Gospodine Boriću, vrlo je teško ogovoriti na gluposti i bezobrazluk. Temeljim ovo razmišljanje na vašoj poruci koju ste uputili kao pitanje gospodinu Željku Jovanoviću na forumu SPOS-a:
... ja sam frapiran ali Rodoljubom.
Зашто? Шта би ти урадио на његовом месту?
1. Ништа
2. Сложио се са предлогом за укидање субвенција
3. Нешто треће
Ili meni na ovom forumu:
Ovog puta „Publije“ je nasrnuo na SPOV i predsednika SPOV, zavađajući pčelare Srbije na osnovu trača.
У реду је да критикујемо власт кад забрља. Да ли је то сада случај?
Да бих разумео о чему се ради у твојој поруци, молим те напиши:
- да ли си ти за укидање субвенција?
- да ли су кластераши то написали сами или у договору са неким? С ким?
- да ли је СПОВ на то реаговао и како?
- шта је требало да уради СПОС?
(Ako si mislio da si duhovit, nisi, a ako si mislio da si mnogo pametan - opet isto).
Postavili ste pitanje u vidu neke ankete koja priliči moronskom razmišljanju. Ovako kažem jer je čovek već raspravljao u temi na sasvim principijelan način. Ne možemo svi razmišljati isto. Ali pre svega trebalo je objaviti tačno saopšenje koje je izneo predsednik SPOV i razlučiti šta je zvanični stav SPOV a šta lično mišljenje ili pre –običan komentar trenutnog stanja.
Umesto jednog sasvim uobičajenog načina predsednik reaguje ovako.
Ја сам фрапиран шта људи дозвољавају себи да јавно кажу, а да при том не располажу информацијама: http://spos.info/novost.php?id=3615
U tom priglupo napisanom saopštenju, iznose se i histerične gluposti. Npr. jedna od njih je da predsednik SPOV na sastanku u Upravi za veterinu nije progovorio ni jednu jedinu reč i to se tumači kao uskraćivanje podrške. Uskraćivanje podrške bi postojalo da se nije pojavio. Ako je bio tu, svojim prisustvom je izrazio slaganje sa radom saveza i prepustio nekome za koga smatra da bi bolje obrazložio zahteve pčelara da iznese te stavove. Šta misliš o ovakvom tumačenju koje je vrlo realno.
Čak i da postoji odluka SPOV da ne podrži neke stavove saveza je sasvim legitimna i normalna stvar. Kako uvaženi i vrlo "duhoviti" gospodine Boriću tumačite poređenje saslučajem Argus ras, kada je presednik na pritisak javnosti saopštio da ne odlučuje on sam, već to radi IO (objavljivanje privatnog izveštaja u Pčelaru o nekakvoj privatnoj analizi Argus rasa u Pčelaru). Kako se sada može smatrati da predsednik SPOV iznosi stav SPOV i osuta je paljba po SPOV-u. Pa onda je takva izjava bezvredna ili bi se mogla posmatrati kao dodatak samo da se više kaže. Nelgitimna (i zakonski kažnjiva radnja) je delovanje mimo pravila nadređene organizacije, odnosno saveza. Sve ostalo je normalno sprovođenje legitimnog demokratskog procesa. Ali, ponavljam, predsednik SPOV nije uskratio podršku naporima saveza jer je prisustvovao sastanku u Upravi za veterinu.
Dalje, u saopštenju se odgovornost za loš sistem obeležavanja prebacuje na SPOV. Kako je to moguće kada je oštro saopšteno da je SPOS i u Vojvodini reprezentativna organizacija. Kako je moguće da jedna “marginalna” grupa (tumačim ovo po načinu kako je u saopštenju napisano ko je reprezenativna organizacija i na teritoriji Vojvodine), može da utiče da se donese lošije rešenje. To je u stvari težnja predsednika SPOS da bude podoban i prebaci odgovornost za lošije rešenje na drugoga. Koliko se sećam među prvima (a možda i prvi) sam pozvao na građansku neposlušnost po ovom pitanju dok se ne donese povoljnije rešenje (obeležavanje pčelinjaka). Ali, kako da predsednik saveza zasluži medalju za “advertajzing” i fiziku – astronomiju ako mnogo talasa. Po mom shvatanju, njegova odgovornost (i odgovornost SPOS) je što se nije izborio za povoljnije rešenje obeležavanja pčela (kažem pčela, jer ne mogu naći povoljniji izraz s obzirom da postoje dve zamisli: obeležavanja pojedinačnih košnica i obeležavanje pčelinjaka).
