Autor Tema: Zazimljavanje LR košnice  (Pročitano 136589 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #75 poslato: Novembar 03, 2014, 20:30:30 »
Procitao sam jos jednu "zanimljivost" - kao sto je navedeno kaze covek zna velepcelara koji uvek u svako doba drzi pogacu u kosnici ili u ram hranilici i (gle cuda - moja konstatacija) - uvek ima meda u kosnici pa je to eto dobro ...

Ne bi trebalo smetnuti sa uma da ovakvom tehnikom,finalni proizvod se nikako ne može nazvati medom,već preradjenim šećerom,to kod nas zovu šerbet.
Ovakve tehnike nikako nisu prihvatljive kada su u pitanju proizvodna društva u cilju dobijanja meda.Sve su rigoroznije kontrole kada je med za izvoz u pitanju i pčelari koji rade na takav način nanose veliku štetu jer se gubi poverenje inostranih mušterija kada u svojim analizama vide o čemu se radi.A kad na to dodamo da mnogi takozvani profesionalci sa puno košnica preventivno guraju antibiotike kako u jesen tako i u proleće,rezultat je nemerljiva šteta.Takođe ovakva praksa dovodi i do gubitaka poverenja domaćih potrošača,jer se istina ne može sakriti i izbije na videlo pre ili kasnije.

Takođe ne treba gubiti iz vida da su kolege iz Rusije koje su se ozbiljnije bavile proučavanjem dopune zaliha šećerom,utvrdili da je količina od 400 grama  belog šećera po ulici pčela maksimum koji se sme dati i da količine veće od toga jesu otrov za pčelinju zajednicu a ne hrana.

Pčelama treba ostaviti dovoljno meda što jeste njihova hrana,a ne kristal šećer.Ako se to radi onda nema potrebe za dodavanjem pogača,naročito ne ovako rano,već u novembru.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
« Odgovor #76 poslato: Novembar 03, 2014, 20:43:40 »
Što se tiče utopljavanja,posmatrajući pažlivo sve nepredvidivije vremenske uslove zadnjih 10tak godina koliko se bavim pčelarstvom,moj zaključak je da je više nego opravdan  citat iz knjige kolege Kupusinca gde je citirao prof.Živanovića,s početka XX veka,gde on kaže da kada bi mogao zabranio bi matici da počne sa poleganjem jaja pre početka marta meseca.

Pri tom je naravno imao na umu uslove na Balkanu.Ja se držim tog mišljenja i ne utopljavam uopšte društva pre početka marta,mreža na Milerovom zbegu ima 10tak kvadratnih centimetara otvoren deo bez propolisa ili bilo kakvog utopljavajućeg materijala,tako da svež vazduh dolazi odozgo u košnicu i struji naniže.Tako ostavljam sve do početka marta,kad utopljavam odozgo novinskom hartijom.Dole leta ostavljam na letnjih 12 cm,uz naravno dodat češalj već početkom septembra,kao zaštitu od ulaska stršeljnova i kasnije miševa i rovčica.

Naravno ko misli drugačije,nemam ništa protiv,samo ću ja nastaviti u skladu sa preporukama starog prof.Živanovića,sve u cilju da maksimalno odgodim pokretanje novog legla tek za mart mesec naredne godine,a i da izazovem što raniji prekid legla u jesen.

Van mreže Slavisa Petrovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
« Odgovor #77 poslato: Novembar 03, 2014, 22:09:55 »

Što se tiče utopljavanja,posmatrajući pažlivo sve nepredvidivije vremenske uslove zadnjih 10tak godina koliko se bavim pčelarstvom,moj zaključak je da je više nego opravdan  citat iz knjige kolege Kupusinca gde je citirao prof.Živanovića,s početka XX veka,gde on kaže da kada bi mogao zabranio bi matici da počne sa poleganjem jaja pre početka marta meseca.

