Autor Tema: Forum SPOSa  (Pročitano 469588 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Forum SPOSa
« Odgovor #765 poslato: Januar 21, 2015, 08:45:11 »
Sosicu potpuno si u pravu ali ... u ovom slucaju (a on ce potrajati neko vreme) je bitnije "de facto" nego "de jure"... To sto SPOS mozda po zakonu nema zakonsku snagu reprezentativnog pregovaraca to ipak ima u praksi i nece se promeniti sve dok pred to ministarstvo ne izadje predstavnik pcelara koji iza sebe moze da pokaze bar 3-4 hiljade ljudi.

Do tada i ako nismo clanovi SPOS-a moramo da trpimo nebuloze njihovih "strucnjaka" koji postizu neverovatne rezultate u borbi za prava pcelara...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #766 poslato: Januar 21, 2015, 10:48:42 »
Neko moje razmišljanje u vezi spos-a. Mada sam nemoćan kao pojedinac i nestručan po pitanju prava smatram sledeće. Pošto među pčelarima ima vrsnih pravnika mislim da bi svrsishodnije bilo pred državnim organima koji su nadležni tražiti da se razreše sva pitanja koja nisu u skladu sa zakonom. Drugo. Spos je jedna skupina ljudi sa zajedničkim interesima. I država je isto to samo u velikoj meri. Neretko se dešava da na čelo države dođe neki diktator. Taj diktapor je slavljen i hvaljen od podčinjenih. Svi koji nisu na putu velikog vođe zna se šta im sleduje. Ali ako se malo okrenemo istoriji svi ti diktatori koji su uzurpirali vlast rušeni su iznutra (u novije vreme pomagani spolja). Hoću da kažem da bi traženjem poštovanja zakona pred državom u samom spos-u došlo do otrežnjenja većeg broja članstva a kako bi se klupko odmotavalo pacovi će prvi napustiti brod (glasnogovornici i zaštitnici kulta velikogvođe). Na kraju krajeva sve će doći na svoje. Oni koji su zloupotrebljavali svoj položaj svakako će odgovarati za to pa ma to bila samo moralna osuda pčelaskog sveta. Ps. Već nazirem ovo o čemu Šošić piše. Kada dođe do promena koje su neminovne (samo je pitanje vremena) najžešći pljuvači biće sadašnji hvalospevci. 
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
форум СПОС-а
« Odgovor #767 poslato: Januar 21, 2015, 17:50:47 »
Мислим да скоро сви претерујете.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #768 poslato: Januar 21, 2015, 18:21:05 »
Ne bih komentarisao predavanje Rodoljuba Živadinovića, ako ne moram.
Е, па мораш (и ти и Воја):
- што си почео треба да завршиш
- шта ћеш друго да радиш у дугим зимским вечерима?*

Предлажем да прво потврдите аксиоме наведене у предавању (немогуће да их нема) а затим аргументовано оспорите преостале недоумице.

* Једино "оправдање" је ако пишете књиге; за обе се јављам као пренумерант.

Koliko se sećam traženi su argumenti i ja sam (iako nerado :) ) ipak komentarisao predavanje. Mislim da bi bilo kolegijalno, ako tražiš nešto od drugih da i ti navedeš šta je preterivanje. Osim parole, može li obrazloženje.

PS

Ako nisi pratio, pitaj kolegu Sašu Živića koliko se lepo i ugodno oseća što je isključen bez razloga (npr).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Todorović Dragan

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Park prirode Sićevačka klisura
« Odgovor #769 poslato: Januar 21, 2015, 19:58:14 »
Шошићу,

