Autor Tema: Zazimljavanje LR košnice  (Pročitano 136618 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milos filic

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: kamenica
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #60 poslato: Oktobar 28, 2014, 12:38:35 »
Pregledao sam ih jutros,pogacu su samo malo pojele, drustva su dobra (jaka),matica se dobro ponasa odlicna je. ;) 3 rama u sredini su puna sa medom a 2 rama sa bocne strane su puna samo sa unutrasnje strane.
Ima tu i ponekih  larvica na bocnim ramovima u sredini meda... Krpelja nema samo sam video na jednoj pceli na telu iza glave... Planiram kada otopli da ih jos jednom zadimim protiv tih malih uljeza :)

Van mreže milos filic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #61 poslato: Oktobar 28, 2014, 18:35:26 »
imam 4 klubeta pa me ne brine puno,bio je dana moj dobar prijatel stari  pcelar i pogledali smo ih zajedno i ohrabrio me... :) uopste nije bilo potrebe za brigom... Pcele su dobre, zazimili smo sve sanduke (stirodorom  dvojkom),pvc-e folijom,stim sto sam probusio foliju (nekol'ko sitnih rupica)da cirkulise vazduh... :)
Planiram za par dana da odradim preko sanduka nesto  da ne dopire nimalo snega do sanduka ni jake promaje preko zime... :)

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #62 poslato: Oktobar 29, 2014, 11:52:09 »
 Krpelja nema samo sam video na jednoj pceli na telu iza glave... Planiram kada otopli da ih jos jednom zadimim protiv tih malih uljeza :)

[/quote]

Kolega poštovanje,definitivno bi bilo dobro da odradite još koji tretman,jer postoje mišljenja od kolega koji su se dosta bavili varoom,da čim vi golim okom pri letimičnom pregledu vidite varou na nekoj pčeli to znači da zaraženost varoom nije nikako mala,naprotiv.Zato bolje se ne opuštajte,već odradite tretman čim ne bude legla,a vremenski uslovi dozvole efikasno tretiranje protiv varoe.
S poštovanjem pozdrav,kolega Aca Perić

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #63 poslato: Oktobar 30, 2014, 22:41:33 »
Dali bi bilo dobro skinuti preko zime hranilicu sa zbjegom i ostaviti samo poklopnu dasku. Previše mi je tu praznog prostora, mislim da bi im bilo toplije bez hranilice?

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #64 poslato: Oktobar 30, 2014, 22:55:52 »
Anto, ako se slažeš, prvo bih te pitao a zašto treba da im bude toplije?

PS

Ove godine sam sve košnice zazimio bez zbega. Većina ima samo leksan i to bi trebalo da je jako hladno: leksan i ma šuplinje, tako da je ispod krova samo materijal debljine zida leksana i može da struji vazduh. Razlog zazimljavanja bez zbega sam ranije napisao. Tako da pčele imaju od „izolaconog“ materijala na mestu „gde se gubi najviše toplote“ (a to je krov košnice) taj nepovoljni leksan, krov koji je izrađen od šperploše i ima pocinkovan lim. Taj lim ima takve osobine da se leti dobiju opekotine kada se nasloniš, a zimi je hladan kao led. Opet smatram da su pčele malo „zagušene“ ali rizikovaću  :) .
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #65 poslato: Oktobar 30, 2014, 23:22:37 »
Citat: Dragan Šošić
Anto, ako se slažeš, prvo bih te pitao a zašto treba da im bude toplije?
... pa da im ne bude hladnije ;) Nekako mi se ta "rupa" u vrhu košnice ne čini baš kao najbolje rješenje. Druga stvar se tiče hrane, davao sam im sirup od polovine 8. mjeseca do pola 9. mjeseca i to skoro 10kg po košnici a opet nema baš previše spremljenog meda. Nabavio sam 2 pogače po košnici i namjeravam im to staviti prije proljeća, dali bi bilo sada prerano staviti prvu pogaču?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #66 poslato: Oktobar 30, 2014, 23:48:54 »
To je tačno, ta „rupa“ iznad pravi probleme. Takve hranilice ne koristim, ali mi se ne sviđaju i nikako ne bih ni koristio. Kolege koje koriste slične hranilice bi trebalo da daju neki savet.