Pri tom je naravno imao na umu uslove na Balkanu.Ja se držim tog mišljenja i ne utopljavam uopšte društva pre početka marta,mreža na Milerovom zbegu ima 10tak kvadratnih centimetara otvoren deo bez propolisa ili bilo kakvog utopljavajućeg materijala,tako da svež vazduh dolazi odozgo u košnicu i struji naniže.Tako ostavljam sve do početka marta,kad utopljavam odozgo novinskom hartijom.Dole leta ostavljam na letnjih 12 cm,uz naravno dodat češalj već početkom septembra,kao zaštitu od ulaska stršeljnova i kasnije miševa i rovčica.

Naravno ko misli drugačije,nemam ništa protiv,samo ću ja nastaviti u skladu sa preporukama starog prof.Živanovića,sve u cilju da maksimalno odgodim pokretanje novog legla tek za mart mesec naredne godine,a i da izazovem što raniji prekid legla u jesen.

Sobzirom kakve temperature najavljuju za novembar ove godine, a i decembar i januar topliji od godisnjeg proseka sa malo snega, maticu nece zaustaviti ni santa leda ispod krova da se stavi...

Pridoda je jaca od nas, moje neko vidjenje zaleganja matice je to da kako matica postepeno smanjuje zaleganje u jesen tako ce i krajem zime pocetkom proleca da postepeno pocinje zaleganje sve vise i vise...i ne moguce bi to bilo da matica zakoci domah od danas ne nosi vise ni jendo jaje dnevno, a kada pocne da to bude odmah 2000-3000 komada dnevno, to je ne moguca misija... ipak mi pcelari igramo kako matica (priroda) svira.
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

• Stari član foruma
« Odgovor #78 poslato: Novembar 03, 2014, 22:14:55 »
Danas sam kupio vitaminske pogace (prozivodjac zalfija iz Trebinja) pa cu ih za koji dan postaviti u kosnice, inace za ove pogace kazu da su najkvalitetnije pogace u  RS a i sire pa videcu kako ih pcele trose...
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
« Odgovor #79 poslato: Novembar 04, 2014, 07:28:13 »
Možda ne uspeva kod svih društava,ali uglavnom uspe kod većine,pa sam recimo od zazimljenih 27 društava leglo krajem septembra imao samo još u 4 LR društva,krajem prošle zime sam početkom marta imao legla u 8 društava od zazimljenih 33.Tehnika promaje ne uspeva sto posto,ali kod mene uspe barem kod većine društava što je zadovoljavajuće.Kod nas su i avgustovske noći već sveže i prohladne,a da ne govorimo o zimskim mesecima sa hladnim gornjakom odnosno severnim vetrom.Zato sam se lično i opredelio da poslušam preporuke prof.Živanovića,da se ne žuri ni sa utopljavanjem ni sa prihranom pre marta meseca.
Naravno ako negde baš mora,što se jako retko desi,obično negde u februaru,onda dodam pogaču sa kristalisanim medom i rupom odozgo,pa se na taj način pomogne gde je neophodno da društvo izdrži do prvih unosa.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
« Odgovor #80 poslato: Novembar 05, 2014, 07:53:18 »
Neke od slabosti dodatih pogača u zimskim mesecima preko ramova sa mednim vencima su između ostalog da pčele prelaze po hladnim vencima i prehlađuju stomak,što rezultira pojavom proliva,ili čak do manifestacije nozemoze ukoliko ima i drugih uslova za to.Takođe pošto za preradu pogača treba i voda,pčele izletnice moraju da izleću i po hladnom vremenu što može rezultirati značajnim gubitkom izletnica,ili u najmanju ruku njihovim bržim iscrpljivanjem,habanjem,kraćem životnom veku,što slabi društva,a ponekad može i dovesti i do stradanja čitavog društva,jer prerano klube oslabi i izgubi previše pčela,a uslovi se pogoršaju sa mrazevima ,pa premalo pčela u klubetu nije u stanju da održi neophodnu toplinu klubeta i zagreje med.

