Autor Tema: Ponašanje pčela  (Pročitano 205068 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
Odg: Ponašanje pčela
« Odgovor #75 poslato: Mart 06, 2013, 15:29:05 »

Да их подсетим на појилицу (хигијенску, наопако окачене тегле) ставио сам на сваку по кап ппасте за привлачење ројева "Le charme des abeilles"; без успеха за сада.

Mani se hemije, namaži malo medom teglu i pčele će naučiti gde je pojilica. 8)
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
« Odgovor #76 poslato: Mart 07, 2013, 00:05:55 »
namaži malo medom teglu i pčele će naučiti gde je pojilica.
То јесте најбоље, можда ћу морати да отворим кошницу да узмем мало њиховог меда.
Из тегли не смем, помешао сам мед а у два друштва је било проблема са ноземом.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #77 poslato: Mart 07, 2013, 07:02:49 »
Može i blago zašećerena voda.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #78 poslato: April 21, 2013, 11:14:53 »
Ponegde ima izraženije agresivnosti pčela. Na mom pčelinjaku pčele nisu razdražljive. Ima izuzetaka (i to par košnica), ali samo kada radim u sam smiraj dana.

Tokom voćne paše, pčele mogu biti razdražljive i ljute, ali uglavnom kod promenljivog vremena i varljivog unosa (kada postoji nejednakost u dnevnim unosima).

Poznato je da su pčele na paši uljane repice ljute. Moja iskustva su takva. Takođe, dešava se da nekada i na lipi budu vrlo ljute. Međutim, koliko se sećam, bilo je i na paši repice kao da su na bagremu, odnosno da se moglo raditi oko košnica bez problema. Moja pretpostavka je da se radi o uticaju hemije. Prevelika (i nekada nekontrolisana) upotreba hemijskih sredstava izgleda da utiče na ponašanje pčela. Nema znakova trovanja, ali pčele na prisustvo hemikalija odgovaraju ljutito, a ponekada i vrlo žestoko. Poznato je da se repica tretira i insekticidim i to u vreme blisko cvetanju. Karenca nije onakva kakva se navodi (poneki kažu i dva tri dana). Raniji zastupnik firme BASF mi je rekao da je to obična glupost. Karenca je daleko duža i on kaže da je to 30-40 dana. Samo što se cvet otvori i pčele ne taže ništa na na poleđini cveta, gde se hemikalija zadržava.

Voće se tretira i u cvetu, pa iako „nema“ insekticida, hemikalije svakako utiču na pčele (nema je sa navodnicima, jer poneko „bućne“ i malo insekticida za svaki slučaj – kao i pčelari koji tretiraju košnice u nevreme takođe za svaki slučaj).

Pisao sam o tome da sam negde našao podatak da lipa u određenim uslovima luči nekakve alkaloide i da to utiče i na povremeni gubitak pčela na lipovoj paši. Zato sam i naveo lipu.

Tako da mislim da hemikalije (nekada i kao prirodna izlučevina biljaka) utiču na ponašanje pčela u ovom smislu. Ne znam postoje li neka ispitivanja koja su se bavila ovim pitanjem, ali je zanimljivo da sa različitih područja stižu i različiti izveštaji: negde su pčele mirne, a ponegde se ne može prići košnici.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #79 poslato: April 21, 2013, 14:41:44 »
Ово што написа Драган је заиста за размишљање. Јуче током додавања СО, пчеле јако раздражљиве. И то не само јуче, тако је код мене од када је кренула џанарика а тренутно је трешња у пуном цвјетању. 2/3 друштава показује изразиту агресивност и пчеле буквално кидишу на нож. Синтетске хемикалије и прскање воћа у мом случају морам искључити јер се на ширем подручју углавном налазе само екстензивни воћњаци који се хемијски третирају на нивоу статистичке грешке. Вријеме изразито лијепо, кошнице отварам прије подне, унос нектара добар...зашто су агресивне? Одговор заиста може бити  и у неким хемикалијама које неке биљке природно луче.

Karenca nije onakva kakva se navodi (poneki kažu i dva tri dana). Raniji zastupnik firme BASF mi je rekao da je to obična glupost. Karenca je daleko duža i on kaže da je to 30-40 dana.

