Autor Tema: Cene meda u Moskvi  (Pročitano 20083 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Mario Ratancic

• Gost
Cene meda u Moskvi
« poslato: Avgust 28, 2011, 17:28:31 »
Sajam meda u Moskvi

Svake godine, u trajanju od mesec dana, a počevši sredinom avgusta do sredine septembra održava se sajam meda u Kolomeskom parku na jugu Moskve. Kolomeski park se rasprostire na 360 hektra, a prvi pisani dokumenti o tom području datiraju iz 1336 godine. Teritorijano u sastavu Moskve je od 1960 godine.  U samom parku nalazi se mnogo istorijski značajnih objekata i crkvi, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?action=dlattach;topic=661.0;attach=10790;image

Sajam u Kolomenskom parku  je jedan od najznačajnijih prodajnih sajmova meda za Moskvu. Naposećeniji i sa najdužom tradicijom. Što se tiče pčelarstva kao poljoprivredne delatnosti, godišnje se u Rusiji proizvede oko 50.000 tona meda (podaci za 2010 godinu), a potrebe Rusije u medu su oko 100-120.000 tona (prema nekim nezvaničnim procenama objavljenim na državnoj televiziji).

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?action=dlattach;topic=661.0;attach=10793;image

Sam sajamski prostor je bio organizovan na pvršini oko 200x200m, a na slici je to išrafirana površina u crvenom kvardatu.

Šematski prikaz rasporeda štandova dajemo na slici Plan sajma.

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?action=dlattach;topic=661.0;attach=10794;image

Postavio sam sebi zadatak da napravim malu analizu cena meda u maloprodaji da bi zajednički mogli da sagledamo i uporedimo cenovni odnos meda u Moskvi i kod nas. Radi lakšeg upoređivanja cena, koje su na slikama date u ruskim Rubljama, odnos je 41.67 Rublji za 1 Evro.

Svaki prodajni štand je dužan da uradi analize meda, a pokretna laboratorija se nalazi pored ulaza u sajam.

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?action=dlattach;topic=661.0;attach=10796;image

U slučaju da med ne odgovara GOST standardu sanitarna inspekcija neće dozvoliti prodaju i učesniku sajma će biti zabranje ulaz.

« Poslednja izmena: Avgust 28, 2011, 17:40:53 od strane Mario Ratancic »

Mario Ratancic

• Gost
Odg: Cene meda u Moskvi
« Odgovor #1 poslato: Avgust 28, 2011, 19:09:50 »
Idemo dalje

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #2 poslato: Avgust 28, 2011, 19:50:04 »
Prelep prikaz sajma meda.
Meni su interesantne cene meda na pojedinim slikama ( a nema velikih odstupanja ni kod ostalih)
Bagrem=13,2 E
Lipa=16,8 E
Kesten=19,2 E
 Cene bolje nego u Jevropi
Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #3 poslato: Avgust 28, 2011, 21:25:14 »
Kolega Mario,
Hvala Vam za otvaranje ove teme.
Ovo je prava lepota od izložbe a informacije o cenama za naše pčelarstvo mogu da budu od izuzetne važnosti.

Šteta što naša strategija izvoza meda nije usmerena prema Rusiji.

Možda će se posle otvaranja ove teme i prelepih slika neko iz SPOSa zainteresovati za Rusko tržište.

Pozdrav svima......

« Poslednja izmena: Avgust 28, 2011, 21:31:37 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Mario Ratancic

• Gost
« Odgovor #4 poslato: Avgust 29, 2011, 07:00:00 »
Kolega Vojo,

Napominjem da su prikazene cene odraz maloprodajnih cena na sajmu meda.

Rusija ima jako dugu i bogatu tradiciju proizvodnje meda. Carska Rusija je bila
jedan od najvećih svetskih proizviđača i izvoznika meda. U Ruskoj Federaciji,
koliko je meni trenutno poznato a moguće je da grešim, rade tri Istraživačka instituta pčelarstva.