Kako je moguće znati da će izjava predsednika SPOV stići do državnih organa. Pa koliko je meni poznato, radi se dokumentima, a ne abrovima. Predsednik SPOS Rodoljub Živadinović više voli da zamuti situaciju na osnovu abrova (seti se Argus rasa ili sada ovog slučaja). To je nedostojno pametnog čoveka. Sam izvedi, ako nije dostojno pametnog, kakav je to lik. Obično iz toga lagano sledi produbljivanje NESLOGE, šovinističkih (postoji sumnja da su upravo neke tvoje poruke takve) i političkih izjava i još koječega.
Dalje rasprave po ovoj temi su ispravljanje ishitrnog st(r)anja (to se zove dijereja, da slikovito predstavim svoje viđenje), odnosno “peglanje” i skretanje pažnje sa histrične reakcije na neproverenu informaciju predsednika SPOS i onda se težište rasprave prenelo na predlog klastera Panonska pčela. E, to je već nešto drugo – postoji javno napisan predlog i o tome se da raspravljati. Ali ni to nije nelegitimno. Uz to, član klastera (ako sam dobro pročitao i jedan od osnivača je SPOS) i postavlja se pitanje šta su zamislili članstvom, koliko su imali uticaja i ako nisu izrazli interesovanje, šta uopšte tamo rade. Isto pitanje je npr. i za one koji su se slikali (i slike su lepo ispale) a to je ono što se na brzinu može videti a to je članica IO SPOS Tatjana Mrdak (baš joj lepo ispala slika) ili gospodin Zdravko Obradović koji je lepo raspoložen “klizio” niz reku u šajci (ili neku drugu vodenu površinu).
Reč klaster je engleskog porekla i označava malu grupu ili “gomilu nečega”. Kada se u narodu kaže gomila nečega, obično to upućuje na gomilu g….. Predsednik SPOS Rodoljub Živadinović je histričnom reakcijom upravo hteo da stvori takvu sliku o tom klasteru. Postavio bih pitanje šta on traži na toj gomili

(predsednik saveza zastupa savez, po statutu).
Inače, on je bio na nekakvoj obuci za osnivanje klastera i na sajtu SPOS-a je promovisano pristupanje ili osnivanje klastra. Kako sad to ne valja. Ali taj lik (RŽ) izgleda ide samo tamo gde može imati neki lični interes i ako ga ne prepozna, povlači se. Ako nisam u pravu, gde je uticaj SPOS-a kao člana klastera? Ili uticaj Udrženja pčelara koja su pristupila klasteru, a članovi su SPOS-a…
Pa išli ljudi na druženja. J… se njima za opšti interes. Onda se kuka šta to bi.
Što se tiče klastera Panonska pčela (tačnije Панонска пчела), SPOS je pristupio članstvu i trebalo bi da se upravlja po pravilima organizacije kojoj je pristupio. Na internetu se može naći uputstvo za osnivanje klastera i tu se može videti da se pri pristupanju sklapaju ugovori ili drugi obavezujući (ili obezbeđujući) dokumenti koji uređuju rad klastera. Klaster može imati i statut. Ko nije poštovao statut klastera? A znamo da je bilo primedbi i na forumu SPOS-a na nepoštovanje statuta saveza. Primedbe su ugušene silom, a ne razumom. Uz silu je servirana i gomila laži.
PS
O nebulozama koje si izneo nekim svojim pitanjima ili konstatacijama (za koje se opet može posumnjati da su šovinističke – a zaboravio si da sam ti održao predavanje na tu temu) u nekoj od narednih poruka. Nebuloza se može višeznačno prevesti i ja sam izabrao prevod - glupost. Zaključujem da si napisao par gluposti koje nemaju veze sa započinjanjem teme o kojoj je reč. Uz to si bezobrazan jer misliš da su i drugi glupi ako ne prate tvoju propagandu i vređaš, sprovodeći tu svoju propagandu, zdravu pamet.
A tako lepo si bio zainteresovan za pčelarske teme i verujem da još uvek "savljađuješ" podnjaču. Ili dezinfekcije raznih vrsta. Ne znam može li kao dezifijens može poslužiti Carska voda. Ona čak i zlato rasturi, a kamo li bakterije

. Sad, što pored silnih dezinfekcija treba ponovo kupcima dokazivati moć pčela i da one same to rade to je druga priča. Izgleda kao da smo prevaranti koji nešto dezinfikuju raznom "hemijom" a preporučujemo kupcima naše proizvode. Što lepo ne uposliš mozak u tom smeru i doprineseš pčelarstvu.