До каренце се долази тестирањем на глодарима па се прерачунавање нивоа  резидуа  које имају негативан утицај на човјека, рачуна према просјечној тежини особе (80 кг). Постоје а.м. које заиста имају каренцу која је само 3 или 4 дана али исто тако постоје и оне друге код којих је каренца 60 или чак 90 дана. За неке се чак и не зна колика је тачно па у декларацијама стоји ОВП (обезбијеђено временом примјене). ОВП углавном важи за хербициде- нпр.ако се прска кукуруз, рачуна се да је зрно безбједно за употребу. Треба знати да се ни једна синтетска  хемикалија не распада потпуно по истицању периода каренце. То значи да токсично дејство, у зависности од осјетљивости појединих животињских врста-у овом случају пчела, може бити присутно и по истеку каренце. То не морају бити симптоми акутног тровања или они који се могу лако доказати, али они свакако постоје. Битније би било обратити пажњу на појам који се у техничким декларацијама пестицида води под шифром ДТ50. Ради се о периоду полураспада активне материје. ДТ50 је различита за услове земљишта, воде и слободне површине изложене сунчевом зрачењу. Ако је каренца за неко средство нпр.7 дана, вријеме полураспада (ДТ50) зна бити и три пута дуже. Пошто се каренца, између осталог, израчунава и према ЛД50 (доза која убија 50% неке популације) јасно је да негативно дејство пестицида на одређени проценат популације траје и послије престанка каренце.

Често говорим и пишем воћарима да је воће скоро потпуно бесмислено прскати у вријеме цвјетања. И овдје то желим нагласити и подвући. Ради се о непознавању животних циклуса штеточина и патогена па рјешење буде прскање од ока. Употреба фунгицида у времену цвјетања једино је неопходна код вишње и шљиве сорте Стенли, које су изразито осјетљиве на Monilia laxa и Monilia fructigena, и то када се смјењују периоди топлог времена са честом кишом. Чачанске селекције шљиве су добрим дијелом отпорне на монилију-сушење цвјетова и гранчица као и трулеж плодова. Употреба инсектицида у вријеме цвјетања је још бесмисленија јер различите врсте воћних осица које изазивају црвљивост плода сада тек излазе из земље а са полагањем јаја почињу у фази прецвјетавања воћа (отпадања цвјетних латица). Значи, никакав хемијски третман није потребан док минимум 99% цвјетних латица не буде на земљи.
« Poslednja izmena: April 21, 2013, 14:48:33 od strane Радоје Киперовић »

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #80 poslato: April 21, 2013, 20:37:20 »
Kod mene nema hemije tj tretiranja voća al su pčele ipak nešto agresivnije nego inače.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #81 poslato: April 21, 2013, 21:04:19 »
I kod mene sam primetio da su pčele dosta agresivne. Neznam dali to mogu pripisati intenzivnoj prolećnoj setvi raznih kultura,pri čemu se unose u zemljište razni herbicidi i samo seme je tretirano.Mislim da sa pojačanom temperaturom dolazi do isparenja i da u vazduhu ima zagađenje koje verovatno na neki način utiče na pčele(verovatno i na nas :(),ili je nešto drugo u pitanju.

Van mreže drazen.kasapovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sremski karlovci
« Odgovor #82 poslato: April 21, 2013, 21:12:22 »
Код мене су мирне ,чак је мирна и она једна која је ко ђаво љута.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #83 poslato: April 21, 2013, 22:01:38 »
Kod mene su mešano. Preko dana ponekad poblesave a ponekad su potpuno mirne. Primetio sam da kada dolazim na pčelinjak a pošto moram preseći putanju izletnica i tada ako počnu da mi obleću oko glave 2 ili 3 pčele, one idu zamnom svuda gde i ja a kada otvorim košnicu ja mislim da baš te pčele uznemire one u košnici i tako kod svakd košnice. Na kraju ima ih toliko da se ne može raditi. Onda napravim pauzu i kad se smire nastavljam sa radom. Primetio sam da kidišu na mobilni kada me neko zove a ja hoću da se javim, dok prošle godine nisu se tako ponašale na mobilni. Juče su bile mirne a danas kao da nisam bio na istom pčelinjaku. Došao kum da me vidi, dao sam mu šešir a on krenuo da upali cigaru i odma dobi vakcinu u ruku. Čini mi se da pčele ove godine lete dupetom napred i sa isukanom žaokom. Pozdrav

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #84 poslato: April 21, 2013, 22:24:23 »
Kod mene ubiše...

