Autor Tema: Zazimljavanje LR košnice  (Pročitano 136541 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dzenan Goro

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: visoko
Odg: Zazimljavanje LR košnice
« Odgovor #105 poslato: Septembar 04, 2015, 00:12:58 »
Hvala na odgovoru, što se tiče sirupa mislim na odnos 1 voda: 1.5 šećer, pcele ima kao u maju,zbjeg je pun pcele i grade zaperke iznad jednog rama,(danas sastrugao), sve ulice zaposjednute,ramovi puni pcele.
Donje nastavke podbacio 24.8. (8 ramova praznih,unos polena je konstantan,žuti, bijeli,narandžasti) imaju slike od 27.8 -na mom predstavljanju pcelinjaka, kao što sam rekao dole su već unijele dosta polena.U donjem nastavku također je dosta pcele.Na letu je sve normalno,posto su noći zahladnile primjetio sam da kasnije izliječu, izliječu užurbano a pri povratku ulijecu nepogrešivo precizno kroz leto, rade cijeli dan neprestano do cca 18 h.nisam primjetio zadržavanje pcela po nostavcima, ima poneka strazarica. Ovi ramovi koje sam danas spuštao bili su napunjenih friskim nektarom. prilikom pretresa bile su prilično mirne.zao mi je što nisam imao vremena za neke slike da se bolje vidi situacija.Sirup sam dao cca po 1 litar. Uvijek dajem pred sami mrak, večeras dao nekad oko 20 h.

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #106 poslato: Septembar 04, 2015, 07:59:03 »
Za kolegu ( u odnosu na nas pravilnije je reći PROFESORA, bez laskanja, zaista realno jeste tako) DRAGANA, još samo par pitanja.

Pošto su mi sva društva u jednom nastavku, u drugom tek po malo ima meda, da li bi bilo dobro da odvadim 2-3 rama pa da u njega stavim teglu sa sirupom?

I koji je tvoj savet u mom slučaju po pitanju broja nastavaka za zimu?

I kakvo mišljenje imaš o takvoj improvizovanoj hranilici ? Još bolje bi bilo da nakačiš neku sliku hranilice koju ti koristiš.

Kako bi rešio problem prihrane pred zazimljavanje (kao dopunu zimskih zaliha), a da nisi u mogućnosti da odlaziš svaki drugi dan na pčelinjak ( ja idem vikendom), da li pogača može da poslužio dobro toj svrsi?
Hvala ti na odgovorima.
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #107 poslato: Septembar 04, 2015, 21:32:40 »
Za kolegu ( u odnosu na nas pravilnije je reći PROFESORA, bez laskanja, zaista realno jeste tako) DRAGANA, još samo par pitanja.

Pošto su mi sva društva u jednom nastavku, u drugom tek po malo ima meda, da li bi bilo dobro da odvadim 2-3 rama pa da u njega stavim teglu sa sirupom?

I koji je tvoj savet u mom slučaju po pitanju broja nastavaka za zimu?

I kakvo mišljenje imaš o takvoj improvizovanoj hranilici ? Još bolje bi bilo da nakačiš neku sliku hranilice koju ti koristiš.

Kako bi rešio problem prihrane pred zazimljavanje (kao dopunu zimskih zaliha), a da nisi u mogućnosti da odlaziš svaki drugi dan na pčelinjak ( ja idem vikendom), da li pogača može da poslužio dobro toj svrsi?
Hvala ti na odgovorima.

Драгане сада си направио забуну. Мало сам оштрије реаговао када си написао да су друштва у три наставка, а сада кажеш да су у практично једном (када кажем практично у једном, подразумевам да је плодиште на подњачи). Шта је од тога тачно?

Сведеш друштво на један наставак, слободно и видећеш колико се број пчела смањио за само неколико последњих дана. Не бој се то им је сасвим довољан простор. У други наставак можеш ставити ту твоју теглу и требало би да буде добро. Постави се поклопна даска са отвором да пчеле могу доћи до хранилице. „Поклопна даска“ у овом случају може бити и најлон, ако немаш праве поклопне даске. Рамове на којима има нешто меда постави до зида кошнице у другом наставку изнад преграде - фолије или поклопне даске. Пчеле у ово доба не воле да до зида буде мед и требало би да га лагано преносе у гнездо. Ако није отклопљен, отклопи га слободно, али ако си у могућности то ради предвече. Немој да те уплаши ако крене мало јачи излет из кошница којима отклапаш мед, јер оне и то могу доживети као неки унос. С обзиром да је вече близу, све се то брзо смири.

