Autor Tema: Ponašanje pčela  (Pročitano 205021 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
Odg: Ponašanje pčela
« Odgovor #135 poslato: Maj 26, 2015, 10:38:20 »
Ako bi u cilju sprecavanja rojenja jedan medisni nastavak
stavili na podnjacu zatim najlon foliju pa maticnu resetku
sa letom,
plodiste sa maticom i maticnjacima kao drugi...,sbbkbb???
Pcele bi trebalo da se vrate u prvi nastavak a u drugom
radi nedostatka pcela matica da porusi maticnjake.
ovo sam neki dan cuo na pijaci od jednog pcelara
ima li neko iskustva sa ovim nacinom?
LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #136 poslato: Jun 05, 2015, 23:41:43 »

Сад реметим Дејаново питање,али сам налетео на нешто што ме шкакља.
Читајући нешто на интернету налетео сам на један интересантан текст. Ово нисам имао прилике да прочитам негде раније у нашој литератури.
Реч је о тексту на енглеском који се налази овде: http://www.beesource.com/resources/elements-of-beekeeping/beekeeping-articles-worth-reading/the-swarm-signal/
Ради се о томе да се три дана пред почетак градње матичних ћелија пчеле крећу у карактеристичном облику потковице изнад лета и то један део пчела се креће с лева на десно док се други део пчела креће у супротном смеру (као на слици). То наводно раде све док има дневног светла. Од тог дана би се рој одвојио за три недеље уколико се не проширује плодиште...
Има ли неко каква искуства са овим понашањем пчела?
Поздрав.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #137 poslato: Jun 06, 2015, 00:02:42 »
Nije loše ali nije očigledno i pouzdano.

Postavljao sam negde slike na kojima se vide matične ćelije krajem marta ili početkom aprila. To mi je pokazatelj da li je društvo spremno da odgaja vrlo rane matičnjake. I na letu nema kretanja u obliku potkovice. Tačnije nema nikakvog kretanja, jer su pčele uglavnom u polju ili u gnezdu (i tada je i uglavnom prohladno :) pa se niko ne šeta po košnici).

Mada ne znači da ne treba ovo proveriti.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Radenko Kuzmanovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Lazarevac - Rudovci
« Odgovor #138 poslato: Jun 17, 2015, 15:04:47 »
Imam problem sa jednom kosnicom ali ne mogu da utvrdim tacan uzrok.

Unazad nekoliko dana pokusavam da je pregledam ali kada stignem do otprilke treceg rama u plodistu pcele pocnu da me napadaju i ubadaju u sake. To se vec dogodilo 3 puta u poslednjih 5-6 dana ali jos mi nije jasno zasto se to dogadja. Danas sam posle par uboda navukao rukavice i izvrsio pregled ostatka nepregledanih ramova. Za to vreme neke su uspele da ulete u rukavicu i tamo me ubodu.
Uocio sam da ima nezaklopljenog legla (nema nesto mnogo ali ga ima), uocio sam zaklopljenog legla, ima i trutovskog i hrane, pronasao sam samo jedan stari maticnjak koji sam porusio a u kome nije bilo nicega. To je kosnica koju sam pre nekih 15-ak dana razrojio i umesto uzetih ramova sa pcelama stavio sam nove ramove sa satnim osnovama. Eno izvlace ih, ali sam primetio da su samo na tim ramoviva u donjoj zoni satne osnove progrizene. Inace sam svaki put pre pocetka rada ruke namazao sa malo rakije kao sto sam i ranije radio i nikada nije bilo problema. Drugu kosnicu sam potpuno normalno pregledao, cak sam bio u sorcu i majici, samo sto sam od zastite koristio pcelarski sesir i mazanje otkrivenih delova tela rakijom. Ni jedna mi se nije priblizila. Ova kosnica je bila naredna za pregled i onda je pocelo. Ovde ni dimilica nesto posebno ne pomaze posto imam utisak da ih ponekad dim jos vise iritira umesto da ih smiruje.
Sta mi je ciniti? Sta moze biti uzrok takvom ponasanju?

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #139 poslato: Jun 17, 2015, 21:12:15 »
Ja sam jučer isto imao jednu takvu košnicu koja je bjesna. Prije par dana se normalno ponašala, moguće da je uzrok slabiji unos ili promjena vremena koje se pogoršalo poslijepodne. Kada su ljute ja ih obiđem i pregledam drugi dan (osim ako baš ne gori)

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #140 poslato: Jun 17, 2015, 21:54:23 »
Ако су стално љуте, кажу да је матица кривац... А можда и незнани јунак који је оплодио...
Код мене има једно друштво које је толико љуће од других да су као небо и земља. Њих кад прегледам, само се одбијају од шешир колико нападају, убадају по ногама, кроз панталоне ако су неке тање...
Пошто та матица није била нека квалитетна, њу сам на жалост лиферовао како бих је заменио. Пошто је свакако била у ројевом нагону, додао сам јој рам са затвореним ројевим матичњацима од матице која ми је добра, па ћемо да видимо шта сам урадио...
Мада верујем да је то код тебе колега, више због недостатка паше (ако иначе нису такве). Јуче је једно друштво које сам прегледао било љуће него иначе.

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #141 poslato: Jun 17, 2015, 22:15:37 »
Moze biti da je pasa u pitanju. Ovde lipe ima samo sporadicno, livade su pokosene, a i nema ih nesto puno, nisam siguran koje to biljke ima sada dovoljno u kraju da bi bilo neke pase.
Sta bi valjalo uraditi?