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #85 poslato: April 21, 2013, 22:46:21 »
Ja mislim da agresivnos povećava i divlja repica koja sada cveta a primetio sam da dosta od nje donose polen.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #86 poslato: April 21, 2013, 23:48:46 »
Nisam siguran koliko baš repica utiče da pčele budu ljute. Jako je moguće da je zbog hemije repica "na lošem glasu" u vezi ponašanja pčela. Mislim na tu samoniklu repicu. Repica stabilno medi ako vreme nije sa prejakim vetrom. Takođe medi i na nižim temperaturama. Podrazumeva se da treba da bude na terenu pogodnom za repicu, a ne na nekom brdu u neodgovarajućim uslovima.

Radoje, ja ne gledam pčele pre 12 sati (tada mi počinje radno vreme, ali traje do samog mraka (tada se poneka stvarno nljuti). U bagremu i suncokretu može (oni krenu od ranog jutra sa medenjem, ako je vreme pogodno). I ritam medenja biljaka utiče na agresivnost. Pre podne više nose polena, kada cveta voće. Kasnije se smire i to se vidi po pojačanom unosu nektara. Ne treba baš poraniti sa radom oko pčela uvek.

Inače, kod mene ima mnogo mrtve koprive. Kada rade na njoj, to je mir i tišina. Voće osciluje sa medenjem i to između ostalog ljuti pčele.

Promene ritma medenja pčele odmah osete.

Kada je reč o prskanju, Pavel je u pravu. Ne treba zaboraviti i prskanje u baštama (npr luk, mada ne znam čemu to).

Mrtava kopriva je u šumi. Tamo ne prska niko ništa.

Što se tiče pčela koje lete unaokolo, e tu se vidi da vazduh baš nije čist. Kada radim oko košnice, gasi mi se dimilica, koliko su mirne. Ali neke pčele lete okolo i napadaju dalje od košnica. Protivrečno, ali je tako. Da ne napominjem da ja moram da detaljno pregledam košnice koje koristim u odgoju matičnjaka. Najčešće to radim predveče, kada bi pčele trebalo da su najljuće i iako moram naći maticu u onoj gužvi u plodištu, nema ni naznaka žestine pčela. Ali one ne preleću preko „zatrovane teritorije“ već su u košnici, koja ima svoj mir i miris. Takođe, već nekoliko dan je predveče toliko mirno i nema daška vetra, da donese miris neke hemikalija.

Svakako, ja i kažem da je ovo moja teorija (u koju sam u velikoj meri siguran, a uz to sam i "čuveni teoretičar"  :D :D koji i nema košnice, kako kažu neki "majstori"), ali treba pratiti na više terena i pažljivo posmatrati koliko je ovo tačno.
« Poslednja izmena: April 21, 2013, 23:55:08 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #87 poslato: Maj 04, 2013, 01:23:32 »
Jednom prilikom u raspravi o maticama na forumu SPOS-a, o jednoj pojavi u pčelinjem društvu napisao sam: suprostavljanje matice težnjama društva. Reč je o jakom rojenju 2004. naravno, rojila su se snažna društva. Ko je imao slabiće, bolje je prošao po ovom pitanju. Ni jedan roj nije izašao sa starom maticom ( možda jedan-dva od sto). Imao sam i društava gde sam maticu podigao iznad rešetke i leto okrenuo tako da matica ne može izaći. Roj bi izašao, a matice nigde nije bilo. Da ne govorim o tome da sam jedne večeri, po završetku posla u sam sumrak čuo u jednoj košnici „razgovor“ mladih matica. Praktično po mraku sam stavio rešetku na podnjaču košnice. Za nekoliko dana sam hteo da otvorim prolaz zbog trutova. I neverovatno društvo se izrojilo!