Можеш да извадиш рамове које си намерио да извадиш, јер су пчеле доле испод поклопне даске и не би требало да буде проблема, али пази ако је горе старије саће, могу кренути и горе са гнездом. Тада направе чудо – нису ни тамо ни овамо. Ово решавам тако што поставим матичну решетку. Ако пчеле могу брзо да однесу тај сируп из тегле-хранилице, могу да мислим само добро. Брзо не значи за сат или два. Брзина се огледа и у томе да се не појави плесан у тегли, јер до тога може доћи ако је неко друштво слаби и „мрљави“ са преношењем. Не би требало да се деси, али може. Наравно, претпостављам да тегле переш пре сипања наредног оброка сирупа.

Проблем прихране се може решавато комбинацијом погаче и сирупа. С тим да погачу отвориш са горње стране и не целу површину, да се не суши. Исто се изреже две-три траке ширине око 1 цм, као и када се отвара најлон са доње стране. Погача може бити и два-три килограма. Пратиш колико могу да однесу (ово ти је битно ако треба више додати). Сируп који се додаје упоредо са погачом може бити у тегли како ти радиш или у боци (оној са пар рупица, али нисам ти ту неке од неке користи – тек треба да пробам тако да радим, нисам ни пробао).

Има слика хранилица које користим ту на форуму. Потражићу где сам то поставио.

Hvala na odgovoru, što se tiče sirupa mislim na odnos 1 voda: 1.5 šećer, pcele ima kao u maju,zbjeg je pun pcele i grade zaperke iznad jednog rama,(danas sastrugao), sve ulice zaposjednute,ramovi puni pcele.
Donje nastavke podbacio 24.8. (8 ramova praznih,unos polena je konstantan,žuti, bijeli,narandžasti) imaju slike od 27.8 -na mom predstavljanju pcelinjaka, kao što sam rekao dole su već unijele dosta polena.U donjem nastavku također je dosta pcele.Na letu je sve normalno,posto su noći zahladnile primjetio sam da kasnije izliječu, izliječu užurbano a pri povratku ulijecu nepogrešivo precizno kroz leto, rade cijeli dan neprestano do cca 18 h.nisam primjetio zadržavanje pcela po nostavcima, ima poneka strazarica. Ovi ramovi koje sam danas spuštao bili su napunjenih friskim nektarom. prilikom pretresa bile su prilično mirne.zao mi je što nisam imao vremena za neke slike da se bolje vidi situacija.Sirup sam dao cca po 1 litar. Uvijek dajem pred sami mrak, večeras dao nekad oko 20 h.

Џенане, верујем да има пчела, али ако се до сада није смањио број, смањиће се и може да те "уплаши" колико се смањи бројност пчела. Не ваља да доле буде превелики простор јер може бити још топло. Свашта пчела може да направи. И немој бити у заблуди да грабеж не напада и јака друштва. И та јака се једноставно покупе и оду из кошнице, када падне „прва линија одбране“ – група пчела стражарица. Ако те занима могу укратко написати како тај незгодни механизам делује (немам времена да прегледам поново, али мислим да сам у начелу написао у оним пренесеним порукама). Мада неће бити баш укратко, али ће бити јасно и то се дешава иако постоји тврдња да се јака друштва одбране. Иначе, пчеле су ти мирне јер их још држи тај рад и доношење нектара. У једном моменту могу постати врло неугодне, ако све нагло стане. Када је то поступно ти проблеми су мање изражени.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #108 poslato: Septembar 04, 2015, 23:03:25 »
Još bolje bi bilo da nakačiš neku sliku hranilice koju ti koristiš.

Има слика хранилица које користим ту на форуму. Потражићу где сам то поставио.