Једва се пробијам кроз густу маглу  алузија. Ново стање, старо стање,  новонастало стање, револуција, ко су ти што се не сналазе, ко су ти што профитирају...  Кажи, човече, на глас шта ти је на уму. Сам волим без увијања, јасно и гласно. И тако ћу.
    Прво, да ти кажем, промашио си тему. (Написао си нам: Политичку историју и политичке ставове Д. Шошића.) Алʼ шта те брига, није за оцену.  :) – Е, сад озбиљно.
    Не знам откуд си се ти нашао прозваним, на тебе сигурно нисам мислио. Претпостављам да није лака одлука да се из једне организације иступи после три деценије. Искрено, мислио сам да је тактички потез, снажније одјекује кад неко после толиких година одлази. Погрешио сам у процени, изгледа, бар судећи по овоме што си сам написао. – Да будем потпуно јасан, ни на кога посебно нисам мислио. Забрињавајуће је да најсвеснији одлазе, и то баш сада кад подршка врху опада, и кад се потпуно одсуство бриге за наше интересе разоткрива.
    Твоји ставови су ми потпуно нејасни. Не ваља СПОС. Нећеш СПОС. Али нећеш ни нешто друго. Знаш унапред да је и то пропала ствар. Али хоћеш да се понекад огласиш. Из ложе. (Такав се став назива херметизам.) – Немој да бринеш, тако сигурно не можеш да погрешиш. А да ли ће ти и савест бити мирна на крају, то ћеш ти видети сам са собом. Од савести до савести. Та, савест, релативна је ствар.
    Ово са оценом нашег народа потпуно  је неприхватљиво. Прво зато што је нетачно. Онда и зато што је генерализација. Те је тиме двоструко нетачно, јер свака је генерализација нетачна. Овакве се оцене сопственог народа у јавности не износе. Поготово на мећународном скупу, какав је овај Форум. Шта људима остаје да о нама мисле, ако сами говоримо да смо лош и незрео народ, да смо бедни, да смо приглупи и згодни за манипулацију... и не бих баш све понављао. Такве ствари ако човек понекад и помисли о сопственом народу, шапуће их кад је сам у соби и домишља где је погрешио. Подсећа се да овај народ већ вековима живи у недаћама. Не прође педесет година да неко не дође да нас опљачка. О последњих четврт века да не говорим. Други нам признају да би под таквим притиском мало ко издржао. Под таквим притиском и на таквој температури најсветлуцавији дијаманти настају. Овај народ их је већ имао, а и овај притисак ће нове изнедрити. - Никоме не желим, али би било занимљиво видети друге народе како се у сличним условима држе и понашају.
    Ако твој суд о сопственом народу, Шошићу, почива на супериорности, онда имаш обавезу да тихо и истрајно, без роптања, исправљаш његове мане,  подижеш га из тренутних посртања, негујеш његове врлине и испуњаваш своју мисију. Јер, супериорност обавезује. У супротном, само је умишљеност. И дим.   

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
« Odgovor #770 poslato: Januar 21, 2015, 21:10:14 »
...navedeš šta je preterivanje...
Покушавам да не будем досадан на овој теми па сам кратко написао. Може и мало дуже: Ниједна организација и ниједно предавање нису савршени па ни СПОС и предавање Р. Живадиновића које спомињете. Али су оба (по мом нестручном мишљењу) знатно бољи од просека.
Претеривање се састоји у томе што, са сувише емоција, тражите грешке (и где их има и где их нема) не примећујући добре стране (којих је немогуће да нема чак и да учесници томе намерно теже).

Сами знате, као и свако ко је предавање погледао, који проценат тврдњи са предавања сте успели да аргументовано побијете и да ли је то у складу са ставом да "не ваља ништа". Отвореног сам ума (у оквиру својих опадајућих могућности) па би ме радовало свако боље решње било које пчеларске недоумице.