Ponašanje matica u nekim slučajevima nije u skladu sa uobičajenim ponašanjem pčelinjeg društva. Ako dođe do poremećaja matice, društvo to obično reši smenom matice. Naglašavam reč društvo. To je delovanje celokupne zajednice u skladu sa težnjama društva za razvojem razmožavanjem (rojenjem) ili uopšte preživljavanjem. Ponekada društvo nije jedinstveno.

Dešava se da se deo društva ne ponaša kako je to uobičajeno. Npr. u određenim uslovima društvo koje ide na tihu smenu matice se delimično izroji. Grupa pčela krene za maticom i izađe manji rojčić. Takođe, deo društva se odvaja pristupanjem matici iznad neprohodne mreže između dva društva. Itd. Itd.

Neka neusaglašena delovanja pčelinje zajednice mogu biti sa vrlo malo štete, neka mogu biti korisna, a neka mogu dovesti do stalnog i dugotrajnog slabljenja i propasti društva. Gubljenje jednog društva ne mora biti nevolja nekome ko ih ima stotinu, ali je moguće da se pojavi grabež, koja se može (a ne mora) proširiti po celom pčelinjaku.

Pojava matice trutuše se dešava na pčelinjaku. Obično vrlo rano proveravam kako matica nosi. Zato dugo godina sklanjam po jedan ram iz košnica. Time dobijam mgućnost da vrlo brzo, samo jednim potezom pčelarskog noža razdvojim ramove i vidim ima li ravnomerno zatvorenog radiličkog legla.

Košnica koju sam fotografisao je bila jako zazimljeno društvo. Bilo je sve u redu i kada je počela da izgrađuje zaperke, spremao sam se da ubacim satnu osnovu. Pogledao sam leglo i nije bilo radiličkih ćelija. Ima nekoliko matičnjaka, ali ih matica nagrize kada budu zatvoreni. I imao sam sreću da je fotografišem i kako sasvim uobičajeno zanosi ćelije. Po ramovima se kreće odlučno i vrlo lepo izgleda.

Ovde imamo baš taj poremećaj u društvu, koji sam nazvao suprostavljanje matice težnjama društva. U ovom slučaju matica ne dozvoljava smenu rušenjem matičnjaka, a pčele ne mogu da prepoznaju poremećaj jer im nije uočljiv po kretanju matice, postojanju oštećenja matice koje pčele verovatno raspoznaju u sporazumevanju između jedinki društva (uključujući i maticu), postojanju i nedostatku legla, nedostatku mirisa matice itd. Kod težih nedostataka, pčele uklone maticu i pre no što se izleže nova matica iz matičnjaka.

Na fotografijama se vidi nekoliko matičnjaka za tihu smenu matice, koji se nalaze samo na ovom ramu. Jedini zatvoreni matičnjak je oštećen. Društva sa ovakvom maticom ne mogu dugo da preživljavaju i ovde je slučaj u vreme proleća, kada je broj pčela još bio veliki. Takođe, tu je još prisutno više dugovečnih zimskih pčela. ostale, novoizležene jedinke potiču od krupnijih jaja (što je uobičajeno tokom proleća), hranjene su raznovrsnim polenom i društvo nije životno ugroženo. Tokom leta se brzo primeti slabljenje ovakvih zajednica, jer se navedeni uslovi menjaju.

Kada društvo ima maticu koja slabo nosi, a zanosi radiličko leglo dolazi do stalnog slabljenja. I ovakve matice nemaju nikakav poremećaj koji pčele mogu prepoznati i zato opstaju, sve do propasti društva. Ova društva mogu ući i u zimu, prezimiti i tokom proleća zameniti maticu ili propasti. Maticu je potrebno zameniti.