Moje mišlenje je da baš to što sumnjaš da nemaju dovoljno hrane ne treba da ih utopljavaš previše. Pčele su svoj način prezimljavanja prilagodile tako da im bude hladnije, a ne toplije. Hladnoća ih primorava da budu duže u stanju klubeta (kada se pojavi leglo, to je već pčelinje gnezdo i ima drugačije odlike).

Hrana koju pčele imaju ove godine je takva da uglavnom neće kristalisati (nadam se da ne treba da ponavljamo da to ne važi za svakoga i za svako područje). Kada je takva hrana pčele je lakše troše i biće to malo nezgodnije.

Rano je za pogače. Osim nisi siguran da u delu gde je klube nema značajnijih mednih venaca koji bi omogućili da pčele prebrode bar dva zimska meseca (podrazumevamo „pčelinji“ a ne astronomski kalendar). Mada ja u tom slučaju uvek predlažem spajanje ili podelu društva.

I kada budeš davao pogače, dobro razmisli valja li dodati celu pogaču (pokriti veliku površinu klubeta) ili je podeliti na pola. Opet sa ciljem da im bude nešto hladnije a ne toplije. Vidim da su opet u toku "žestoke" diskusije oko posledica koje izaziva ili ne izaziva pogača sa akcentom na temperaturu. Mada, malo ko posmatra i ostale potrebe pčela, kao što je voda i ostalo. Kao što često kažem, ne posmatramo mi statističke podatke (trenutni podaci) nego uticaj svega toga na žive organizme. Tu je potrebna i voda i ostalo i ako se posmatra samo uticaj temperature bez objašnjanja koliko to utiče na ostale uslove, to je promašaj. Nije samo temperatura u pitanju.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #67 poslato: Oktobar 31, 2014, 08:50:20 »
Vidim da su opet u toku "žestoke" diskusije oko posledica koje izaziva ili ne izaziva pogača sa akcentom na temperaturu.

Не знам да ли смо читали исте "дискусије" али заиста се свашта занимљиво може прочитати. Више је везано за научну фантастику него озбиљну пчеларску причу, али добро.
Главни аргумент зашто сада стављати погаче и то наведен од стране уважених предавача је тај да "тако раде пчелари који имају 2500 кошница". Када колега (учесник и овог форума) наведе супротан примјер човјека који без погача пчелари са 300 друштава, као одговор добије заједљив и бесмислен коментар да је 300 ипак мање од 2500. Самим тим он је у очима других лошији пчелар и његово знање и искуство нису битни.
Друга занимљивост везана за ову тематику ја да се континуирано провлачи теза о значају резултата из праксе и остављању по страни "теоретисања". Тако настаје и експеримент "да ли су погаче штетне?" Мени је сама идеја таквог експеримента апсурдна јер не може рећи ништа. Па човјек који је јуче почео пчеларити зна да ће пчеле које су сада присиљене да троше сахарозу имати краћи животни вијек. Озбиљна испитивања су одавно рекла све.
Поента је отприлике ова. Немојте читати књиге, немојте размишљати. Ту сам ја да вам откријем топлу воду.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #68 poslato: Oktobar 31, 2014, 10:42:27 »
Procitao sam jos jednu "zanimljivost" - kao sto je navedeno kaze covek zna velepcelara koji uvek u svako doba drzi pogacu u kosnici ili u ram hranilici i (gle cuda - moja konstatacija) - uvek ima meda u kosnici pa je to eto dobro ...

Van mreže Slavisa Petrovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
« Odgovor #69 poslato: Oktobar 31, 2014, 10:42:50 »

Главни аргумент зашто сада стављати погаче и то наведен од стране уважених предавача је тај да "тако раде пчелари који имају 2500 кошница". Када колега (учесник и овог форума) наведе супротан примјер човјека који без погача пчелари са 300 друштава, као одговор добије заједљив и бесмислен коментар да је 300 ипак мање од 2500. Самим тим он је у очима других лошији пчелар и његово знање и искуство нису битни.