Van mreže sasa zivic

• Stari član foruma
  • 338 Nmv
  • Lokacija pčelinjaka: zaječar 43°51′24.73N 22°21′23.27E
« Odgovor #771 poslato: Januar 22, 2015, 16:52:35 »
    Е, кад направите, Живићу, тај нови Савез, ја ћу Вам бити први члан. Али се то не прави дланом о длан. Много труда малог броја људи... А и кад успе морате да имате следбенике, репрезентативност. СПОС има 9000 чланова. А Ви и да направите дупло више (а колико је за то времена потребно, и енергије, и свести оних на које рачунате) на свим преговорима са државом учествоваће и други Савез и по потреби продавати ваше интересе. Ових дана штрајковала је професија која има четири синдиката. Пре неколико година један од четири је продао тадашњи штрајк. Зато сада све раде испочетка. И опет неће до краја завршити посао. О томе говорим! 
    Чак и да је једино решење нови Савез, није довољно да то Ви и ја схватимо. Док не схвати већина, Ваш је посао да јој отварате очи, ако доиста имате способности да видите даље и више.
    А наше дејство не своди се на писање на Форуму и рвање са уредницима и "председником". Треба радити на оздрављењу основних удружења. Оздрављена повезивати међусобно. Ако су неизлечива оснивати нова. Тек кад све покушате, а због метастазе не иде, имате легитимитет да оснивате нови Савез.
    Нови Савез није нека нова и револуционарна идеја. Зар, Ви, стварно мислите да сте први и једини који о томе размишља?

Šta reći...
Ja neću sigurno pravim niti jedan Savez jer samminoran pčelar pa kud svi tu će i mali Radojica.
Ono što me brineje sadomazohizam koji pokazuješ pozivom na učlanjenje u SPOS kome trebaš da služiš kao džak bokseru. Uz to Aleksinčanin i nema nikakvu pregovaračku moć obzirom da samo klima glavom i ništa drugo. Isuviše duboko je ušao u establišment da bi iole bio radikalan u svojim istupanjima. Drugim rečima ne sme da pisne a nama tj. članovima SPOS prodaje m... za bubrege pričama kako je on u nečem uspeo jer tobože da njena nije ni sunce ne bisutra izašlo...ali zahvaljajuću njemu i određenom  političaru  iztvlasti koji je pokazao razumevanje problem je rešen i sutra ćemo opet videti sunce...Divota! I ko ga posle takvih bitaka i pobeda ne bi birao za doživotnog Predsednika da ne kažem Maršala.
Nije valjda da misliš da bi naš položaj bio lošiji kada SPOS ne bi postojao...ili bi bio isti...ili možda bolji? STvarno šta o ovome misliš?
Pa zar ne vidiš da bi čovek sve uradio da bi bio Predsednik.
Na kraju krajeva pitanje je koliko ima pčelara a koliko članova SPOS-a još sada. Ovi silni popisi pčelara i košnica sigurno mogu da daju odgovor na to pitanje.
Ili još jedno pitanje. KOme treba forum i SPOS i kakva je korist od članstva u SPOS-u. Gde je Savez proizvođača kukurura, žita, jabuka, teladi, svinja...
Nemoj samo da mi kažeš da oni trebaju da predstavljaju vrstu esnafske organizacije.
I na samom kraju kada kažeš da je naš posao da otaramo oči to se sigurno ne može desiti na SPOS-ovom forumu ili kroz organe SPOS-a...Uostalom probaj i sam.
Pozz
PS Hvala Šošiću na pominjanju mog imena.
Negde me je neko pitao kako se osećam što sam izbačen. Dobro se osećam jer sam u grupi sa onim drugim.
Postoji jedna izreka "Mogu mi uzeti kruha ali ne i duha"   
Bolje živeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bijedi

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #772 poslato: Januar 22, 2015, 17:19:31 »
Шошићу…

Ne bavim se analizom tvojih borbenih uspeha. Ti vodiš svoju borbu, a ja sam na svoj način napisao zašto odustajem od bilo kakvog učešća u radu saveza.

Neću ti odgovoriti na vrlo nekorektan način, kako si ti to uradio, jer ja poštujem tvoje mišljenje. Napisaću samo još jednu aluziju pa ti opet analiziraj. Ali šapatom. Treba kriti loše stanje koje se vidi iz aviona. Kada šapućeš, onda je sve u redu.