Sledeći veliki nedostatak je da takav veštački unos kad mu nije vreme,pogotovo kad su u pitanju pogače sa polenom,forsapinom i slične vitaminske ili proteinske pogače,da matici stimulans da polaže leglo,u novembru,decembru,januaru,a takve pčele uglavnom samo doprinesu većoj potrošnji zimskih zaliha,a uglavnom ne opstanu dugo u oštrim zimskim uslovima,jer nemaju masno tkivo neophodno za preživljavanje zimskih hladnih meseci.I na kraju još jedan ogroman nedostatak je što ne dolazi do prekida legla,pa varoa u leglu nastavlja da se množi a ni tretman oksalnom kiselinom ili slično u to vreme joj ne može ništa,kada je unutar legla.

Takođe i najlon u kome je pogača može doprineti povećanju vlažnosti i buđanjem ramova i sa mednim vencima iznad klubeta.Zato u uslovima kada je godina slaba sa unosom,eksperti preporučuju dodavanje pogača od 2 do 3 kg ali U JULU MESECU!!!!Naravno može i sirup,najbolje sa Nozevojem ili Kasom,ali u JULU.
To je kvalitetna priprema za zimu,sve drugo,sem kristalisanog meda,ali tek kada se potroše medni venci,nikako nije dobro za pčelinje zajednice, i više je mučenje i iznurivanje društava i pčela.

• Stari član foruma
« Odgovor #81 poslato: Novembar 05, 2014, 12:03:52 »

Neke od slabosti dodatih pogača u zimskim mesecima preko ramova sa mednim vencima su između ostalog da pčele prelaze po hladnim vencima i prehlađuju stomak,što rezultira pojavom proliva,ili čak do manifestacije nozemoze ukoliko ima i drugih uslova za to.Takođe pošto za preradu pogača treba i voda,pčele izletnice moraju da izleću i po hladnom vremenu što može rezultirati značajnim gubitkom izletnica,ili u najmanju ruku njihovim bržim iscrpljivanjem,habanjem,kraćem životnom veku,što slabi društva,a ponekad može i dovesti i do stradanja čitavog društva,jer prerano klube oslabi i izgubi previše pčela,a uslovi se pogoršaju sa mrazevima ,pa premalo pčela u klubetu nije u stanju da održi neophodnu toplinu klubeta i zagreje med.

Sledeći veliki nedostatak je da takav veštački unos kad mu nije vreme,pogotovo kad su u pitanju pogače sa polenom,forsapinom i slične vitaminske ili proteinske pogače,da matici stimulans da polaže leglo,u novembru,decembru,januaru,a takve pčele uglavnom samo doprinesu većoj potrošnji zimskih zaliha,a uglavnom ne opstanu dugo u oštrim zimskim uslovima,jer nemaju masno tkivo neophodno za preživljavanje zimskih hladnih meseci.I na kraju još jedan ogroman nedostatak je što ne dolazi do prekida legla,pa varoa u leglu nastavlja da se množi a ni tretman oksalnom kiselinom ili slično u to vreme joj ne može ništa,kada je unutar legla.

Takođe i najlon u kome je pogača može doprineti povećanju vlažnosti i buđanjem ramova i sa mednim vencima iznad klubeta.Zato u uslovima kada je godina slaba sa unosom,eksperti preporučuju dodavanje pogača od 2 do 3 kg ali U JULU MESECU!!!!Naravno može i sirup,najbolje sa Nozevojem ili Kasom,ali u JULU.
To je kvalitetna priprema za zimu,sve drugo,sem kristalisanog meda,ali tek kada se potroše medni venci,nikako nije dobro za pčelinje zajednice, i više je mučenje i iznurivanje društava i pčela.