Па човјек који је јуче почео пчеларити зна да ће пчеле које су сада присиљене да троше сахарозу имати краћи животни вијек. Озбиљна испитивања су одавно рекла све.
Поента је отприлике ова. Немојте читати књиге, немојте размишљати. Ту сам ја да вам откријем топлу воду.

Ево да и се и ја надовежем на ову тему око погача, са овим горе што је колега Радоје изнео се слажем, мој закључак из овога горе је следећи: да овај пчелар са 2500 кошница је ипак велики пчелар за овога од 300 кошница (као овај од 300 за нас мале испод 50 кошница) тако за мене су они у сваком случају велики пчелари са великим искуством у сваком случају, али логично гледано 2500 кошница је огромна цифра да се не заваравамо, једна мала грешка може да вас кошта много, зато ти пчелари и немају простора (времена) да гледају када је нужно додати погачу (када се мора, пчеле пробиле медни венац и стигле на сатоноше), да отварају свих 2500 кошница и да виде где треба интервенисати (ово поскуплјује производњу-уложено више рада), дакле они зато стављају погаче у новембру и не мисле да ли су пчеле потрошиле венце изнад себе...

Много сам читао ово о скраћењу живота пчеле, која зимује на шећеру (допуне хране шећерним сирупом крајем лета и погаче зими) него на меду, е нигдје нисам нашао податак колико се то тачно (дана) скраћује живот зимске пчеле на шећеру у односу на мед? На многим предаваљима само понављају као папагаји једну те исту причу а нико да уђе у саму срж ствари до најситнијих детаља са тачно добијеним подацима толико и толико. Из тих прича стичем утисак да до пролећа у кошници неће остати ни 30% пчела од зазимљеног броја, као да зимска пчела треба да живи до медобрања, она само треба да у рано пролеће од јануара до марта изведе своје наследнице и она умире пре или касније...по мени је најважније зазимити јака друштва 8-9 улица и нема зиме.

Ја сам почетник па ме много тога интересује до најситнијих детаља, пре ценим праксу и савете из праксе него било коју књигу, оно што је проверено и доказано и сто тако неко ради годинама то ценим, а моје је да то сам оценим (за себе) и можда и код себе применим.

Када смо код погаче једно питање, да ли пчеле погачу само троше за исхрану или могу и да је прераде и одложе у саће као резерву? На два места сам чуо опречне информације.

Пре два дана сам од једног пчелара чуо како он ради са погачама, без обзира на стање залиха хране он почетком новембра ставља погаче и пчеле му нормално зимују...
У једном приручнику сам читао радове по месецима, па погача се помиње баш у месецу новембру да се додаје...

Пошто ми је ово прва зима са пчелама не бих да се коцкам, највероватније погаче ћу додати у новембру па ћу на пролеће видети колико је пчеле изимило...

На који начин закључити да пчеле немају довољно хране и када треба погача? Је ли то само визуелни преглед клубета, ако је клубе ниже да ли значи да имају довољно хране или клубе је ближе сатоноши да су пчеле већ потрошиле венце? Има ли још који начин и на шта треба обратити пажњу код визелног прегледа одозго кошнице а да се рамови не ваде.

Мало сам одужио...прави пчелар почетник  ;)
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

• Stari član foruma
« Odgovor #70 poslato: Oktobar 31, 2014, 10:50:31 »
Procitao sam jos jednu "zanimljivost" - kao sto je navedeno kaze covek zna velepcelara koji uvek u svako doba drzi pogacu u kosnici ili u ram hranilici i (gle cuda - moja konstatacija) - uvek ima meda u kosnici pa je to eto dobro ...