Ja uglavnom ne volim da šapućem nad tužnim rezultatima i "dostignućima" i stanjem u kojem se nalazi narod kojem pripadam.

Sledi “aluzija” (obrati pažnju, vrlo je bitna):

Moja Srbija je crni majdan iz koga samo nevolja, nesloga i nerad izlaze. Pri tome Srbi sve ono što je najbolje niti paze, niti čuvaju. Prošlost svoju dobro ne poznaju, o budućnosti malo misle. Plan i organizacija su im reči nepoznate, radnici su slabi a vernici po dužnosti.

PS

Upravo je onako kako je Saša napisao: ja sam minorni član SPOS. Samo ja sam to shvatio...a ko shvati razumeće  :)

« Poslednja izmena: Januar 22, 2015, 17:39:37 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
« Odgovor #773 poslato: Januar 22, 2015, 20:20:38 »
Mislim da ste obojica ljudi za postovanje i da svaki na svoj
Nacin vodi borbu,hteo to ili ne...Jasno se vidi da je doslo vreme
da se napravi korak vise od pisanja na drustvenim mrezama.
LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))

• Prijatelj foruma
« Odgovor #774 poslato: Januar 22, 2015, 21:26:10 »
Velika steta ali i mozda korisna razmena misljenja ...

Najvecu korist poljoprivrednici (pcelari) mogu imati od udruzenja i udruzivanja - na nivou hobija i pomocnog zanimanja moze se terati na svoj nacin ali ko hoce da zivi od ovog posla svakako ne razmislja na nacin kako to rade na zalost moram reci Sosic i Sasa. Za Sosica znam da je rekao da ne zivi od pcelarstva a za Sasu ne znam ali svima koji hoce da rade i zive od pcelarstva udruzenje je potrebno i cak preka potreba.

Svakako ne ovakvo i na nacin kako deluje SPOS - nestrucno, na licno - promoterski i egoistican nacin uz visak neznja i netolerantnosti. Nema uspesnog poljoprivrednika (pcelara) koji nije ili u nekom udruzenju ili zadruzi - prevashodno na zapadu. Pisao sam o holandskom udruzenju stocara - ljudi imaju SVOJ naucni institut koji se bavi selekcijom krava (da pojednostavim) i koji ne izvozi krave - vec embrione - i sve to u VLASNISTVU skoro 99% stocara u Holandiji. Jedno selekcionisano tel koje sluzi samo za dalji rasplod na licitacijama dostize i 5 miliona Evra.

Udruzenje je potrebno ali ne ovakvo - a nikakvo nije potrebno onome kome je pcelarstvo hobi ili dopuna budzeta. To sto i oni koji sada imaju mozda lepu platu to ne shvataju mozda shvate u sledecih godinu-dve a  kad se boris za nesto moras nesto i da istrpis po onoj narodnoj - cega se pametan stidi time se budala dici.

Sosic pise o SPOV-u i njihovom predsedniku ali se mora napisati i da taj covek nije otisao sa tog mesta zato sto je bio "vreca za udaranje" RZ-a (ne ulazeci u to sta je i ko je taj covek i zasto radi to sto radi).

Znam mnogo poljoprivrednika koji ne placaju npr PIO dosta njih placa zbog penzije ali moze doci npr trenutak kada ce reci - subvencije vaze za one koji ispunjavaju zakon a tu spada i PIO - ode pola subvencija - ne moraju da traze od ljudi da plate taj PIO. Ovako stimulisani su penzioneri ljudi kojima je poljoprivreda drugo i sporedno zanimanje a ne oni koji proizvode.

I zato svakako treba pcelarima udruzenje i nije jednostavno tacno da ne postoje i druga strukovna udruzenja poljoprivrednih proizvodjaca - ima ih a sve cesce se osnivaju ...

Uostalom ko zeli da vidi zasto ovo pisem moze da potrazi o tom holandskom udruzenju ili o italijanskoj zadruzi "Melinda" ...