Aco hvala na ovom tvom tekstu, evo nekog mog zapazanja iz istog,

Ovo prvo za prehladu stomaka pcela sto prelaze preko hladnih venaca prvi put cujem, jedni kazu da je vosak (sace) odlican toplotni izolator i da pcelama cuva toplotu kako onda taj isti vosak moze da prehladi stomak pcelama nije mi jasno, nije temperatura mednog venca ispod nule i da su pcele toliko osetljive na hladnocu, sta reci za one kojima pcele zimuju na otvorenim podnjacama, koji utople pcele tek u januaru i februaru, koliko su tu hladni medni venci?

Sto se tice pogace, ja licno sam kupio takozvanu "O" pogacu ali obogacenu vitaminima, mikro i makro elementima tako pise na pakovanju, ali ne i sa polenom i proteinima sto je ogromna razlika, vitamini i proteini nisu isto, dakle matica ce da reaguje samo kada ima unosa proteina-polena i kada tepmperatura i duzina dana to odrede... a imaju i pogace sa proteinima i sa polenom one se daju kasnije kada se zeli stimulisati matica dakle u februaru-martu...

Sto se tice legla kod mene svih deset drustava trenutno nemaju leglo, nadam se da matica nece zaleci pre kraja zime i prvog unosa polena kao i porasta temperatura...

Ovo sto se tice najlona i budjanja i ja sam tako razmisljao, da mi budj ne napravi problem, ali u razgovoru sa iskusnijim kolegama rekose da nema problema jer sam povadio po jedan ram u nastavcima i napravio bolju cirkulaciju vazduha u kosnici, gore imam mrezu na zbegu i preko papir da pokupi visak valge. Opet se pitam sta je kod onih sto drze najlon preko cele kosnice, jedna pogaca ne prekrije ni polovinu satonosa...A opet sam slusao predlog prof.mr. Mirjanica koji kaze da sve folije-najlon od potrosenih pogaca ne bacamo tj. ne skidamo sa satonosa, vec samo da ih povucemo prema sebi nazad a novu pogacu opet na mesto iznad klubeta-napred i tako redom, da bi na kraju imali prekrivenu celu kosnicu najlon kesom od pogace koja sa donje strane stvara kondenz kapljice vode koje pcele trose za preradu narednih pogaca...

Pogace sam stavio jer vecina pcelara ih dodaje sada u novembru, pa i moj mentor koji ovako radi godinama, ovo mi je prva zima pa ne bih previse da se kockam i eksperiminetisem drzim se proverenog recepta, sto ne znaci da drugi nisu ispravni, ili zasto traziti hleba preko pogace.

Posto sam pocetnik uvazavam svacija iskustva i predloge, ali necu moci sve iste godine da primenim, ima vremena u godinama koje dolaze, pa cu sam iskristalisati svoj put i rad sa pcelama kako je najbolje i meni i pcelama, inace trudicu se da sto manje hemije ubacujem u kosnice, pa i secera i pogaca sem nuzde i moranja, nije meni ni sada moranje za pogace ali ponavljam prva mi je zima pa videcemo na prolece kom obojci  kom opanci  ;)

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
« Odgovor #82 poslato: Novembar 05, 2014, 12:27:57 »
Kolega Slaviša,hvala vam na tekstu,sami ćete se uveriti vremenom,koju tehniku zazimljavanja ćete primenjivati na svom pčelinjaku.Lično iskustvo je najubedljivija škola.   :)

Moje iskustvo za zadnjih 10tak godina je da sam sa pomenutom tehnikom za 10tak godina od oko 100tinak odnegovanih društava imao ukupno 7 ili 8 stradalih društava ukupno za svo ovo vreme.Od toga,pogače su mogle sprečiti gubitak u 2 ili 3 slučaja.Ja sam izneo svoja iskustva i tehniku koju primenjujem na svom pčelinjaku i koju ću naravno nastaviti da primenjujem i u njoj se priprema i dopuna hrane za zimu dešava sredinom ili krajem jula i to samo kad mora,kao što je moralo kako ove,tako i 2008 godine,takvo je vreme bilo u mom regionu da se moralo intervenisati i to sam uradio tada,tokom jula,a u par društava u februaru,se moralo dodati kristalisanog meda.