Поштовање Миодраже, и ја сам за то чуо, али мени ко почетнику то мирише само на маркетинг погача негог Х произвођача... иначе сам се сит нагледао разних предавања по јутјуб и велика већина њих рекламира неког-неки препарат производ... у мом окружењу то нико не ради још нисам наишао на таквог пчелара са погачом преко целе године.
Поздрав
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

• Stari član foruma
« Odgovor #71 poslato: Oktobar 31, 2014, 11:14:17 »
Кад смо код зазимљавања ЛР кошница, наредних дана планирам да завршим утопљавање са папиром одозго преко хранилице-збега, у књижари сам купио ролу папира за паковање и од њега ћу исећи по 5 листова по димензији око 47х37 преко хранилице, и свих пет захефтати један за други у угловима ради лакшег постављања.

Овај папир сам намерно узео јер новински нисам хтео, због оног мириса стампе...овај папир није онај сјајан и глат већ мало храпавији да боље упија влагу.

Размишљао сам се и о фолији, али пошто о томе нисам нигдје нашао прецизне податке када иде фолија, колико преко, да ли опет треба папир преко, неко прекрива целу кошницу неко не, нико још није објаснио све предности и мане фолије преко пчела зими, сем да ствара кондез на себи одоздо, да ли повећава валгу у кошници и колико шта ако помаже буђању саћа у кошници....бар ја нисам нашао те податке...

По мени једино фолија би имала логике да се постави тамо када крене легло као додатно утопљавање...

Под крововима сам уградио стиропор 20мм и додаћу још овај папир преко хранилице под кров и зато фолију за сада нећу користити док о њој не сазнам све.

Скоро сам гледао пчелињак, човек је све спојеве наставака ЛР облепио траком са свих страна... колико је то добро и да ли треба затварати спојеве између наставака (иначе сам видео један производ на интернету на бази воска, нешто као кит за дрво а у ствари је за кошнице за затварање пукотина на истим, да ли би то било боље решење од лепљења траком?

Мислим ако се сви отвори затворе ето влаге и буђи рамова....

Van mreže milos filic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #72 poslato: Novembar 01, 2014, 22:43:41 »
cao kolega,
Neslazem se sa tim gitom jer je pcelama potreban vazduh,
Jedan moj komsija vec 20god.ne koristi nista,ni foliju, samo  pogace preko cele zime,zatvara otvor od hranilice lesonit tablom i to je to,nista vise.ja sam napisao kako sam ih zazimio i necu nista vise raditi sve je to suvisno sta sam hteo dodatno uraditi,,,
A kod pvc folije stvaraju se kapkice vode od kondenzacije i pcele piju tu vodu.tako su mi pricali stariji pcelari.
Pcele odrzavaju jednaku teperaturu,stim kada im naleti strselj pcele ga ubiju toplotom(pregreju ga)...

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #73 poslato: Novembar 01, 2014, 23:04:27 »
Čemu potreba za gitom ili trakama ako su pčele propolisom zatvorile sve te pukotine. Ako nisu, onda se zapitate zašto nisu. Da im smetaju, zatvorile bi. Ja zatvaram neka mesta koja se pokažu kao prorezi, ali ako sam ja uticao da se stvore (ako kasno menjam mesta nastavcima ili neka slična radnja). Tada pčele možda neće imati mogućnosti da to zatvore ako im smeta.

Preterano utopljavanje na svodu može biti i štetno u određenim uslovima i zato se trudimo da pri zazimljavanju nađemo neku sredinu.

Folija može da se koristi, ali treba znati to koristiti da ne nanese štetu pčelama. Voda koja se kondezuje na foliji treba pčelama u većoj količini kada ima legla. Ako nema legla taj kondezat je suvišan i može biti štetan. Folija se može koristiti ako je klube relativno blizu toj foliji. To znači da bude u gornjem delu košnice, jer ima umerenije vence. Ako je kojim slučajem košnica LR, i najveći deo klubeta je u pvom nastavku, a deo klubeta tek zahvata drugi nastavak, folija je štetna.

Nešto malo o pojavi plesni (buđi): http://wol.jw.org/sr-cyrl/wol/d/r54/lp-sb/102006005

• Stari član foruma
« Odgovor #74 poslato: Novembar 02, 2014, 12:01:09 »
Dragane i Milose hvala na savetima i objasnjenjima od prilike i ja sam takvog razmisljanja bio ali ko pita ne skita.