Van mreže sasa zivic

• Stari član foruma
  • 338 Nmv
  • Lokacija pčelinjaka: zaječar 43°51′24.73N 22°21′23.27E
« Odgovor #775 poslato: Januar 23, 2015, 00:21:56 »
Miodraže, ja ne živim od pčelarstva. To je prvo i najvažnije da bi razrešili tu dilemu.
Slažem se da je udruživanje poljoprivrednih proizvođača neminovnost i preka potreba ali ne i sve to po svaku cenu i pod okriljem SPOS-a jer i ti i mnogi drugi na ovim "baljezagrijskim forimima" (jer ovde, na ovom forumu, kako reče Predsednik SPOS-a, inače školovan doktor na državnom fakultetu a ne privatnom i koji po pojedincima zastupa sve pčelare a ne samo članove SPOS-a, mi  baljezgamo) znamo da Udruživanje po svaku cenu neće doneti ništa dobro. Evo ja se ove godine neću učlaniti nigde kako bi video koliko će se to loše odraziti na moje pčelarenje i pčelarstvo. Znam da će to neučlanjenje značiti barem hiljadu i nešto dinara manje za Aleksinčanina. I molim da kolega Todorović uknjiži taj momenat kao moj doprinos u borbi protiv Aleksinčanina. Od mene je dovoljno. A kolega Todorović neka se učlani i neka mu da hiljadu kusur dinara kako bi se borio protiv njega pa neka ga banuju koliko mu je volja, neka se žali kojim god organima SPOS-a...ama neka se žali kome hoće. Evo sad je ovih dana aktuelan i Saša Janković da ne kažem Ustavni sud.
A šta tek reći o subvencijama?
Na šta smo sve spremni za 500 dinara? Na SPOS-ovom forumu sam objavio zašta sam odbijen za subvencije za 2013. godinu i na to sam se rešenje žalio. I šta? Ništa. Jer znaš kada ću da dobijem odbijajuće rešenje na žalbu? Pa NIKAD eto tada. Jer znaš koliki je rok za odluku po žalbi? Jer znaš koliko je puta porotekao taj rok? Da li je moj vrli Predsednik, pravednik i veliki borac za prava pčelara učinio nešto po tom pitanju? Zar treba da tužim Republiku Srbiju zbog 10.000 dinara? Državu za koju sam ratovao! Zar misliš da će mi ta subvencija pomoći? Ja sam govorio da ću se odreći tih subvencija u korist poplavljenih ali se plašim da im ta moja pomoć neće trebati kada ja budem dobio odgovor po žalbi...
E sve je to i mnogo gore naš SPOS!
Pa jer ti shvataš da sam se ja u skladu sa pravilnikom SPOS-ovog foruma žalio 2 puta i šta?...PA NIŠTA...I kako bre sada Stankoviću da se učlanim? Kod koga i u šta da se učlanim?..i zbog čega da se učlanim? Moj sukob je počeo posle jednog tvog izbrisanog posta  koji je, uzgred, obrisan zbog pravde boga. Ali kome objasniti da je tumačenje prava stvar koja se izučava na pravnim školama u okviru predmeta UVOD U PRAVO na samom početku školovanja. Zar misliš da je lako to objasniti saviću&Co na čijem čelu je Aleksinčanin jer su svi šuplji kao crkvena zvona? Ako saviću koeficijenat inteligencije prevazilazi broj cipela to je bre nešto...malo li je. A zamisli tek školovanog pametnjakovića, akademski obrazovanog čoveka, koji drži na takvom mestu takvu intelektualnu gromadu kakav je savić? Tu nema mesta smehu već plaču i kuknjavi. 
I posle svega treba da se učlanim, da dam kredibilitet tim slepcima da bi me banovali tokom rasprave sa njima pri čemu im treba objasniti da je zemlja okrugla a ne ploča koja stoji na slonovskim leđima. Nego i to je bolje nego da me spale kao Đordna Bruna.
Zamisli koliko je imbecilna ideja da  zatvore forum SPOS-a za nečlanove!?!?! Ej bre!?!?! U XXI veku oni uvode sankcije na nova saznanja? Ili možda misle da su Aleksinčanin, slobodani jedan i drugi i savići, tadići i ostali najpametniji.
A ti pominješ Holandiju. Pa to je bre MATRIX dimenzija za savića$Co. Njima se vidik završava kod Moštanice...i to Male Moštanice.
Pozz
Pozz