Pčele zimi greju samo klube i malu površinu meda koje zahvataju,ne greju ni košnice ni medne vence koji jesu hladni,jer poprimaju temperaturu vazduha,koja ode i dosta u minus.A s druge strane privlači ih otvorena hrana,da prvo nju troše,tako da pogača dodata prerano,preko venaca meda koji su u LRu obično bar 10 cm,nekada i više i jesu hladni zimi.Toplo prazno tamno saće nije hladno,a čak i prazno beložuto saće zovu hladno saće.Ako mislite da to nije problem za pčele,nikakav problem za mene,ja samo izneo iskustvo i preporuke dosta starijih kolega i stručnjaka koji su se bavili ovom tematikom puno ozbiljnije od mene,što ja vrednujem i uvažavam,jer su me tako naučili na poljoprivrednom fakultetu  :)

Pozdrav vama i kolegama,s poštovanjem,kolega A.Perić

• Stari član foruma
« Odgovor #83 poslato: Novembar 05, 2014, 18:47:57 »
Aco u svakom slucaju zahvaljuem na inforamcijama u vezi hladnih venaca, primio k znanju i u buduce cu to imati u vidu... interesuje me samo ako ima pogaca preko satonosa a dole pcele imaju dovoljno meda, sta ce pre da trose, med ili pogacu? I da li pcele pogacu trose-jedu ili je preradjuju pa odlazu u sace? Cuo sam ovakve dve oprecne informacije.

Hvala i pozdrav.

Van mreže Александар Веселиновић

• Gost
  • *
  • Није лако бити фин.
  • Lokacija pčelinjaka: Риђица
« Odgovor #84 poslato: Novembar 06, 2014, 00:58:07 »
Прошле зиме код мене на једном друштву смо видели да лагерују, проверено, а да ли је одмах и конзумирају вероватно да, чим је лагерују вероватно нешто оде и у стомак.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
« Odgovor #85 poslato: Novembar 06, 2014, 08:54:35 »
Poštovanje kolega Slaviša,imate odgovor od kolege Aleksandra,slažem se sa njime,jasno vam je napisao,pozdrav.

• Stari član foruma
« Odgovor #86 poslato: Novembar 06, 2014, 18:24:07 »
Zahvaljujem na odgovirima, i tu dilemu trošenja-lagerovanja sa pogačama sam razrešio. Pozdrav.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #87 poslato: Novembar 09, 2014, 20:01:33 »
   U jednoj košnici klube se nalazi u donjem nastavku i zaposelo je tri ulice.Ovo sam utvrdio pogledom odozdo kroz mrežastu podnjaču pomoću baterijske lampe.Početkom oktobra gornji nastavak je bio  pun meda,bez praznih ćelija.Nisam otvarao košnicu i pretpostavljam da je  celo klube smešteno u donjem nastavku.Mislim da bi trebalo da presložim ramove tako što bih karajni levi ram do prve ulice i krajni desni ram do teće ulice sklonio i umesto njih stavio pune ramove meda.Ostale ramove sa medom iz gornjeg nastavka bih takođe spusto dole i uklonio bih gornji nastavak.Preko satnoša bih stavio ram sa medom.
  Molio bih da ovo prekomentarišete i posavetujete me kako da je najbolje da prepakujem ramove da bi pčele dočekale proleće.Pri kojoj temperaturi ovo mogu da radim?
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #88 poslato: Novembar 09, 2014, 20:35:51 »
Trebao si da pogledaš oba nastavka, a ne samo baterijom kroz mrežu podnjače. Šta ako si video samo tri najveće ulice koje su u središnjem delu klubeta, a klube zahvata gornji nastavak.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #89 poslato: Novembar 09, 2014, 20:59:37 »
Hvala Šole na odgovoru.Pogledaću sutra i gornji nastavak.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.