Kolega Vojo,
Napominjem da su prikazene cene odraz maloprodajnih cena na sajmu meda.
Rusija ima jako dugu i bogatu tradiciju proizvodnje meda. Carska Rusija je bila
jedan od najvećih svetskih proizviđača i izvoznika meda. U Ruskoj Federaciji,
koliko je meni trenutno poznato a moguće je da grešim, rade tri Istraživačka instituta pčelarstva.
Veleprodajne cene su potpuno dugačije, niže. U sledećem prilogu ću pokušati dati pregled
cena po velikim hipermarketima kao što su: Ašan, Metro i još neki. Čisto radi poredjenja.
Znam da se medi uvozi iz Izraela, Brazila, Argentine, Švajcarske, Nemačke, Bugarske, Ukrajine
i još nekih drugih država. Med iz Srbije nisam nigde susreo.
U septembru, ove godine, održava se međunarodni i ruski skup pčelara u Moskvi, na univezitetu pod
imenom Timirjazeva. Prethodnih godina, skupu su, pored ruskih pčelara prisustvovali i pčelari iz
Belorusije, Ukrajine i nekoliko drugih država. Pokušaću, ako mi vreme dozvoli, da propratim i ovo dešavanje
i da informišem o navedenoj manifestaciji.
Što se tiče zastupljenosti proizvoda iz Srbije na moskovskom tržištu, od prošle i ove godine sam u prodavnicama
nailazio na jabuke, kruške, vina. Od proizvođača jedno vreme je bila zastupljena kompanija "Soko Štark".
Ono što je indikativno, u prodavnicama ima mnogo više zastupljenih proizvoda iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije.
Jako dobro su zastupljeni brendovi kao: Donat, Krka, Gorenje, Iskra, Vegeta, Gavrilović, Pliva,
pa do konzerviranih proizvoda iz Mekedonije i tikveških vina.
Nivo cena, u donosu na druge svetske proizvođače, je u sredini raspona.
Inače, naša celokupna godišnja proizvodnja meda bi bila kap u moru ruskih potreba.
Svaki proizvod koji se plasira na tržište mora biti adekvatno marketinški obrađen i propraćen.
Ruski kupac je vrlo zahtevan, traži prvokasan proizvod, sa vrhunskim pakovanjem kao i sa potpunom
informacijom o njemu. Posebno je blagonaklon prema prirodnim proizvodima, ekološki čistim i sa pravim zasićenim
ukusom koji karakteriše taj proizvod. Zauzeti svoje mesto na tržištu sa nekim proizvodom nije ni malo lako
i traži jako mnogo investiranja u promovisanje proizvoda.
Ja sam želeo da vidim i napravim slike bortovog meda iz Altaja ili Baškirije. Pčelari prave prostor (stanište) u živim stablima
drveta, na visini od 5-9 metara iznad zemlje, naseljavaju sa pčelama i jednom godišnje vrše medobranje.
Cena takvog meda se kreće od od 250 do 350 Evra za kilogram i jako, jako teško se može naći na tržištu.
Sve se proda momentalno. Nažalost, nisam ga video na sajmu meda.
Inače, na svim štandovima, dozvoljena je besplatna degustacija meda u količinama koliko ko
želi i hoće, bez bilo kakve obaveze kupovine. Moguće da je zbog vikenda bila malo povećana posećenost,
ali se tek u septembru očekuje navala od strane potrošača, posebno kada se ljudi vrate sa odmora u Moskvu.
S poštovanjem od
Maria