Bolje živeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bijedi

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #776 poslato: Januar 23, 2015, 18:29:22 »

Saša, bravo za post. Sve ispravno rečeno. Savez je pun penzionisanih policajaca, vojnika, partijskih službenika koji sa setom gledaju na prošla vremena. U tim vremenima nije bilo poželjno misliti glavom, već samo potvrdno klimati istom.
    Dok se struktura članstva i način izbora "predsednika"  ne promeni, ništa pametno se neće desiti u savezu.
    Do tada ja, svojim novcem, neću legitimisati rukovodstvo koje, blago rečeno, nabija rogove članstvu.
   Nisam od onih koji bi za vodju stavili žig na čelo...  Ili dva.

• Prijatelj foruma
« Odgovor #777 poslato: Januar 23, 2015, 18:54:22 »
Zar ovde niko ne shvata da ti ljudi upravljaju nasim nacinom bavljenja ovim poslom? A medju urednicima i moderatorima nema penzosa i policajaca koliko ja znam, ali zato u rukovodstvu SPOS-a ima doktora, profesora, pcelara koji su u tome 50 godina (bar ja to krstim terminom "pcelarska gerijatrija") i to je mesto koje treba menjati - borba sa urednicima na forumu je zamajavanje i bacanje prasine u oci jer se na forumu nasi problemi ne resavaju vec u strukturama SPOS-a.

SPOS i rukovodstvo SPOS-a su dve stvari - rukovodstvo SPOS-a menja clanstvo a urednistvo foruma postavlja rukovodstvo SPOS-a - to su dve razlicite stvari ...

• Član foruma
« Odgovor #778 poslato: Januar 23, 2015, 19:58:54 »

Живићу,

Мислио сам да ме погрешно доживљавате зато што не познајете моје ставове. Зато што нисте пратили шта сам раније писао. Ви, наравно, на то немате обавезу. Али кад пожелите да ме на било који начин оквалификујете онда је ред да се о мојој личности, мојим залагањима и ставовима обавестите.
     Видите, ја нисам неки скандал мајстор који у ваљању у блату ужива. Пре свега, не мислим да сам се било где и било када у блату ваљао. Моја начела постављена су високо изнад каљуге. Износим истину истрајно. Таквим путем не може се пролазити без непријатности. И увреда. Достојанствен сам човек и мислим да се против увреда треба врло конкретно борити. Времена се мењају и руке су нам везане. Савремена средства комуникације нам допуштају да једино свој ум користимо. Или да се окренемо и бежимо. За мене је бекство увек бекство без обзира на средства која се у борби користе. Надам се да сам појаснио своје ставове. – Међутим, нисам очекивао да ћу и на овом Форуму доживети непријатности. А Ви сте ми нанели, не малу, увреду, Живићу. Веровао сам нехотично, и прешао преко тога. Али не видим баш вашу жељу да се коригујете и да у пријатељском тону наставимо. 