Ево, уз мало више напора сам успео да нађем хранилцу коју користим (на две слике у овој поруци – такође се види фолија на сатоношама неких кошница). У њу може да стане 0.9 л, ако је водоравно постављена.

ПС

Имам и доста оних мањих, које подсећају на оне посуде од стиропора у које се пакују шампињони. Само што су ове моје од пластике. У њих стане 0.6 л (такође да су потпуно водоравне и када се пажљиво сипа). Колична коју ја дајем (0,45 л) се безбедно сипа.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Napredni član foruma
« Odgovor #109 poslato: Septembar 05, 2015, 08:42:45 »
             Poštovani kolega Dragane, veoma sam ti zahvalan. Podstakao si me sa tvojim izlaganjem na razmišljanje, i neke činjenice sam shvatio. Rešenje mi je sve vreme bilo pred očima. Naime imam 5 rojeva od ove godine ( pokvariše mi bagremovu pašu), koje sam bukvalno negovao, znači celo leto na 2-3 dana pola litre sirupa, i naravno što je najvažnije ( sada shvatam) bili su u jednom nastavku. Još sam se čudio, kako njih ne napadaju tuđice. E ti rojevi su kao "nabildovani", pun nastavak kao oko, već su napravile formaciju same, do zidova po ram perga-med, zatim još meda a u sredini 3-4 puna rama legla sa mednim kapama oko 5-10 cm meda.
Najviše me je zbunjivalo kod starih društava, jednog vikenda imaju dosta meda, za 15 dana vrlo malo, i leglo su brate svele na minimum. Rekoh, znaju one valjda šta rade.

Da napomenem i to ( mada ne tražim izgovore za loše poteze) ja sam ove godine krajem marta  prvi put u životu kupio 5 LR društava, jedno mi je stradalo odmah jer zbog hladnog vremena ih nisam otvarao, bilo je bezmatično, šta sam mogao nego da ih istresem u žbun, bilo je puno lažnih matica.
Ostala društva nisam na vreme zauzdao, kidao sam matičnjake, ali samo vikendom sam ih gledao, ipak promakli su mi neki matičnjaci, i eto istovremeno i sreće i nevolje. Sreća pa su za samo jedan vikend izrojile 5 rojeva ( sve sam ih skinuo sa istog drveta).

Izvinite ako sam suviše opširan. Dakle danas svodim sve na jedan nastavak + poklopna daska zatim drugi nastavak sa teglom ( strogo dezinfikovane ) i ramovi sa medom.
Šta mislite da li da ih zazimim na jednom nastavku sa pogačom na satonošama ispod poklopne daske? Da li će to biti bezbedno?
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #110 poslato: Septembar 06, 2015, 20:51:38 »
Једно је врло занимљиво. Зашто одмах намераваш да их зазимиш са погачом. Да ли ти је познато да је то лоше током зиме. Погачу током зиме избегавај колико год је могуће.

„Строго дезинфикована“ тегла. Шта ти то значи. Припази мало на строгу дезинфекцију, јер се врши ко зна чиме. Мале количине заостатка средства могу бити отровне. Довољно је опрати водом. Па те тегле стоје у кошници!

• Napredni član foruma
« Odgovor #111 poslato: Septembar 07, 2015, 13:00:35 »
Поштовани колега Драгане
нисам ја тегле прао са неким средством, већ као што си рекао само водом. Читао сам доста овде на форуму твојих излагања, и многе одговоре ту нашао. Промакне наравно свашта, па онда постављам питање а ти си већ о томе писао. Не замери на томе.
Свестан сам ја што се тиче погаче да није добра, мада мислим да у рано пролеће поленска погача може бити корисна, али ова у октобру логично је да може да шкоди. Него мени је ово прва зима коју чекам са пчелама, па сам забринут да не буду гладне.
Вероватно је то више почетнички страх. А и прилично сам препуштен сам себи, јер немам ментора ( та околност ме није обесхрабрила).
Велико хвала на твојим сугестијама, веома ценим то што се ти и још неколицина теби сличних трудите да усмерите нас почетнике.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #112 poslato: Septembar 07, 2015, 23:29:14 »
Поленска погача је свакако одлична, али баш у пролеће када пчеле могу излетати из кошнице. Али сматрам да је најчешће непотребна, јер тада углавном има полена. Ако је пчелар у могућности да је дода то је добро. У јесен је углавном непотребна. Ако пчеле пре октобра (нпр) нису успеле да се добро нахране пергом, поленска погача неће ту много помоћи. „Обична“ погача у октобру не мора бити штетна, али она која се додаје преко зиме није корисна колико се мисли. Корисна је само ако је кошница потпуно празна. У том смислу бих поставио питање: ште је „пчелар“ радио а да то не запази?!

