Главни аргумент зашто сада стављати погаче и то наведен од стране уважених предавача је тај да "тако раде пчелари који имају 2500 кошница". Када колега (учесник и овог форума) наведе супротан примјер човјека који без погача пчелари са 300 друштава, као одговор добије заједљив и бесмислен коментар да је 300 ипак мање од 2500. Самим тим он је у очима других лошији пчелар и његово знање и искуство нису битни.
Па човјек који је јуче почео пчеларити зна да ће пчеле које су сада присиљене да троше сахарозу имати краћи животни вијек. Озбиљна испитивања су одавно рекла све.
Поента је отприлике ова. Немојте читати књиге, немојте размишљати. Ту сам ја да вам откријем топлу воду.
Ево да и се и ја надовежем на ову тему око погача, са овим горе што је колега Радоје изнео се слажем, мој закључак из овога горе је следећи: да овај пчелар са 2500 кошница је ипак велики пчелар за овога од 300 кошница (као овај од 300 за нас мале испод 50 кошница) тако за мене су они у сваком случају велики пчелари са великим искуством у сваком случају, али логично гледано 2500 кошница је огромна цифра да се не заваравамо, једна мала грешка може да вас кошта много, зато ти пчелари и немају простора (времена) да гледају када је нужно додати погачу (када се мора, пчеле пробиле медни венац и стигле на сатоноше), да отварају свих 2500 кошница и да виде где треба интервенисати (ово поскуплјује производњу-уложено више рада), дакле они зато стављају погаче у новембру и не мисле да ли су пчеле потрошиле венце изнад себе...
Много сам читао ово о скраћењу живота пчеле, која зимује на шећеру (допуне хране шећерним сирупом крајем лета и погаче зими) него на меду, е нигдје нисам нашао податак колико се то тачно (дана) скраћује живот зимске пчеле на шећеру у односу на мед? На многим предаваљима само понављају као папагаји једну те исту причу а нико да уђе у саму срж ствари до најситнијих детаља са тачно добијеним подацима толико и толико. Из тих прича стичем утисак да до пролећа у кошници неће остати ни 30% пчела од зазимљеног броја, као да зимска пчела треба да живи до медобрања, она само треба да у рано пролеће од јануара до марта изведе своје наследнице и она умире пре или касније...по мени је најважније зазимити јака друштва 8-9 улица и нема зиме.
Ја сам почетник па ме много тога интересује до најситнијих детаља, пре ценим праксу и савете из праксе него било коју књигу, оно што је проверено и доказано и сто тако неко ради годинама то ценим, а моје је да то сам оценим (за себе) и можда и код себе применим.
Када смо код погаче једно питање, да ли пчеле погачу само троше за исхрану или могу и да је прераде и одложе у саће као резерву? На два места сам чуо опречне информације.
Пре два дана сам од једног пчелара чуо како он ради са погачама, без обзира на стање залиха хране он почетком новембра ставља погаче и пчеле му нормално зимују...
У једном приручнику сам читао радове по месецима, па погача се помиње баш у месецу новембру да се додаје...
Пошто ми је ово прва зима са пчелама не бих да се коцкам, највероватније погаче ћу додати у новембру па ћу на пролеће видети колико је пчеле изимило...
На који начин закључити да пчеле немају довољно хране и када треба погача? Је ли то само визуелни преглед клубета, ако је клубе ниже да ли значи да имају довољно хране или клубе је ближе сатоноши да су пчеле већ потрошиле венце? Има ли још који начин и на шта треба обратити пажњу код визелног прегледа одозго кошнице а да се рамови не ваде.
Мало сам одужио...прави пчелар почетник