Не пратите ме са пажњом! – СПОС је институција скоро 120 година стара. Стварале су га генерације. Имамо ли према њима  моралног права да га препустимо и стварамо нешто ново? И зашто бисмо то радили? Из немоћи? То није најбоље полазиште. Али ако све лекарије применимо и опет констатујемо метастазу... тада се о свему може разговарати. Одбијао сам да о новој Организацији проговорим. Но, изгледа да ћу ових дана морати. Тек да видите да се о свему размишља.  Да постоји и „План Б“. И како све то изгледа организационо. Дајте ми пар дана, врх СПОС-а још једном мења Статут. Нико неће да прегледа нацрт, изгледа да ћу морати сам. А хоћете да правимо нову Организацију! Са таквом незаинтересованошћу за постојећу и у новој ће неко да вам подмеће статуте.
     Затим, какве то везе има што „председник“ СПОС-а не заступа све пчеларе. Ове друге не заступа нико. Држава признаје само институције, а СПОС то јесте. И друга пчеларска институција у земљи не постоји. Шта државу брига што 20 000 пчелара нико не заступа. Нек се овако или онако организују, њихов  је проблем. То су тако једноставне ствари! И терате ме да се понављам.
     Даље, где  сам ја било кога позивао да се у СПОС учлани? Вас поготово. На памет ми не би пало, претрпели сте тамо такву непријатност. Говорим управо супротно, да се и само чланством у основним удружењима може дати допринос. Нећете или не желите да ме чујете. – Сам ћу бити зачуђен ако број чланова СПОС-а и ове године не опадне. И замишљен...! А забринут сам једино због одласка најсвеснијих. Но, и  о овоме сам већ говорио, а Ви ме упорно терате да се понављам.
    Ако се саговорници међусобно не слушају, дијалог губи смисао. 

• Član foruma
« Odgovor #779 poslato: Januar 23, 2015, 20:06:49 »
Шошићу,

Исто ово што сам теби рекао, поновио бих и кнезу Михаилу Обреновићу, кога си цитирао. Само, много, много оштрије. Јер он је, као владар Србије, морао знати још нешто:  колика је његова одговорност за  стање међу поданицима. А његову оцену и не треба узимати здраво за готово, већ као типично  елитистички став. Елитизам, управо то нас највише разара. Ко си ти, ко сам ја? Зар ми нисмо народ? Зар то што видимо само мало боље, ако видимо,  нама даје право  да говоримо о народу као нечем одељеном, туђем,  далеком, чега се гнушамо и чему не припадамо.  А и кнезу... шта даје за право? Иметак стечен у само једној генерацији, пре њега. Још му је дед био сиромашан сељак – изданак свога народа.
     Треба проверити да ли је кнез ту оцену свога народа изговорио на француском, језику, на коме је и последње речи, на самрти, изрекао. Говори ли ишта боље о одрођености. (Кнежеву владавину, апсолутизам или спољну политику, не разматрам. Његове речи о сопственом народу јасне су и ван тог контекста.)
     Једино смисао, тежина, значење неких мисли може да ме према њима опредељује. Ко их изговара, ни најмање ме не имресионира.

Кажеш, да сам врло некоректан. Можда си приметио да посебно пазим да никога не увредим. Трудим се и да не повредим. Што се оштрине мога пера тиче, подешавам је према прилици.
     Ти, Шошићу, шириш дефетизам. А ти на то немаш права! Оглашавао си се као опозиција и ти не знаш колико је људи за тобом кренуло. На овом Форуму си, заједно са још некима, створио језгро опозиције руководству СПОС-а. Не можеш сада да кажеш да овај народ не ваља и за њега се не треба борити, и да борба ништа добро неће донети. Не можеш да се поиграваш људима. Неки те следе. Неки у борбу верују. Немаш  права да људима веру одузимаш. И следствено, једна од најгорих ствари које се једном народу могу урадити јесте: одузети му веру у будућност. Наши најгори непријатељи управо нам то већ дуго раде. Ти, верујем, ниси непријатељ. А став који си заступао поприлично је међу нама раширен последњих година. То су и хтели. Да нас уморе, натерају на предају. И зато се против таквог става свим својим силама треба борити. Уосталом, свака се борба прво у глави добија. И то је чиста метафизика:  Кад довољно људи у једну ствар почне да верује она ће се и догодити.
     А ти, имаш права да се умориш, можеш и да одустанеш. Али мирно, у тишини. Никако тако што ћеш и нас све, за собом, у безнађе да повлачиш.
     Ето зашто сам био оштар. Где сам био некоректан не видим.

Мало је више од борбе за СПОС, ово све заједно.