Ја сам и као почетник пре преслагао кошницу, склањајући празније рамове из средишта него да додам погачу. Ако додајем погачу то је искључиво кристалисани мед.

ПС

Да бих избегао додавање погаче, 1995/96. сам при снегу од више од пола метра цео пчелињак „претресао“ повадио средишње рамове и приближио бочне средини (са сваког тог рама је трбало истрести пчеле). Тада је ситуација то налагала, а имао сам врло повољна искуства у раду са пчелама током зиме. Могао сам да убацим погаче, али то није било добро решење и нисам помишљао то да радим. Нажалост тада нисам давао кросталисан мед као погачу (није ми уопште пало на памет, а било је боље и лакше). Разлог је био и у томе што је део друштава имао вишак хране и клубе (или гнездо) је остало у првом наставку.  Ухватио сам „мало већи залет“ и претумбао цео пчелињак. Нисам имао губитак ни једне улице пчела. Напротив, година ми је била врло успешна. Мој брат је тада имао ноземе у више друштава. Центар је остао „слаб“ (слаб са храном) а он није ништа предузео.

Иначе, 1995/96 је зима толико трајала да је џанарика цветала 22. априла!

• Napredni član foruma
« Odgovor #113 poslato: Septembar 08, 2015, 08:03:41 »
Искуство је велика ствар. Нажалост стиче се углавном и осети на својој кожи. Можеш ми ти и сјасет њих причати и саветовати, и наравно да је то велика помоћ, али док сам нешто не искусиш нема науке.
Имам једну црту у карактеру, ни сам незнам да ли је мана или врлина, читам доста, ценим науку, али све бих као да пробам и нешто другачије. Е колега баш сам код тебе приметио да размишљаш мало другачије од ових папагаја тзв "пчеларских стручњака" које и ми почетници препознајемо да су продавци магле.

Гос`н Војо Брстина ми је предочио неке чињенице и дубоко ми се урезало, пробао сам и увидео, - пуна подњача, РВ кошница, Брстивар, Нозевој, све је то проверено.

Него шта мислиш да ли да употребљавам Оксалну киселину, или онај Б-витал, и у ком периоду ?

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #114 poslato: Septembar 08, 2015, 10:23:44 »
Искуство је велика ствар. Нажалост стиче се углавном и осети на својој кожи. Можеш ми ти и сјасет њих причати и саветовати, и наравно да је то велика помоћ, али док сам нешто не искусиш нема науке.
    Dragane,potpuno se slažem sa tvojim mišljenjem.Dobro je učiti na tuđim greškama,ali se najbolje nauči na svojim greškama.Redovno pratim pčelarske forume i sve više uviđam da pojedini autoriteti u pčelarstvu nemaju osnovna znanja iz oblasti pčelarsva.Mnogi se ne slažu, ili nemaju pojma, u tome kada se izležu zimske pčele i do kada se vrši stimulativno prihranjivanje pčelinjih zajednica.Dugo sam tražio odgovor na pitanje zašto pčele ne prenose zatvoren med iz nastavka koji sam podmetnuo ispod plodišta.Nisu prenosile ni otvoren med kada sam ga stavljao iznad plodišta preko poklopne daske sa malom rupicom,šta više iste ramove sa medom su dopunjavale.Tek sam skoro našao odgovor na ovo pitanje,zapravo Šole je o tome pisao.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #115 poslato: Septembar 08, 2015, 22:12:29 »
Сложио бих се са оба мишљења. Најбоље је када нешто сам видиш (што кажу кад осетиш), али треба ипак добро и разложно промислити шта и како треба радити. Али, када неки „мајстори“ почну да саветују онда стварају неспособне пчеларе. То се односи на оне савете: пчела најбоље зна, не дирај ни за живу главу, никако по хладноћи, обавезностави погачу чим мало захлади (и цепаај целе зиме – а неки препоручују и целе године) итд.