U slučaju društva koje sam fotografisao, sklonio sam maticu sa rama, pustio drugu i to teško oštećenu (baš u jadnom stanju: oštećene dve nogice i krilo – blatobran nije :D) i pčele su je prihvatile. Nekoliko dana sam viljuškom za otklapanje meda uništavao trutovsko leglo i ona je dobro nosila. Ovoh dana ću je zameniti mladom ovogodišnjom maticom. Pčele su je istog momenta prihvatile baš zato što su neodlučno * išle na tihu izmenu matice. O principu tihe smene (i prijema matice po tom principu) sam malo filozofirao u okviru ove teme (na forumu gde se smatra da filozofiram), a principe sam nabrojao u ovoj poruci. Možda su principi i moje filozofiranje smešni, ali matica je primljena i to matica u vrlo lošem stanju.

* Napisao sam neodlučno iako to deluje neuverljivo i proizvoljno, a može se zaključiti da su pčele stvarno neodlučno išle na tihu smenu matice. U momentu kada sam fotografisao, pčele ovog društva su još bile snažne i nisu osećale nikakve posledice (već sam delimično objasnio zašto je to tako). Jedino što su mogle da uoče je nedostatak radiličkog legla. Sve ostalo je bilo povoljno: brojnost i starosna struktura povoljni, dovoljno hrane itd. Moj zaključak je da one ovo mogu da uoče je na osnovu ponašanje pčela po samom izimljavanju, kada matica ne može da nosi usled nekog unutrašnjeg poremećaja. Pčele nakon nekog vremena (više dana nepostojanja legla, a možda i ceo mesec) počinju da bruje kao bezmatak, iako je matica prisutna. Kao i kod npr. rojenja, tako da može delovati više uslova ili samo jedan, da dođe do rojevog nagona. Ali ako je prisutan samo jedan uslov, rojevi nagon može spontano prestati.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #88 poslato: Maj 05, 2013, 00:31:09 »
Fotografije matice kojom sam zamenio maticu trutušu, koja nije dozvoljavala tihu smenu. Zamenu sam izvršio 13. aprila uklanjanjem bele matice sa ram i puštanjem žute među pčele. Evo samo par fotografija, kakva je ta matica. Sutra ću postaviti niz fotografija njenog legla.

I napravio sam grešku. Nisu oštećene dve nogice nego tri: jedna zadnja, jedna srednja i jedna prednja. I oba leva krila. A nosi bez problema. Nju je oštetilo društvo koje je vršilo kasnu tihu smenu matice. Obe matice su bile prisutne jesenas (i matica majka i matica kćer). Tokom zime su obe nestale. Dodao sam jednu belu, ali su je ubile i to sam video tokom jednog zimskog „blic“ pregleda. Pčele su bile strahovito ljute. Tako da su i ovu žutu maticu teško oštetile.

Inače, može se pročitati da je kasno dodavanje matice rizično (jesenje ili čak zimsko dodavanje matice bezmatku). Znamo ko to piše i s obzirom da čovek nema pojma, to se ne računa. U jesen, krajem keseni ili zimi se vrlo lako dodaju matice. Naročito zimi. Ali društvo koje je odgajilo maticu tihe smene je bilo ljuto, jer ta matica nije bila dobra (iako je fizički sjajno izgledala i u početku nosila radiličko leglo). Pisao sam o agresivnosti društava koja prepoznaju neki nedostatak matice, pri čemu ta matica održava izuzetno jako društvo. U ovom slučaju su bile agresivne, jer obe matice nisu bile dobre.

Na fotografijama se vidi kakvu su štetu napravile matici. I pored toga, ona izuzetno nosi i pčele ne pokazuju nameru da je menjaju.

Što se tiče kasne zamene matice, na petoj fotografiji je „posledica“ vrlo kasne zamene koju sam vršio 21. novembra. Kavez je stavljen u plodište i na tom mestu sam izvadio jedan ram. Smatrao sam da će to čak i „pomoći“ društvu da pređe u drugi nastavak, jer će tu biti okupljeno jako puno pčela. prešle su, ali sam ja zaboravio da pribeležim i tako je ostalo do proleća. Sav prostor na mestu nedostajućeg rama je bio trutovski građevnjak. Deo je bio „zakačen“ za kavez. Kako god bilo, kasna zamena matice kavezom je uspešno obavljena. Inače, kada su pčele u klubetu, matica se jednostavno pusti na klube i bide primljena bez problema.

