu primenu na velikim pčelinjacima. Može biti dobra za manje pčelinjake, ako se radi bez grešaka ili ako se radi neki posao za koji je neophodno redovno preslaganje legla.