Оно што пишем је у највећој мери из искуства. Зато се мора савладати оно основно (има у добрим књигама или чак и на форумима) и поступати како мислиш да је најбоље. Али је често најопасније оно: не дирај ништа – пчела зна...

Треба поступати на основу теоријског знања и логике, потом. Тако се  избегава утицај лошег савета.

• Napredni član foruma
« Odgovor #116 poslato: Septembar 09, 2015, 08:53:18 »
Слажем се. Има стварно збуњујућих ставова. Па по разним књигама пишу разне ствари. Лично мислим да пчела сама зна шта јој треба, али у условима дивљине. Али ако смо се већ умешали, и ставили их тамо где ми хоћемо, ставили им матичну и поленску решетку, одузимамо им мед кад хоћемо и колико хоћемо, одузимамо им и додајемо матицу кад желимо и коју желимо, оне више нису у свом природном окружењу, самим тим морамо до краја да се ``мешамо``.
Али ипак поред тога не допада ми се (можда грешим) што толики акценат стављају на селектирање матица, јер су ми се ове године боље показале ројеве матице неко те тзв. "селектиране". Е сад можда сам купио од погрешног добављача, не желим да га именујем, можда сам појединачни случај, па да се не огрешим.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #117 poslato: Septembar 12, 2015, 22:30:37 »
Pri zadnjem pregledu društava složio sam okvire tako da mi je leglo u sredini a perga i med sa strane. Danas pri pregledu vidim da okviri sa leglom više nisu tako kompaktni već su ispresjecani okvirima sa medom. Hoće li pčele same da grupiraju leglo ili to moramo mi uraditi  - možda kasnije kada se smanje izleti iz košnica?

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #118 poslato: Septembar 13, 2015, 15:02:54 »
   Isto ovakvo presecanje legla imao sam u jednoj košnici.Ja sam taj ram sa medom stavio sa strane legla i leglo opet doveo u celinu.Mislim da je taj ram bio sa starijim saćem i da je to razlog što su ga pčele napunile medom.Da li sam pogrešio?
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #119 poslato: Septembar 13, 2015, 23:48:11 »
Pri zadnjem pregledu društava složio sam okvire tako da mi je leglo u sredini a perga i med sa strane. Danas pri pregledu vidim da okviri sa leglom više nisu tako kompaktni već su ispresjecani okvirima sa medom. Hoće li pčele same da grupiraju leglo ili to moramo mi uraditi  - možda kasnije kada se smanje izleti iz košnica?

Не треба ништа да дираш, ако је било легла на том раму. Легло своде на најмању меру и зато попуњавају простор са кога је изашло легло. Убацују у само средиште ако се бројност пчела смањила или ако више нема места бочно. Разлог може бити и прихрањивање или појава неког уноса (бршљан или звездан – астер, нпр.). Ако још прихрањујњеш, смањи оброк на неких 0,25 л. Нека се полако смирују.

Isto ovakvo presecanje legla imao sam u jednoj košnici.Ja sam taj ram sa medom stavio sa strane legla i leglo opet doveo u celinu.Mislim da je taj ram bio sa starijim saćem i da je to razlog što su ga pčele napunile medom.Da li sam pogrešio?

Таман рам никако није проблем. Пчеле ће након неког времена то расклонити и направити почетно лежиште за клубе. Проблем би могао бити млађи рам, који може бити нешто као преграда и усмерити клубе нешто слабијег друштва на једну страну од тог рама.  Могу поставити клубе баш тамо где су венци нешто тањи (ако има легла на пар рамова и ако је то легло веће површине). Тада треба преместити тај рам. Ово се и не мора утврдити прегледом. Ако се зна стање у кошници на почетку допуњавања зимнице, може се претпоставити какво је стање. Када има више млађих рамова, пчеле их пре попуњавају медом и задржавају веће легло на само пар рамова (ту буду тањи венци и ту ће бити клубе – што значи да ће релативно брзо потрошити у простору где је клубе).