Поштовани колега Нешковићу,
Кажете да на једвите јаде можете да разумете потребу да се на овом Форуму пише о СПОС-овом. Као један од оних који се у овој теми оглашавају осећам потребу да поводом овога штошта појасним.
Прво, да подсетим да је ова тема једна од најпосећенијих, да траје дуго и самим тим оправдава своје постојање. А и обележила је овај Форум као место на коме се поштује слобода говора и мишљења. Друго, тема је одавно надрасла наслов и овде заправо покушавамо да укажемо на мноштво негативних појава које су захватиле СПОС, као и то да та пчеларска организација већ дуже не штити адекватно или чак уопште интерес пчелара. Не знам како је са Вама, али ја сам до сада прилично уложио у пчеларство, па и у СПОС, те с правом очекујем заштиту својих интереса и, наравно, добит од пчеларства. Свој интерес браним раскринкавајући појаве које му штете, и овде и на СПОС-овом Форуму и где год је могуће. Чиним све што је у мојој моћи да побудим потребу за здравијом организацијом, која би нас ваљано заступала. Како видим, има још доста оних који слично размишљају и делају. Свима нама било би много удобније да се бавимо искључиво пчеларским темама, сакупљамо знања са различитих форума и гледамо само своја посла. Сви који су се усудили да изнесу било какву критику на СПОС-овом Форуму знају о чему говорим. Били су изложени најгорем могућем шиканирању, увредама, омаловажавању, подметањима, покушајима компромитовања. И различитим другим гадостима и нискостима. Све ради ућуткивања и заташкавања истине. Да сте, поштовани колега, себе само једном овако нечему изложили верујем да бисте мало мање оштро сада иступили. Тим пре што овде није реч о сукобу мишљења, како кажете, него нечему много тежем, сукобу два непомирљива става. Једног: поданичког, алавог, себичног, самодовољног и саможивог, чије су уобичајено оруђе лаж, подметање, бескрупулозност. И другог: слободоумног и истинољубивог. Ово сте морали узети као олакшавајућу околност, олакшавајућу бар толико да то што сте имали саопштите лично, у приватној поруци. Да не будем погрешно схваћен, не мислим да ми треба да се служимо средствима клике која је узурпирала сву власт и моћ у СПОС-у. Али не мислим ни да овде треба да закуцавамо на крст једни друге због нешто темпераментнијег, па макар и непримереног текста. Уосталом, моја намера и није да било кога узимам у заштиту, већ да отклоним сваку дилему о потреби и сврисходности постојања ове теме.
И на крају, да ли знате колико је људи, на правди бога, удаљено са СПОС-овог Форума. Ова тема има и ту сврху да све те људе, свесне и заинтересоване за сопствено, али и опште добро, информише.
С поштовањем