Zorane, ti i ja smo geografski blizu i klimatske i pašne prilike su nam slične, pisao sam već o ovim problemima ali nisi upamtio ili me ne shvataš kao pčelara do čijeg stava ti je stalo. Najbolje košnice na pčelinjaku, i sa njima ima ubedljivo najmanje posla a najveća korist, su društva koja ne pokazuju želju za rojenjem, u pravo vreme ograničena i tu sigurno ne treba ništa prevešavati, ta društva su orjentisana samo na sakupljanje meda, nema posla oko njih u aktivnom delu sezone osim vrcanja. Prevešavanje nekoliko ramova pred suncokret se može uraditi ali nije neophodno, tada se prevešavanje radi sa drugim ciljem, ono pojačava unos nektara i na taj način stimulišeš pčele na pojačan rad i smeštanje nektara oko ramova sa leglom u medištu. Problem su ona druga društva, koja pokazuju želju za rojenjem, e tu moraš naći način na koji ćeš ih identifikovati što ranije i na njih obratiti pažnju, jer pojava rojevih matičnjaka je već završnica rojevog nagona, a onda ih saniraš na već neki od poznatih načina.