Veleprodajne cene su potpuno dugačije, niže. U sledećem prilogu ću pokušati dati pregled
cena po velikim hipermarketima kao što su: Ašan, Metro i još neki. Čisto radi poredjenja.
Znam da se medi uvozi iz Izraela, Brazila, Argentine, Švajcarske, Nemačke, Bugarske, Ukrajine
i još nekih drugih država. Med iz Srbije nisam nigde susreo.

U septembru, ove godine, održava se međunarodni i ruski skup pčelara u Moskvi, na univezitetu pod
imenom Timirjazeva. Prethodnih godina, skupu su, pored ruskih pčelara prisustvovali i pčelari iz
Belorusije, Ukrajine i nekoliko drugih država.  Pokušaću, ako mi vreme dozvoli, da propratim i ovo dešavanje
i da informišem o navedenoj manifestaciji.

Što se tiče zastupljenosti proizvoda iz Srbije na moskovskom tržištu, od prošle i ove godine sam u prodavnicama
nailazio na jabuke, kruške, vina. Od proizvođača jedno vreme je bila zastupljena kompanija "Soko Štark".
Ono što je indikativno, u prodavnicama ima mnogo više zastupljenih proizvoda iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije.
Jako dobro su zastupljeni brendovi kao: Donat, Krka, Gorenje, Iskra, Vegeta, Gavrilović, Pliva,
pa do konzerviranih proizvoda iz Mekedonije i tikveških vina.
Nivo cena, u donosu na druge svetske proizvođače, je u sredini raspona.

Inače, naša celokupna godišnja proizvodnja meda bi bila kap u moru ruskih potreba.
Svaki proizvod koji se plasira na tržište mora biti adekvatno marketinški obrađen i propraćen.
Ruski kupac je vrlo zahtevan, traži prvokasan proizvod, sa vrhunskim pakovanjem kao i sa potpunom
informacijom o njemu. Posebno je blagonaklon prema prirodnim proizvodima, ekološki čistim i sa pravim zasićenim
ukusom koji karakteriše taj proizvod. Zauzeti svoje mesto na tržištu sa nekim proizvodom nije ni malo lako
i traži jako mnogo investiranja u promovisanje proizvoda.

Ja sam želeo da vidim i napravim slike bortovog meda iz Altaja ili Baškirije. Pčelari prave prostor (stanište) u živim stablima
drveta, na visini od 5-9 metara iznad zemlje, naseljavaju sa pčelama i jednom godišnje vrše medobranje.
Cena takvog meda se kreće od od 250 do 350 Evra za kilogram i jako, jako teško se može naći na tržištu.
Sve se proda momentalno. Nažalost, nisam ga video na sajmu meda.

Inače, na svim štandovima, dozvoljena je besplatna degustacija meda u količinama koliko ko
želi i hoće, bez bilo kakve obaveze kupovine. Moguće da je zbog vikenda bila malo povećana posećenost,
ali se tek u septembru očekuje navala od strane potrošača, posebno kada se ljudi vrate sa odmora u Moskvu.

S poštovanjem od
Maria

• Prijatelj foruma
« Odgovor #5 poslato: Avgust 29, 2011, 10:22:29 »
Posredstvom agencije RIA Novosti ???, dobio sam fotku jednog našeg člana, koji je bio na sajmu meda u Moskvi
Pozdrav svima

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #6 poslato: Avgust 29, 2011, 17:46:58 »
Hvala kolega Mario.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Goran Stanojevic

• Napredni član foruma
« Odgovor #7 poslato: Avgust 29, 2011, 17:56:55 »
Prelepe slike Mario!

Mario Ratancic

• Gost
« Odgovor #8 poslato: Avgust 29, 2011, 20:01:07 »
Gorane, hvala mnogo na komplimentu. Nadam se da ću i ja, za koju godinu,
biti u mogućnosti da radim fotografije kao Sveto, Branko, Nikola ili Marko.
To je majstorstvo.

Puno pozdrava

• Napredni član foruma
« Odgovor #9 poslato: Avgust 29, 2011, 23:39:51 »
Nema na cemu Mario!
Mnogo mi je krivo sto sad nisam i ja u Moskvi, da vidim tu lepotu.