PS
Dodao sam naknadno dve fotografije na kojima se mogu uporediti matice. Ona koja je "loša" besprekorno izgleda (matica B), a ona oštećena koja dobro obavlja svoje funkcije je stvarno jadna po izgledu (matica A). I pčele nemaju nameru da je menjaju.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #89 poslato: Maj 20, 2013, 01:00:47 »
Samo par fotografija matice koja je ušla na leto košnice koja već ima matice. Pčele su je oštetile i zatim prihvatile.

Bela matica potiče iz susedne košnice, sa čijeg rama je pri pregledu sišla na tlo i potom ušla u susednu košnicu.

Društvo koje je pri tome ostalo bez matice je takođe dobilo maticu (crvenu), takođe  „na leto“. Držao sam kavez oko pola sata na letu, jer sam radio oko tri košnice. Po ponašanju pčela na kavezu sam zaključio da bi je mogle primiti i pustio je na leto da uđe u košnicu. Vrlo zanimljivo je da je to društvo imalo zatvorene matičnjake u odgoju i kako je bilo dva dana bez matice, na ramovima je bilo baš puno prisilnih matičnjaka. Obično to otežava prijem novododatih matica.

Košnice koja je nenadano dobila i drugu maticu sam udvojio preko rešetke. Nisam ima vremena za formiranje novog roja po metodu o kojem sam pisao.

Ovo mi se i ranije događalo i bilo je i vrlo „teških“ slučajeva, kada sam u besu prevrnuo košnicu. Nastavci tog društva su bili u onim četvororamnim košnicama (koje koristim za male oplodnjake). Treći nastavak je odleteo par metara dalje. Kada se deo pčele prikupio, samo sam ih nastavke na njihovo mesto, na podnjaču (ona nije umala da leti :D :D). Puno pčela je ostalo u travi. S obzirom da je već padao mrak, pčele su ulazile u nekoliko susednih košnica. U jednu od njih je ušla matica i pčele su ubile svoju maticu, a ovu, koja je ušla na leto prihvatile iako je bila godinu dana starija.

Često se dešava da pčele prihvate maticu koja uđe na leto. Naravno, ne treba primenjivati „nasilne“ metode, koje ponekad ničim izazvan ja primenjujem (mislim na batinanje košnice – tako me Bilja ponekada zeza, kada dođem ljut od pčela: pita jesi li izudarao neku...).

Po onome što smo danas videli, ritam zanošenja žute matice je vrlo brz. Odnos u snesenim jajima je 5:1 za žutu maticu. U nekim momentima me začudila brzina zanošenja: samo par sekundi i prelazila je u drugu ćeliju i ponovo zanosila. Tako zanese nekoliko jaja i potom napravi pauzu.

U jednom momentu, susrele su se nakratko, i žuta matica je u deliću sekunde napala belu i još brže se udaljila od nje. Pisao sam odavno da matice ne kidišu jedna na drugu po svaku cenu. Ovo nismo mogli da fotografišemo, jer je bilo neočekivano, vrlo kratko je trajalo i nije se ponavljalo pri narednim bliskim susretima. Pčele u blizini su bile neutralne pri ovom kratkom  i bezopasnom „sukobu“. O uvođenju druge matice u duštvo koje već ima maticu, principu tihe izmene sam pisao. Ovo se dešava u uslovima kada društvo već vrši tihu smenu, ili pri razvoju i obnovi društva, što često navodim. Naravno, ima i drugih situacija kada se to dešava. Sada su društva u periodu obnove duštva i pored velike količine pčela u njima. Prevešavao sam par košnica (od kojih jedna nije prevešana od 30. aprila. I pored puno polena od bagremca, kojima se smanjuje prostor za leglo nema govora o rojevom nagonu.

Košnicu, koja je sada dvomatična ću ponovo udvojiti nakon vrcanja meda, jer ću belu maticu iskoristiti za roja na način koji sam opisivao ovde.

PS
Kolega Boris je možda imao sličan slučaj, ali za sada nemamo vesti o tome šta se desilo sa maticom van košnice. Moguće je da se nešto slično desilo.