Сада је на ред дошла тема о Статуту:
http://spos.info/forum/index.php?topic=23288.msg456672#msg456672И коменатар колеге Драгана Тодоровића који је отворио тему и дао први коментар:
Господине Јевтићу,
Ма јесам ја обавештен, али ми није јасно. Мандат председника је био двогодишњи, а онда по Статуту из 2011. четворогодишњи. Ви знате ко мења правила усред игре. И кажите сами: Да ли бисте против таквога играли кликере, а камоли шах или недајбоже покер?
Али друго је нешто још нејасније. По свим нашим статутима (сигуран сам за последњих 10 година) председник има право на само два мандата. Колико ја бројати знам Р. Живадиновићу тече трећи мандат. Чему, онда, служи Статут (основни општи акт Савеза!), господине Јевтићу?!
Ово је лакрдија. Ово је скандал, господине Јевтићу.
--------------------------------------------------------------------------------
Uzastopna poruka: данас у 20:04:51
--------------------------------------------------------------------------------
Како то да је Р. Живадиновић себи обезбедио трећи мандат и продужио га на четири године, а да је истовремено заборавио да продужи мандат Скупштини, а и Надзорном одбору? Скупштина је потпуно обезвлашћена ( члан 28. став 1. Скупштина је највиши орган Савеза) јер са мандатом од две године не може континуирано да прати и надгледа четворогодишњи рад председника и Извршног одбора. Надам се да је потпуно јасно какав простор за манипулацију ово отвара и да ову ствар не морам посебно да објашњавам. « Последња измена: данас у 20:04:51 Dragan Todorović »
------------------------------------------------------------------------------------------...
Затим следи одбрана председника Живадиновића: ЧЕМУ СЛУЖИ СТАТУТ
« Одговор #1 послато: данас у 20:28:42 »ЦитатОвде ћу врло радо одговорити, јер је ово круцијално питање сваке организације: СТАТУТ.
Сваки правни акт, па и Статут удружења грађана, може да тумачи само онај орган који га је донео, а не самозвани правници и лакрдијаши.
Значи, Скупштина СПОС-а је једини орган који може тумачити Статут СПОС-а. Скупштина је та која доноси Статут и у њега уграђује дужину мандата свих органа, па и делегата Скупштине.
Скупштина га је протумачила, изабрала руководство СПОС-а, и одлуку Скупштине је наравно прихватио надлежни државни орган, јер СПОС никада не ради ништа противзаконито, јер у свом саставу има бројне ПРАВЕ правнике, а не самозване.
Последњи Статут није производ измене претходног Статута, већ је потпуно нови Статут.
И сам СПОС је од тог Статута потпуно нова организација, јер је са новим Статутом постао међународна организација.
Као што знате, и бивши председник Србије је имао право да се у новој држави по трећи пут кандидује за председника Србије, и кандидовао се, али је изгубио. Ја и још пар колега из ИО СПОС-а смо, за разлику од њега, изборе добили (за мене је гласало 88 од 99 чланова Скупштине СПОС-а, ја знам да то боли оних 11, али каква је то организација где сви исто мисле).
Даље, Статут каже да је мандат председника 4 године, а да председник има право на два мандата. Значи, председник има право на два мандата од четири године, а ово је мој први мандат од четири године. Тако да имам право на још један, ако вас то занима, али од тога вероватно неће бити ништа, јер се осећам страшно преморен, па и оваквим глупостима самозваних правника, ако баш хоћете да знате. Ја нисам плаћен да водим празне расправе са празним самозваним правницима, плаћен сам да радим. И ја радим свим срцем, и постижем резултате, на срећу пчелара, а на жалост опозиције, која за моја прва два двогодишња мандата, и прве две године овог четворогодишњег мандата, није била већа од 10%, што СВЕ говори мудрим главама.
Али, све ово што пишем је потпуно небитно, битно је да је Скупштина СПОС-а једино тело које може да тумачи Статут који је сама донела, и она је Статут врло јасно протумачила избором садашњег руководства, који је без икаквих примедби признат и од стране надлежних органа ове државе.
Значи, ако имате било какву примедбу, можете се обратити писаним дописом Скупштини СПОС-а, јер је она једина инстанца којој вреди да се обраћате, а уједно Скупштина је и највиши орган СПОС-а, изнад председника и извршног одбора. Ко зна, можда због ваших заслуга у војсци, синдикату и такси удружењу, успете да убедите делегате да промене став. Њихова промена става била би сасвим легитимна.
Према томе, оловку у руке, и пишите Скупштини, подносите кривичне пријаве, радите шта хоћете, али ДА ЗНАТЕ ДА НЕЋУ ДОЗВОЛИТИ ДА МИ ОДУЗИМАТЕ ВРЕМЕ ОВИМ ГЛУПОСТИМА, имам паметнија посла. Ако вам је циљ да ме одвучете од посла и тиме ме учините неуспешним, жао ми је. Овде је крај дискусије са вама по овом питању. Оловку у руке и пишите.
-----------------------------------------------------------------------------------....
Затим следи одбрана и други постови који су углавном одбрана и можда покушај појединаца да у некој будућности постану делегати или чак чланови ИО Споса, Редакције часописа Пчелар или ко зна шта још...Покушао сам неколико пута да пошаљем свој одговор то јест да поставим свој пост али и после десетак покушаја нисам успео (не знам зашто а то ми се тамо редовно дешава док овде на нашем Форуму уопште никада немам тај проблем).
Ево мог неуспелог, неупућеног поста: Пре него што истекне и други четворогодишњи мандат (а ово је тек први-ваљда она прва два треба да заборавимо као да се нису ни десила

) онда ћемо поново да променимо Статут и мало преиначимо име организације ако треба и донесемо одлуку да председнички мандат траје 10 година и да се председник може бирати два пута са тим мандатом по 10 година.
А после, шта после, па лако је то, опет променимо статут и допишемо нешто у називу организације (ако баш треба) и донесемо нови члан по коме председник може доживотно да буде председник.
Доделимо му и титулу почасног доживотног председника па ако треба и неки мањи бели двор можемо да му направимо.
У Србији је све могуће.
Изабереш лепо по удружењима људе који ће да лобирају и који ће да изаберу или да буду изабрани за делегате скупштине а после делегати изаберу тебе, мењају статуте, извршне одборе и све друге органе и све је под контролом..
Ма лупам само, није то баш тако лако ни замислити, заправо то је код нас немогуће да се деси..
Јел да?
Шалим се мало, чисто мало да развеселимо тему..
Најважније од свега је да пре итека сваког другог мандата на време променимо СТАТУТ и назив организације(ако већ мора). Јер статут је статут, он мора да се поштује.
Шалим се опет наравно, нисмо ми ваљда такви. Али морамо строго да пазимо да не постанемо такви...
Добро је да се отворила оваква тема да се мало шалимо..

Поздрав...
-------------------------------------------------------------------------------------.
Уредници на СПОС-овом форуму ће свакако разумети да сам се само мало шалио.. Јел да?
Поздрав свима.....