Mario Ratancic

• Gost
« Odgovor #10 poslato: Avgust 30, 2011, 07:51:02 »
Mnogo mi je krivo sto sad nisam i ja u Moskvi, da vidim tu lepotu.

Ako se ima želje najverovatnije se ima i volje. Nadam se da će biti prilike, ako ne ove godine,
onda sledeće da se vidimo i družimo u Moskvi.

• Napredni član foruma
« Odgovor #11 poslato: Avgust 30, 2011, 12:58:38 »
Ove ne, ali sledece mozda i dodjem.

Mario Ratancic

• Gost
« Odgovor #12 poslato: Septembar 12, 2011, 20:35:51 »
Kao što sam i najavio dajem pregled ponude i cena meda u prodavnicama, tačnije u hipermarketu "Ašan". Kada sam se pipremao za ovu fotoreportažu
mislio sam da će to biti mnogo jednostavnije i brže. Medjutim, realnost je popuno dugačija. Ustanovio sam da u svim prodavnicama u Moskvi, slikanje
nije dozvoljeno. Bilo mobilnim telefonom ili foto-aparatom fotografisanje je zabranjeno. Poučen prethodnim iskustvom pošao sam do uprave hipremarketa
trgovačke mreže "Ašan" i objasnio da mi se jako sviđa kako su uradili prodajni deo sa medom i zamolio ih da mi dozvole da to fotografišem i objavim na forumu
pčelara "Košnice Voja". Malo je bilo birokratskih zavrzlama, ali su odobrili i izašli mi u susret. Ovim se iskreno zahvaljujem menadžmentu hipermarketa "Ašan" rejona
Marina Roša na razumevanju i dozvoli za fotografisanje. U svakom pogledu veliki su profesionalci.

Veći deo ponude, oko 22 monoflorna meda je bilo moguće probati. Pored različitih vrsta meda, marketinški je vrlo dobro propraćen ceo sadržaj. Od istaknutih
opisa najpoznatijih tipova meda, vrlo različitog i zanimljivog pakovanja, štampanih brošura i prisutnog stručnog lica koji kupcima pomaže oko izbora i kupovine.
Uradjena je kompletna regionalizacija i geografsko poreklo savakog vida meda. Inače ovo je akcija kompanije "Berestov A. S. privatni pčelinjaci" koja objedinjuje
pčelare iz nekoliko desetina regina Rusije (www.berestoff.ru). Vrši se kopletna kontrola počevši od pašnjaka na kojima se nalaze pčelinjaci, do organo-leptičkih karakteristika
meda. Propraćen je ceo proizvodni ciklus od pčelinjaka, ispaše, vrcanja i pakovanja pa do kupca. Garantovan je potpuno ekološki čisti proizvod.
Svi proizvodi imaju sertifikat kvaliteta Ruske Federacije. Što se tiče samih cena, ne bih da ih komentarišem. Sve je vidno. Na rafovima gde je med pakovan, cena je po pakovanju,
a na gondoli cene su date za kilogramu.

U sledećem prilogu daću skeniranu brošuru koja se delila na prodajnom mestu.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #13 poslato: Septembar 12, 2011, 20:53:53 »
Sve je lepo organizovano a još lepše prikazano nama ovde. Čini se da su cene meda vrhunske. Da li neko od naših uopšte izvozi u Rusiju ili su u Rusiji kupci probirljiviji od kupaca u EU?
Kolega Mario, ima li još fotosa?
 Veliki pozdrav
« Poslednja izmena: Septembar 12, 2011, 21:02:27 od strane Lazovic Zivojin »

Mario Ratancic

• Gost
« Odgovor #14 poslato: Septembar 12, 2011, 21:00:01 »
Rusi jako cene svoj med, a nigde nisam naišao, bar ne po prodavnicama, da ima ponude našeg meda.
Što se tiče probirljivosti, kao i svugdje ceni se prirodan i kvalitetan proizvod. Prilažem još fotografija.
Zahvaljujem se adminu na pomoći oko postavljanja ovih fotografija.
« Poslednja izmena: Septembar 12, 2011, 22:06:08 od strane Global Moderator 2 »