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #142 poslato: Jun 17, 2015, 22:19:48 »
Imam problem sa jednom kosnicom ali ne mogu da utvrdim tacan uzrok.

Unazad nekoliko dana pokusavam da je pregledam ali kada stignem do otprilke treceg rama u plodistu pcele pocnu da me napadaju i ubadaju u sake. To se vec dogodilo 3 puta u poslednjih 5-6 dana ali jos mi nije jasno zasto se to dogadja. Danas sam posle par uboda navukao rukavice i izvrsio pregled ostatka nepregledanih ramova. Za to vreme neke su uspele da ulete u rukavicu i tamo me ubodu.
Uocio sam da ima nezaklopljenog legla (nema nesto mnogo ali ga ima), uocio sam zaklopljenog legla, ima i trutovskog i hrane, pronasao sam samo jedan stari maticnjak koji sam porusio a u kome nije bilo nicega. To je kosnica koju sam pre nekih 15-ak dana razrojio i umesto uzetih ramova sa pcelama stavio sam nove ramove sa satnim osnovama. Eno izvlace ih, ali sam primetio da su samo na tim ramoviva u donjoj zoni satne osnove progrizene. Inace sam svaki put pre pocetka rada ruke namazao sa malo rakije kao sto sam i ranije radio i nikada nije bilo problema. Drugu kosnicu sam potpuno normalno pregledao, cak sam bio u sorcu i majici, samo sto sam od zastite koristio pcelarski sesir i mazanje otkrivenih delova tela rakijom. Ni jedna mi se nije priblizila. Ova kosnica je bila naredna za pregled i onda je pocelo. Ovde ni dimilica nesto posebno ne pomaze posto imam utisak da ih ponekad dim jos vise iritira umesto da ih smiruje.
Sta mi je ciniti? Sta moze biti uzrok takvom ponasanju?

Prihrani ih dobro nekoliko puta pa onda pregledaj. Ako i dalje bude ljuta (mislim da neće biti), u pitanju je genetika i na tebi je šta ćeš dalje. Iz mog iskustva: svaka ljuta najbolje čuva svoju kuću i najbolje donosi, ali da naljuti i namuči pčelara - to jeste.
Heh, ma, imao sam jednu koja nije dala ni gledati u leto, a nekamoli dirati se, i morao sam je se, nažalost, riješiti.

Da ih lakše pregledaš, umjesto dima, možeš ih poprskati vodom, a u vodu možeš staviti i joda.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #143 poslato: Jun 17, 2015, 22:22:09 »
Radenko:
Citat
Sta bi valjalo uraditi?

Odseliti tamo gdje ima paše, ili prihraniti, a po meni, sada prihraniti znači: ne vrcati, tretirati i zazimljavati, a ti to sigurno ne želiš.

Pozdrav, svako dobro!

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #144 poslato: Jun 17, 2015, 22:23:48 »
Samo da napomenem da do sada nikada nisam imao problema sa tom kosnicom pa sam zbog toga iznenadjen ovim ponasanjem u poslednjih par dana.
Plan je da idu na suncokret ali ocigledno da moram traziti neko resenje  sto pre.

U svakom slucaju hvala na savetima.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #145 poslato: Jun 17, 2015, 22:25:36 »
Radenko:
Citat
ali sam primetio da su samo na tim ramoviva u donjoj zoni satne osnove progrizene.

Da li ti satne idu skroz do donjih letvica?

Sugestija: strpi se i to društvo obavezno detaljno pregledaj. Nisam te ja natjerao u pčelarstvo pa sada trpi svojom voljom (šala mala).

Pozdrav, svako dobro!

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #146 poslato: Jun 17, 2015, 22:37:14 »
To su armirane satne osnove na, mislim da se tako zove, Hofmanovom ramu. Onaj ram sto ima dve letvice. Izmedju njih ulazi satna osnova. Dakle odgovor je da SO idu do skroz do donjih letvica i jos malo prolaze izmedju letvica.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #147 poslato: Jun 17, 2015, 22:40:26 »
To su armirane satne osnove na, mislim da se tako zove, Hofmanovom ramu. Onaj ram sto ima dve letvice. Izmedju njih ulazi satna osnova. Dakle odgovor je da SO idu do skroz do donjih letvica i jos malo prolaze izmedju letvica.

Zato ti ih i grizu, ali može biti i drugi razlog. No, poslušaj me i pregledaj to društvo i utvrdi tačno stanje, a ako imaš foto aparat, onda nam postavi i koju sličicu.

Pozdrav, svako dobro!

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #148 poslato: Jun 17, 2015, 22:48:31 »
To sam danas pricao sa pcelarom od koga sam kupio kosnice i drustva o on rece da je to kako sam ga shvatio normalno da progrizu.
Potrudicu se da uradim bolji i kvalitetniji pregled od ovoga koji je prinudno morao da se zavrsi veoma brzo. Sto se aparata tice to nije problem ali je problem sto ne mogu sam i da fotografisem i da pregledam i sve ostalo. Na zalost trenutno sam to radim posto moji pomocnici uvek imaju nekih obaveza koje su za njih vaznije od pcela. Videcemo, mozda se i to promeni.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #149 poslato: Novembar 10, 2015, 11:41:15 »
 Od nedelje pazljivo citam ovu temu i sve ovo sto je napisao gos. Dragan je veoma znacajno,detaljno opisane razne situacije iz sopstvenih iskustava,ovoga nema u knjigama.Sada cu uzeti rokovnik i polako temu po temu zapisivati,pa sa sobom uvek imati na buducem pcelijaku. Retko je da neko prenosi svoje znanje na ovakav nacin. Od mene jedno veliko HVALA....